fredag 30 april 2010

Någon sorts vår

Så då var Valborg här!

Jag har ju trott att det var en dag då man ska fira att våren är här, men nu har det utlovats snöblandat regn hela eftermiddagen så det verkar som att den där våren låter vänta på sig. Dock har vi faktiskt bara lite snö kvar nu. De kvarvarande uppskottade snöhögarna är nu bara som sådär en meter höga, och många gräsmattor har börjat titta fram. Våren verkar se helt annorlunda ut hos er söderöver!

Men någon majbrasa blir det inte för mig - jag bor så pass nära en att det räcker med att känna lukten från den... så jag nöjer mig med att tända levande ljus, till exempel i min stora lykta (större än vad den ser ut här) från lördagens loppis. Den passar precis i stilen i mitt sovrum!


torsdag 29 april 2010

Vitt är ändå vackrast

Är man hemma och sjuk blir det i alla fall en hel del blogginlägg!

Här kommer nu hela den stol som figurerade i ett blogginlägg i måndags. Denna härliga stol har jag faktiskt fått, men jag har inte haft det framme särskilt mycket. Den var tidigare målad i rött (benen) och sitsen var träfärgad, och hade mörknat. Det gjorde att den alltid såg smutsig ut, fast den i sig är så fin - och mönstret på sitsen alldeles särskilt! Så efter viss ångest så greppade jag ändå penseln och målade den i vitt.

Mina mässingsljusstakar fick också en släng med den matta färgen, tidigare har de varit spraymålade i blankt vitt. Och bara genom att byta till matt färg så blev det en förändring.





Förresten är det någon som vet hur man ska göra för att kunna stå och sova?? Inte det? Jag har kommit på att det bara är när jag står upp som jag inte är täppt i näsan, och således kan andas normalt. Och att kunna andas, det gillar jag. Men man blir väldigt trött...

onsdag 28 april 2010

Rapport från sjukstugan

Jag. Är. Så. Uttråkad.

Nu är jag less på den här förkylningen! Det händer inget roligt, och min hjärna förtvinar. Och inte har jag börjat bli bättre heller, bara sämre. Näsan är alldeles knallröd och jag ser ut som en mosig jordgubbe. Det är hur stökigt som helst här, eftersom jag inte orkar städa upp. Och det är något knas med internetuppkopplingen eftersom den lägger av så fort jag försöker gå in och kommentera på andra bloggar.

Jo, sa jag att jag brukar bli lite grinig när jag är sjuk?







Tur att man har lite pyssel sedan tidigare att visa upp, som ny spetstavla. Och slingerkrasse som är pigg och växer ur alla krukor. Västergårdsmuggen har fyndats för en femma.

måndag 26 april 2010

Och så förlorade hon talförmågan

Nämen?

Var är klagomålsdisken för orättvist tilldelade förkylningar?
Attjo sa det bara, och helt utan förvarning så snörvlar man och nyser. Halsen känns som ett rivjärn, ett grovt sandpapper och en bandslip i oljuv förening.

Det är ju tur att man är så tapper att man inte alls tvingat herr Fräken handla lite livsnödvändigheter som mjukt papper och halstabletter, hämta glass och koppla in routern. Näää, inte alls.





Ännu ett loppisfynd, för en tjuga. Vet inte om den är gammal eller köpt på Indiska för fem år sedan (verkar dock rejälare). Men charmig är den! Och i bakgrunden? Jo, mitt senaste målningsprojekt!

söndag 25 april 2010

Fyndarlördag

Då har man avverkat vårens stora loppishändelse, den fyndmarknad som arrangeras i stans största idrottshall.

Man kan sammanfatta denna upplaga med:
- barnkläder i drivor
- folk som parkerade som galningar

På denna loppis står även antikhandlare och säljer, så man kan inte göra några fynd i stil med en Stig Lindberg-vas för en femma. Är det gammalt så är det dyrt, är principen här.

Men jag tycker att det också är roligt att fynda nyare saker. Ibland har man missat vissa saker när de fanns i butik. Man kan också få nya saker till bättre pris, t ex fynda tre ramar för 20 kr istället för 200 kr. Och så måste man som alltid se möjligheterna till att göra om vissa fynd.

Jag håller ju alltid ögonen öppna efter tyg. Bara för att något säljs som en gardin, påslakan, kökshanduk eller konfektionstyg behöver man ju inte använda det så. Nä, det är ju för amatörer! Här är några av gårdagens tygfynd!



Chiffongtyg som egentligen är tänkt för kläder. Jag tänker mig en gardin eller tygtavla med det fina rosmönstret.



Vitt ausbrennergardin som ska bli insynsskydd eller flera gardiner. Under vad som måste vara världens tjockaste gardiner, ska helt klart bli kuddar istället.



Och så 50 meter jättefint band för en tjuga!

fredag 23 april 2010

Helt logiskt

Det kan möjligen eventuellt kanske vara så att mina två källarförråd är proppfulla.

Jag brukar skylla på att jag inte har något ordentligt hyllsystem i förråden. Så egentligen är det inte fullt, bara dålig ordning.

Och pysslar man och loppisfyndar så mycket som jag gör, så måste man helt enkelt rensa där ibland. Någon helgdag längre fram, när jag inte har något att göra, brukar vara en bra dag att börja rensa. Ä-hum.

Jag kan tänka ut en mängd saker som jag gott skulle kunna avvara. Men precis då brukar jag återupptäcka dem, klappa på dem kärvänligt och bära upp dem till våningen för tjänstgöring. Så gick det med denna vagn som ju faktiskt passade finemang bredvid soffan.

Och det är ju himla bra att ha ett förråd att ta av istället för att köpa nytt. Så egentligen är det tur att jag då har TVÅ fulla förråd!



onsdag 21 april 2010

It´s only words, and words are all I have



Ekplantorna växer på, och har fått flytta till en korg.


Eller, the story behind the scenes.

Jag är en skrivande person. Jo tack, jag är ganska duktig på att hålla låda också, och har inga problem med att ställa mig inför publik och berätta på om vilket ämne som helst.

Men jag älskar att skriva. Det ger mig möjlighet att vrida och vända på orden, välja den formulering som passar mig bäst, hitta det rätt uttryck och min personliga stil. Det går en behaglig rysning genom kroppen när jag hittar precis den snits på texten som jag letat efter. Och ingen annan ser innan jag trycker på publiceringsknappen, så jag hinner ångra mig. Till skillnad från alla de gånger man, en smula impulsivt, kläckt ur sig mindre genomtänkta saker (jodå, det händer ofta!).

Inspirationen kommer från alla håll. Som när man hamnar på bussen bredvid en gymnasieyngling av popsnöremodell med tydliga behov av att bre ut sig. Tankarna lever sitt liv, och jag tänker på alla de saker som jag kan störa mig på hos män i alla de åldrar (och jag behöver verkligen inte fundera länge på att komma på det!).

Sedan kan man välja hur man vill skriva om detta. Jag väljer direkt bort det som jag kallar "Först gjorde jag så, och sedan gjorde jag si" D.v.s beskriva det såhär:
"Imorse när jag åkte buss så var bussen nästan helt fullsatt. Så jag satte mig bredvid en kille som satt väldigt brett i sär med benen. Så varje gång bussen svängde höll jag på att ramla av sätet. Så när jag steg av bussen var jag ganska irriterad. Men det gick över."

Istället är det roligare att hitta en knorr. Kanske använda upprepningar, rim, skriva om en sång, använda tidsangivelser, ge referenser till filmer eller sånger - bara som ett exempel. Jag kan välja att fokusera på att berätta om bara en liten del av min dag. Eller bara använda ett fåtal ord för att beskriva en stor händelse.

Skrivandet är fullt av möjligheter!

måndag 19 april 2010

Oförstånd?

Vad det är mycket som jag inte förstår mig på.

Det som jag allra minst förstår mig på är killar.

Varför de måste sitta med benen så brett isär att ingen kan få plats på sätet bredvid på bussen. Är det pga något slags fysiskt fel på benen?
Varför de får panik i blicken och börjar sondera efter flyktvägar så fort man säger "Jag skulle vilja prata med dig". Är det pga något slags fysiskt fel på förmågan att lyssna?
Varför de har så förtvivlat svårt att fälla ned toalettsitsen? Är det pga något slags fysiskt fel på händerna?
Varför de tror att man blir smickrad om de kommer fram och säger "Varför sitter du här och ser sur ut?" Är det pga något slags fysiskt fel på talförmågan?
Varför de inte förstår vad de har mitt framför ögonen? Är det pga något slags fysiskt fel på ögonen?

Något jag verkligen förstår mig på är pyssel. Och bloggande. Så nu försöker jag köra igång igen. Lite sakta, och kanske inte lika ofta.




Jo, jag har pysslat lite. Målat om mitt bord i grått. Köpt våfflat tyg. Och lite annat!

onsdag 14 april 2010

Att släppa taget



Just nu känner jag mig allt annat än inspirerad eller inspirerande.
Mer som en ihoptorkad påsklilja som sett bättre dagar.

Istället för att känna pyssellusten i hela kroppen känner jag mig pressad att komma på något bara för att visa på bloggen.

Dessutom känns det som om jag har slut på ord. Jag stirrar på skärmen och det känns lika tomt där som i huvudet.

Och då är det inget roligt alls. Så nu tar jag en paus och hoppas på att vårenergin kommer till mig också.

Det sägs ju att om man vill ha något så måste man först släppa taget om det och låta det gå. Förhoppningsvis får man då det tillbaka igen. Utan måsten.

tisdag 13 april 2010

Att matcha en tallrik

Det här med den luddsläppande gardinen var tydligen ett intrikat problem.
Men eftersom jag aldrig ger upp en inredningsidé i första taget (fråga herr Fräken, han kan garantera att meningen "Men det SKA gååååå!" hörs ofta, och då med en stor dos tjurighet) så ska jag prova lite olika lösningar. För jag ser ju framför mig hur bra tyget skulle bli som kuddar! För de skulle ju passa mina nya tallrikar i tallrikshyllan så väldigt bra.

Hm. Lät detta helt konstigt, att man matcher kuddar efter tallrikar? Nej, mina lika inredningsintresserade bloggläsare, visst är detta tänk fullt normalt?




Och som sagt, har ni något ytterligare textiltips mot ludd, skriv ned det i kommentarsfältet så är jag evigt tacksam. Nog måste det finnas någon textillärare/luddexpert/tygfiberkunnig där ute?

måndag 12 april 2010

Ett luddproblem


Va, ett inlägg till idag?

Jomen! För nu behöver jag eder hjälp!
Jag har antingen fått en riktigt bra idé eller en riktigt dålig, till. Jag fyndade idag ett par jättehärliga linnegardiner i en fin grå nyans, som jag såg framför mig som finfina kuddar.

MEN.

Just nu luddar tyget av sig! Som små tygfiberstrån liksom, och det syns väldigt tydligt på mörka tyger. Jag höll gardinerna mot min svarta duffel, och den är inte lika svart längre. Vad ska jag göra? Tvätta? Något annat fiffigt knep?

(Nästan) 1000 ideer som inte var så bra

Äsch, äsch, äsch.

Ibland får man verkligen inse fakta, att det enda som man kan göra för att bli nöjd är att döda sina älsklingar. Ja, inte alls så brutalt som det låter i svensk översättning, vad jag menar är att ibland måste man ta bort precis det som man tycker allra mest om för att man ska bli nöjd.

Den virkade mattan nr 2 blev inte alls bra i mitten, märkte jag när jag var klar. Jag måste repa upp en massa av det jag virkat och börja om.
Mina gardiner som jag sydde av brodyrlakan blev inte bra, och de gråa linnegardiner som jag sedan sydde passade inte heller just nu i köket. Bara att ta ned och börja på något nytt.

När dessa projekt gått åt skogen så undrar jag om det är en bra idé att ta hand om ett gammalt arkivskåp i ek? Passar det in? Går det att måla? Blir det bra om man målar det?




En loppisfyndad minibyrå som jag haft i ett år och ännu inte kommit på vad jag ska ha den till. Men charmig är den ju...

söndag 11 april 2010

Konsten att inte följa en plan

Med tanke på hur lättdistraherad jag är, är det rent otroligt att projekt blir avslutade i det här hemmet.

Låt mig ge er en bild av hur det kan gå till här:

Jag plockar fram tyg för att klippa till kuddfodral i vardagsrummet. Jag går och letar efter saxen, och passerar då hallen där jag hittar den nyinköpta sprayburken. Aha, just ja, jag skulle ju spraya lampor! Jag går ner i källaren och börjar spraya. Medan färgen torkar rumsterar jag i förrådet. Då hittar jag två flätade korgar som jag kommer på att jag ska plantera krasseplantorna i. Jag går upp till köket med korgarna och där hittar jag påsen med mattrasor och tänker att man kanske skulle kunna provvirka lite på en ny variant av matta. Sätter mig ner och börjar virka. Jag kommer på att det kanske är bekvämare att sitta i sängen och virka. In i sovrummet, där jag ser de gamla spetslakanen och tänker att de skulle bli bra gardiner till köet. Jag släpper virkningen och går in i vardagsrummet med lakanen för att klippa till dem. Där ligger tyget till kuddfodralen, som fortfarande inte har klippts till....





I övrigt vill jag slå ett slag för de korgar som var populära på 80-talet som ytterkrukor och är av flätad bambu. Finns jättebilligt på loppisar, och är lätta att måla om. Man kan måla dem vita och patinera dem eller måla dem svarta så att de blir lite Tine K.

lördag 10 april 2010

Ingen knäcker Fröken Fräken

Nej, här deppas det inte över arbetsgivare som inte förstår sitt bästa. Nu är det helg och här ska pysslas!

Men efter ett sådant besked så har man ju all rätt att tröstköpa lite tyg. Hittade ett vitt tyg med spets, precis som de kuddar som jag tidigare sytt, och då fått sy på spetsen själv. Tyget hittade jag på Ohlssons tyger. Det grårandiga har jag också planer för...
Så nu ska jag slakta lite innerkuddar eftersom jag har tänkt sy kuddar med lite ovanligare form. Här ska det yra vadd!

Och så sprayar jag lampskärmar och en metallkorg i källaren, virkar på mattor och piffar i köket.




Jag undrar just om jag ska ta och måla om fatet i bakgrunden så att det ser ut som betong...?

fredag 9 april 2010

Gråa toner

När man inte har några tygremsor kvar för att fortsätta virka på sin andra matta, så får man sy en deluxe-kudde med fluff. Det behövdes något med lite boudoirkänsla i sovrummet, och jag hade kvar av tyget som jag sydde sovrumsgardiner av. Det kan nog bli fler kuddar av den här typen, men då ska jag använda ett något kraftigare tyg. Detta tyg blir väldigt lätt skrynkligt, så det får nog bli en kudde som man bara får titta på.





Här är det dock regnigt och erbarmligt grått ute, vilket visar sig även i fotona. Men när det regnar så regnar snön bort. Moahahaha! Kan man äntligen börja dansa segerdans nu, att man har vunnit över snögudarna?

Uppdatering! Jo, minns ni det där jobbet som jag funderade på att söka, som jag sökte och sedan var på intervju för? Jo, de kom på att jag tydligen inte hade rätt personlighet för jobbet (vad ger ni mig för den förklaringen??), vilket de meddelade som en käck överraskning(...) såhär på fredagseftermiddagen.

Visserligen hade jag ju redan bestämt att jag inte ville jobba på det där tråkiga stället som det visade sig vara, men jag hade ju mycket hellre velat vara den som fick tacka nej åt dem! Så nu vet jag inte om jag är besviken eller lättad?!

torsdag 8 april 2010

En liten blomma måste man ju ändå ha



I södra Sverige verkar det vara full vår nu - gröna gräsmattor, penseer som blommar och tvätten kan hängas på tork utomhus.
Om man har det lite mer motigt på vårfronten, och enbart lyckats få gatorna snöfria, medan gräsmattorna är begravda under snöhögar är det lätt att man misströstar. Men lite grönt vill man ju ändå ha. Nu har jag ju bara gjort väldigt kortvariga experiment, men det verkar som att man helt enkelt inte kan misslyckas med slingerkrasse och kattgräs, ens nu.

Gräset växer med sådan fart att det skjuter upp ytterligare någon centimeter medan man går mellan köket och vardagsrummet.

Jo, förresten. Man måste komma ihåg att vattna!

onsdag 7 april 2010

Kökshanduksmönstrat

Jag drabbades av ett omorganisationsryck i söndags, och började flytta om en massa i köket. Det kändes som om det var hög tid att byta ut det dekorationspapper som jag har i köksskåpen. En del kallar det hyllpapper, jag kallar det väggpapper.

Det blev väldigt vårfriskt med blårutigt kökshanduksmönster!
Nu ska jag bara hitta en plats för allt det porslin som råkade bli över...





Papper från Ljunggrens pappershandel, korgarna är loppisfynd som jag målat vita, fat kommer från Ikea, skålar från Lagerhaus, glas från loppis, Ikea och Granit.

tisdag 6 april 2010

Snyggt?

Tro inte att ni redan har sett alla mina fynd från förra helgens loppisrunda!

En del fynd är självklara förälskelser vid första ögonkastet, en del är mer oväntade. Sådana som man inte riktigt vet om de är snygga eller inte. Detta är ett sådant fynd. Men visst är det en slags frodig charm och viss konsthantverkskänsla över denna gröna kruka?!




Och tack för alla snälla ord om min virkade matta! Jag virkar vilt på min andra matta, förutom när jag måste jobba. Suck, ingen förståelse alls för hur viktigt det är med virkning!

måndag 5 april 2010

Virkavirkavirkavirka

Jag vet att många har efterfrågat den.
Så här är den, min virkade matta! På plats i sovrummet. Skapad av tygremsor i vitt, beige, rosa och ljung. Jag kan dock inte bistå med någon virkbeskrivning eftersom jag har virkat på fri hand, ökat och lagt till som det passat. Jag kan också erkänna att de sista 30 cm fick jag virka om två gånger eftersom jag ökat med för mycket... det var inte roligt!

Gardinerna sydde jag klart igår, och visade sig matcha mattan väldigt bra. Dock är det lite svårt att göra tygets färg rättvisa. Det skiftar i ljunggråbeige liksom.
Och tänk, jag sydde stråveck på gardinerna...! Verkligen oväntat!







Jag har verkligen fått blodad tand, så nu håller jag på att virka matta nummer två. Till herr Fräkens stora oförställda glädje....

Nu är det mindre än en dag ledigt kvar! Paniiiiiiiiiiiiiiiiiik!!!

söndag 4 april 2010

Mitt i allt

Tre dagars ledighet bakom mig, två dagars ledighet framför mig.
Jag är alltså mitt i värsta stöket! Grejer överallt och på fel ställen.
Huuur går det till när det blir så här?

Jag försöker säga till mig själv att oredan inte spelar någon roll när det är en kreativ oreda. Det är svårt att hålla ordning när man målar ett bord i köket, målar en dörr och virkar på en korg i vardagsrummet, syr nya gardiner i sovrummet, har alla kuddar ute på vädring och sprayar lampor i källaren (till min grannars stora förtjusning). Men det hjälper inte så mycket...





En ny tavla har det blivit till vardagsrummet. Jag tröttnade ju på nästan alla tavlor för några veckor sedan så nu var det dags att skapa lite nytt. En rund virkad duk "fastmålad" på en 80 x 80 cm stor pannå. Och se, olivträdet tar sig!! Mer gröna blad! (det andra olivträdet består bara av en pinne i en kruka just nu....)

lördag 3 april 2010

Delrapport från påskhelgen

Hur går det med ert påskande?

Här har samtliga planerade besök och festligheter nu klarats av och jag kan ägna mig helt och fullt åt mitt pysslande! Jag hade också tänkt passa på att få in lite vårdoft i kuddar, filtar och madrasser, genom att vädra dem på balkongen. Men tänka sig, i natt hade det snöat IGEN.

Det gäller att vara snabb när det gäller påskliljor. Både när det gäller att njuta av dem och fotografera dem, för ack så fort de vissnar! Jag ställde två krukor i en gammal trälåda som jag fått av pappa. En gåva som han sedan lite grann har ångrat, när han kom på hur fina de var... hoppas att han inte känner detsamma beträffande det virkade gamla överkast som jag ska få och väntar ivrigt på!