onsdag 30 juni 2010

Virka mera!

Igår ägnade jag en stor del av dagen till att storstäda på balkongen. Det fiffades och piffades, sopades och skurades. Jag var mycket nöjd på kvällen, och tänkte att här ska jag sitta imorgon och njuta!

Idag regnar det. Jag antar att någon däruppe sitter och småfnissar skadeglatt just nu...

Men regntunga moln slipper ni se, istället blir det en ny virkad matta! Jag har ju pausat lite i mitt virkande då mina tygremsor tog slut och virknålen gick upp i rök. Plus att jag fick lite ont i armen av allt frenetiskt virkande, för det är nämligen väldigt beroendeframkallande när man väl börjat! Jag har dock ingen beskrivning att dela med mig av, eftersom jag virkar efter eget huvud. Men virknål stl 9 är den som passar bäst att virka mattor med, då blir mattan mjuk och fluffig.

Jag har väldigt svårt att hitta mattor som jag gillar, jag tycker oftast att de "tar plats" och delar upp ett golv så att rummet känns mindre. De enda mattor jag gillar är trasmattor, vilket ju detta är en variant av. När man virkar av mönstrade tygremsor vet man aldrig riktigt hur slutresultatet blir, och det tycker jag är rätt roligt!

Och nu höjer ni väl ögonbrynen stillsamt frågande när ni ser att mattan delvis är rosa? Jo, men här passar det!




Total kostnad på mattan: 10 kr!

tisdag 29 juni 2010

Back to beige

Nej, nu har ni, och jag, plågats länge nog av de glassiga rosa nyanserna i förra inlägget!
Det är inte så att jag avskyr rosa, men just denna nyans blev inte vacker, och den passade verkligen inte på ramar. Alla färger gör sig inte på alla saker, och alla färger passar inte heller ihop, vad Tricia Guild än säger.

Men det ljusrosa klavertrampet vägde jag upp med en synnerligen trevlig första semesterdag igår!
Loppisfynd i form av tapeter och skålar, ny frisyr tack vare ett spontant infall, firande av semester på restaurang, började virka en ny matta, råkade köpa lite mer tyg på Åhlens tygrea (Hysch! Säg inget!), premiärstekte amerikanska plättar och jagade ljusgrå färg (har någon en bra färgkod för "gustaviansk grå" att tipsa mig om??)

Jepp, semester är en fantastisk uppfinning!




En av tiokronorstapeterna som fick följa med hem igår. Undras om jag inte ska klä in lite lådor med den?

måndag 28 juni 2010

Glassigt

Mental note to self:

Det är verkligen ingen bra idé att måla ramar och krukor i ljusrosa. En än sämre idé är att kombinera det ljusrosa med en mintgrön färg, för det ser då ut som billig glass. Eller som ett vitt plagg som råkat slinka med röda kläder i tvätten.

Det rosa ska snarast målas över med vitt igen, men den mintgröna färgen (som inte alls är så här turkos i verkligheten) stannar kvar!




Jag tror att jag måste återhämta mig med att åka en sväng på loppis. För jag har ju semester, tralalalala, så jag kan göra vad helst jag känner för!

söndag 27 juni 2010

Balkongläge

Ute på min balkong sitter jag alldeles för sällan.

Det kan bero på flera saker; den har bara sol på morgonen och förmiddagen. Morgonsol häruppe innebär iofs att solen lyser redan från ett på natten - men ärligt talat hur ofta vill man sitta ute och sola den tiden?..
Dessutom flyttar jag under sommaren ut alla mina krukväxter plus att jag har alla sommarblommor där, så det blir lätt lite trångt.. men fint!

Jag har till slut accepterat att balkongen har betonggolv och att räcket är i plåt, så jag kör på den ruffare stilen här ute: krukor i plåt, betong och terracotta, gamla korgar och väderbitna möbler.






En glimt av min balkong. Plåtlådan blev än snyggare när den fick stå ute i regnet!

Jo, så finns det en liten anledning till att jag inte sitter här så ofta. Jag har alldeles för mycket pyssel på gång för att slå mig till ro...

fredag 25 juni 2010

En dos Karibien

Hur har ni det på ert midsommarfirande?

Jag firar för fullt med att sy på mitt lapptäcke samt måla en bricka, en pall och en korg i min nya tillblandade färg som jag kallar karibisk mintgrön. Nackdelen med sprayfärg är att det inte finns så många olika färgnyanser (iaf inte på Biltema där jag köper färgen) och man kan ju inte precis blanda den färgen själv. Men det funkar bra att också måla brickor med pensel.




Färgen har ingen färgkod, utan är den färg jag köpte igår (provburk från Biltema) blandad med mycket vitt.

Sedan är jag faktiskt inte helt ledig, jag driver hundpensionat sedan klockan 9 i morse. Det är väldigt ansträngande! Sedan pensionatsgästen anlände har 5 av 6 timmar tillbringats sovandes under min säng där det tydligen är svalt. I den här sommarälskande familjen har vi nämligen fått en vinterälskande hund som älskar att ligga i snöhögar och skyr solen som pesten. Så denna varma midsommarafton är inte hans favoritdag...

torsdag 24 juni 2010

Fyra timmar i frihet


Och vad har hunnit hända på den tiden?

- Punktering på cykeln för andra gången på mindre än en vecka
- Chockerande inköp av turkos färg
- Spraymålning av tre brickor
- Solstolsockupation och en tupplur
- Anammande av tunnelseende
- Mathamstring för midsommar

...och nu ska jag slänga ihop en smörgåstårta! Imorgon tänkte jag börja sy ett lapptäcksöverkast, här kan man inte ligga på latsidan. Det är ju bara 38 dagar kvar av semestern nu!

onsdag 23 juni 2010

Midsommarplaner


(Jepp, fyndade resterande delar av Floraserien idag, för en femma styck! Och tänka sig, mer rosa tyg - var ska detta sluta?)

+


(Om det blir mindre sol än vad som önskas, funkar en hel massa avsnitt av "Mord i sinnet". Efter att mina bok-och filmpaket varit och turistat i både Göteborg och Tomteboda dök de till slut upp!)

+


(Börjar man ha sådär 15 gamla monogramförsedda kökshanddukar får man allt börja att göra något av dem!)


= en riktigt härlig midsommarhelg!

Jo, hur var det nu.. det var en sak till.. ja, just, imorgon jobbar jag min sista dag, sedan har jag S E M E S T E R !!!!!! Så hör ni någon som gallhojtar "Jag är fri, jag är fri!!!" imorgon vid tvåsnåret så är det jag!

tisdag 22 juni 2010

Önskningar



Livet är inte skyldig mig något.
Jag fick livet, sedan får jag klara mig själv.
Men får jag önska för sommaren,
Så ber jag om
Soldränkta dagar som ger mig bruna armar
och gräsfläckiga fötter
Dagar där värmen är så het
att de får mig att kippa efter luft
så att jag vet att jag andas
Sand mellan tårna
och näsan i en blommande lavendel
Nätter då regnet faller
och ger grönska i naturen omkring mig
En dag då åskan mullrar
så att jag uppskattar då himlen är blå
Kvällar då fjärden ligger spegelblank
och igelkotten smyger i syrenbuskarna
Eftermiddagar då jag somnar under björken
med en trave olästa böcker bredvid
Jordgubbar som fyller min tallrik
doften av nybakta bullar
och rabarberpaj med vaniljsås
Sovmorgnar så långa att jag inte kan sova mer
Långa nätter då solen aldrig går ned
Timmar fyllda med pyssel
men endast sekunder av tvekan
Kärlek så stor att jag blinkar i förundran
över att livet kan vara så underbart

Och finge jag denna sommar till slut
hitta en gammal knoppbräda på loppis
så önskar jag inget mer av sommaren



söndag 20 juni 2010

Too much is never enough

Man skulle ju kunna fråga sig om man verkligen behöver så här många tyger.
Men varför skulle man göra det? Det är ju SJÄLVKLART alla behövs; antingen för att beundras,klappas på eller för att sys av. Jag är fullt övertygad om att det skulle sitta bra med ett par fina högar till!





Detta är alltså Efter-bilder, för jag har faktiskt rensat lite här med!

Denna helg har det mest blivit filosoferande (och med det menar jag att jag legat i soffan) samt storrensning. Men den enda helg som det inte gör något om man inte får massor gjort, är helgen innan man får semester. För under kan ju ske, på torsdag blir det semester i över fem veckor! ÄNTLIGEN!

lördag 19 juni 2010

Saker som hänt och inte

Punktering på cykeln, hällregn, försvunnen virknål och prinsessbröllop samverkade och ledde till att pysslandet kom av sig och att jag istället fick en enorm rensarlust. Hur de sakerna nu kan leda till städlust begriper jag dock inte.

Hittills har jag städat och tömt i en byrå och fem skåp. Så ni som undrar hur jag kan få plats med allt jag pysslar och loppisfyndar, till er kan jag säga att det får jag inte. Därav stora rensarorgier! Känner mig väldigt nöjd med allt som nu är nedpackat i påsar och ska ges vidare. Och mer ska det bli!

(och så låtsas vi inte om att jag på loppis idag köpt två brickor till och två gamla glasburkar... Nej, det har aaaaaldrig hänt!)





Jag fortsätter att frossa i syrener - allt utom syrenerna är för övrigt loppisfyndat.

fredag 18 juni 2010

Helgen är räddad!

En "jag-kan-väl-ta-en-sväng-förbi-Kupan-fast-jag-tror-inte-att-jag-hittar-något" efter jobbet resulterade i fylld påse och cykelkorg.

Och att jag inte behöver vara sysslolös i helgen! (som om jag skulle ha varit det annars..)
Och ännu mera härliga tyger, precis vad jag behövde! (som om tygskåpet inte var proppfullt)
Och så klart arrangerar jag alltid mina loppisfynd på det här "naturliga" sättet...



Vita lakan i linne och ett vitrosarandigt! Och jag som egentligen inte är så förtjust i rosa?



Och ser du herr Fräken, nu kan jag sitta och virka i soffan hela kvällen lång när jag har fått påfyllning av tygremsor! Det var väl en glädjande nyhet...?

torsdag 17 juni 2010

Skåpomvandling

Vrooom! Svisch! Svosch! Vrooom!

Alltså ibland är jag så snabb att jag knappt hinner se vad jag gör! Skåpen är klara! (ja, de var alltså klara i tisdags, men sedan måste man ju vänta på hyfsade ljusförhållanden och sådant innan man kan fota)

Jag har målat dem tre varv, sytt nya hängen till dörrarna, borrat och monterat nya handtag (okeeeeejdå, det gjorde herr Fräken) och tapetserat om hyllorna. Egentligen behövdes inte så mycket fixande, men det blev en stor förändring i mina ögon ändå.

Nu ska jag bara hitta något som förtjänar att få förvaras i skåpen.






Lite fakta för er som undrat:
Skåp Visdalen från Ikea, men jag tror inte att de finns kvar i sortimentet längre.
Knoppar Indiska.
Lampa Åhlens.
Tapet från Sandbergs.
Tyg, ramar och kruka loppisfyndat.

onsdag 16 juni 2010

Sommar, jag älskar dig!

Med fara för eget liv har jag i kväll varit ute och dokumenterat min stora kärlek: sommaren!

Syrenerna är som allra vackrast, och doftar så underbart att man önskar att man kunde spara den i en burk. Solen glittrar över en blå himmel, och fjärden ligger spegelblank. Jag kan tassa runt i det gröna gräset barfota, eller somna i en solstol under hängbjörken. Det naturliga ljuset finns där dygnet runt, och alla ljusstakar är instoppade i skåp.Inte ens myggen som gjorde sitt bästa för att attackera mig kan göra mig arg.

För det är ju sommar!




tisdag 15 juni 2010

Hur gick det här till?

Hoppsan!

Idag har jag visst råkat köpa tapet. Helt oplanerat tog jag mig en sväng förbi färgaffären, ifall att jag skulle hitta en tapet som jag kunde tapetsera på hyllorna i skåpen.

Och hoppsan! En rulle från Sandberg tapeter låg och väntade på mig, halva priset och allt. Fast den kostade ändå 300 kr, så jag hade stor beslutsångest innan jag slog till. Hur mycket ska man egentligen spendera på något som ska vara på insidan i skåp, liksom? Men jag var inte människa nog att stå emot min favorittapet, nej Fröken Fräken föll för tapettrycket!

Och man kan ju tapetsera mycket annat också...



söndag 13 juni 2010

Knyta, knöt, knutit

Först var det veck, nu blir det knutar.

Ja, jag snackar alltså om kuddar! Det finns många fördelar med kuddar:

1. Man kan aldrig ha för många kuddar. Blir det ont om plats i soffan så är det en större soffa som behövs.

2. De är jätteenkla att sy, och man kan variera sig hur mycket som helst. Prova olika mönster, detaljer, lägga till veck, dekorsömmar eller sy på volanger.

3. En meter tyg och man kan sy tre kuddar i storleken 50 x 50 cm. Även ett dyrt tyg kan räcka till fina kuddar.

Och så Fröken Fräkens princip för kuddar: man köper aldrig färdigsytt!

Nu har jag helt trillat dit på att sy fast knytband på kuddarna. Snygg dekoration och enkelt att ta ut kudden om man behöver tvätta. Eller byta till ett annat fodral. Vilket i sanningens namn är det mest troliga hemma hos mig.





Härligt somriga!

lördag 12 juni 2010

Fröken Fräken gör en insats för mänskligheten

...ja inte kan man beskriva det på annat sätt?!
För idag såg jag i ögonvrån något runt, zinkfärgat sticka upp i en container för träskrot. Jag tvärnitade med cykeln, la på mig en min av obesvärad oskydlighet, gick en lov runt och fiskade upp hinken! Hur fin som helst, och av den riktiga gamla sorten hann jag konstatera innan jag lika obesvärat cyklade hem med den.

Vilken tur att jag kom förbi alltså! Hur kunde någon slänga en metallhink i en container för trä! En insats för miljön, det var vad jag gjorde minsann! Ja, även för miljön på min balkong...




Och Lyckeby heter den - hur perfekt var inte det namnet?!

fredag 11 juni 2010

Alldeles väldigt väldigt

Idag har jag varit på studentfest hela dagen.

Ånej, inte var jag ledig och uppvaktade någon släkting, åt smörgåstårta, skålade och uppvaktade med blommor. Istället befann jag mig på arbetet som ligger alldeles alldeles för nära gymnasiebyn. Jag kan rapportera att studenterna även i år var väldigt glada, väldigt berusade och väldigt skrålande. Från kl nio till klockan tre, så väldigt uthålliga var de också. Jag däremot är väldigt less.

Nu ska tant Fräken äta pizza, klappa lite tyger och se på Sherlock Holmes. Han sjunger minsann inte.




Jo, det blev ju lite tyger i Stockholm. Överst ett vitt med fina broderier på!

torsdag 10 juni 2010

Man kan aldrig få för många skåp!

Kanske har man fått en skopa av vårenergin nu när det har blivit sommar?
Här har man gått omkring och varit tröttare än tröttast varenda kväll. Inte ens en fin tyghög har fått mig sysugen om vardagskvällarna.

Men nu! Plötsligt har jag målat två skåp! Visserligen inga stora kolosser, men ändå.
Skåpen kommer ursprungligen från Ikea, och har först stått hemma hos mina föräldrar och sedan hos pappa. Men en fin modell, så jag hade inte tröttnat på dem när pappa köpte nya sängbord.

Men. Det honungsfärgade träet ska bli vitt, liksom skåpen i sin helhet (de ser mycket vitare ut här än i verkligheten), det ska bytas knoppar och det hemska tyget ska bort! Så här såg de utan innan målnng - efter helgen kan ni förhoppningsvis räkna med efterbilder!




Men ska de här skåpen in, måste något annat ut ur lägenheten... hm...

onsdag 9 juni 2010

Att sätta ett pris

Då var man hemma igen!

Denna gång passade jag på att utnyttja mina lediga timmar på måndagen till att flanera runt i dyyyyra inredningsbutiker och se ut som om jag hade råd att handla där. Jag vet inte vad jag blev mest förvånad över; gardinlängder som kostar 5000 kr styck, eller de som köper 5000-kronors-gardinen utan att tycka att det var något särskilt.

Jag förstår om saker är dyra för att de har en komplicerad design, eller p g a att de är handgjorda. Men ofta ser jag dyra saker som inte är märkvärdiga alls. Eller, och det här tycker jag är märkligast av allt, att man betalar stora summor för att göra reklam för företag. För det är i princip det man gör när man köper kläder eller kuddar med företagsnamn tryckta på i stor stil, och sedan går omkring i dessa kläder eller har kuddarna hemma i soffan. Jag fattar det helt enkelt inte!

Nä, jag syr mina egna kuddar! Kudde gjord av gammal broderad kudde som dock var skadad, så därför klippte jag bort en del av tyget, och sydde ihop med en stuvbit av ett annat tyg. Klart.





Nu ska jag flytta lite möbler. Det har nämligen skett en möbelleverans idag - en annans avlagda, är mina fynd.

söndag 6 juni 2010

Skolplansch

Medan ni söderöver var ute och solade, hade picknick och planterade fruktträd så låg jag på vardagsrumsgolvet och pusslade ihop min fejkskolplansch.

Jag har ett par Flora-böcker fulla av vackra blommotiv, men jag har aldrig riktigt fått upp dem på väggen på ett bra sätt. Bilderna har känts små och som om de försvinner när man hänger upp dem. Så såg jag hur Johanna hade löst det och blev inspirerad! Hon hade satt upp sina bilder direkt på väggen med häftmassa.

Jag ville dock ha min tavla flyttbar eftersom jag aldrig kan bestämma mig. Så jag tog en masonitskiva (baksidan från en Ikearam faktiskt) som var 70 x 100 cm som jag målade vit. Mina bilder hade jag kopierat till kraftigare A4-papper och så klistrade jag fast dem, kant i kant, på skivan.

Förmodligen skulle man kunna komplettera med lite text, som de riktiga planscherna, men jag har på känn att det inte skulle bli så bra...







Imorgon drar jag till Stockholm! Ska vi gissa att det blir 11 grader och snålblåst där också då?

fredag 4 juni 2010

Upptuktelse!

Hörrudu vädret!
Ska vi behöva ta den här diskussionen IGEN?

Jovisst, det var väldigt trevligt med +23 grader i en och en halv vecka i mitten av maj, men du tror väl inte att det räcker för hela sommaren?!
Är det allt som blir eller vad är det frågan om?

12 grader, mörka moln och snålblåst, och man måste ta på sig strumpor? Och fotona blir alldeles mörka? Ska det vara sommar det?

Nä nä, bättring önskas!

Men nåja, det är ju fredag, och mitt projekt att skapa en egen variant på skolplansch är påbörjat.





Olivträdet och en av ekplantorna, som har fått flytta inomhus...

Uppdatering, 5 juni kl. 11.10: Snöblandat regn!? DRIVER DU MED MIG???!

torsdag 3 juni 2010

Fjorton

Visst hällregnar det ute, men vet ni vad?
Nu är det bara 14 arbetsdagar kvar tills min semester börjar! Jag funderar på att göra en nedräkningskalender i A3-format på jobbet, där jag river av ett blad för varje dag som går. Kanske ha en liten cermoni samtidigt, där jag dansar runt, bjuder på champagne och hyr in en kör som sjunger. Men det kanske är lite överdrivet?

Jag tänker på semester varje vaken stund känns det som.
Jag tänker på sovmorgnar, semesterresa, sovmorgnar, syprojekt, sovmorgnar, loppisturnéer, tygfrossande, sovmorgnar, utflykter, somna i solstolen under björken på gården... och jo, sovmorgnar, sa jag det?

Som en grattis-till-att det-bara-är-fjorton-arbetsdagar-kvar-present till mig själv köpte jag en stor bildäckskruka från Rusta. Bara 99 kronor! (den stora lavendeln kommer från Ikea)