fredag 31 juli 2009

Spets igen

Jojomen, igår så gjorde man ett fynd som nästan uppväger att detta är den sista semesterdagen (mitt mål för dagen är att förtränga detta!).
Jag har länge letat efter ett nytt, fast gammalt, soffbord. Jag har vetat precis vad jag velat ha, ett klaffbord med klaffarna på långsidorna och med avsmalnande ben. Och när man vet vad man vill ha så är det alltid svårare att hitta!

Men igår så dök Bordet äntligen upp på loppis! Och för bara 75 kronor! Det var bara att slå till! Och bevaka bordet så att ingen annan skulle kunna sno åt sig det tills jag ordnat med eskort av det hem. Så, när ett målningsjobb har avslutats så har ett annat påbörjats! Färgskrapandet inleddes direkt, nu har man ingen tid att förlora. Verkar vara två lager färg på benen, ett senare i ljusgrått som är lätt att få bort med hetluftpistolen, samt ett i ljusgrönt som kan vara originalfärgen och som är väldigt kletig när man försöker få bort den.. undras vad det är för någon typ av färg?

I ett par dagar har jag och symaskinen arbetat ihop med att skapa lite nya kuddfodral. Har testat att dekorera med spets och volanger på lite nya och oväntade sätt. Jag vill inte ha det för ryschigt!





torsdag 30 juli 2009

Ett skåp gör entré

Efter många, många förfrågningar om mitt tv-skåp kan jag nu äntligen visa bilder på det! Jag är hur nöjd som helst, särskilt med hur själva målningen blev. Det har lönat sig med allt förarbete, för ytan ser nästintill perfekt ut (man kan ju alltid vara självkritisk).
Innuti skåpet ryms massor, och benen har precis samma utseende som tygskåpet i samma rum. Gillar när samma detaljer går igen. Under skåpet står en korg där sladdar och extrauttag kan gömmas. Just denna är dock en tillfällig lösning - den jag planerat in att ha där var en futtig centimeter för hög...
Här huserar ingen platt-tv än, eftersom min gamla fortfarande fungerar bra. Känns onödigt att lägga slantar på en ny då! (även om herr Fräken är av en annan åsikt där)

Till höger står loppisstolarna från i våras, fortfarande bruna och ska nog så förbli. Bakom har jag hängt mina spetstavlor på ett sätt som jag också är väldans nöjd med.




Kunde ju inte låta bli att fota skåpet nu när solen faller in, så att ni ser att det är soligt här :-)

Uppdatering! En del har undrat var lådan under korgen kommer ifrån. Det är ett fynd från den lokala Återvinningsmarknaden här, men jag undrar om den kan komma från Bruka från början?
Och förresten, idag har jag fyndat ett underbart bord till, för 75 kr!! Jippie!!

onsdag 29 juli 2009

Idéer på lut

Sista veckan ledig - ska man stiga upp tidigt för att hinna så mycket som möjligt eller passa på att sova ut? Är man så morgontrött som jag så är valet lätt (även om jag har goda föresatser på kvällen...)

Jag håller på och klurar på en ny typ av gardin i sovrummet, men måste skaffa några andra upphängningsanordningar. Gillar det där idé- och prylletarstadiet när man har kläckt något nytt och ska försöka att genomföra det.

Min vitblåa period tycks fortsätta! Loppisen som jag var på i lördags var inte särskilt billig, inte med tanke på vad jag är van vid ;-) Men några saker kom med hem ändå. Bland annat denna skål, lagomt nött och väldigt charmig. Inte från någon "märkesfabrik" men lika fin för det!







Och ute lyser solen!

tisdag 28 juli 2009

Bara roligheter

Jepp, så får det bli! Denna sista vecka i frihet (jag har inte blivit mindre dramatisk) ska bara ägnas åt roligheter och sådant jag vill göra. Städa hinner jag göra tids nog, som så många av er förnuftigt påpekat. Så idag bär det av på utflykt i den strålande solen.

Jag har förstått att det har regnat lite mer på er söderöver, men här har det varit soligt och lagomt varmt mest hela sommaren. Enstaka förmiddagar med regn visserligen, men sådant behövs ju också.

Snart, snart är tv-skåpet klart! Jag låter bara färgen härdas lite extra innan jag ställer dit tv:en, och så ska jag klä in en hylla i skåpet med vaxduk. Här syns en del av skåpet tillsammans med min loppisfyndade virkade filt. Eftersom det inte lär bli någon egenvirkad mormorsfilt för min del, kan man ju fynda det någon annan gjort för 25 kr.







Men jag är sugen på att byta ut beslagen på lådorna. Gillar inte de där dekorationerna längst ned på ringarna... Hade ringarna varit helt släta hade de säkert fått stanna, nu tror jag att jag sprayar om dessa i väntan på de rätta beslagen.

måndag 27 juli 2009

Vild panik

Åh nej!!!

Sista semesterveckan!!!

Fröken Fräken springer runt och hyperventilerar i vild panik! HUR kunde den här semestern gå så fort (igen)? Jag har ju knappt hunnit någonting! Jag vill ju ha semester i en sådär tio veckor till!!!
Nu gäller det att göra så mycket som möjligt denna vecka.

Städandet blev det inget av igår, inte går det ju att städa när det står ett stort nymålat skåp mitt på vardagsrumsgolvet och torkar.Hur man än städar runt omkring så känns det ju inte städat då. Och så lockade lite andra tygprojekt.

Jag har ju inte visat finaste spillkumen som jag fick av herr Fräken när jag fyllde år. Jag gjorde bara diskreta antydningar (ä-hum) om att det var den jag ville ha, och ändå kom han ihåg det! ;-)





söndag 26 juli 2009

Blommande ljusstakar

Visst är det lite märkligt - på lördagskvällen ser allt mysigt ut hemma, och på söndagsmorgonen när man stiger upp så ser det jätestökigt ut! Vad har hänt under natten egentligen?

Nä, förutom målning och tygpyssel ska det bli städa av. Denna soliga vecka har dessutom avslutats med regn så vädret passar också för städning.

Tidigare i våras såg jag bedårande ljusstakar på Designtorget, gjorda av assietter och ljushållare av Lill O Sjöberg. De fanns dock inte kvar när jag letade efter dem i juni. Sagt och gjort - man gör sina egna! Jag letade först efter söta tallrikar, men hittade rosenmönstrade skålar som passade bättre. Ljushållarna inhandlades på Panduro, och sprayades vita. Sedan limmade jag fast dem med kontaktlim. Ska fortsätta att leta efter fler passande fat!







lördag 25 juli 2009

En vacker ram

Ibland får man offra sig och stiga upp ohemult tidigt. Men ska man på loppis och vara där då de öppnar så är det bara att pallra sig upp 07.20. Och det ÄR tidigt, för mig, och särskilt när man har semester!

Dock kan man fråga sig om jag inte borde få loppisförbud, så mycket som har släpats hem under sommaren hittills (för det är ju fortfarande mycket kvar av sommaren!). Men det är ju nu det gäller att passa på. När folk är lediga röjer de hemma och således finns mycket mer att fynda på loppisar än annars på året.

Ett av mina dyrare fynd är denna ram. Men den var ju underbar. Den är stor, omkring 75 x 75 cm, har bred list och med en söt pärlrand runtom. Och konstigt nog gillar jag den här guldfärgen. Den är matt, i original och lagomt krackelerad på sina ställen. Så 80 kr kan man väl ge för den?





Och vad står ramen på? Jo, det spacklade tv-skåpet! Nu har jag också hunnit måla det!

Uppdatering! Det slår mig att det låter som om jag målat färdigt tv-skåpet... om det vore så väl! Har målat två varv och det lär behövas ett varv till. Och med färg som har en torktid på 20 h... ja, räkna på det ni...

fredag 24 juli 2009

Från guld till vitt

Det känns som om denna semester kommer att gå till historien som målar-semestern. Nu är jag igång och målar tv-skåpet! Himla roligt, för man ser direkt hur bra det kommer att bli (hoppas att jag inte får äta upp det uttalandet...) Som vanligt är det bara lite tråkigt med den långa torktiden som färgen har. Men då kan man ägna sig åt lite sidoprojekt!

Jag har till slut testat att spraymåla saker, nu när man kan vara utomhus och göra det. För det är oundvikligt att sprayfärg hamnar på andra ställen än det tilltänkta objektet... Sprayfärg passar bäst, tycker jag, när det rör sig om mindre, snirkliga saker eller då man inte vill ha penseldrag synliga. Jag skulle aldrig ge mig på att själv spraymåla en möbel. Däremot går brickor bra!

Fyndade en bricka häromdagen. Visst är det härligt med grönt och guld...inte.



Men jag gillade verkligen mönstret som var utskuret. Så, ett par duschar med färgburken och brickan ser istället ut såhär:





Molnen hopar sig vid horisonten, och det är nog bäst att snarast hoppa på cykeln och ta sig till loppisen innan man regnar inne!

torsdag 23 juli 2009

Inte för mig, tack

Jag är en sådan som stretar emot.

Jag vill inte ha en massa höst- och vinterkataloger från olika postorderföretag i juli. Jag har inte den minsta lust att titta på vinterjackor när himlen är blå, termometern visar +23 och lavendeln blommar för fullt.

Jag tycker inte att det ska bli skönt att börja jobba igen och "komma in i rutinerna igen". Jag vill vara fri, göra det som faller mig in och tycker att rutiner låter så långtråkigt.

Jag längtar inte till hösten, frost, sitta under en pläd och mysa. Det ska inte bli skönt med omväxling och jag tycker inte att "alla årstider har sin charm". Jag vill cykla barbent, med vinden som fladdrar i mitt hår.

Jepp, ni kan lita på att jag kommer att fortsätta att streta emot, in i det sista!


onsdag 22 juli 2009

Lysande

Tusen tack för alla gratulationer, jag blir så glad! Vad ni är snälla!!

När man fyller år på sommaren är det inte så lätt att ställa till med ens en mindre fest, eftersom alla man känner är ute och semestrar någon annanstans. Så denna gång har firandet spridits ut över både igår och i söndags. Härliga presenter har mottagits - av herr Fräken ett helt födelsedagskit, som bland annat innehöll hela Sex and the City-boxen, en ny rostig bokstav, en väska från Granit och en spillkum! Dagen inleddes med hällregn, men på kvällskvisten var det riktigt fint.

Men nu börjar väl sockernivån sjunka något och man är redo att stöka till hemmet med diverse nya projekt. Idag ska det införskaffas en liten pensel, spackel och sandpapper. Jag ska spraya lite fyndade grejer och åka till Återvinningen. Bäst att lägga upp en strategi för att hinna så mycket som möjligt!

Eventuellt kanske jag får hjälp med att sätta upp mina nya lampor, hängare och spegel i hallen idag också. Plåtlamporna fyndades på det militära överskottslagret som jag var på i förra veckan. Då militärgröna och med missklädsam sladd. Nu matt vita och med randig tygsladd. Härligt svart porslinsfäste och snygg upphängningsanordning.



tisdag 21 juli 2009

Födelsedagsdags



Idag är ingen vanlig dag, för idag är det Fröken Fräkens födelsedag.
Jojomen, och jag fyller 23. Jaaaarå, det är aaaaaalldeles sant ;-) Typ.


måndag 20 juli 2009

Boklåda

En hel dag utan pyssel! Ja, tänk vad man utstår, egentligen.. ;-) Men nu är jag tillbaka på banan igen!

I förra veckan spanade jag in en gammal kökslåda på en loppis. Det var lite oklart huruvida lådan betraktades som skräp eller något som de ville ha betalt för. Sagt och gjort, man tog på sig en min som sa "ja herregud den här lådan ser ju anskrämlig ut, men något måste man ju ha för att förvara vertygen i" och frågade vad de skulle ha för lådan. Ansvarige herrn tittade medlidsamt på mig och sa "Hörrudu, den där kan då FÅ!". Inombords tog jag hoppsasteg och begav mig hemåt.

Lådan var klädd innuti med vedervärdig vaxduk och det satt ett fult metallhandtag på. Men efter slipning och vitfärg innuti, och slipning utanpå såg lådan mycket bättre ut. Framsidan på lådan tänkte jag först måla också, men så tittade en söt ljusblå färg under fram så den fick vara såhär. Sedan blev det ett handtag av grovt snöre, och schablonstämpling. Och så har man en boklåda att ha bredvid sängen. Eller ta ut till hängmattan.




söndag 19 juli 2009

Mitt vardagsrum

När det för en gångs skull är riktigt städat i alla hörn, så kan det vara läge att fota lite mer helhetsbilder. Igår kom dessutom tv-skåpet på plats, men det blir det enbart en liten förhandstitt på det. Just nu är det vitlaserat, men det ska bli helt vitt (räknar med att det första lagret med färg åker på på onsdag!. Skåpet innebar en del omflyttningar i både sovrum och vardagsrum. Får man flytta möbler så känns det mycket mer rejält städat!









lördag 18 juli 2009

Flora och fauna

Här sitter man och vaktar en kaka i ugnen. Jag tänkte att jag skulle göra det enkelt för mig; utgick från en sockerkakssmet, och hällde sedan även i ett gäng hallon och blåbär (avrunna). Men av någon anledning tycks kakan ändå ta sin lilla tid där i ugnen. Det har även bakats kladdmuffins. Ett hyfsat gott förmiddagsverke för mig som egentligen inte är så förtjust i vare sig bakning eller matlagning. Men vankas födelsedag så gör det.

Igår var jag naturligtvis på loppis igen. Och fyndade något som jag har letat efter så länge! Floraböcker! I jättefint skick, och för bara 10 kr för fyra band! Jag var i sådan lyckoruskänsla att herr Fräken nog tyckte att det blev lite irriterande till slut...

Nu ska jag tömma min gamla tv-bänk för nu har jag fått ett nytt, fast gammalt skåp!






fredag 17 juli 2009

Ett stänk av ljusblått

Jag gillar ju att måla saker - det är något mediativt med att stå där och stryka på färg. Och sedan slutar man aldrig att förvånas över vilken skillnad ny färg kan göra.
Hallen är fortfarande inte klar, eftersom jag på Ikea köpte en ny spegel och en ny hängare som båda vitmålas. Spegeln hade en trären ram och såg tråkig ut så, och hängaren var klassiskt ikeavit, dvs mer gulaktigt vit.

Däremot kommer aldrig mina gamla trälådor med text på att målas vita! Jag vill ju ha kvar texten och att deras slitning ska synas.
Jag har dock inga betänkligheter mot att måla korgar. Nu har jag upptäckt att väggfärg funkar jättebra! Färgen torkar snabbt och är matt. Jag hittade en ensam provburk med riktigt ljusblå färg som nu provats med beröm godkänt resultat.








Gissa vart jag ska nu???

torsdag 16 juli 2009

Minns den dagen

Vilken toppendag det blev igår!
Jag och min bror styrde kosan mot Ikea, där det skulle inhandlas en tv-bänk till pappa. När han skaffar sig en ny är det nämligen jag som lägger beslag på hans gamla tv-skåp. För att tvskåpsutbytet inte skulle ske först till jul, så hade jag styrt upp det hela.

På Ikea var vi faktiskt inte så länge, och jag kan inte påstå att mina inköp gjorde stora hål i plånboken. Men otroligt nog fick jag med min bror, loppismotståndaren nummer 1, på diverse avstickare längs vägen dit och hem. Vi besökte fyra loppisar, varav en på den finska sidan, och gjorde ett fantastiskt fynd på ett militärt överskottslager som jag alltid tidigare nobbat. Vi tog en sväng förbi en by där vår mormor och morfar bott när vi var små och återupplevde gamla minnen och mycket annat.

När jag kom hem hade pappa dessutom varit förbi med tre gamla trälådor som han hittat när de haft utrensning - helt underbara!

Jag var även och plockade ett jättestort fång av schersminer på kvällen, hela famnen full. När jag stod ute i kvällsolen, och borrade ner näsan bland de vita blommorna tänkte jag att jag hoppas att jag kan spara den här doften och lyckoruset till en grå dag i november...


Idag ska det städas. (och målas en låda och en spegelram)
Det finns en tid för allt.