lördag 31 januari 2009

Mera blommor, mera vår!

Jajamen, klart att här ska sys i helgen! Nu vet jag ju att alla inte är lika tokiga i tyg som jag är, så förra inläggets bilder kanske inte skapar ett så euforiskt rus hos andra såsom hos mig... Men planen är att göra det mer vårigt i vardagsrummet. Det börjar kännas lite hårt med svart när ljuset börjar krypa in mer och mer, så nu ska lite saker bytas ut!

Har inlett det hela med lite blomomplanteringar (det gör jag dock hela året om, inte bara när det våras - mina krukväxter får finna sig i att byta bostad ett par gånger om året). Och några blekgröna suckulenter har också inköpts till mina gråa betongliknande krukor. Jag gillar suckulenter med deras skulpturala form. Dock är jag lite för duktig på att vattna dem...




Det blev en sen kväll igår, men nu är det väl bara att skaka liv i sig och ge sig ut på loppis?

fredag 30 januari 2009

Gissa vad?




Gissa vad jag ska göra i helgen?
Det kan ju möjligtvis kanske eventuellt vara så att de har fyndats en hel del tyger den senaste tiden. Kanske alltså. Det beror ju heeeelt på vad man menar med "en hel del".

Nästan allt i den här traven är nytt, utom det blekrosa linnet överst. Allt annat är fyndat på rea för allt ifrån en tia till 100 kr (och det gäller tyget längst ner i vitt med gråa ränder, hur snyggt som helst, och från Lena Bjerre; ordinarie pris 399 kr/m, jag fick 2,5 m för 100 kr!)

Det riktigt kliar i fingrarna att få sätta igång!

torsdag 29 januari 2009

En grånad bräda

Det var en glädjande respons på min fråga i förra inlägget om vad ni önskade att se mer om i den här bloggen. Den önskan som vann flest ”röster” var att jag skulle fortsätta att pyssla på i samma stil, visa fynd, hur man kan göra om grejer och att det helt enkelt var mycket fint som förekom här. Man tackar, bockar och bugar!

Ett flertal vill också se mer helhetsbilder på mitt hem. Jag skulle också gärna vilja se mer av mitt hem, jag väntar på dagsljus! Så det kommer! Förutom badrummet. Vete sjutton hur jag ska ta mig in och fota samtidigt. Det är så pass litet att det dessutom är omöjligt att pynta till, så det är nog inte heller så intressant att se…

Förvånande, för mig åtminstone, var att den önskan som samlade näst flest anhängare, nämligen ett foto på mig! Tänka sig? (En förvånad röst inom mig sa ”Ska det vara något att se?” ;-) ) För mig har det varit en medveten tanke att vara anonym på bloggen, och inte avslöja för privata saker, som namn och hur jag ser ut. Jag vill känna mig helt fri att skriva om det jag vill, utan att först behöva fundera på vem som kan vara här inne och läsa. Jag har även den strategin att jag försöker ha en röd tråd i bloggen, det ska handla om pyssel och inredning på något sätt. Jag har valt att inte ha någon reklam, talar inte om mitt jobb (hur mycket jag än gillar mitt jobb vill jag inte tänka på det när jag är ledig) eller för privata saker. Och så kommer det att fortsätta :-)

Så, ingen bild på en Fröken Fräken, men däremot en köksbräda. Ville ha någon form av dekoration i köket med lite matanknytning. Och vad är då bättre än att dra fram en naturligt grånad planka, vit färg och schablonarket från Panduro?





(Och vitlöken var jag ju bara tvungen att ta med! Ser ni hur den växer? Och detta fotades i förrgår dessutom!)

onsdag 28 januari 2009

..och lite mer grönt

Hoppas att ni inte är less på grönt - för det blir det mer av nu! Det går ju inte att bryta mitt i ett tema bara sådär.

Dock är det inte lätt att få skapliga foton i det mörkaste rummet i lägenheten; sovrummet. Men av det rutiga tyget har det också blivit kuddar i sängen. De kombineras ihop med via brodyrkuddar i bomull, jättesköna. Tyget till det kommer från en jättelång gardinkappa som fyndats för en femma i somras.



Och så ännu en kruka till Uppsala Ekeby-samlingen, denna gång en grön och jag var tvungen att betala hela åtta kronor för den!



Så här när julen väl är över: har ni några önskningar på något som som ni vill se (mer av) här i bloggen?

tisdag 27 januari 2009

Ett par toner grönt

Det blir ju aldrig riktigt lika mycket pyssel på helgen som planerat. Men jag har länge varit sugen på lite mer grönt i sovrummet - både för att få lite vårkänsla och för att ta upp den gröna färg som finns i banden som min gardin är uppknuten med. Det är min fasta övertygelse (detta lät dramatiskt!) att tar man in en accentfärg bör den återkomma i ungefär samma nyans på flera ställen, annars ser accentfärgen bara malplacerad ut.

Så nu har stolen där jag sitter och syr fått ett överdrag i vitt och grönvitrutigt, efter julens rödvita version. Detta vårigt gröna tyg kommer att återkomma på lite andra skapelser i sovrummet...


(grått ute i helgen, därav det dåliga ljuset i bilden)

Stolen kommer från min farmor, vit lintyg från Ikea och grönvitrutiga tyget från Åhlens (reafynd, jojomen!)

måndag 26 januari 2009

Bästa pysslet 2008

Jag har fått en utmaning från Kristin! Den går ut på att visa det som jag är mest nöjd med inredningsmässigt under 2008. Faktiskt helt självklart enkelt att komma på - nämligen att jag till slut tog tag i mitt rosa kök. Under ett par stekheta sommardagar(tidpunkten för ommålningen kanske inte var perfekt dock) så målade jag väggarna vita. Nu är det underbart ljust där och rena rama ljusterapin.

Så jag slår två flugor i en smäll och visar samtidigt upp den nya kökshyllan i sin helhet.




Jag är väldigt nyfiken på vad Jossan, Malla, Strandviksvillan, och Pysselprinsessan anser vara sina bästa inredningspåhitt under 2008. Så vill ni, kan ni betrakta er som utmanade!!

söndag 25 januari 2009

Vitt emaljfat

Bah! Inga loppisfynd igår! Jag har sällan varit med om ett så utplockat ställe. Hoppas att folk snart kommer igång med sina vårrensningar så att hyllorna fylls på. Men å andra sidan har jag ju den senaste tiden gjort en hel del fynd, bland annat världens finaste bricka.

Hittade även ett fint emaljfat i veckan. Jag gillade det just för att det var i vitt med svart kant, istället för blå. Just nu står min krokus i järnkruka här, men jag tror att min samling med diskmedel- och såpvattensflaskor ska hamna här, ståendes på diskbänken.





Angående mitt olivträd så är jag nog inte rätt person att ge odlingsråd. Det känns inte som om jag har följt några rekommendationer, gödslat i rätt tid eller vattnat med destillerat vatten. Jag har ställt det i köksfönstret, vilket är den ljusaste platsen, där är det också rätt svalt pga drag från fönstret och inget element under. Jag har gett det en rejäl skvätt vatten sådär en gång i veckan. Det står i en stor kruka, och planterades om i den på sensommaren, men inte med någon speciell sorts jord.

Nu går systafetten vidare. Kanske jag även ger mig på att fålla upp ett par byxor - det tråkigaste som finns att sy...

lördag 24 januari 2009

Olivträd och vitmålad pall

Jag har tydligen hamnat i någon slags växtperiod. Och då menar jag inte att jag har börjat att bokstavligt växa, utan det syftar på växter som grönskar och blommar. Jag längtar efter våren så att jag håller på att spricka, och i väntan på mer sol och mindre sol får man skapa grönt inomhus åtminstone.

Jag är helt chockad över att mitt olivträd har fortsatt att se vackert ut hela vintern igenom och just inte tappat några blad alls (ta i trä!). Speciellt eftersom jag inte gjort något särskilt med det, bara låtit det stå i köksfönstret. Nu har jag ganska svalt hemma, och inget element påslaget under det fönstret - det kanske hjälper?!

Och så här blev min kökspall när jag målat om den. Tidigare var den ju i ekfärg och kändes onödigt mörk. Jag ska inte dekorera den med något annat. Visst gillar jag text och bokstäver, men det är en konst att också lämna en yta tom.



fredag 23 januari 2009

Spirande grönska

Och hur går det med vitlöken?
Jo tack, bara bra.

Den minnesgode minns vitlöksklyftorna som paraderade i denna blogg förra fredagen. På söndagen petades de ner i jorden, ett stycke glasklocka sattes ovanpå och igår kväll såg det ut så här! Rätt bra resultat med tanke på att det är mörkt mest hela tiden här...

torsdag 22 januari 2009

Det är mycket kärlek nu!


Tack Tildaoinredning, Hwita drömmar, Emelie, Eva, Kristin, Linruz, Lotten, Nettan, Strandviksvillan, Vita villan, Turquoise Inredning, Jenny, Maja, Mamman i huset, Alacs, Linah, In my house, Jill, Lilla huset på prärien, Camilla, Ängel kring vårt hus, Anne, Lilla Fröken Bråttom, Hem och Lycka, Madeleine, Tineling, Vackrare vardag, Fifibags, Joanna, Vita stunder, Lotta, Zizzie, Junibacken, Lina Berntsson, Jennys hus, Vardagstugg, Tess, LillaStoraJag, Sofie, Stjärnor & Champagne, Lorei, Milla, Lina, Hannis, Mo, Eva, Från koja till slott, Johanna, Tulipa, Lilla fröken kavat, Kristina, Kikan, Hwita villan, Christina,Prillig, En liten smula, Kerstin, Tusenfröjd, Sannas mamma, Milla, Sara, Victoria, Grodmamman, Maria, Krydda livet, Malla, Susa, Hem och Harmoni, Frida, Susanne, Annas hus i Dingtuna, Vitt och Blått, Pysselpralinen, Anneli, Sand mellan tårna, PiM och Zizzie.

Det är ni som förgyller min dag!

Tack för alla hälsningar, ni ska veta att jag vuxit ett par meter närmare himlen nu :-)

Jag har valt att inte lägga in någon besöksräknare på min blogg därför att jag är mer intresserad av kommentarer, tips, utbyten av idéer m.m än det faktiska antalet besökare. Roligt att så många nu lämnade en hälsning – det behöver ju inte vara en engångsföreteelse! Superkul att många också skrivit att de gillar det sätt som jag skriver på. Språk är ju min grej också och jag försöker hålla mig till min personliga stil – jag är mer rätt på än gullig! ;-)

”Skylten” där det står välkommen på, är en griffeltavla från Granit, som jag har målat ramen vit på och sedan skriver med Granits vita penna för griffeltavlor och glas på. Så det är jag som har skrivit, det är ingen skylt som man kan köpa.

Och så en särskild hälsning till Eva: Jag bor också i hyresrätt, och har inte spenderat massor av pengar på mitt hem. Det behövs mer idéer och lust att skapa något än pengar om man vill få sitt hem som man vill ha det! Jag hoppas att alla som tittar in här får lust att skapa något själva, det behöver inte vara perfekt första gången eller ens tionde gången. Det viktiga är att lusten finns där.

onsdag 21 januari 2009

Välkomna!



Alltså hörrni.
Nu får vi allt ta och skapa lite ordning i leden.

Jag har ingen statistik på min blogg, så jag har ingen aning om vilka som kommer och går. Men jag har en liten aning om att ni har blivit fler. Vilka är ni? Även ni som tittar in och inte har en blogg, vad sägs om att lämna en liten hälsning så att jag får reda på något om er också? Det vore rackarns skojigt!

Jo, förresten, välkomna!

(Det här är förresten en sneak peak på min nya kökshylla som kom upp igår. Jag är så nöjd!)

tisdag 20 januari 2009

Blir det någonsin vår?

Okej vädret. Vi har fattat nu. Du vet sannerligen hur man framkallar snö. Men det är bra nu!! Det snöade igår, under natten och det snöar fortfarande. Det är sådant här väder som stänger ner Arlanda medan man här, luttrat, tar fram sopkvasten och tar undan det värsta. Men det räcker nu!

Jag har något att bekänna. Jag pysslade ingenting igår (okej, tog ett varv med målarfärgen på en konsol till hyllan som ska upp idag, men det var mer underhåll än pyssel). Så trots mörker blir det en kvällsbild från sovrummet. Är ju lite lätt förtjust i knoppbrädor just nu, och sådana kan man ju sätta upp lite varstans. Här hänger också den dopklänning som flertalet kusiner i släkten döpts i.



Jag blir sömnig bara jag ser bilden...

Vad skönt att fler förstår den hastigt uppblommande romansen i inlägget nedan...

måndag 19 januari 2009

En kärlekshistoria tar sin början...

Visserligen är jag verkligen nöjd med mina krukfynd i föregående inlägg, men ibland hittar man något helt fantastiskt!

Jag såg denna bricka i ena ögonvrån direkt jag kom in på loppisen. Jag tänkte oroligt; "Åh, låt det vara på riktigt! Låt den vara i metall och inte plastlaminerad!". Jag störtade fram, kastade mig över brickstället och drog fram denna underbara (i mitt tycke) bricka! Och den var i metall, i mörkgrått, lite nött men med ett härligt mönster väl synligt.

Det var kärlek vid första ögonkastet.


söndag 18 januari 2009

En randig fläkt av sommar

Nu hade man ju tänkt lägga in en bild eller två på snyggaste brickan ever som inhandlades på Återvinningen igår. Men då hade visst någon lämnat kameran på så batteriet var mer tomt än tomt. Så nu laddas det för fullt. Istället blir det några andra fynd. Två Uppsala Ekeby-krukor för 2,50 styck. Jag samlar på just dessa som är vitglaserade och randiga eller rutiga. Särskilt de rutiga är jag förtjust i och börjar ha ett gäng. Passar i alla typer av inredningar!

Och så randiga gardiner av bästa sommarsnitt! Kanske ser ut som om ränderna är marinblåa, men de är nästansvarta. Egentligen går det ju emot allt jag tror på att köpa färdigsytt, men det är ju tyvärr mycket som inte finns på metervara. Jag tycker att det är en himla trist trend att allt fler tygaffärer försvinner och att allt ska vara färdigsytt...




Uppdatering! Tyget/gardinerna kommer från Rusta. 110 x 220 cm, och just nu på rea för endast 49 kr!

lördag 17 januari 2009

En sommarkorg

Det finns måleriprojekt som är bra mycket lättare att genomföra i teorin. Jag köpte en orangegulnad korg som jag visste skulle bli jättefin som vit. Jag såg framför mig hur här skulle kunna planteras sommarblommor, i en innerkruka. Men korgar som är så här glest vävda går inte att spraya - det skulle nog försvinna mer färg än vad som hamnade på själva korgen. Så det var bara att börja meckla på färgen med pensel...

Men fin blev den!






Jag fortsätter att måla, nu en ny kökshylla och så ska det sys lite mer - man har gott om tid för andra projekt under torktiden...

fredag 16 januari 2009

Det blir det inget med

Finalmente fredag!

I helgen har jag ett uppdrag som jag ska slutföra. Sy köksgardiner och en hel massa kuddar till min far. Optimistisk som han var, var han förbi med materialet på onsdag kväll, och undrade på torsdagen om det var klart... mnjäe.. Jag hade ju haft fullt upp med att mentalt hämta mig från skissen över den gardintyp som han ville ha. Nämligen en en sådan kappa som är formsydd som en båge i sämsta 70-talsstil, gärna också med kantband. Men någon sådan skapelse medverkar jag inte till! Det får bli rak eller veckad kappa. Punkt.




Jag har tänkt plantera vitlök. Förresten ett tips för er med barn som har dåligt tålamod (eller om ni har det själv!). Man bara trycker ner en klyfta med spetsiga delen upp i jorden och så dröjer det inte länge innan det börjar växa. Men de lilaröda klyftorna var så vackra på den lite rostig tallriken så jag var ju bara tvungen att fota dem.

Och så en bonusbild för tygskåpsfansen. Insidan av tygskåpet! Ni ser, MASSOR av plats kvar, och det är ju inte ens prydligt sorterat! Vad sägs Pysselpralinen, Pyssla och syssla och Pysselprinsessan?

torsdag 15 januari 2009

Sirlig metall

Nu kan man ju nästan börja fundera på om jag är sponsrad av Jysk. Så är icke fallet. Här har vi en blogg som är fri från sponsring, och det kommer inte att förekomma några annonser här heller. (naturligtvis är det fritt fram för andra att göra som de vill på sina bloggar!)

Men, om ni nu ändå ska till Jysk och kolla in tyg, kan jag ju även tipsa om dessa tre krukor i metall, som jag fick i julklapp (Har det varit jul?! Det minns jag inte! Har jag varit ledig? Kan inte vara möjligt!). Finfina! Passar både att ha blommor i och ljus. Dessa krukor skulle passa jättebra på en vit hylla i köket. Denna hylla finns dock inte, så idag ska jag ge mig ut för att leta!


onsdag 14 januari 2009

Klipp!

Ända sedan det älskade tygskåpet kom hem och på plats, och med alla tyger ordentligt invikta, så har jag tyckt att tygerna har sett så ensamma ut i det stora skåpet. Det ser ju knappt ut som jag har några tyger! Tur att man då kan fara en sväng på Jysk och hitta en tygbunt på fem meter för 50 kr i trevligt randigt. En meter av detta har redan hunnit bli två kuddar, och nu funderar jag lite på att sy någon form av pläd med en del av det som finns kvar.


tisdag 13 januari 2009

Skynda på våren

Eftersom det inte verkar fungera med att ställa sig utomhus med en hårtork för att försöka tina bort snön, får man lov att ordna vårtecken på andra sätt. Därav en björkrisbukett! Jag hoppas på knoppar som brister snart... Björkris och andra grenar är fina precis som de är, och det är härligt att få in lite natur.
Det flätade fatet är ett fynd för en femma, och som kanske snart hamnar på en vägg som dekoration.

måndag 12 januari 2009

Vitmålad korg med lock

Ett målningsprojekt, det jag startade med, är till slut färdigställt. En loppisfyndad kista som kostade 30 kr och var målade i blanka gröna färger. Trots att jag aldrig gillade blänket så dröjde det nästan ett år innan jag målade om korgkistan. Har jag gått och fått tålamod?!




Korgen målades först ett varv med Alcros Grepp, oljebaserad snickerifärg. Därefter två varv med Alcros vattenbaserade lackfärg, matthet 10.

Här syns min bokstavstavla så jag tänkte att jag igen kunde klargöra lite saker som jag fått frågor om, fastän jag tyckte att jag skrev allt i texten i det inlägg där tavlan först dök upp..
Japp, det är jag som gjort tavlan, utifrån en helt egen idé (vad jag vet, har inte sett någon liknande någon annanstans).
Jag har häftat fast vitt tyg på pannå/målarduk. På tyget har jag med textilfärg (kan köpas på vilken hobbyaffär som helst) tryckt bokstäver, genom att använda ett bokstavsschablonark från Panduro (kostar runt 30 kr).

söndag 11 januari 2009

En pensel i handen

Här målas det fortfarande! Jag börjar känna mig som en låt som hamnat på ständig repeat. Men först ska det grundmålas, torktid, målning igen, torktid och så kanske måla igen. Då tar det hur lång tid som helst! Och inte blir det bättre av att jag ständigt lägger till nya saker att måla.

Trots att jag inte mådde så bra, så drog jag iväg på loppis igår och kom hem med ett flätat fat och en grön träbricka. Den sistnämnda åkte direkt in i målningskarusellen. Personerna som kom på att man skulle betsa möbler och saker i grönt på 70-talet måste ha varit helt tokiga!

Idag har jag lust att sy något, kanske dags att få klar kuddfodralen jag påbörjade förra helgen? (jo, jag mår bättre idag och har mer energi!)

Såhär ser det ut uppe på mitt linneskåp just nu. Försöker undvika att pynta för mycket, men det är ju så roligt att arrangera...


lördag 10 januari 2009

Vackra gamla foton

Pust! Idag känner man sig allt annat än pigg. Jag vaknade vid halv fyra och mådde jättekonstigt och hade ont i magen. Hur jag än vred och vände mig så var det nästintill omöjligt att somna om. Och ligger man vaken vid den tiden så börjar alla möjliga märkliga och dystra tankar att snurra runt i huvudet. Till slut somnade jag om, men inte känner man sig utvilad och inspirerad. Men iväg på loppis, det ska jag!

Det är flera av er som har undrat över hur min sänggavel är gjord. Jag ska ta lite bättre foton på den, sedan återkommer jag med en förklaring!

Visst finns många fördelar med digitalkameror, som inte gamla kameror har. Men på många vis blev fotona bättre förr. Jag har ramat in gamla ateljefoton på min mamma från när hon var liten. Helt bedårande!

Den vita ramen har jag först målat mörkbrun, sedan vit och sandpapprat längs kanterna. Den bruna ramen är betsad. När man ska rama in bilder tycker jag att det blir otroligt mycket snyggare om man har en rejäl passpartout. Bilden framträder så mycket bättre med en större ram dessutom.




Och stearinljuset bredvid har man minsann stöpt själv!

fredag 9 januari 2009

Målning pågår

Jag gillar ju burkar. Särskilt om de är i glas eller metall. Dock är jag inte så mycket för att baka.
Således har jag mer burkar än vad jag har saker att förvara i dem. Ah, petitesser, säger jag! Inte kan man ju låta bli att köpa en sådan här fin plåtburk från Granit heller?




Det målas för fullt hemma hos mig just nu. Hittills ockuperar tre korgar vardagsrumsgolvet, och så har jag lite småsaker som metallfat och vaser skickade på sprayning. I helgen har jag även tänkt måla IKEAs pall Bekväm i vitt. Ett litet problem - den är sedan tidigare inoljad. Ytan känns dock inte fet, men vad tror ni vitmålningsexpertet, går den att måla? Med vilken typ av färg i så fall? Det här kanske är en fråga för Hannis eller In my house?

torsdag 8 januari 2009

Lite sommarkänsla

Sesådär, nu kommer bild på den nya gardinen i sovrummet, som bland annat Kristin har efterfrågat. Kan man inte få sommar utomhus, så kan man väl få lite sommar inomhus! Gardintyget kommer från Gudrun Sjödén och är inte helt lätt att få att se rakt ut då mönstret inte på något sätt var trådrakt!
Min gamla dörr har flyttat in i sovrummet igen, med det nya tygskåpet på plats fick dörren inte plats i vardagsrummet längre. Här döljer den de inte så charmanta rören på väggen dessutom. Här i sovrummet vill jag ta in mer vitt och så lite grönt, just nu känns det lite för "blaskigt".


onsdag 7 januari 2009

Bokstäver och ränder

Min Kakaotavla har flyttat till en annan vägg, och istället har min stora pannå kommit till heders igen. Eftersom jag bor i en lägenhet där det ekar rätt bra om man inte har något på väggarna så gör en stor tygtavla mycket för att dämpa ljudet. Mönstertrött som jag är fick det bli något väldigt sparsmakat. Vitt tyg där jag använt mitt bokstavsschablonark från Panduro igen. Och så en rad från en bra och somrig sång. Och en ny randig kudde i soffan!



Klicka på bilden, så blir den större och texten syns bättre!



Slut på ledigheten. Fnys!

tisdag 6 januari 2009

May I present: the tygskåp!

Wow, vilken otrolig respons jag fick på mitt förra inlägg! Fullt med glada tillrop och försäkringar om att jag visst hade pysslat. Tusen tack! Blev ju så inspirerad att jag fick nya pysselkrafter. Resultatet kommer snart i bild...

Det är inte lätt att visa upp mitt nya tygskåp på bild. Det har inte alls börjat bli ljusare ute, och har man ett vardagsrum med fönster mot norr så är det mörkt mest hela tiden. Och står ett mörkt träskåp i detta mörka rum blir det knivigt att fota. Men jag är så nöjd med skåpet, dock ska det absolut målas vitt senare.





Ovanpå en ny tavla från Ikea, såg detta motiv hos Vit stjärna och blev förtjust fastän det var snö med på bilden. Den har hamnat i en ekram från Ikea som jag målat om i vitt och sandpapprat lite för att få lite drivvedskänsla på det. Den där ramen har dock stört mig. Första gången jag skulle rama in något i den så märkte jag att glaset var alldeles för stort för ramen och fastän jag var försiktig som attan så spräcktes glaset direkt. När jag ringde till Ikea för att klaga lite och fråga om man då kunde komma in med ram och kvitto för att få en ny, sa de att jag var tvungen att ta med glaset i tretusen bitar också..! Jo, massor av glasbitar vill man gärna släpa dit... Så nu är ramen glasfri, men det funkar ändå!

Suck. Sista lediga dagen....