söndag 31 maj 2009

Någonstans mellan hägg och syren

Man vet att man har en bra dag framför sig då det är +25 grader ute när man stiger upp. Kanske kan det bli lite solande även för mig som har så svårt att bara sitta still...

På Ikea igår inhandlades lavendel, murgröna, tallrikar och så klart en del tyger. Bland annat ett blåvitrandigt tyg som idag ska bli ett hänge till balkongräcket. Jag misstänker att det kommer att bli en del pyssel med det...

Och tänk! Nu blommar häggen hos oss! Igår kväll var vi ut på en cykeltur och doften i den sena kvällstimmen var underbar. Plötsligt förstår jag hundar som rullar runt i gräset, vem vill inte bli ett med sommaren genom att dofta av den?
Jag letar snirkliga metallljusstakar på loppis, vilket har visat sig lite svårt. Men ett par har jag hittat, och målat vita (samma färg som skåpet) och ser nu lite ut som om de vore i porslin.






lördag 30 maj 2009

En utflykt

Ibland blir det inte alls som man tänkt sig. Så nu bär det snart av till Ikea! Tygstatusen ser inte så lovande ut, men jag hoppas att den visar fel. Kanske kan man även hoppas på lite fina växter, knoppar, kökshanddukar och annat smått och gott. Risken är inte så stor att man kommer hem med tomma påsar.

Nyligen lämnade den förträffliga Pysselprinsessan, som numera bor i Norge för ett tag, en kommentar hos mig om att hon var på jakt efter Norge-burkar. Jag hade inte hört talas om dessa, men dagen efter ser jag på loppis något som inte kan vara annat än Norgeburkar. Vilket sammanträffande! Jag knep dem. Förstås!




fredag 29 maj 2009

Bokstavsvägg

Solen skiner och pysselplaner görs upp. Det är verkligen skönt att åter sova i den egna sängen, med normala kuddar!!

Denna helg har jag tänkt ägna mig åt lite tapetgöromål, förutsatt att tapetklistret inte har torkat ihop. Och så ska jag måla lite mer. Har fortfarande kvar en hel del vit färg så nu ska jag gå på jakt efter saker att måla!

Jag har samlat ihop mina bokstäver, förutom de i betong som verkade lite väl tunga för detta, och hängt upp dem på vardagsrumsväggen. De hänger alldeles bredvid fyndbordet, ovanför tv-bänken. Visst håller ni med om att samlingen skulle behöva utökas av någon till??





R och E kommer från Tiger i Malmö, B från Lilla Lövskär här i Luleå, det rostiga A:et och vita trä Q:et från Årstiden i Stockholm.

torsdag 28 maj 2009

Mitt resesällskap

Nämen!
Ni måste vara de absolut bästa bloggpassarna någonsin!
Vilka underbara kommentarer som mitt skåp har fått. Oj, så glad jag blir! Tack!!!
Jag ska försöka hinna runt till så många av er som möjligt...

Jahaja, vad gör jag hemma redan? Jo, det ena evenemanget som jag skulle bevista i Stockholm blev inställt. Snopen min, och bara att boka av och boka om. Så nu anlände jag hem, till ett regnigt Luleå i förmiddags. Med sällskap! Ja, då pratar vi inte om alla bruna Thailandsresenärer som jag delade planet med. Nä, i en påse bredvid mig stod ett olivträd, som jag kollade statusen på med jämna mellanrum. Äntligen!!

Jag rekade som en snabb vessla olivträdsutbudet på Hötorget redan i tisdags förmiddags och fastnade för detta. Ville ha ett högt träd men med ganska liten krona. Nu när det har kommit hem är jag så nöjd, och alla andra inköp bleknar så smått i jämförelse.

Nu är solen tillbaka, och det är väldigt skönt att vara hemma (mitt hotellrum hade aprikosa väggar - förstår ni hur jag har liiiidit? ;-) )

måndag 25 maj 2009

Det vitaste tygskåpet

Kommer ni ihåg hur mitt tygskåp såg ut när jag köpte det?




Denna bild är ändå rätt missvisande, den bruna färgen drog på något märkligt vis åt orange, och skåpet slukade ljus. Men i form och stil var det helt perfekt.
Äntligen har jag nu målat det vitt, efter många umbäranden. Och det blev sååå bra! Jag ska nu leta efter några nya knoppar, för de gamla kändes lite för sirliga. (nu har jag inte vågat stänga dörrarna helt, utan handtag blir det lite svårt att få upp dörrarna. Jag har provat...)







Provade en ny oljebaserade snickerifärg från Butinox, köpt på Coop Bygg. Det är den vitaste färg jag någonsin använt, och kan verkligen rekommenderas!

Imorgon drar jag till Stockholm för lite förkovran och dyker inte upp förrän på fredag kväll igen. Men ni har ju varit så duktiga på att passa bloggen förr, så jag litar på er!

söndag 24 maj 2009

Ordning, reda och ett draperi

Sista dagen på långhelgen... och med den kom moln på himlen, lite regn och ingen utomhustemperatur att skryta med. Och jag känner mig lite seg - jag som har så mycket kvar att göra!

För ett tag sedan frågade jag om det var något pyssel som ni ville se mer av. En hel del av er ville ha mer förvaringstips. Tittar man in i mina två källarförråd kan man tycka att jag är fel person att fråga om sådana saker. För, gissa om det finns grejer där! Och i en salig oordning! Men det är väl bättre att få undan saker där, än att ha dem utspridda överallt i lägenheten? ;-)

Jag kan tycka att man kan fundera på vad som är viktigast; om det är en snygg förvaring eller det mest praktiska. De två brukar vara svåra att förena.

Förvaring ska samlas på enstaka ställen. Behöver man förvaring i socklarna på köksskåpen så har man för mycket grejer!

Pytsa inte ut en hel mängd olika typer av hyllor, byråer och lådor, för då blir det väldigt rörigt. Utnyttja en vägg helt, satsa på ett skåp eller hyllor som går från golv till tak på en plats. Själv tycker jag att skåp är underbara!

En del förvaring går inte att få bakom stängda dörrar, vilket är det bästa. Vill man då att förvaringen ska synas så lite som möjligt ska man försöka undvika att köpa en massa olika typer av lådor och tidsskriftsamlare med mönster och färger.

Igår ägnade jag delar av dagen till att ordna om i bokhyllan, och att få böckernas alla färger att synas mindre. Jag gillar min Expedithylla från Ikea. Facken gör att man kan dela upp och få symmetri i det som ska förvaras. Här har jag då satsat på enbart vita tidskriftsamlare till alla inredningstidningar. Sedan har jag hängt en randig gardin över böckerna. Böckerna försvinner! Ovanpå hyllan har jag staplat kuddar och filtar, och så har jag två korgar för småsaker - för att de är fina!





Jag gjorde en liknande lösning till hyllan jag har bredvid soffan.



Nu väntar målning! Ska det tredje varvet bli det sista på skåpet?

lördag 23 maj 2009

Väntan


Igår var en bra dag!

Jag var på loppis, målade tygskåpet, skohyllan och en ram (ytterligare saker ligger i riskzonen för att bli målade idag!), sydde nya köksgardiner (utan rosmönster), bakade jordgubbspaj, planterade blommor att ha ute på balkongen m.m. Och det kändes aldrig stressande att göra allt det, utan man hamnade i ett pysselstim när allt bara flöt på.

Dock, nog är det frustrerande med en färg som behöver 20 timmar på sig innan man får måla nästa varv!! När man är så otålig som jag är, så är det ungefär 19 h och 45 min för lång torktid...





Vad jag gillar material som kontrasterar! Metallkrukor mot stenkrukor. Struktur är mycket häftigare än mönster!

fredag 22 maj 2009

Vad man kan göra med gamla spetsdukar

Man hinner med lite småpyssel i väntan på att man ska sätta igång att måla. Det riktigt kliade i fingrarna efter att få börja måla igår, men jag lyckades hålla mig. Skåpet måste ju torka efter att ha blivit avtorkat efter slipandet.

Så istället pysslades det med nya gardiner till köket. Inte ett rosmönster i sikte!
Och så har jag gjort en spetstavla till, som var mer enligt den ursprungliga idéen. Det tog bara ett tag att hitta lämpliga spetsdukar som man kunde använda. Här har principen varit likadan som tidigare, jag har målat en målarduk med vit färg, och lagt över spetsdukarna så att de fastnar i färgen. Sedan målat ett par varv ovanpå så allt smälter ihop och det blir en känsla av en stor keramikplatta.

Ska man göra något liknande så rekommenderar jag vita spetsdukar, gärna sådana som är virkade i ett inte alltför grovt garn.


torsdag 21 maj 2009

Visa var skåpet ska stå

Nu finns det ingen återvändo.

Tygskåpet är tömt och utburet på balkongen (igen). Nu ska det slipas och målas. Målningen är ju rolig, hoppas jag.. Slipandet är jag inte lika entusiastisk till. Det är mer ett nödvändigt ont, och har dragit mig för det. Men nu är det dags att väcka grannarna med slipmaskinen.

Förhoppningsvis kan det sedan bli lite planterande av blommor på balkongen. I väntan på det har jag ju charmiga blommor på gamla tavlor. Tog en sväng förbi loppisen på väg hem igr, och det blev två blomtavlor, med gammaldags clipsram, för en femma styck. En femma, det är ett pris som jag gillar.



onsdag 20 maj 2009

Inte bara en låda

I´m in love with a fairy.. sockerlåda...

Efter skrubbande och ättikabehandling (jag fick förslag om att både tvätta direkt med ättika samt ställa en skål med ättika bredvid för att få bort den lite unkna garagelukten från lådan. Jag valde det senare och det funkade!!) blev sockerlådan så bra! Jag gillar absolut att den är ruff och inte helt i perfekt skick. Och den ska absolut inte målas. Frågan är bara om jag ska ha fina tidningar här eller lavendelplantor?






Och tänk, snart blir det ledigt i fyra dagar! Hurra!

tisdag 19 maj 2009

Loppisskola

Efter ungefär två år med bloggen så är det fortfarande omöjligt att säga vilka inlägg som genererar många kommentarer och som är populära. Inte kunde jag tro att rosa var ett sådant hett ämne! ;-)

Jag har hört många önskemål om att jag ska hålla loppisskola. Jag kan inte påstå att jag är värsta loppisräven, men här kommer några tips:

1. Bestäm vad du är intresserad av. Köp inte vad som helst bara för att det är billigt eller i väntan på något bättre.

2. Man måste vara enträgen och besöka loppisar och second hand-butiker om och om igen. Det är inte alltid man hittar något!

3. Det är ingen bra idé att dyka upp på loppisen först när den ska stänga för dagen. Då är allt bra slut.

4. Se möjligheterna. Föremålet eller möbeln kanske kan göras om eller användas på ett nytt sätt.

5. Jag brukar aldrig hitta något på privata "garagerensningar", utan håller mig till stora loppisar eller second hand-affärer.

6. På våren och sommaren brukar man göra de bäsa fynden, då rensar folk där hemma och skänker till olika återvinningsaffärer och second hand.

Och det nästan viktigaste tipset - ta inte med någon som inte gillar att gå på loppisar!

Gårdagens fina fynd var en thémugg från Västergården, helt felfri för en femma. Perfekt för en blomma!


måndag 18 maj 2009

Rosa är inte för alla

Jag har länge varit på jakt efter vita tyger. Eller möjligen vita tyger med lite grått eller grönt i. Men intet! Jag tror att Operation Tyganskaffningsturné snart måste gå igång, för under sådana här omständigheter försmäktar jag!

Eftersom jag hyllar devisen "Om du inte vet vad du ska göra, gör då något annat" (och med det menas att man får inga idéer om man står och blåstirrar på något omöjligt) tänkte jag att okej, okej, då testar vi rosa då. Så här syddes nya köksgardiner med rosa rosmönster på och mitt rosa papper med vita prickar sattes upp i köksskåpen.

Gardinen satt uppe i exakt sju minuter.
Sedan åkte den ner. Nä, rosblommigt är inte min melodi. Och vete sjutton om inte prickarna snart åker också? Är det inte lite för..rosa?


söndag 17 maj 2009

Lättare att ge Norge 12 poäng

Hej alla bloggare - är ni ute i solen allihopa? Här kanske det blir en stund i solen framåt eftermiddagen, men jag är så rastlös så jag kan inte sitta still och göra ingenting någon längre stund. Inte när man vet att man har en massa idéer som man vill testa!

Här ska tuffa beslut fattas, som exempel: ska jag klippa av ett par gardinlängder och göra om dem till kappor? Vilka tyger ska bli kuddar? Ska jag flytta på sängen igen så att jag kan hänga en bokstavsvägg?

Och det som jag undrar över mest - hur tar man bort oönskad lukt?
I detta fall gäller det min kära sockerlåda från nedanstående inlägg. Den har, efter skrubbning med vatten och såpa, en viss doft av garage som jag gärna vill bli av med. Så HUR? Fortsätta att vädra? Jag har hört att ättika i en skål sa vara effektivt, stämmer det?

I väntan på att en riktigt blomning ska komma igång (det blommar varken hägg eller syren ens) så kan man ta in stora fång av blåbärsris. Härligt grönt, och man ser små blekrosa knoppar. Stearinljusen är bara till dekoration. Nu är här ljust ute från runt 03.00 till 22.30 så man hinner aldrig tända levande ljus. Tänk vad härligt ändå!



lördag 16 maj 2009

Jippie!



Gissa vad jag fyndade idag för 30 kr??
Just nu står den på tork efter ett redigt skrubbande. När den är torr börjar det roliga... :-)

fredag 15 maj 2009

En lastpall på balkongen

Ibland grips man av pyssellust på kvällen. Då är det bara att sätta igång!

Jag tiggde till mig en lastpall häromveckan, som jag tänkte ha ute på balkongen och ställa blommor på. Kanske man skulle kunna snickra dit ben också? Har slipat av den det värsta, sedan strukit IKEAs vita linolja på den för att få den vitare, men samtidigt behålla träkänslan. Och nu har jag lagt till lite text! Jag hoppas att den kommer att bli lite mer sliten under den kommande sommaren!



Tipsa mig!

Snart nalkas helgen, och jag känner mig varken dödstrött eller förkyld! Hurra!

Då är det som upplagt för slipning av tygskåpet, målande av lite smått och gott, sy nya kuddar, hänga på Återvinningen.. strålande tider alltså!

Förresten har ni något förslag på pyssel åt mig som ni vill se mer av? Något ni klurat på? Har jag missat att följa upp något viktigt pyssel? Kom med förslag!

Denna lilla söta picknick- eller sybehörskorg köptes på den stora loppisen förra lördagen. Tydligen hade den tillhört försäljarens farmor, och med det i åtanke tycker jag att den är i väldigt bra skick. Men ett lager färg skadar ju inte...



torsdag 14 maj 2009

För att spetsa till det

Jag har varit sugen på något nytt på väggen ovanför soffan, men hur gör man när man vill ha en väggutsmyckning som inte har för många färger eller är för dominerande? Jo, man letar efter något i vitt som genom sin struktur kan bli snygg. Alltså, ny variant på spetstavla.
Jag har planer på att göra två olika tavlor, detta är den ena som ni får se en glimt av. Här har jag använt mig av målarduk som jag målat vit ett varv. Sedan har jag häftat fast spetstyg. Därefter har jag målat på med vit färg (här får man inte ta för tjockt med färg för då kan färgen helt täcka över mönstret)så att spetsen och bakgrunden smälter samman och det ser ut som en stor mönstrad platta i keramik.



Det är lätt att göra en spetstavla, men det är sannerligen inte lätt att fotografera den! (klickar du på bilden så kan du se den bättre i större format!)

Uppdatering: Här ska alltså tavlan sitta. Ovanför soffan. Och varför kan man inte få mönstret att synas bättre?


onsdag 13 maj 2009

Korgar kan man aldrig få för många av

Här sitter man och smaskar vindruvor (min senaste last, som känns ovanligt nyttig!) och väntar på färg som torkar. Jag har nämligen en ny typ av tavla på gång! Fick en ide till en ny variant i Stockholm, och nu ska jag se om den funkar.

Jag har även börjat måla de loppisfynd från i lördags som behöver färg. Då jag hittade fler runda, stora korgar på den stora loppisen, så tänkte jag att nu ska jag plantera blommor i dem och ha dem ute på balkongen. Annars är ju det ofta så med loppis att man bara hittar en ljusstake/korg/kruka i samma stil. Kan bli lite väl plottrigt om man blandar för mycket olika. Nu har korgarna fått vit färg, och då återstår bara att plantera lite blommor i dem.
Vilken dag som helst alltså!

tisdag 12 maj 2009

Lämpligt handbagage - en tolkningsfråga

Så, nu är man tillbaka, och det är alltid skönt att vara hemma! Egentligen är jag ju en riktig hemma-sittare :-)

Faktiskt hann jag med att hedra ett par affärer med min närvaro. Men efter en sen kväll igår och tidig morgon idag så var man nästan för trött för att orka med en riktigt ambitiös affärssväng. Märkligt alltså! Några godbitar kom med, även om jag var väldigt kräsen. Och så stod jag länge vid Hötorget och velade. Det fanns olivträd till riktigt skapligt pris, men jag undrade om sådana verkligen var godkända som handbagage? Men nu ångrar jag att jag inte köpte något...

En plåtvas fyndades på loppisen i lördags. Lite ruff och kantig. Härligt!




måndag 11 maj 2009

Snirkligheter

Medan jag är iväg och konfererar (och förhoppningsvis smyger in på en och annan affär) får ni spana in två av mina loppisfynd i metallkategorin.

En ljusstake, snirklig och konstigt nog i min smak, som var silverfärgad men såg då lite plastig ut. Nu har jag duttat lite vit färg på och undrar om jag ska ha den så eller måla den helt vit? Eller måla i någon annan färg? Har ni några förslag?

Sedan en bricka som skulle kunna vara en kusin till älsklingen. Och den ska absolut få vara som den är!



söndag 10 maj 2009

Gårdagens lista



Fyndad kvistkorg som jag planerar att ha penséer i!

Sammanfattning från gårdagens loppisbesök:

Dagens för mycket: alla dessa föräldrar som tar med sig nyfödda barn (som skriker, gråter och svettas och ser allmänt olyckliga ut) och gigantiska vagnar till denna trängsel.

Dagens goda gärning: en kompis som hade loppisbord och erbjöd sig förvara mina inköpta grejer så att jag slapp släpa runt dem.

Dagens förvirring: när jag inte kom ihåg var denna kompis hade sitt bord och fick irra runt i en halvtimme när jag skulle hämta sakerna.

Dagens bästa fynd: en gammal spånkorg med lock och handtag.

Dagens trend bland inköpen: plåtgrejer!

Dagens märkliga: det oväntat stora antalet försäljare av gamla motorgrejer och alla herrar som hängde där.

Dagens allra bästa stund: när man kom hem, fick lägga sig i soffan, vila fötterna och titta i de inredningstidningar som man fyndat.

Några glimtar av mina fynd från gårdagen - alla dessa fyra ska få ett lager färg innan jag är nöjd.






Imorgon hämtar en taxi i gryningen för färd söderöver i två dagar. Så idag ska jag nog ta det lugnt!