måndag 31 oktober 2011

Pysselskolan del 1

Det verkar vara många som har ledigt för höstlov. Lyckostar! Men är ni lediga så har ni ju gott om tid att ägna er åt min pysselskola!

Vi börjar med första delen idag:

1. Klart att du kan!
Pyssel handlar många gånger om rätt inställning. Många gånger får jag höra att personer deklarerar att de inte kan sy/måla/spraya/snickra fastän de aldrig har provat. Hur ska du veta om du kan om du aldrig har provat?
Prova, prova och åter prova dig fram. Om du ska sy en kudde, testsy en variant först i något resttyg istället för det dyra. Testa att måla en träbit i färgen du gillar istället för att gå direkt på möbeln.
Förmodligen blir det inte precis så snyggt som du har tänkt dig första gången. Men, lugn bara lugn, det är väldigt sällan man är expert på något på direkten.
Hur kan du bli bra på något om du inte provar flera olika sätt? Ge inte upp om det trasslar. Du kanske kommer på flera sätt hur du INTE ska sy en kudde. Eller göra en krans.

lördag 29 oktober 2011

Finemang

Idag är det dags för höstens stora loppis i en av stans idrottshallar.
Och jag ska inte dit. (!!!)

Nänä, jag hade nämligen förmånen att kunna hänga på ett par som skulle sälja grejer där så att jag kunde vara med igår kväll när alla är där och ställer i ordning sina bord. Förhandstjing på grejerna alltså!
Dessutom slapp jag trängas med alla tusentals besökare. För visst finns en del fyndmöjligheter, men det är så sjukt mycket folk där under själva loppisdagen att det börjar kännas att fynden inte riktigt är värda all trängsel.

Så nu kan jag sitta här i soffan och äta frukost i lugn och ro istället. Och dra till Återvinningsbutiken senare, där det är nästan lika lugnt. Kanske jag behöver fylla på det jag hittade igår, nämligen en spånkorg med lock, tre gamla sirliga ramar och två tavlor. Jag hoppas det blir anständig temperatur ute idag så kanske den där korgen får ett lager sprayfärg på sig!

Jag tror att det blir en bra dag idag.


Jag har köpt ett till olivträd! Kanske inte bästa tiden på året
att göra det men det var så bra pris på det.
Och det hade oliver!!


Och vilket fint emaljfat från Kockums som jag knep för 30 kr.
Ser ut som om det aldrig har använts.

onsdag 26 oktober 2011

Läggmatch

Och svisch, där var jag tillbaka igen! Ja, jag sa ju att jag inte hade mycket tid på mig i Stockholm... (men inte blev jag tomhänt för det!)

Så då är det åter till vardagen.
Det är mörkt när jag åker till jobbet.
Det är mörkt när jag kommer hem.
Och ibland är det dessutom isigt och minusgrader.

Näääähäää, varför skulle man vilja byta ut det mot sommar, sol och plusgrader...?!
Visserligen är min nyligen fyndade glasburk helt charmant som ljuslykta under den mörka kvällen, men kom igen - i kampen snygg ljuslykta vs evig sommar, så vinner evig sommar lätt.

Jättejättelätt.


måndag 24 oktober 2011

Det var på tiden!

Nä, jag har inte varit till Stockholm än. Men snart så!

Istället har jag äntligen kommit mig för att göra en av alla de saker som jag länge tänkt göra (den listan börjar vara ganska lång nu...). Nämligen sy om en stickad tröja till en kudde. Och jisses vad lyckat det blev! Varför har jag inte kommit mig för med detta tidigare?!

Detta var dessutom betydligt enklare än mitt chiffongprojekt. VEM uppfann chiffong, det mest omöjliga tyget någonsin??


Jag sydde ihop kudden med korsstygn och broderitråd.

fredag 21 oktober 2011

Rapportörer sökes!

Äntligen är det dags för en tripp till huvudstaden!
Nästa vecka drar jag dit, och då min lediga tid är starkt begränsad (suck...) gäller det att prioritera vilka butiker man ska hinna med.

Så, var har man egentligen tagit fram julgrejer redan?
Granit? Och visst har de väl mer julnyheter än vad som finns på deras hemsida? Och inte samma saker som förra året?
House Doctor i PUB-huset, har de plockat fram julsaker?
Åhlens? (de ska tydligen ha grejer som bara finns i varuhusen i Sthlm, Göteborg och Malmö)
HM Home-butiken?
Andra butiker?

Se så, mina stockholmsbaserade läsare, ni har väl koll?

Julen på http://www.granit.se/

onsdag 19 oktober 2011

Konsten att välja konst och sina ord

Ibland undrar ju PSIRFP (Personer som inte riktigt förstår pyssel) vad man har gjort sedan senast.
Jag brukar då tänka mig för några extra sekunder innan jag svarar, för jag märker att de inte är redo för allt det som min hjärna kan tänka ut.

Att ha en snyggt målad stol är på något vis fullt legitimt. Men att ha en snyggt målad stol, sedan skrapa bort färgen med värmepistol och sandpappra och låta stolen vara så som ett konstverk. Det däremot går inte alltid hem i stugorna kan jag meddela. Så man säger istället att man funderar lite på nya köksgardiner och låter det vara bra så.

Men visst förstår ni? Det är ju därför jag har denna blogg. För att kunna dela med mig och få nya ideer från andra som verkligen förstår sig på pyssel!

Den här stolen var för övrigt det bästa jag fick med mig från mitt förrförra jobb.




måndag 17 oktober 2011

Trasmattor och trassel

Får man komma med några vänskapliga råd?

Låt säga att du är bortbjuden kl. 17 på lördag eftermiddag. Sätt då inte igång vid ettiden att köra ett marathonliknande tvättpass samtidigt som du röjer som en galning i dina källarförråd, plus att du målar en massa saker mörkblåa på grund av att du fyndat en charmant trasmatta på loppis.

Gör det inte.

Visserligen kan man säga att det är en annan ordning i förråden nu, men inte den jag var ute efter. Jag blev nämligen tvngen att trycka in allt det som skulle få stanna kvar enligt principen "bara dörren går att stänga" eftersom det blev så bråttom. Och på söndagen var det alldeles för fint väder för att hållas i källaren.

Men trasmattan var himla fin.

fredag 14 oktober 2011

Monica och jag

Eftersom besöksfrekvensen på den här bloggen inte precis är alarmerande hög om helgerna, går jag ut och önskar trevlig helg redan nu.

Själv har jag insett att jag inte har sinnesro att pyssla förrän jag har rensat i mina förråd. Och låt mig säga som så, Monicas hemliga garderob har ingenting att komma med i jämförelse! När rensandet är klart kanske jag äntligen kan komma mig för att slipa mitt soffbord så att det får en yta som bordet på bilden nedan. Så, nu vet ni vad jag gör i helgen!

Bild från Garbo Interiors


Jo, det kanske märks att jag håller på och tar mig igenom tio säsonger av Vänner på DVD?

torsdag 13 oktober 2011

Om man kisar riktigt hårt

I morse när jag satt vid köksbordet, så föll solens strålar in genom fönstret. Himlen var alldeles blå och utanför körde småfåglar av obestämd art igång med sprudlande sång (vad jag önskar att jag kunde vara morgonpigg..!).

Det var ju så att man kunde tro att det var vår igen!
Om det inte vore för björkens kala grenar utanför sagda fönster och att det låg is på gatans vattenpölar.
Och att alla växter utomhus ser ut som frystorkade blomskelett.
Och inte kan man spraya saker utomhus längre, för det är det för kallt för.

Suck.
Nä, det här med höst. Jag gillar det inte.
Sommar däremot. Jag gillar mycket!

Det är ju det här man vill mötas av. Varje dag.


Förresten, ärade läsare, ni som kan allt - var kan man hitta ett vitt porslinsfat på fot utan en massa krusiduller??

onsdag 12 oktober 2011

Plikttrogen

Hej, mitt namn är Fröken Fräken och jag ser det som min plikt att rädda hem alla monogramprydda kökshanddukar som jag hittar på loppisar.

Jag ser det även som min plikt att vid valet att äta det som är gott eller det som är nyttigt (dvs mörkt bröd), välja det som är gott.
Till min plikt hör även att säga att förnedring eller frågesporter aldrig är en bra idé för tv-serier.
Och att bli lite galen på texter som är fulla av stavfel och särskrivningar när det finns ordböcker.
Och att känna efter vad jag vill, istället för att känna efter vad andra förväntar sig av mig.
Och att aldrig bli en liten tant som står vid en busshållplats och är rädd för allt och alla.

Säg nu hej till Fröken Fräken, och berätta vad som är din plikt?



söndag 9 oktober 2011

Tidigare idag, och tidigare ändå

Det här med tid är intressant.
Jag tycker till exempel att jag aldrig har tillräckligt med tid för allt det jag vill göra när jag är ledig. Och alldeles för mycket tid ägnas åt allt som jag inte vill göra. Som exempelvis jobba.

Herr Fräken befinner sig troligen i en helt egen tidszon då han alltid tycks vara en halvtimme efter. Medan jag alltid är en halvtimme före...

Min brors uppfattning om att varsko i god tid är att ringa och säga, "om en kvart är jag hos dig, ska vi åka till Ikea då?"
Så helt plötsligt var man på väg till Ikea så här en söndag. Och Ikea kanske borde ha lagt ner lite mer tid på designen av vissa saker. Jag hade verkligen sett fram emot att ta med mig hem nedanstående saker, men i verkligheten var de tyvärr en besvikelse.. De är mycket snyggare på bild än i verkligheten.

Men herregud, jag kom ju inte hem tomhänt för det. Denna var jättemysig, och dessa glas var ju också tvungna att följa med hem från vår rekordsnabba resa. Och om ni tycker att det är lite tomt på ljusfronten på Ikea i Haparanda, kaaan jag ha något med det att göra.

torsdag 6 oktober 2011

Storm och lugna puckar

Här väntas det tydligen regn och stormstyrkor.
Hm. Och på vilket sätt skulle det vara någon förändring mot hur det har varit hittills?

Nåja, jag har muntrat upp mig med att riva ett gammalt lakan i remsor för kommande virkprojekt, bakat scones och ätit till middag (jajamen, när man är vuxen får man bestämma själv över maten!), spikat upp lite ramar, eldar upp en himla massa ljus, gjort några sjangdåbla loppisfynd och planerar för en fredagsutflykt. Lagomt många aktiviteter för att värma upp inför helgen!

Jo, just ja. Jag har flyttat min kökssoffa också. Och låt mig säga som så, det kanske inte är det lättaste att flytta på själv. Såhär stod kökssoffan tidigare...



onsdag 5 oktober 2011

Att anta en strategi

Det finns olika sätt att ta sig an hösten.
Man kan göra som igelkottarna. Efter att ha fröjdat sig hela sommaren, inser de att inget gott kan komma ut ur allt regn, mörker och minusgrader utan de sover igenom hela hösten och vintern.

Eller så kan man göra som mitt olivträd gör. Få storhetsvansinne, och bestämma sig för att helt vända på årstiderna genom att sätta igång och få nya blad i oktober.

Tja. Det sägs ju att man inte kan styra över vad som drabbar en, bara styra över hur man tacklar det. Får jag bara sova så kan jag nog hålla med om det. Fast, under kan ju ske. Idag sydde jag tre kuddar, bara sådär.




tisdag 4 oktober 2011

Lampor, lampor, överallt lampor

Okej, detta börjar likna ett missbruk.

På varje loppis som jag besöker är jag som en hök och spanar efter lampskärmar eller lampstommar. Men det är så sjukt roligt att göra sina egna lampor! Nu är jag på jakt efter stora stommar så att det kan  bli fler taklampor som denna.

När det gäller tygval så rekommenderar jag ett tunt tyg; voile, siden eller liknande, då blir det snyggast.
Till denna lampskärm, ca 30 cm i diameter, behöver tyget vara 3 meter för att få till rätta rynket. Så jag sydde ihop två bitar á 150 cm. Beskrivningen på hur man syr hittar ni ju hos denna bloggare.

Totalt kostade denna lampa 80 kr. Lite billigare än Tine Ks variant, och då jag är allt annat än märkesfixerad så tycker jag att det är roligare att ha en äkta Fröken Fräken-lampa än en äkta Tine K-lampa.


Och att leka med bilderna är inget som jag vanligen förordar,
men denna gång kunde jag inte låta bli.

TACK för alla råd och stöttande pepp i föregående inlägg!
Faktiskt, när man läser alla kommentarer, så försvinner lite av ens egen lust att ringa upp och skälla ut den klagande firaren (för tro mig, jag har allt funderat på det, men beslutat mig för att inte sjunka till samma nivå som firaren). Det hjälper när man får läsa att det faktiskt inte bara är jag som tycker att jag inte gjorde något fel.

Okej, så storsint är jag inte att jag förlåtit och glömt. Möjligen försöker jag glömma att den personen existerar...

söndag 2 oktober 2011

Ett söndagsproblem

Låt oss säga att det här är en heeeelt fiktiv historia.

Sätt er in i följande:
Låt oss säga att en person blivit inbjuden till ett kalas, vi kan kalla personen X. X har funderat ut en bra present som bör passar tillfället. Till saken hör också att presenten var väldigt dyr. X minglar på kalaset, gratulerar, äter diverse tårtor, fikar, ser på bildspel och försöker prata med de övriga gästerna. Efter nästan tre timmar tackar X för sig, då hon vill cykla hem innan det blir mörkt ute eftersom det är lite obehagligt.

Dagen efter blir X uppringd och anklagad för att inte ha gett en tillräckligt bra present, att X inte gratulerade tillräckligt mycket eller var där länge nog, att X därför inte tycker om den som skulle firas och att den som firade nu är djupt sårad. Firaren tycker inte att X är en tillräcklig god släkting som ställer upp på det sätt som firaren kräver.

Vad ska X göra då?

Det här med kalas

Nämen, tänka sig! Regn idag igen?!
Ja, jag vet att ni söderöver har haft sommarvarmt, men här satsar vi mer på att skapa översvämning. Jag tror att det har regnat varenda dag i september, och oktober har inte precis inlett på ett mer postivt sätt.

Halva gårdagen hängde jag på ett kalas, ett sådant som man måste gå på istället för ett som man vill gå på. Visserligen försöker jag att bara tacka ja till sådant som ger energi, och inte det som stjäl energi, men vissa saker kan man inte säga nej till...

Nu vankas det snart ett annat kalas - betydligt roligare dock! Men. Jag behöver verkligen få en hel del egentid om helgerna. Få pyssla, bara vara och skrota för mig själv. Och det har jag inte haft denna helg. Jag har ju en hel påse med fyndade loppisdukar som jag vill ta itu med - när ska jag hinna det?!




Mina taklökar kämpar dock på! En av dem har till och med börjat blomma igen. Jag gillar hur de är liksom helt okontrollerade och vägrar "gulla till sig".