onsdag 31 mars 2010

Fröken Fräken påskar till det

Närmare påskägg än såhär lär jag troligen inte komma! Nästan som en korg full av vita ägg väl?

I mitt arbete med att virka en matta har jag kommit till vissa insikter:

- Det är förtvivlat långtråkigt att själv klippa till de miljoners meter med tygremsor som behövs
- Det är mycket bättre att hitta en loppis som säljer trasnystan för ringa peng
- Det gäller verkligen att hitta rätt typ av trasnystan för att virkningen ska gå smidigt, de ska vara av trikåtyg! Inte sträv lakansväv, för då svär man mer än man virkar
- Man blir väldigt lätt besatt av att virka

Vissa nystan var så vackra i sig att de har jag behållit. Konst behöver inte vara en tavla. Och tänka sig att vissa påstår att det är tråkigt med vitt?!

Och jo, mattan är faktiskt klar nu. Jag håller bara på och plattar till den.




En arbetsdag kvar, sedan är jag ledig!!!

tisdag 30 mars 2010

Himlen ovanför

I förrgår fick ni se en mycket liten bild av min nya skylt/tavla som nu till slut har kommit upp ovanför sängen. Ibland kan det ta väldigt lång tid innan något har borrats och sedan spikats upp på väggen, eller vad säger du herr Fräken? ;-D

Jag har använt en träskiva från Ikea (ett hyllplan enligt deras klassificering, men sådant behöver man ju inte bry sig om!) som jag målat med uttunnad vitfärg. Eftersom själva träytan var lite ruff gick det inte att texta direkt på den, jag fick inte till flytet i handstilen. Så denna gång gjorde jag först en mall i papper som jag sedan kalkerade över. Därefter använde jag en grå penna för att fylla i texten.





Japp, här är fortfarande mulet, och det snöar än. Därav bistert mörka foton.

måndag 29 mars 2010

Blåvita planer

Hade det inte varit sommartid nu, så hade jag imorse kunnat fotografera min nya skylt. Men nu var jag uppe vid fem, enligt den gamla tideräkningen, och det var inte en tid som lämpade sig för fotografering! Det var inte en tid som lämpade sig för uppstigning heller, kan jag meddela...

Så i väntan på sommar, kan man titta på sitt fyndade bolstervartyg som man borde kunna trolla ihop något somrigt av. Jag tänker mig en bänkdyna ute på balkongen, kanske kuddar? Ja, tyget är runt tre meter långt, så det finns många möjliga användningsområden (och bara 20 kr!).


söndag 28 mars 2010

Sommartid, jo pyttsan!

Okej. Få se nu om jag har förstått det här rätt.

Under natten till idag ställde vi fram klockan en timme till sommartid. Det måste alltså innebära att det nu är sommartid.
Vad menar vi då med sommartid? Jo, solsken, plusgrader, grönskande gräsmattor, blommande hägg, barbent i sandaler.

Hur kan det då vara snöstorm ute just nu? Någonting är fel!
Jag känner mig bestulen! Både på en timme och på sommaren.

Något som jag dock känner mig otroligt inspirerad av är detta vackra hem, som jag väl tror att alla har blivit förtjusta i?! En sak som jag verkligen gillar med det är att det inte är ett lyxrenoverat hem, utan att det känns personligt och inrett med ganska små medel. Precis mitt glas med cola!

Så nu grejas det med en del saker som jag fått ideer till från denna lägenhet i Gävle...

lördag 27 mars 2010

I've been to heaven and back, and let me tell you it was wonderful

Idag korsade jag kommungränsen och inventerade loppisutbudet i grannstaden. Och det överträffade mina förväntningar!

Efter många om, men och felkörningar hittade vi till slut till en jättestor loppis! Utanför såg den helt oansenlig ut, men innuti.. himmelriket! Det var bara att greppa en korg och plöja sig igenom mängder med grejer. Det var tre våningar fyllda med allt man kan tänka sig och lite till. Det är helt otroligt att jag någonsin lyckades slita mig därifrån!

Hann även med att besöka andra loppisar och second-handaffärer, en möbelaffär samt Biltema för att inköpa material för att kunna piffa en del av fynden. Totalt fyndade jag två taklampor, spetslakan, bolstervartyg, böcker, virkade dukar, mattrasor, fat, kruka, broderade kökshanddukar och säkert något mer som jag har glömt bort. För totalt ca 160 kr!




Plåtlampor som kostade 25 kr. Skärmarna är helt underbara, men hur tänkte den som designade kåporna?? Vem kom på att det skulle vara snyggt med röda träkåpor till de skärmarna?! Detta ska naturligtvis bytas ut!

fredag 26 mars 2010

När man trodde att man visste allt.

Igår var en dag full av nya lärdomar.

Till exempel lärde jag mig att:

- ett jobb som ser roligt och intressant ut på pappret är tydligen tråkigt, fullt av konflikter, stress och arbetsuppgifter som man inte alls var intresserad av att utföra

- när man kommer hem med nyköpt färg och säger till sig själv att man ska vänta med att måla till helgen, så är det en stor lögn

- man mår mycket bättre om man inte tar en ostdipp till middagen från Max

- fast man inte var intresserad av påskpynt och gult kan man ändå komma hem med en kruka påskliljor.

Ja, tänka sig.


torsdag 25 mars 2010

Den farliga soffan

Tricket är att aldrig, aldrig sätta sig i soffan så fort man kommer hem från jobbet. För sätter man sig där, förblir man sittande. Ja, ibland blir man även liggandes om dagen varit motspänstig. Och så gick den kvällen och man fick inget pysslat.

Nä, fram bara med pysselgrejerna, så får man ränder målade på kuddöverdrag, en griffeltavelram målad i svart, inredningstidningarna sorterade och tapettavlor kirrade.

Så här blev då en av mina tapettavlor. Jag övergav idéen om att sätta in tapeten i en av mina äldre ramar, det blev helt enkelt för krusidulligt. Istället limmade jag fast tapeten, med tapetklister på en målarduk. Passar bra ihop med kökshandukstavlan!



onsdag 24 mars 2010

Stadsparken 24 mars



Det är långt kvar tills snödropparna tittar upp. Mycket långt.
Fröken Fräkens humör är tungt. Mycket tungt.

tisdag 23 mars 2010

Påskpanik

Vänta nu här - är det alltså påsk i NÄSTA vecka?
Det var jag inte alls beredd på!

Jag är ju inte mycket för påskpynt - här blir det varken dekorerade ägg eller knalligt gult. Men se påskledighet, det är jag mycket för!
Så nu gäller det att börja planera inköpet av allt material som behövs för att jag ska kunna pyssla hela helgen igenom. Jag måste ju fortsätta att förfära mina kollegor och ytligt bekanta som inte förstår hur jag kan pyssla så mycket!




Lite burkar i gult är vad jag kan sträcka mig till i påsk!

måndag 22 mars 2010

Stackars dig

"Och vad ska du göra i helgen? Ska du hålla på och måla något nu igen?! Att du bara ooooorkar!"
kan kollegan säga, och samtidigt himla med ögonen och avsluta med en suck.

Eller:
"Hur mycket tyger behöver du EGENTLIGEN?!!"
och titta på en som om man vore tokig.

Det är inte alltid en kollega, och ibland döljs himlandet med ögonen. Men jag förstår inte varför det ska vara så provocerande med att jag gör sådant som jag tycker är roligt.

Ibland får jag även höra:
"Ja, inte förstår jag hur du har tid med sådant där, det hinner då aldrig jag!"
Underförstått att "sådant där" verkligen inte är något viktigt.

Jag älskar att pyssla. Det ger ett lyckorus att måla, sy, skapa! Sådant som får någon att må bra ÄR viktigt! För det mesta brukar jag inte bry mig om det. Jag tycker istället synd om alla de som inte har något bättre att göra än att förminska andra.




Sneakpeak på den virkade mattan. På grund av intensivt virkande har jag fått blåsor på fingrarna så jag måste vila lite...

söndag 21 mars 2010

Virkmonstret

Jag har fortfarande knappt tid att sitta här! Jag har gripits av virkningsmonstret! Hela dagen igår virkade jag på min matta, och halva kvällen med. När jag började få kramp i fingrarna tog jag och målade lite på mina andra projekt, men snabbt var jag tillbaka i virkhörnan.

Men det tar en väldig tid innan man får ihop en rejäl matta. Och jisses vad det går åt tygremsor! Jag måste börja gå på jakt efter mer tyg som jag kan använda!!

Idag har jag också tänkt ägna mig åt lite tavelskapande, eller kanske väggdekorationer är en bättre beskrivning? Jag har fyndat en underbar gammal tapet som jag har planer för. En tia känns som lagomt pris.





Tack för tipsen om hur man ska kunna, om man vill, rengöra mitt fyndfat. Dock verkar inte Antikrundans tips bita på mitt fat. Det är något annat än matfett som gjort att fatet ser ut så här.

Och tack för alla positiva hejarop om att våren och barmarken snart är här.. tyvärr är det så att här uppe, så är det så att VARJE år ligger snön kvar till slutet av april, och det är inte ovanligt med enstaka snöfall i maj. Vi häruppe tycker faktiskt att det är lite roligt att ni söderöver fått känna på hur det är att ha vinter på riktigt. Tänk vad tur ni har som bara har det såhär en gång var 20:e år, vi har det varje år.

lördag 20 mars 2010

Ibland stängs ett fönster, och en dörr öppnas

Igår kväll gick man och lade sig i godan ro.
Inte visste man då att vädergudarna bara väntade på att man skulle somna så att de kunde sätta igång och djävlas.

När jag vaknade idag hade det snöat ytterligare 15 cm snö( det var ungefär hur mycket snö som helst för mycket redan innan). Dessutom var det nollgradigt ute vilket gör att snön packar ihop sig. Och i detta skulle man alltså ge sig ut och cykla till loppis (uppförsbacke hela vägen dessutom). Det var inte skottat någonstans, så man bara slirade hit och dit med cykel, och det kändes som om man skulle ramla var femte meter.

(men varför tar människan inte och går då? Därför att hon är fruktansvärt envis - snön ska inte vinna!)

Men. DET VAR VÄRT DET!
Jag hittade ett undebart krackelerat fat från Rörstrans serie Fjäril för en femma! För mig gör det absolut ingenting att det inte är i perfekt skick, det är ju en del av charmen. Och eftersom serien bara tillverkades mellan 1916 och 1926 får man nog räkna med färgningar av tiden.





Nä, här har jag inte tid att sitta! Jag ska virka en matta, måla en korg och en skylt och putsa till en burk. För det var inte bara detta fat jag hittade!!

fredag 19 mars 2010

Tallrikshylla no 2

Tadaa!

Tallrikshylla nummer två är målad, uppsatt och piffad färdig.
Ja, okej då, målad och uppsatt gäller. Jag har en känsla av att sakerna här kommer att bytas ut frekvent. Det är ju så roligt!

Tänk så tråkigt om man en gång kom på att man var helt klar med inredningen hemma. Allt var på den mest perfekta platsen - det fanns inte något som man skulle vilja byta ut. Man var helt enkelt nöjd, för alltid.
Jag skulle inte luta mig tillbaka, njuta och tänka "Äntligen!" då, den saken är klar. Snarare söka mig en ny bostad, och dra igång på nytt!



torsdag 18 mars 2010

Grönt och vitt

Visst är det väl något särskilt med att komma hem i snöstorm?
Japp, särskilt otrevligt, det är vad det är! Jag hade ju bestämt att det skulle bli vår nu, vad var det för fel på det beslutet?

Behovet av grönska blir än större då! Tur att man svängde förbi en blomaffär som hade flyttrea tidigare (detta var inget att släpa hem genom snön som vräker ned nu). Två vita krukor med handgjort utseende och två Hjärtan på tråd. Här använde jag mitt gamla trick med att svepa silkespapper runt innerkrukorna så att de inte syns - och som extra dekoration.




På bilderna syns även min tallrikshylla som äntligen målats klart och kommit upp på väggen - bilder är på väg!

onsdag 17 mars 2010

Kläder vs inredning



Det är verkligen så mycket lättare och roligare att köpa inredningsgrejer än kläder.
En del verkar ju gilla att shoppa båda delarna.

Men jag behöver aldrig ta med mig en kudde eller en ljusstake in i en provhytt med obarmhärtigt ljus. Man behöver aldrig bli varm och alldeles flammig i ansiktet som när man försöker åla in sig i något som påstås vara en storlek, men ser ut att vara fem storlekar mindre. Lyckas man bestämma sig för något, ser det sedan alldeles anskrämligt ut när man kommer hem.

Och märkligt nog så tycker jag att tyg som kostar precis lika mycket som en tunika är mycket billigare. Men det vore roligt att ha en omfattande garderob. Bara jag slipper köpa innehållet!

Men efter bara två års sniffande så kom jag mig till slut för att köpa en parfym! Nästan kläder väl?

Och nu åker jag iväg på utflykt i dagarna två. Utan möjlighet till minsta lilla shopping!...

tisdag 16 mars 2010

VAO

Stoppa pressarna! Avbryt all annan aktivitet! Inta beredskapsläge!

Ja, det är så att mina olivträd inte har dött under vintern. Det såg tufft ut ett tag, det medger jag. Vartenda blad tappades och vissa kvistar så väldigt skröpliga ut. Men med ljusets intåg har jag checkat in dem på spabehandling. Ny jord, speciellt framtagen för just medelhavsväxter, jämn vattning, duschning varannan dag, placerade på det soligaste stället i lägenheten osv.

Och se, det kommer skott!
Men, hur ska man ha tid att vara på arbetet när sådana här spännade saker pågår hemma i ens kök? Jag måste ha ompysslingsledigt!




Och se, en ny spetstavla under tillverkning i bakgrunden...

måndag 15 mars 2010

En bit vårhimmel inomhus

Igår började jag med utrensning!

Allt brunt, grått och svart som tidigare känts rätt i vardagsrummet, kändes plötsligt vintrigt, mörkt och tröttsamt. Så allt som var på väggarna har åkt ned, jag har klättrat runt och spacklat igen gamla hål och väggarna är nu helt "rena". Jag har också flyttat möbler och burit ned massor av prylar till källaren. Herr Fräken trodde inte att det var möjligt att få in mer saker i källarförråden, men ack så fel han hade!

Så nu vill jag ha det vårigt, vitt och med stänk av ljusblått och friska gröna växter.



Ljusblåa kuddar, check!

söndag 14 mars 2010

Hungry eyes

Det är när du tystnar ett tag,
det är när du tittar på mig
som jag måste tänka mig för
Ibland önskar jag att du inte såg ut som du gör


Med Jakob Hellmans ord så försöker jag säga att det är svårt att stå emot. Ett par mörka ögon som ser på en, och man faller. Plötsligt gör man saker som inte alls skulle göra.

För hur ska man kunna stå emot en sådan här bedjande blick, från en sådan här bedårande jycke som hängde hos mig igår?



"En liten smakbit till, tack!"

lördag 13 mars 2010

Prickrätt

Nästan snöblind efter en tur till loppis i bländade sol och kritvit snö. Det är sådana här dagar som 99% av Luleås befolkning är ute och åker skoter eller skidor, alternativt sitter ut på isen i hamnen och lapar sol.

Och så jag då.
Som tänkte sy tygkorgar, se om det går att klä om en stol, flytta om en massa grejer och plantera om blommor. Och kanske ligga i soffan och filosofera.
När det blir vår och snöfritt, DÅ kan jag också tänka mig att hänga utomhus!

Redan igår kväll så klädde jag om bordsskivan på mitt svarta bord med prickig vaxduk. Den svarta skivan drog till sig damm och visade sig vara ganska opraktisk. Och så var det roligt med lite prickig omväxling!




Vaxduken kommer från Ohlssons tyger, och jag har häftat fast den på undersidan av bordskivan med häftpistol.

fredag 12 mars 2010

Mjölk!

För det första: tack för alla era sporrande kommentarer i förra inlägget! Visst är det så att man ångrar bara det man inte gjorde. Klart att man ska tro så mycket på sig själv att man åtminstone vågar prova sina vingar! (och varför är man alltid mycket bättre på att peppa andra än sig själv?)

Så, ansökan är inskickad! Visserligen låg jag vaken vid tretiden i natt och undrade om jobbet var något för mig, men den tiden tänker man ju inte förnuftigt alls.

Men i helgen vill jag inte tänka på jobb alls, nej, nu ska pysselidéerna flöda fram.
Hoppas jag!




Sötaste mjölkflaska blev min för en femma förra fredagen!

torsdag 11 mars 2010

Ska jag eller ska jag inte?

Det känns som om jag är lite disträ just nu, både i det verkliga livet och här på bloggen.

Jag går och funderar på om jag ska söka ett annat jobb. Visserligen gillar jag ju det jag jobbar med just nu, men det nya låter också spännande. Och kanske lite mer omväxlande. Förmodligen får jag mer ansvar, inflytande och kanske lite mer i lön ;-D

Men så börjar man tvivla på sin förmåga. Tänk om de tycker att jag har fått storhetsvansinne om jag söker den där tjänsten? Kan jag verkligen allt som man bör kunna? Jag jobbar redan nu rätt mycket och jag tror inte att det nya jobbet precis innebär mer fritid. Och jag har alltid sagt att jag inte ska bli en sådan som går helt upp i sitt jobb. Men lite roligt verkar det ju ändå...

Så jag går här och grunnar. Några förslag från er mina trogna bloggläsare?





Vårigare tider på det nymålade linneskåpet! Observera murgrönan som fortfarande lever!!!

onsdag 10 mars 2010

Smak och smak

Ibland, eller till och med ganska ofta, så kan jag bara inte förstå vilken konstig smak som en del människor har!
Men samtidigt vill jag verkligen inte att alla ska gilla samma saker som mig. För hur skulle jag då kunna göra genomcharmanta fynd på loppis?!

Till exempel finfina virkade dukar som kan användas till lite vad som helst. De är fina bara som de är, liggandes i en korg. Sådana dukar skulle jag själv aldrig kunna virka eftersom jag inte har tålamod nog.




Man kan göra tavlor av spetsdukar också, det har jag gjort förr. Här kan man se det!

tisdag 9 mars 2010

Att vara genomskinlig


Jag är en sådan där person som reagerar tvärtom. Fröken Tvärsemot skulle kunna vara mitt namn också.

Är du trött, blir jag jättepigg.
Är du hemlighetsfull, blir jag sjukligt nyfiken och ger mig inte förrän jag fått veta allt.
Får du inga idéer så får jag tusen idéer.
Sitter du tyst, blir jag jättepratsam.
Är du elak mot mig, blir jag ignorant.
Ringer du inte, så ringer jag dig. Tro mig!

Man kan säga att jag går igång alltför lätt. Fast hellre att man visar sina äkta känslor, än att man spelar någon man inte är. Och en taktiker, det blir jag aldrig.

måndag 8 mars 2010

Allt är inte guld som glimmar

Silverfärg hörrni. Det är knepiga grejer!

Jag har gett upp mina försök att hitta vanlig målarfärg som är silverfärgad. Och med silverfärg menar jag inte lite blek aluminiumnyans. Nähä, blank silver! Sådär så att man kan göra om sina mässingskrukor till något som mer liknar Tine K.

Så då hittade jag silverfärg på sprayburk på Biltema. Då kan man ju tycka att lyckan vore fullständig. Men icke! På burken står det att färgen inte tål att man rör den…? Och jag har ju liksom tänkt att man ska kunna röra det man sprayat...

Är det någon som har prövat silverspray eller har någon annat märke att rekommendera?

I helgen har jag lyckats hitta en silverfärgad urna på loppis, och jag skulle gärna vilja ha fler! Bredvid står en korstavla till som jag gjort av en pannå, spackel och svart färg.



söndag 7 mars 2010

Lampa, min lampa

Vad händer egentligen här på lördagsnätterna?
Man går omkring och pysslar, bakar, äter middag, målar ett bord eller två, ser en bra film och svär över att helt fel bidrag går vidare från Andra chansen (ja, varenda lördagskväll gör jag inte just det sistnämnda, så bitter är jag inte)

Och så efter en god natts sömn så vaknar man upp till ett bombnedslag!
Stök överallt! Man bara suckar och får kavla upp ärmarna och röja upp.

Men den där som stökar till här skulle jag vilja ta ett allvarligt snack med...





Men det är så fint med min nya lampa i sovrummet!
Och ser ni, ljusrosa kuddar i sängen! Fyndade det linnetyget på Tygverket, det var stämplat Armani, men det vet man ju inte om det stämmer. Det var en ganska kall rosa nyans, så det ska nog passa mig!

Uppdatering! Lampan är köpt på Minh Design i Gamla stan, Stockholm. De har en webbshop, så man kan beställa hem den också!