söndag 29 juni 2008

en semesterpaus..


Nu ska jag och bloggen ta lite ledigt från varandra! Men så att bloggen inte ska känna sig alldeles övergiven är ni synnerligen välkomna att lämna kommentarer!! Berätta vad ni har har för er denna vecka, om något ni har pysslat ihop eller något fantastiskt fynd. The blog is here for you!

...och ÄNNU mera sol!

Här har man just börjat packa lite inför semestertrippen, och det verkar som om jag kommer att packa med alldeles för mycket, för alla eventualiteter, som vanligt. Man vet ju aldrig om man skulle trilla ned i en sjö. Jag gjorde ju faktiskt det midsommaren 1992, så det kaaaaan ju hända igen.

Loppisrundan igår gick både upp och ned. Tre ställen visade sig plötsligt ha börjat med lördagsstängt så där fick vi stå med snopna miner! Men jag hittade lite smått och gott, bland annat en hög bordslampfot. Jag har letat sådana såna som är väldigt höga för det tycker jag är snyggt. Denna i metall var 60 cm (utan lampskärm) och redo för att målas om. Sedan blev det en korg, skålar och en gardin som kanske förvandlas till kuddfodral. När jag kom hem insåg jag att det var väldigt trångt i alla skåp i lägenheten så här har det börjat röjas för transport ner till källarförråden. Det är faktiskt enklare och mer överskådlig förvaring där nere, så jag borde ha mer saker där istället, men då ska man idas bära ned grejerna också..

Hur gick det nu förresten med den där papperskorgen som var för fin för att slänga skräp i? Jo, så här ser den ut med en slingrande murgröna i (min nya favoritblomma).



lördag 28 juni 2008

SOL!

Här har man stigit upp med tuppen! Ja, om man tänker på att det är både lördag och semester. Men det är hur soligt som helst (tack vädrets makter för att du tog till dig mitt brev) och man ska på en loppisrunda. Inte går det att ligga och dra sig då inte!

Ja, jag har ju nämnt några gånger att jag gillar att köpa krukor (ä-hum...) Men dessa är nog ett par av favoriterna och jag håller alltid ögonen öppna. Detta är lerkrukor från Uppsala Ekeby, och med åren har de fått en härlig patina. De känns allt annat än massproducerade och har endast en enkel liten böjd kant. Det pratas ju en hel del om de glaserade krukorna från UE med olika mönster osv men dessa är också fina. Jag blir också glad över att folk har låtit bli att slänga dessa krukor, vilket ju är lätt hänt, de ser ju lite oansenliga ut. Hoppas att jag hittar någon sådan idag!!



h

fredag 27 juni 2008

Sova ut i mjukt sällskap

Sista dagen innan semestern! Fast det känns inte riktigt som om jag har fattat det än.. det kan måhända ha något att göra med det där sommarvädret som fortfarande nekar till att infinna sig. Men jag försöker envist att köpa somriga saker och inte låta regnet hindra mig. I måndags blev det solstolar och igår ett par sandaler. Någon gång måste man väl kunna använda dem!!

Nu hoppas jag även på lata sovmornar bland mjuka kuddar i sängen. Det blev ju trots allt ett inköp av det där tyget som jag spanat in på Pentik. Det är alltså det bruna tyget med ett paisleyliknande mönster. (och hur man än rätar ut och grejar ser det ändå ut som världens skrynkligaste lakan..)

Gamla kuddar:



Nya kuddar:



När jag ändå höll på sydde jag även ett kuddfodral med stråveck, min favoritteknik. Lyfter det enklaste av tyg (man ser den kudden i mitten).

torsdag 26 juni 2008

Frökens känsla för lila




Tänk, till slut blommar syrenerna även här! Synd att de inte verkar trivas med att tas inomhus och ställas i vas. Hur jag än gör vissnar de till dagen efter. Jag får nöja mig med att ställa samman ett antal stilleben.

På det översta fotot ligger syrenen på ett metallfat på fot som jag loppisfyndat. Lite lagomt slitet, och sådär lite fulsnygg! Allt får inte vara för gulligt!

onsdag 25 juni 2008

Bokstavsbölja



I väntan på har jag suttit och gjort några bokstavstavlor som ska ramas in. Jag gillar ju det grafiska och raka bokstäver utan seriffer.

(Bilderna är klickbara, jag har tänkt mig dem i A4-storlek)

Nya i gänget!

Får jag lova att presentera... de nymålade stolarna!




Efter flera varv med målarpenseln för att täcka den väldigt genomträngande turkosa färgen är de nu klara. Ja, jag ska låta färgen härda ett bra tag innan de börjar användas. Jag har en del "färgstarka" minnen från vad som händer om man inte gör det!! Först målade jag med matt färg men det såg inte bra ut, det blev aldrig riktigt den där vita känslan, den matta färgen som jag använde gjorde att det såg mer smutsvitt ut. Så då blev det halvblank färg istället.

Det var minst sagt molnigt ute igår så det framgår inte riktigt hur mycket de vita stolarna lyser upp köket.

tisdag 24 juni 2008

Efterlysning igen!


Jag minns ett Äntligen hemma avsnitt då de besökte en affär där de hade mängder av linnetyger på rullar, i ett slags hissystem så man kunde hissa ned och upp de olika rullarna. Är det någon mer som minns detta? Vad sjutton vad det för en affär?

Hjälp!

Öppet brev till vädrets makter:


Hej Vädret!
Jag vet inte om du känner mig, men det här är Fröken Fräken. Jag står motvilligt ut med snö och minusgrader under större delen av året utan att knorra alltför mycket, med vetskapen om att när det blir sommar så får jag iaf njuta. På sommaren kan det ju ibland lätta upp med en regnskur då och då, samt lite blåst, men nu börjar jag tröttna.
Nu är det så att om fyra ynka dagar så börjar min semester.
Visst kan vi komma överens om att på måndag, eller gärna redan nu på lördag, så ordnar du soligt, mer än 20 plusgrader och vindstilla i fyra veckor framåt? Är det för mycket begärt?

Snart inte längre så vänliga hälsningar, Fröken Fräken

måndag 23 juni 2008

En smula stillhet

Sista veckan innan semestern! Det är nu man i god tid ska få allt avslutat så att man i lugn och ro kan gå på semester på fredag. På något sätt misstänker jag att det inte alls kommer att bli så... Jag fick en fiffig idé imorse om en sak som jag ska måla om så det kändes lite motigt att åka till jobet. Jag ville ju sätta igång att pyssla NU! Jag är för övrigt inne på FEMTE varvet med vit färg på mina stolar...

Förresten; glöm inte bort att tipsa mig om skojiga saker som man kan göra i Stockholm. Allt utom musikrelaterade aktiviteter, då jag och mitt sällskap har så olika smak att det inte är att tänka på.. Åker nästa måndag och är borta i fem dagar.

I vanliga fall är jag inte särskilt ängelförtjust, men denna fick hänga med hem från Berry Details. Dock är det inte alls läge för tända ljus nu, eftersom det är ljust dygnet runt här.

söndag 22 juni 2008

... och det målas... och målas...

Ja, här sticker man emellan med ett inlägg, omgiven av målningsprojekt!
Jag håller på och målar mina loppisstolar, som har gått upp i kostnad en del.. först grundfärg och sedan snickerifärg på det. Men de blir fina väl klara! Har man turkos färg som ska målas över med vit, så krävs det ett antal strykningar...

Har också hunnit med att klä in två pannåer till tygtavlor. Tyget är från Åhlens (rea på det just nu faktiskt). Är sugen på grönt i vardagsrummet nu, så de passar in ypperligt där.






Här är det just nu inget vidare sommarväder, så det är läge för inomhuspyssel. Jag har tänkt att det är ju gott om sommartid kvar, nog hinner det bli soligt och varmt. Men nu börjar jag faktiskt bli en aning stressad. Snart är juni slut och semestern ska påbörjas. Inte vill jag gå omkring i jacka och nästan blåsa bort. Skärpning vädret!!!

fredag 20 juni 2008

Färg till midsommar!

Här firas lite alternativ midsommar, som inte riktigt har kommit igång än! Vi är kvällspigga och förlägger middagen till rätt sent. Nu är chokladkakan bakad, tzatzikin står och blandar till sig och snart ska jag börja fixa med klyftpotatis. Och inte en sill så långt ögat når!!

Fastän det är midsommarafton hade en del affärer i stan öppet så jag har varit och inhandlat färg till mina turkosa stolar och lite annat smått och gott. Naturligtvis kunde jag inte hålla mig, så jag har redan hunnit måla stolarna. Den turkosa färgen var rätt stark så det kändes som bäst att ta två varv med grundfärgen. Nu står jag där och tvekar igen, om det ska bli matt vitt eller halvblankt vitt?! Men de kommer att bli jättefina!!

Uppföljning, så här blev soppterrinen med en murgröna i:



När man fyndar krukor på loppis så är oftast problemet att det är svårt att få flera krukor av samma sort. Men här hittade jag två, på olika loppisar dessutom. Har bara målat om dem från flammigt gult till vitt.

torsdag 19 juni 2008

Utmaning


Nu har jag blivit utmanad igen! Denna gång av Medaljongen

1. Vad gjorde du för 10 år sedan?
Hm.. 1998 alltså. Jag pluggade på universitet söderöver, men var hemma på sommarlov och jobbade extra i affär. Kände mig lite förvirrad beträffande yrkesval. Minns inte om något speciellt hände just då. Hur dåligt minne har jag nu då??

2. Vilka fem saker finns på att göra listan idag?

* Massor av jobbuppgifter, som dock inte ser ut att hinna bli avslutade
* Åka och handla mat tillsammans med resten av Luleå
* Dammsuga (from förhoppning)
* Ev. göra smörgåstårta
* Ta det lugnt och försöka varva ned...


3. Godis jag gillar:
Beror lite på. Men choklad i många olika former och lakrits.

4. Vad skulle jag göra om jag blev miljardär?

Ja, nu vet jag inte vad du som en gång i tiden skrev listan skulle göra om du blev miljardär. Men om du undrar vad jag skulle göra, så skulle jag nog välja ett liv där jag själv kunde bestämma mer över min tid och mina val. Se till att många omkring mig fick det bättre. Ge pengar till kulturprojekt. Resa.


5. Städer som jag bott i?
Samma här, vet inte var du som en gång i tiden skrev listan har bott. Men jag har bott i Luleå och Karlstad.


Fem personer ska få utmaningen egentligen, men jag har "valt" ut de som inte har gjort utmaningen och som känner sig manade!! Så känn er fria att hänga på!

En bokstav rikare

Sådär, då är man tillbaka från storstan och redo för lite midsommarledighet!
Det har varit två hektiska dagar, med även lite nöje. Bland annat har vi ätit här och jag tog tillfället i akt att besöka en del affärer på Kungsgatan och Drottninggatan. En titt in på Årstiden och Granit resulterade i en bokstav (nu har jag också en Linda!) och en charmerande burk. Fast de flesta i det övriga sällskapet fattade nog inte riktigt vad jag skulle med en bokstav till...



tisdag 17 juni 2008

Gissa vad som har hänt?



Tyvärr var mönstret svårt att fotografera så att det syntes, det är samma färger, fast matt och blank färg. Inget som en kamera uppskattar tydligen!

Uppdatering: det är alltså ett omslagspapper som jag satt fast på baksidan av köksskåpet. Detta kommer från SIA.

måndag 16 juni 2008

Torka frukt



Har ni apelsiner, citroner eller limefrukter till övers? Skär dem i skivor, sådär 3-4 mm tjocka och lägg dem sedan på torkning på bakplåtspapper. Det tar ett par dagar, vänd gärna på skivorna efter någon dag. Sedan får du ljuvligt doftande fruktskivor som kan läggas i en vacker skål eller glasburk (då bevaras doften bättre, och man kan öppna locket och dofta på dem när man behöver få lite sommarkänsla).

Det går även att torka dem i ugn på 25-50 grader, men då brukar de ändra färg. Dessa limeskivor har torkat i rumstemperatur, och då tycker jag att de har blivit bäst. Snart ska de hitta sig ner i en burk!

Annorlunda blomkrukor


Är det bara jag som tycker att denna är alldeles för fin för att användas som papperskorg? Jag tänker mig att man ställer en kruka med en slingrande växt, tex murgröna, i och så får den klättra runt denna ställning.




Soppterrinen hittades i lördags för en tia, lite krackelerad men det var bara ett plus. Plats för ännu en vacker blomma och sedan får den stå på köksbordet.

söndag 15 juni 2008

Rutor i rummet

Idag ska det förhoppningsvis bli lite fotograferande av på fredagens och lördagens fynd, och kanske blir mysteriumet med papperskorgen som inte ska användas som papperskorg uppdagat!



Nu blir det istället en bild på vad man också kan göra med tyget med hål i, jag har spänt upp det på en träram och ställt i sovrummet. Nu döljer det också lite fula ledningar bakom! Man skulle även kunna ställa ramen i ett fönster och ha som insynsskydd.



Föll också för ett erbjudande om två påslakan för 150 kr på Hemtex, och de var faktiskt jättebra. Vet inte om det syns så jättebra vilken fin brunbeige färg det är på rutmönstret?! Men jag vill ha in mer av den färgen i sovrummet, så det blir nog inköp av tyget på Pentik.

Idag ser inte himlen lika blå ut som igår, utan snarare som om det kan börja regna när som helst...

lördag 14 juni 2008

Sommar, sol och pyssel!



Ah! Sommaren verkar vara tillbaka! Min långa sovmorgon spolierades dock något av att en granne började att dammsuga sin bil utanför mitt sovrumsfönster... hrmpf!
Men men, här finns mycket att göra, och strax ger jag mig ut på en loppissväng!
Kanske blir det någon vas som kan komplettera samlingen?

Egentligen borde jag ge mig själv shoppingförbud, snart blir det Stockholmsresor då jag kan gissa att det kommer att rinna iväg slantar och dessutom fyndade jag ett och annat igår. Ibland när man går och kollar i affärer hittar man absolut ingenting, och ibland, som igår, vill man ha allt man ser. Jag köpte tyg på Åhlens och även en underbar snirklig papperskorg (som dock ska användas till annat, jag har vissa planer)och en grovt flätad korg m.m. Dessutom såg jag ett mullvadsfärgat tyg på Pentik som jag också är så sugen på. Jag ska bara förhandla med mig själv lite för att se om jag får köpa ännu mera tyg...

Ha en bra lördag!!!

fredag 13 juni 2008

Bäst, sämst och senast

Ja, nu har jag äntligen tagit mig i kragen och ska slutföra utmaningen som jag fick av Mia!
Nämligen redovisa för mitt senaste, mitt sämsta och mitt bästa köp. Det blir dock lite egna tolkningar av det där med köpt...

Först, det jag har köpt senast. Egentligen var det två kassar med mat, men hur roligt var det att visa upp?! Nej, någon timme innan besöktes en tygaffär med halva priset på alla tyger. Aha! Så jag slog till på dessa två tyger. Det med kvadratiska hål i har jag velat ha såå länge, och nu kliar det som sjutton i fingrarna på mig, jag vill hem och sy av det.



Mitt bästa köp är inget som jag har köpt, utan det har jag fått från min farmor. Eller "arvegods" som det alltid står i Sköna hem. Här har jag diverse gardiner, påslakan, kuddfordal osv. Det rymmer massor och jag gillar verkligen att det står på ben, det blir luftigare och känns inte så stort.



Mitt sämsta köp är inte heller köpt, ja inte av mig iaf, utan det har jag fått av min teknikfrälste bror. Här visas mojängen som gör att jag har trådlöst internet hemma. (visst ser det lite ut som ett rymdskepp?) Vad är det som är så sämst med detta då? Jo, jag stör mig på detta med trådlöst. För inte sjutton är det det!! Först ska det gå en sladd med adapter till ett eluttag, och sedan går en annan kabel till bredbandsuttaget. Dessa uttag är inte precis placerade bredvid varandra.. så jag får hålla på och dra ut och sätta i kontakterna fram och tillbaka. Jag inser att det ju inte är praktiskt möjligt, men jag stör mig ändå, är det trådlöst så förväntar jag mig inga sladdar alls...

torsdag 12 juni 2008

Fat istället

Jag tänkte just lägga in lite foton till en utmaning, mitt senaste köp, mitt bästa respektive mitt sämsta köp. Men så insåg jag att de fotona var någon helt annanstans! Så det kommer senare. Det här är allvarliga saker Mia så utmaningen ska göras ordentligt! ;-)

Istället blir det foton på en annan svaghet jag har. Vackra tallrikar! Främst handlar det om assietter, som man kan fynda för en billig penning om man inte störs av att det fattas kaffekopp. Och det störs jag inte av, för jag dricker inte kaffe och har faten till annat! Till exempel att ställa blockljus på, eller en fint glas med sommarblommor i.




Lite mycket att göra just nu, men jag återkommer!
Tack särskilt till alla som fortsätter att rekommendera butiker att besöka i Stockholm!!

onsdag 11 juni 2008

Sommar i soffan




Äntligen har mina satsbord kommit på plats! Fast.. jag funderar lite på om jag skulle köpa en burk med vitt, matt färg och ta ett sista varv med det. Det känns som om de är lite för blanka..? Alla färghandlare brukar ju dock ALLTID avråda en från matt färg till möbler, och jag har inte riktigt begripit varför??

Det blev lite nya kuddar också. De med flera olika mönster på en och samma kudde kändes lite röriga. Jag gillar särskilt de vitakuddarna med små blommor på, mitt loppisfyndade tyg. Det nästan sjunger sommar om det!

Nu ska det bara bli sommar utomhus också! Jag har iaf bokat in semesterresan för i år. Adjö slantar från skatteåterbäringen...

tisdag 10 juni 2008

Stockholm

Jag ska till Stockholm snart igen, och behöver tips på inredningsaffärer!

Visst vet ni kära bloggare en massa affärer som jag bara inte får missa?
De bör vara sådana som ligger mer eller mindre i city då tiden avsatt för shopping är begränsad...

Lördagsfynden

Till er som med stort tålamod (?) väntat på bilder från shoppingturen (också känt som "Överlevnadskurs 7.0") i lördags kommer här några fynd! Mycket av det som köptes var ordentliga förvaringslådor och liknande och därför inget att visa upp.

Men mitt olivträd är jag helt kär i och nu behöver jag mängder med tips på hur man ska få det att trivas så bra som möjligt! Erfarna olivträdsodlare, vad har ni att säga? Just nu står det mycket soligt i mitt köksfönster. Ja, de dagar som det är soligt ute då...


Sedan hittades det en trevlig metallåda, vitt linnetyg och en härlig gardinvåd (den är dock från Hemtex). Jag gillar ju tecknade mönster så detta var ingen högoddsare. Dock är den just nu lite för mörk för att sättas upp, det är mer en augustigardin har jag vetenskapligt kommit fram till!

måndag 9 juni 2008

Zink is the best!




Här har det ännu inte blivit några foton av mina IKEA-fynd. Jag har helt enkelt inte hunnit! Tänkte att jag skulle arrangera de i lite stiligare miljö än bara huller om buller i en påse. Så tills vidare blir det uppvisning av zinkkrukor som har inhandlats på Coop! Det vore ju snyggt om de kunde få någon etikett, men jag verkar inte kunna ladda ner typsnitt till min dator?! Jag ska mixtra lite till!

Här är det inte varmt idag. Jag kände nästan att det hade inte varit fel med fingervantar när jag cyklade i iskallt regn. Men inte ens om det snöade skulle jag ha vantar. Inte i juni!!!

Vad tror ni om årets Sommartorpet då?

söndag 8 juni 2008

En lång dag...

Åh jistanes!
Ja, egentligen skulle man vilja ta till några starkare ord efter gårdagens nästan oändliga IKEA-besök! Egentligen förstår jag inte vad som tog så lång tid, vi visste rätt bra vad vi skulle ha, och det var inte så supermycket folk där (med tanke på att det var helg). Men vi var där i fem timmar och det kändes som ett dygn. Vi lyckades fylla fyra vagnar, och när vi väl kom till "tag själv lagret" ville vi mest hitta några bekväma solstolar som vi kunde ta en tupplur i, och frågade oss varför vi inte hade beställt hem alla grejer istället?!

Kassören kunde knappt tro att alla grejer var våra när vi skulle betala. Efter att vi hade lastat på släpet med innehållet i de fyra vagnarna, var brorsan tvungen att gå in en gång till för att då hämta ut de möbler som skulle hämtas ut i varuutlämningen.

Jag kan ju säga att det som jag köpte var en mikroskopisk del av det hela! Lådor, vitt linnetyg, en badrumsförvaringsmöbel (som var ett helsicke att få ihop) och en underbar växt som det kommer bild på senare. HAr inte riktigt hunnit med att få alla saker på plats, väl hemma ville man bara sitta med fötterna högt och bli uppassad.

Men idag blir det pyssel!!
Jag får försöka ta en omgång till med värmepistolen så att stolarna snart kan få komma på plats här i kökshörnan! Här har ännu ett fönster hamnat! Jag har funderat på om jag ska måla stolarna vita, men särskilt den stolen till vänster har en så underbar len träyta att det känns som en hädelse att måla den.

fredag 6 juni 2008

...och doft av viol..



Vilken underbar sommardag det var igår! Varmaste dagen hittills! Dock blev jag kanske en smula trött på studentsången med tillhörande skrik - jag jobbar nämligen inte så långt ifrån var studentutsläppet var så i drygt två timmar fick jag lyssna på detta... Nåja, sedan slutade man lite tidigare och hann med att njuta av dagen också, bland annat blev det en kvällscykeltur bland grilldoft och lekande ungar. OCH två igelkottar!

Idag har det sett lite mulet ut, men det kanske blir bättre?? Idag blir det en del rekande inför morgondagens utflykt till IKEA. Min broder fick igår tillträde till sin nya lägenhet så det blir att mäta och räkna lite på saker. Särskilt viktiga saker som gardiner, nya köksknoppar (varför har hyreslägenheter alltid de mest gräsliga knoppar i köket?) och lite växter. Jag har bara sådan fruktansvärd träningsvärk i benen efter att ha stått i en märklig ställning och tagit bort färg på mina fyndstolar. Det blir inget färgskrapande idag..

Äntligen har jag hittat ett perfekt fat till min glaskupa! Fatets inre kant (vet inte vad jag ska kalla det) är precis lika stor som diametern på kupan. Och med en fin metallfärgad kant. Nu borde jag väl baka några smaskiga kakor som man kan ha på fatet? (och fatet var gratis!)

torsdag 5 juni 2008

Spretigt



Igår var det varmt och soligt hela kvällen. Så varmt att man mest ville ligga på soffan och ta igen sig. Det verkade ialla fall min bredbandsleverantör tycka, för det var omöjligt att få någon kontakt. Så jag får besöka er nu istället! Tack för alla era kommentarer, det är jätteroligt att titta in och läsa vad ni tycker och tänker! Jag blir verkligen glad ska ni veta!

Lagerhaus öppnade ju till slut här i Luleå förra veckan. Naturligtvis var jag där under öppningsdagen, vad annat?! Dock kändes utbudet lite mindre än i de butiker jag varit in i i Stockholm. En speciell servis som jag spanat in fanns till exempel inte. Jag kunde ju inte komma tomhänt ut ur butiken så jag köpte dessa spretiga fuskblommor, Paraplyblomma tror jag att de kallade den för. Blommar något längre än snittblommor ;-)

Snart väntar tre dagars ledighet! Jag kommer att spendera nästan en av dessa dagar återigen på IKEA, och kanske det blir hissgardinsinköp. Jag får ta ett beslut i frågan på plats! Vad ska ni göra??