fredag 31 oktober 2008

The Korglover



Korgar som jag också har målat

Herr Fräken har dragit iväg på äventyr i den norrbottniska natten. Min väska har till slut återvänt hem. Grejerna från Panduro och jag har ömt återförenats. Lugnet har alltså börjat sänka sig över den fräkenska bostaden. Skulle man kunna tro...

Istället har jag börjat måla tre korgar (ni vet väl vid det här laget att jag inte kan låta bli att köpa korgar på loppisar, och tre korgar för 6 kronor kan man ju inte säga nej till), gjort en skylt av en gammal planka som jag hittade idag och hängt upp en gren i vardagsrumstaket. En lovande början på helgen alltså!

Det enda jag inte kan begripa är varför foton som jag lägger in på mitt USB-minne försvinner när jag flyttar över minnet till denna dator?! Helskumt!

torsdag 30 oktober 2008

Ett hjärta rikare



Sådärja, då var jag hemma igen! Tyvärr är inte min väska det, utan den susar omkring någon annanstans just nu. Och jag som checkade in väskan för att det är ju så mycket lättare för flygbolaget att hålla rätt på min väska än att jag ska dra den efter mig. Jo, tji fick jag!

Även om jag bara har varit borta i två dagar så har jag fått fullt med pyssellust under denna tid. Att ligga utslagen på en säng i ett hotellrum där man inte kan göra så mycket konkret väcker tydligen pysselandarna inom en!

Så värst mycket shoppande blev det inte - även på vägen ned var flyget försenat. Jag sprang in med andan i halsen på Balders hage, rensade ut pappersutbudet på Panduro och köpte ett superfint mosshjärta.

Men så många kommentarer jag fått medan jag varit borta! Vad roligt! Ska försöka hinna runt till er alla imorgon!

tisdag 28 oktober 2008

Känn ingen sorg för mig Luleå..

..jag drar till Göteborg imorgon!
Vi får se om jag hinner med några affärer. Jag föredrar alla gånger att hinna med att titta i affärer istället för att hänga på fik, pub eller restaurang. Tyvärr har inte alla samma åsikt!

Här är anledningen till att det blev en ganska tidig hemfärd från loppisen i lördag. När man har fyndat ett växthus i plåt, ca 60 cm långt med glasrutor, så blir det väldigt tungt att gå och släpa på. Men man får ju offra sig för ett sådant fint hus! Nu ska jag komma på vad jag ska ha här i fram till att det kan bli dags för växter.
Ljuslyktan är från Blomsterlandet! Och blåbärsris är fantastiskt fint att ta in och ställa i en vas med vatten - snyggt även att blanda med snittblommor.





Just ja! Jag har ju blivit utmanad att berätta sju saker om mig själv från flera olika håll, bland annat av Från koja till slott ,Mitt liv som Joanna och Vitudden.

Reglerna för utmaningen är följande:

* Länka den som utmanat dig och sätt in dessa regler på din blogg.
* Berätta 7 saker om dig själv, både alldagliga och knäppa.
* Utmana 7 st i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem.
* Låt dem få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar i deras blogg.

1. Jag är beroende av lypsyl. Hittar jag inte lypsylen på direkten blir det kris i kubik.

2. Jag är rättstavningsfanatiker...

3. Jag har inte den minsta "moderskänsla" inom mig. Längtar inte efter barn och tänker inte skaffa några barn.

4. Jag är inofficiell expert på Agatha Christies deckare.

5. Jag dricker inte något med alkohol i. Tycker inte om alkoholsmaken och det finns så mycket annat roligare som man kan lägga pengarna på. Dessutom har alkohol ställt till med så mycket elände.

6. Alla tyginköp är absolut nödvändiga. Jag kan försvara varenda tyginköp för mig själv.

7. När jag var liten var min käraste leksaker en grön väckarklocka och en orange vägkon...

Jag utmanar:

Pysselpralinen
Mallaco
Lilla huset på prärien
Pyssla och syssla
I mitt paradis
Levindas värld
Dicksonska våningen
Om ni har tid, lust och ork!!

måndag 27 oktober 2008

Var bokstav på sin plats!

När man går och rotar på loppisbord så hittar man ett och annat guldkorn. Säga vad man vill, men förr om åren var det mycket mer stil på bokstäverna och lära sig att läsa-grejerna! Vad sägs om denna lilla hjälpreda, för 10 kr, och där alla bokstäver var ordentligt instoppade i rätt fack?



söndag 26 oktober 2008

En liten gran kan väl aldrig vara fel?

Idag ska jag försöka fånga några av loppisfynden på bild om det blir någorlunda ljust! Och om jag kan röja fram lite plats där det går att fota förstås. Som vanligt leder det ena till det andra. Gårdagens omklädning av sänggaveln ledde till viss ommöblering i sovrummet och på något vis ledde det till att det blev stökigt på alla andra ställen också. (okej, det var lite stökigt redan innan..)

Nu blir det svårt att försvara mitt "beslut" om att här ska det inte julpyntas i förtid. Jag har nämligen tagit in en minigran! Men jag ser den främst som en lite stickig krukväxt. Nästan en kaktus alltså - inget juligt alls! Den är dessutom bra mycket lättare att hålla vid liv än mossan...


lördag 25 oktober 2008

Vädrar morgonluft

Vissa dagar är lättare än andra att stiga upp tidigt. Dagar när man ska åka till jobbet hör inte till dem. Men sådana här dagar går det bra. När man vädrar morgonluft; megastor loppisluft! Jepp, det är dags för den stora fyndmarknaden i Luleå. Här kan man läsa om mina tips inför loppisen i våras.

Lite mossa har letat sig in till mig också. Men det är ganska pyssligt med det - man måste ständigt vara på sin vakt och se till att det finns vatten och spraya, spraya, spraya... Men fint är det!





Uppdatering! Oh yes, tillbaka från loppisen, och ganska less på folk och än mer less på folk med barnvagn. Men med en del påsar fynd! Jag försökte verkligen att vara kritisk och inte slänga mig över vad som helst, det är ju lätt att bli gripen av loppisyra... Jag hittade en stor ram, knoppbräda, två metallhyllor, gammal glasburk, vägghängda fack i zink, ett miniväxthus i plåt, en griffeltavla och ett gammalt bokstavsspel i kartong. Summa 145 kr. Jag gnuggar händerna! Och har dragit igång projekt klä om sänggavel!

fredag 24 oktober 2008

svart, vit, matt, blank?

Jag har ju kommit på att jag vill ha IKEAs lampa Septim i köket. Vad händer? Jo, den utgår! Skandal!
Okej, då får jag alltså arbeta med de jag har, så jag tänker att jag får väl spraya om de lampor som jag redan har, dvs IKEAs Foto samt en som inte längre heller finns i deras sortiment som jag tror hette Teorb (vad man minns..!). Så här ser det ut nu:

(verkligen en bra idé att komma på att fota detta på kvällen.. men väggarna runt om är kritvita)
Jag ska flytta den lampa som hänger till vänster en bit och hänga Teorb lampan där istället. Lamporna kommer att hänga som i ett L, och följa köksbänken. Tror att det kommer att bli bra, alla lampor är i samma stil, även om det inte ser exakt likadana ut. Men nu är frågan:

Vilken färg ska lamporna få? Svart eller vit? Matt eller blank färg?

Have your say!

torsdag 23 oktober 2008

Att köpa eller sälja - det är frågan




Mitt kalasfina tyg! Dessutom är ränderna inte tryckta utan vävda, man kan alltså känna mönstret. Mumma för en tygälskare som jag! För fem meter tyg kan man tillverka många kuddar. Nåja, en del kan nog bli nya gardiner(kappa) i köket till exempel, jag tror dock att det här mönstret inte gör sig på längder eller panellängder.

Jag har fått en hel massa förfrågningar per mail och några även bland kommentarerna, om jag tillverkar och säljer mina tygtryckskuddar, de som lottades ut. Har jag faktiskt inte tänkt på! Jag har alltid pysslat för att det är roligt och njutit av det. Vet inte om det skulle bli lika roligt om jag sålde mina saker. Får fundera!

onsdag 22 oktober 2008

Inte hårt som betong

Jag spanar alltid efter krukor med intressanta former som går att måla om. Då kan man till exempel måla dem så att de ser ut som betong!
Trogna läsare kanske minns denna omvandling? (där kan man även läsa hur jag betongmålar)
Nu råkade visst någon (hej herr fräken!) svepa förbi bordet som denna urna stod på lite väl häftigt. Urna i golvet i tusen bitar.
Men nu har jag hittat nya krukor som jag målat om till att likna betong - ska bara hitta något att plantera i också. Mitt emellan ett superfint glaserat krus från Höganäs. Ett mamma-fynd!




Och gissa om jag hittade ett fint bolsterrandigt tyg i dag... 5 meter för 25 kronor!!

tisdag 21 oktober 2008

Burkarnas burk!

Det var en lyckad helg fyndmässigt! Förutom pumlorna, eller julgranskulorna för er söderöver, så hittade jag en finfin knoppbräda, som målas i detta nu, och supersnygg burk. Tadaaaa!




Lite svårt att fotografera, det var en blank burk. Med franskt relieftryck. För fem kronor! De andra två burkarna är också fem-kronors-fynd från tidigare. Det bästa är att de är i fint skick innuti också, för ibland kan man ju hitta sådana här burkar som är snygga utanpå men som har använts till metmasksburk...

Åter till städningen!

måndag 20 oktober 2008

Ett gäng pumlor

Nä, nu får det vara nog med kuddar och paket för ett tag!
Jag har gjort ett bedårande inför-julen-inköp i helgen! Små pumlor i fattigmanssilver, jag var ju bara tvungen att införliva dem i min samling. För en samling med julgrejer är det ju. När man bara tar fram något en gång om året kan det lätt hända att man glömmer bort vad man egentligen har. Det leder både till kära återseenden och chockartade upptäckter, som när man ser att man visst redan hade sju pappstjärnor.




Och visst är det väl charmigt med en mässingbricka som varit med om ett och annat. Och för det förmånliga priset, gratis.

Paket på väg



Snart är några paket på väg till två stycken vinnare!
Jag ska bara komma ihåg att ta med mig paketen på morgonen så att jag kan fara förbi vad som tidigare kallades för Posten... Komma ihåg, det var det jag skulle göra, ju....

söndag 19 oktober 2008

Utlottningen avslutad!


Så, då var utlottning av kuddfodralen avslutad!
Aldrig kunde jag ju tro att ca 193 personer skulle vara intresserade av mina kuddfodral - vad roligt! Fast än mer glad blir jag över er som tassar omkring härinne, lämnar kommentarer, kommer med tips och råd även när det inte lottas ut något!

Jag återkommer med de två vinnarna senare idag eftersom herr Fräken, som utsett sig själv till notarius publicus, är på kalas just nu.

Uppdatering! Herr Fräken har, med hjälp av slumpmässiga tal och Excel (hur det mer i detalj gick till fattade jag inte..) dragit två vinnare!!

Det vita kuddfodralet vanns av Malin.E, som jag dock inte har någon kontaktinformation till. Så hör av dig med din adress per mail senast fredag 24/10!

Det svarta kuddfodralet vanns av Strandviksvillan! Samma här, hör av dig per mail om din adress så får du fodralet!


Mail: froken.fraken(a)hotmail.com

Förresten, på tal om tips: Vilka inredningsaffärer bör jag inte missa i Göteborg?

lördag 18 oktober 2008

En öppen dag

Utomhus: en gråaktig höstdag.
Inomhus: en seg Fröken Fräken.

Jag är verkligen ingen morgonmänniska. Det tar tid för mig att vakna, och ytterligare lite mer tid för att kreativiteten och pyssellusten ska vakna. Men snart blir det loppisrunda, och förhoppningsvis kommer jag då på vad jag ska pyssla med under dagen. Jag funderar just nu på att göra en skylt, men tyvärr fattas material så jag kan inte sätta igång vilket är rackarns irriterande (och tålamod har jag inte heller!)

Syhörnan är åtminstone välstädad, men jag tror att minibyrån får ge plats åt hönsnätsgallret a k a anslagstavlan. Jag har även till slut hittat en hylla som jag gillade, IKEAs Hensdal. Ville egentligen ha en äldre, men hittade ingen som var lagomt stor. Men det känns som om det blev lite väl gulligt här, så det kommer nog att bli mer omarrangerande! Och det borde göras plats för en lampa också. (Pust vad skönt, jag är inte klar!!)




Glöm inte bort att man fortfarande kan tävla!!

fredag 17 oktober 2008

Blader på väggen

400:e inlägget! Snart är det här ju en bok!

Många gånger har jag fått frågan var jag får idéer ifrån. Det är inte alltid så lätt att svara på. Men den senaste idéen kom till mig under ett möte då jag satt och antecknade och klottrade lite i blocket. Jag ritade bladmönster och kom då på ett annat mönster som skulle vara snyggt på en tavla. Vore det inte tjusigt att måla upp detta mönster, i min egen variant, på en tavla? Aha, där kom jag nog på ett pyssel till helgen!




Då är det bara att bestämma sig; svart mönster på vit botten? Eller kanske ljusgrått mönster på vit botten (så blir inte mönstret lika skarpt och man kanske inte tröttnar så fort heller?)

Uppdatering! Nu var jag tydligen inte tydlig nog. Klart att jag vet att detta är Marimekkos mönster Bottna - jag var snabb och trodde att alla kände till det och att jag därför inte behövde skriva det... min idé är att måla min version av detta på en tavla eftersom det är en tavla jag är ute efter, och inte ett tyg. Jag försöker absolut inte låtsas som om jag har kommit på detta mönster!!

torsdag 16 oktober 2008

Ingen bärrensning

Visst ser ni också potentialen i detta nätfönster (eller vad det nu har varit)?
Damerna på Kupan tyckte att det var ett konstigt bärrensningsverktyg, men kom lättade på att man kunde använda det för att rensa murklor! Jag har tänkt mig det som en anslagstavla. Med klämmor kan man sätta fast fina kort eller viktiga lappar. Och så tror jag ramen får bli vitlaserad.



Betongbokstaven fyndade jag igår!

Nu har jag lagt till ett till kuddfodral i tävlingen! För denna råder lite speciella utlottningsregler som jag inte avslöjar. Det hjälper dock inte med att skriva ytterligare en kommentar i det inlägget... ;-)

onsdag 15 oktober 2008

Om du inte kan dölja, framhäv!

Ja, herregud, man kan ju inte bara sy kuddar. (Men jag tror att jag gör allvar av min tanke av att slänga in ytterligare en kudde i utlottningen. Det känns så orättvist annars.)

Man kan också ägna halva kvällen åt att hänga ramar. Jag har insett att det inte går att dölja dessa rör i sovrummet, så jag tänkte att jag får väl göra en installation av dem istället. Ruffiga ramar, min teakpall och så skulle jag vilja ha en bordslampa i industristil till ( har någon något tips? ). Alla ramar har inte något innehåll än, men det kommer!



tisdag 14 oktober 2008

Chockad Fröken




Oj.

Inte kunde jag ana att ni var så många som både läste min blogg och vill vinna ett av mina kuddfodral. Det känns nästan lite läskigt.
Jag tänkte att det var bäst att hålla tävlingen öppen ända till på söndag om jag kanske skulle komma upp i 30 tävlanden. Nu känner jag mig nästan girig som har utlottningen öppen så länge. Som om jag håller på att sälja ut mig till kapitalismen eller nåt. :-D

Min blogg har alltid varit min pysselplats, jag är glad för alla som läser och tycker att de kan hitta inspiration här. Men jag har aldrig varit den som tyckt att det varit viktigt med att ha FLEST läsare eller tjäna pengar på bloggen (därav inga reklamannonser). Detta är naturligtvis individuellt och det är ju roligt för dem som kan få in lite slantar på allt arbete som de lägger ned på sina bloggar.

Kul att ni vill ha min kudde och tycker att den är fin, men samtidigt är jag lite chockad!

måndag 13 oktober 2008

...och nu blir det utlottning!



Dags för utlottning av ett stycke kuddfodral. Kudden är 50x50 cm, i vit lin och med svart textiltryck på. Jag fick något ryck och tryckte dit några hjärtan också för att den skulle bli unik.
Vill du ha den?

Skriv en kommentar i kommentatorsfältet. Vill du, och har du blogg, får du gärna länka till tävlingen. Men även du som inte har någon blogg får gärna vara med.
Eftersom jag är så ohyggligt nyfiken vill jag gärna att du som sedan "vinner" kuddfodralet visar upp det i sin nya hemmiljö (igen, om du har en blogg)!

OBS! Ni som inte har en blogg, lämna er mailadress i kommentaren också, så att det blir möjligt att hitta igen er om ni vinner!!!



Eftersom det blev sådan anstormning av tävlanden så slänger jag in ett kuddfodral till i utlottningen. Denna kommer inte att lottas ut på riktigt samma sätt som de övriga, men man är med genom att skriva en kommentar till inlägget. Har man läst min blogg ett längre tag så kanske kan lista ut hur denna lottas ut...

Tävlingen pågår t.o.m kl. 12.00 söndag den 19 oktober, så fram tills dess har du på dig att lämna en kommentar!

Sedan har herr Fräken klurat ut ett snillrikt system för att lottningen ska ske på ett extravagant sätt...

söndag 12 oktober 2008

Förvarning...

Håll ut, i morgon blir det utlottning!
Det blir en kombination av dessa:





Lägger jag in det här så måste jag ju ta mig i kragen och producera ett kuddfodral!!

lördag 11 oktober 2008

Det här med en liten färgklick...

Efter uppstigning i gryningen, under en del protester, har jag varit på en tripp till IKEA och hunnit hem. Jag hade storartade planer på allt vad jag skulle hinna göra nu under lördagseftermiddagen, men uppackningen var tydligen mer krävande än jag trodde!



Litet collage med det som jag var mest nöjd med! Det var nästan komiskt när man såg ner i min kundvagn, allt var antingen vitt, svart eller grått. Jo, en grönaktig sprayflaska fick också hänga med (det fanns ingen svart, det var därför..). Men överallt omkring mig så hörde jag damer (vet inte var alla herrar var, på tagsjälv-lagret och virrade kanske?) som pratade om att ditt eller datt skulle bli "en härlig färgklick därhemma". Och så tittade jag ner på mina saker och tyckte att jag vill nog mer ha en skön harmoni bland färgerna därhemma.

Jag har också köpt tyg som det ska bli ett kuddfodral av till tävlingen.. så håll ut! Imorgon ska det bli pyssel hela dagen om jag får som jag vill!

Om ni inte har några planer just nu, så kan ni kila över till
Villahemmet och tävla om varsin bokstav! (jag skulle inte säga nej till bordet heller iofs!)

fredag 10 oktober 2008

Vad är meningen med livet?

Jag vet inte vilket ord som är bäst; pyssel eller fredag.
Klart, pyssla kan man ju göra lite när som helst, det är inte lika lätt att få fredag oftare. Det är en härlig känsla när man är på väg hem från jobbet och ser en helg framför sig som ligger öppen för allt vad man vill hitta på. Inga scheman, tider att passa, möten som ska avklaras eller saker som bara måste göras.
Det är livet det!

Äntligen har jag hängt upp mina nya ljuslyktor. Och det är INTE en snöflinga inetsat, bara en snygg krumelur. Så det så.



torsdag 9 oktober 2008

Alla pysselmedhjälpare till pumparna!

Jag tror att jag har kommit på något.
Ni verkar gilla mina bokstavskuddar!
Jag funderar lite på om jag skulle ta och lotta ut något kuddfodral här framöver...

Men nu; vad ska jag göra med denna låda?
Just nu är den så där härligt furugulnad, men jag ser potential.
Måla vit?
Svart?
Betsa i mörkbrunt och göra lite rusiklook på den?
Trycka bokstav i varje del?
Här kommer ni in; ge förslag!!

onsdag 8 oktober 2008

Att inte vila en stund

Igår när jag kom hem från jobbet tänkte jag att nä, nu får det vara slut med att ligga på soffan; här ska pysslas!
Hade lite att göra med att jag nu äntligen hittat ett grått tyg som verkade ypperligt att fortsätta med tygfärgsexperiment på. Och så hade jag ju nya bokstavsschabloner – ett fynd för 26 kr!

Så huka er, nu blir det mer kuddar och bokstäver!




Lite mörka ljusförhållanden, så kudden ser ut att gå mer i lilabrunt än grått. Men tänk er åskgrått.

Den vita tygfärgen kommer från Panduro, och var jättebra! Täckte fastän det var ett mörkt tyg. Bokstavsschablonen var också från Panduro, men jag är osäker på om den finns kvar i sortimentet längre.

tisdag 7 oktober 2008

Fynd som lyser upp dagen

De senaste loppisräderna har varit lyckade och jag har hemfört i triumf en del fynd - i alla fall enligt min uppfattning! Av någon anledning tror jag inte att vissa herrar i min närhet anser att den krackelerade byrån räknas till ett kap. Kaffeved möjligen. Men sådant sätter man sig ju över!





Jag har inte tänkt måla om byrån utan tycker att den är fin som den är. Möjligen ska jag sandpappra lite här och där och ta bort lösa färgbitar.
Glasflaskorna med porslinkork har jag ännnu inte lyckats få helt rena, men jag har en del knep på lager. Helst vill man ju inte ta till något starkt kemiskt medel.
Fågelburen saknar botten men det gör då rakt inget. Kanske den får agera blomspalje? Eller bara stå och vara vacker.

Jag såg buren på håll på Kupan och då stod en annan kvinna och tittade på den. Med all tankekraft som jag kunde uppbringa så försökte jag få henne att släppa den. Och kanske det fungerade, för hon gick och tittade på gallerkorgar istället. Snabbt svepte jag in och grep den. (Kan man bli pysslare med superhjältestatus? Med allt mitt svischande, svoschande och greppande måste jag nog snart skaffa mig en mantel..)