tisdag 31 mars 2009

Tavelhängning

I detta inlägg kommer inte min kökshylla att förekomma!

En del har undrat över hur ofta som jag egentligen gör om på den hyllan, då den förekommit en del här på bloggen. Svaret är att jag inte gör om så ofta. Dock är ljuset, i dessa molniga tider, det bästa där. Så hyllan får ofta agera fotograferingsplats för ett fynd eller pysselprojekt. Ibland ställs saker bara där tillfälligt för att kunna hamna på bild. Hellre samma hylla än en mörk och grumlig bild.

I helgen ägnade jag mig åt att hänga tavlor i sovrummet. När sängen har flyttats igen, så att sänggaveln står under fönstret, så tänkte jag att den ena långväggen faktiskt skulle kunna klara av lite tavlor. Tavlorna gjorde också så att rummet blev än ljusare, då solljuset reflekteras i dessa tavlor.

Jag gillar inte tavlor som hänger huller om buller. Det är behagligast för ögat och hjärnan om saker kan ses som en större helhet. Det blir snyggare om flera saker grupperas, helt enkelt. Med tavlor som hänger utan tydlig linje blir ögat stressat. Tycker jag.

måndag 30 mars 2009

Det är då ingen ordning

Jag måste säga att man får ganska divergerande budskap nu för tiden.

Först ställer man om till sommartid och tvingas gå och lägga sig ovanligt tidigt och sedan stiga upp mitt i natten (som det känns). Samtidigt snöar det sådär 20 cm, och den barmark som åtminstone hunnits uppnå på gator är ett minne blott.
Det är väl ingen sommartid?!

Tur att man redan på lördagen kunde göra en del inköp som piggat upp. Härmed hälsar jag bokstaven B välkommen in i bokstavsfamiljen! Kommer från Madame Stoltz och inhandlades på inspirationsbutiken nummer 1, Lilla Lövskär.





Jag har också ramat in en del av bilderna från soppboken. Egentligen hade jag tänkt mig andra ramar, men bilderna passade bäst i mer stilren omgivning.

söndag 29 mars 2009

Inte som man tänkt sig



Kökshyllan byter utseende ständigt. Tur att man har en nymålad korg att ställa dit i väntan på att man ska komma på vad man egentligen ska ha där.

När jag sätter igång och gör om här hemma så har jag oftast en vision.
Ungefär aldrig håller jag mig till den visionen. Ibland ser vissa saker snyggare ut uppe i huvudet. Jag måste prova mig fram - flyttar en stol dit, känner mig för, flyttar tillbaka, byter plats med en korg, funderar...

Så inte är jag klar med ommöbleringen än. Och ändå har jag inte flyttat på allt som jag hade tänkt. Jag har ju knappt hunnit något!

Det är väl den där jädra timmen som stals från mig i natt som gör att jag inte har hunnit. Djäkla sommartidssnyltare.



Jag har köpt orkidéer! Visst är de fina? Särskilt med tanke på att de inte är äkta!

lördag 28 mars 2009

Ändringar stundar

Nä, nu ska det bli ändring på torpet!

Efter en natt då man fått ångra den där kebabpizzan igår, har jag gripits av en oerhörd lust att möblera om. Nu är jag lite låst när det gäller omöblering, ska man ha en möblering som fungerar kan man inte flytta om så mycket. Soffan kan bara stå där den står, och man kan ju inte ställa bokhyllan framför fönstret.

Men man kan byta ut möbler i alla fall! Jag funderar på att byta plats mellan linneskåp och tygskåp, ta in en hylla i vardagsrummmet, ta upp en fåtölj från källarförrådet... Enda problemet är att skåpen ju är hur tunga som helst, så jag behöver hjälp! Och det vet man ju att alla är så sugna på att hjälpa till att kånka runt på tunga skåp...!



Ännu en vit krokus som inte slog ut...

Vad ska ni göra?

Uppdatering kl 16.40

Mental note to self: Det är jättejobbigt att flytta runt på möbler, det tar mycket längre tid än du tror att få det klart och helst vill du bara gå och lägga dig i soffan. Kan du komma ihåg det tills nästa gång du får ett ommöbleringsryck??
Fast det blir förstås ganska fint...

fredag 27 mars 2009

Soppdags!



Nämen, ska jag börja laga mustiga soppor och grytor?! Fröken Fräken köper kokbok, ja det är nästan en kvällstidningsrubrik eftersom att det är så ovanligt att det nästintill kan betraktas som sensationellt. Jag har naturligtvis en annan idé än att börja laga mat! Det var så otroligt fina bilder i kokboken att jag ska och skära ut dem, rama in och ha i köket.





Boken fyndades på halva bokreapriset igår på Coop, 35 kr kan man offra för att få vackra bilder!

Jag har blivit utmanad av Kristin på I mitt paradis med att lista saker som börjar på samma bokstav som mitt namn. Jag kör naturligtvis en specialvariant!

1. Vad heter du? Fröken Fräken så klart! ;-)
2. Ett annat ord på fyra bokstäver: Fynd (gillar jag sannerligen att göra!)
3. Flicknamn: Frida
4. Pojknamn: Fingal (Olsson, är det honom jag ser därborta?)
5. Yrke: Fastighetsmäklare (inget jag jobbar med, däremot har jag tagit home styling-uppdrag inför försäljning)
6. Färg: Fuchsia (en färg som man oftast måste förklara vad det är för en färg)
7. Klädesplagg: Fiskeväst (enda som jag kom på..)
8. Mat: Fisk (äts inte av den här fröken)
9. Sak i badrummet: Fotfil?
10. Plats/ Stad: Florens (har jag aldrig varit till, men åker gärna dit!)
11. En orsak till att vara sen: Flygplansförsening (har jag varit med om en hel del!)
12. Något man inte skriker: Fula ord
13. Film: Fyra bröllop och en begravning (har jag sett den fyrtio gånger månne?)
14. Något man dricker: Fanta (inte så ofta för min del)
15. Band: Flamingokvintetten (det var de enda som jag kom på! Hjälp!)
16. Djur: Fågel
17. Gatunamn: Frörenserivägen.. (visst finns det något som heter det? Var har jag fått det ifrån?)
18. Bil: F... Ford!! (jag kan inget om bilar så det var tur att jag kom på det!)
19. Sång: Forever Young (vem vill inte vara det?)
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Fia med knuff (det var längesedan!)

Jag utmanar
Em och Emma! Om ni har lust alltså!

torsdag 26 mars 2009

Ljusblå gåva

Jajamensan, oljebaserad färg är inhandlad, och igår målades första varvet på riktigt på tallrikshyllan! Denna gång täckte färgen helt, och inga missfärgningar uppstod. Jippie! Men det måste nog på ett varv till. Varför torkar färg så oändligt långsamt?

Och en trevlig överraskning väntade i brevlådan!
Min vinst från sötaste Vit poesi. Har ni sett så bedårande slickepott och bakpensel förr? Det känns ju nästan som att man inte törs använda dem om man ska slänga ihop ett bakverk. Dessutom så fick jag även med lite trevliga inredningstidningar! Tusen tack!




Korgen som de står i inhandlades samtidigt som tallrikshyllan. Betydligt enklare att forsla hem! Frågan är om den ska bli vit eller patinerad?

onsdag 25 mars 2009

En eftermiddag

En eftermiddag på Fröken Fräkens sida av stan.

Kl. 17.10: Spankulerar in på loppis.

Kl. 17.20: Finner en tallrikshylla (dubbla hyllor) till fyndpris 40 kr!

Kl. 17.21-17.35: Har lätt beslutsångest över om tallrikshyllan ska inköpas eller ej. Var sjutton ska den få plats?

Kl. 17.40 Med solsken i blick tar man bussen hem med hyllan i släptåg. Medpassagerarna måttligt glada över åbäket.

Kl. 17.55 Intåg i hemmet.

Kl. 17.57 Vitmålning av hyllan påbörjad.

Kl. 18.30 Inser att den förbenade furufärgen blöder igenom den vattenbaserade färgen.

Kl. 18.32 Tjurar i soffan över att man inte har någon oljebaserad färg hemma och måste vänta till på torsdag.

Här skulle det ju egentligen funnits en bild på en vitmålad tallrikshylla. Istället får det bli vita Bellis.


tisdag 24 mars 2009

Svarta detaljer

Ibland får jag höra att jag måste ju ha lite klatschiga färgklickar hemma. För mitt inre ser jag då något färgglatt djungelmönstrat som man blir alldeles vimmelkantig av. Och något sådant blir det inte.

Desto intressantare, och snyggare enligt min smak, är att leka med kontraster och strukturer. Därav dessa svarta tavlor! Bakgrunden är målad med matt svart. Sedan har jag ritat upp det snirkliga mönstret med blyerts och fyllt i med blankt lack. Klart!
Jag har målat direkt på överblivna bitar av mdf, för övrigt.





De var inte helt lätt att fota, men i verkligheten syns skillnaden mellan det blanka och matta tydligt. Men utan att få djungelfeeling.

måndag 23 mars 2009

En fråga om tid

Så svischade helgen förbi, och jag tycker inte att jag hann något!

Jag har alltid mer idéer än tid, och det känns väldigt frustrerande emellanåt. På den restaurang där vi brukar ta vår hämtmat ifrån brukar det ofta hänga en del stammisar i varierat skick. Många verkar sitta där varenda kväll, en del ständigt spelandes på Jack Vegas-maskiner. Jag fattar ingenting! Jag antar att de sitter där för att de har tråkigt och vill få tiden att gå, och inte kommer på något bättre att göra (naturligtvis inser jag att en del har verkliga problem, med missbruk t ex).

Få tiden att gå!? Om tiden istället kunde stanna! (fast då får det gärna bli sommar först, tack!)

Här bedriver man bland annat gräsodling. Och då menar jag helt vanligt gräsmattegräs. Kommer inte gräset till mig, får jag ordna det själv. Och bakom syns snyggaste loppisburksfyndet ever.


söndag 22 mars 2009

I valet och kvalet

Här strålar solen och jag hyser gardinplaner. Sådana hade jag redan igår, men då började jag måla om min spegelram istället
Såhär såg den ut innan jag började:


Ramen var målad så att det skulle se ut som masurbjörk, men mycket av färgen hade lossnat och spegeln kändes mörk. Nu har jag målat ramen vit, men behållt rosetten högst upp svart. Men nu vet jag inte.. kanske rosetten skulle vara vit? Eller hela ramen svart? Vad tycker ni?

Hoppas att ni får en solig och härlig vårdag. Själv ska jag lägga mig på soffan och korrekturläsa 60 sidor obegripligheter på engelska åt herr Fräken. Jippie.... (men sedan blir det allt tygpyssel!)

lördag 21 mars 2009

Betongkruka

Ramar ena veckan, grenar andra veckan!
Är faktiskt inte heeelt nöjd med mitt poseiträd, och har varit och letat mer kvistar. En gren som blev över fick bli en egen skapelse i min betongkruka. Traditionellt påskris är inte min grej, detta är mer i min smak.

Eller inte en riktig betongkruka, utan jag har pysslat och "fuskat" igen. Denna fyrkantiga kruka i keramik hade tidigare ett reliefmönster som jag inte var så förtjust i. Så jag har strukit på flera lager med spackel, som både dolde mönstret och fick ytan att se ut som betong. Sedan har jag målat på flera olika nyanser av grå färg.




Ute lyser solen, här väntar en lurvig jycke på promenad och så ska jag på loppis!

fredag 20 mars 2009

Gröna utsikter



Idag känns som den första riktiga vårdagen, med värme och sol. Passar ju utmärkt så här en fredag!

Det gick ju inte så bra när jag försökte föra in rosa som accentfärg i vardagsrummet. Så nu tar jag nya tag med grönt - det känns bättre. Nya kuddar i soffan var ju sannerligen på tiden! Alla tyger är fyndade för max en tjuga - då kan man byta kuddfodral ofta :-) Annars är det väldigt svårt att hitta tyger i vitt med vitt mönster på. Qvilten under kuddarna är en gåva, som jag lagt "fel" väg - avigsidan var faktiskt snyggast!

torsdag 19 mars 2009

Vårens olika ansikten

Mitt beslut att det baske mig är vår nu verkar inte ha gått hem hos alla och allt.
Så här ser det fortfarande ut i här i stan (detta är en särskild hälsning till alla er söderöver som tycker att våren har det segt hos er!) Trots att jag fått glada hälsningar om att det bara är att ställa ut blommor nu, så tror jag faktiskt att jag avvaktar med det ett tag...



Visst grönskar kvistarna inomhus så smått, men jag kommer aldrig att få någon blomning på dessa syrenkvistar - hur får ni era fruktträds- och syrenkvistar att blomma egentligen? Någon superduper näringslösning?





Och efter en hel vinter utan att knappt något blad lossnat på mitt älskade olivträd, så har jag under morgonen hittat massor av torra blad som jag plockat bort - hjälp! Kanske det är dags för nya löv att titta fram och att det är därför som de gamla bladen lossnar? Jag klamrar mig fast vid den förhoppningen i alla fall...

onsdag 18 mars 2009

Piffad strykbräda

En del pyssel är mer vardagsnära än andra och inte särskilt omvälvande. Detta är ett sådant. Men om man tänker på vilken otroligt galet mönstrat tyg som klädde denna strykbräda först, då den köptes, har förvandlingen i och för sig varit stor. Hur tänker egentligen strykbrädesöverdragsdesigners? Ju mer mönster och färger på samma gång desto bättre?

Randigt bomullstyg av kraftigare modell inhandlades på Ohlssons tyger igår. Sedan klipper man tyget efter strykbrädans form, och lämnar sådär en sju-åtta centimeters vikmån runtom, så att man kan vika in tyget på undersidan och häfta fast. Det är lite meckande runt hörn och de runda delarna för att få vikningarna snygga, men omklädningen tog ändå max 10 minuter.

Undras om jag inte måste köpa mer av tyget? Det var så fint!



tisdag 17 mars 2009

Vårsolens glans

Jag tror knappt mina ögon! Sol, direkt på morgonen, när man stiger upp innan sex!
Jag är ju ingen morgonmänniska, så jag kan inte påstå att jag hoppade upp ur sängen, vild av glädje. Men det var klart angenämare att traska iväg till bussen med solen i ansiktet, än dubbelvikt kämpande genom drivsnö, femton minusgrader, motvind och beckmörker. Jo, det var det allt.

Än dröjer det ett tag innan man kan satsa på blommor utomhus, så jag har satt igång med växterna inomhus. Dock är det inte så lätt med tanke på att det bara finns så väldigt tråkiga blomaffärer här. Man kan inte ens hitta Hjärtan på tråd just nu! Varje gång som jag blir trött på mitt nuvarande jobb tänker jag att jag ska öppna en mer chic blomsterbutik, inspirerad av de jag sett söderöver.






En Hjärtan på tråd som jag lyckats hålla vid liv över vintern! Krukan är en gammal kruka från Rörstrand som en loppis skänkte bort (ja, det var ett helt gäng likadana krukor faktiskt!)

måndag 16 mars 2009

Ett poesiträd

Poesiträd på plats!

Jag kom på att jag ju hade en vitsprayad gren i förrådet (det ÄR bra att spara en massa grejer, man vet aldrig när de kan komma till användning!) som jag ju kunde testa min poesiträdsidé på. Det blev bra med helvitt också, men jag tror att det kan bli än bättre med en naturligt färgad gren. Lite mer kontraster!

Jag skrev själv med blyerts eftersom jag tyckte att det blev för skarpt med svart (och så hade jag ingen resorvarpenna som jag tycker är det bästa att texta med - varför har sådana nästan slutat tillverkas?!) Jag valde egna ord eller textrader som jag tycker är vackra. Provade mig fram med hur stor texten skulle vara och själva lapparna, och använde mig av kraftigare vitt papper. Vill man ha lite mer färg eller mönster kan man ju på baksidan limma på ett fint papper!









Naturligtvis hade det ju blivit grått ute när det äntligen var dags att fota....

söndag 15 mars 2009

Vårluft

Här sitter man och samlar kraft inför att ta ett varv med både dammsugare och moppen runt lägenheten. Det är härligt att det äntligen är plusgrader ute så att man kan passa på att vädra ordentligt utan att få en utkyld lägenhet, och även lägga ut alla textilier på vädring. Jag älskar att vädra! Filtar och kuddar som legat ute doftar så härligt efteråt!

Det gick inte så bra i min jakt på en större gren till ett poesiträd igår. Man skulle ha behövt ett par vadarstövlar för att kunna pulsa ut i snön för att komma åt någon gren härikring. Jag måste leta på ett annat ställe. För ett träd ska jag ha till påsk! Jag får väl sätta igång att tillverka mina egna etiketter i väntan på.

Jag har ju inte kunnat hejda mig, utan det har blivit några spetstavlor till.. En fick en ytterligare dekoration i form av ett keramikhjärta.







Men helgens allra bästa nyhet!! Gammelskogen i Verle är räddad! Läs mer
här! Jippie!!!

lördag 14 mars 2009

Ordningen återställd

Idag varken kräks jag eller är så förkyld att jag knappt kan andas. Utomhus är det inte minus tjugo och det är inte heller helgdag. Äntligen kan jag således ge mig av på en loppissväng! Och nu är jag så himla loppissugen att det är fara för att jag köper vad som helst väl där...

Vad har ni tänkt hitta på i helgen?
Jag har som vanligt storartade planer: jag ska på grenanskaffningsturné för att kunna göra kransar, blomarrangemang och ett poesiträd, sy nya kuddar i vitt, städa, rensa i lite skåp, måla vidare på mina projekt och så får vi ju se om jag skaffar mig något mer arbete efter loppisen...

I hallen börjar det äntligen bli ordentlig ordning. Jag saknade någonstans att ha vantar, halsdukar, sjalar och sådant (som man än är tvungen att ha här) så jag sydde en förvaring i ett tyg som jag upptäckte var i precis samma färger som min hallmatta. Funkar fenomenalt, lätt att hitta saker i och lätt att stoppa ned saker i också.



fredag 13 mars 2009

Nymålat - igen!

Igår blev det äntligen påfyllning på färgburksfronten och nya penslar inhandlades dessutom. När man målar korgar blir penslarna snabbt väldigt buskiga, och det är ingen idé att använda sig av någon dyrare variant - jag har provat!

Så igår kväll målades två korgar, en trälåda och ett träskrin. När man väl börjar måla så kan man ju inte sluta!

I väntan på sommaren och blommor, får man göra i ordning de korgar som man sedan planerar att ha blommor i.

Före: en loppisfyndad furuorange korg av äldre modell




Efter: en lagomt vit korg



Snart är det helg mina vänner! Jippie!!!

torsdag 12 mars 2009

Helrandigt, aldrig långrandigt

Jag har inte varit lika flitig på att byta min "papperspiffning" i köksskåpen på senare tid. Vet inte om det beror på att jag hittar snyggare papper som får sitta uppe längre, eller om jag har så fullt upp med annat att jag inte hinner.

Men nu har det blivit lite svartvita ränder, tack vare Lagerhaus. Pappret släpades upp från Malmö, och dagen efter så gick jag i Lagerhausbutiken här i stan och såg att pappret visst fanns här också.. nåja..







Uppdatering!
Jag brukar använda mig av vanligt omslagspapper i köksskåpen. Har försökt med tapet, men det är för kraftigt för att hålla sig på plats (om man inte limmar fast, men jag vill ju kunna byta!) Jag fäster pappret med vanlig tejp som jag viker dubbel så att den blir dubbelhäftande och så att jag kan fästa på baksidan av pappret.



Vad roligt att höra att så många ljuva minnen väcktes till liv av mina Lotta-böcker! Det finns tydligen oanade boksamlingar både här och där..

onsdag 11 mars 2009

En annan samling

Idag ska jag vara litterääääär.

Jag samlar ju på både ett och annat, vilket både mina skåp och källarförråd är väl medvetna om. Utöver det så älskar jag att läsa och har en hoper favoritförfattare vars böcker jag också samlar på. Vissa titlar har jag i flera exemplar, men i olika utgåvor och således med olika utseenden och typografi.

En riktigt gammal favorit (från tiden man var ung..!) är Lotta-böckerna skrivna av Merri Vik. Läs mer om dem här ifall du missat dessa förnämliga böcker. Jag samlar fortfarande på dem, och en anledning är de fantastiska omslagen. Sedan uppskattar jag fortfarande språket i böckerna, hur berättelserna flyter fram och sådant är viktigt för mig. Och det finns ingen som kan göra sådana härliga sommarskildringar som Merri Vik...

tisdag 10 mars 2009

Tänd ett ljus till




Hörrni, ni glömmer väl inte bort att gå in HÄR??
Klicka och rädda skogen undan avverkning, eller passa på att köpa något ur deras shop (då går pengarna också till att rädda gammelskogen i Verle!)

Tänk vad häftigt om alla ni som går in här och läser, både ni som brukar lämna kommentarer och som jag känner till, och ni som bara brukar titta in och läsa (vilket är helt okej också!) skulle gå in och klicka!

Ni vet ju om att det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret?