tisdag 5 januari 2010

Uppstickare

Medan mina två olivträd håller på att deppa ihjäl sig, och har nästintill inga blad kvar (jag hoppas verkligen att de kommer igen när våren randas!) tycker andra att det är toppentider för att växa.

Minns ni att jag hade planer på att plantera ekollon, och dryftade med er hur detta skulle gå till? Ekollonen fick ligga i blöt i tre evigheter, tills att de började spricka. Därefter planterade jag dem, och det dröjde bara några dagar så stack det upp lite nyfikna gröna skott. Var de nu hittar ljus att växa mot, det vet jag inte, så jag hjälper dem förhoppningsvis lite på traven genom att låta dem stå under lysrörslampor. Jag ställer också mina glasklockor ovanpå så att fukten och värmen bevaras.

Hoppas hoppas att det nu blir riktiga små plantor av dem (jag har tre krukor till med uppstickare!)

37 kommentarer:

Grodmamman sa...

Vad kul att du lyckades med dina ekollon!:) De kanske är riktigt envisa ekollon som har bestämt sig för att överleva trots dåligt med ljus och värme!:)
Kram

Livet på Berget sa...

Så häftigt att de kom upp! Vad ska du göra med dem sen? Blir det ine träd av dem eller är det kanske bara när man har dem ute. Ja du hör...man är ju ingen trädgårdsmästare direkt.
Kram
/Sara

Karin - Mina Rum sa...

Vad spännande med dina ekollon. Själv har jag gjort motsvarande försök med kastanjer eftersom min bror gärna vill ha ett kastanjeträd. Jag har ju en jättekastanj på tomten och krattar jag ihop löv och kastanjer till en hög så har några blivit till små plantor efter ett tag. Fantastisk växtkraft. Hoppas det går bra med dina ekollon även fortsättningsvis.
Kram!

Lina sa...

Å va roligt med ett litet experiment!
/Lina

Casa Loda sa...

Men va spännande! Har funderat på hur det gick med dina ekollon.
Var och hälsade på mina oliv- och citronträd i helgen (de har åkt på övervintring i en sommarstuga med sval temperatur). Olivträdet hade liksom dina tappat mycket blad men citronträdet verkade må bra och t.o.m. blommade!
Ha det så bra!
Annika

Hanna sa...

Hej!

Kul att exprementera lite, vad kul att dina ekollon tog sig. Vad ska du göra med dom sen? Vilken fin kupa du hade över krukan :)

Ha en fortsatt trevlig vecka!
/Kram H

Levindas Värld sa...

Hej där!

Jo helst av allt vill både jag och sambon ha en vit tv- men nuförtiden finns det ju inga vita..hrpmf!! Va är det för fasoner?! Åtminstone inga vita med de funktioner man önskar. Från början skulle jag absolut INTE ha en svart tv, men ny tv ville jag ha så då fick ja ta det marknaden erbjöd mig vilket blev en svart..

Här hemma älskar vi att kolla på film ofta samt gå på bio och då är vi lika töntigt förtjusta i stor bild och maffigt ljud...hihi!

Hoppas du lyckas hitta den tv du är ute efter tids nog :)

Ha en trevlig Trettondagsafton!

Anna Å sa...

Åh vad roligt (och fint)! Jag önskar så att jag skulle lyckas med något liknande men vet att det är dömt att misslyckas redan på förhand. Mina fingrar är bara gröna i mitt huvud, när det gäller verkligheten brukar jag ha ihjäl allt som växer i krukor :(

Lantliga drömmar sa...

Olivträd är så himla fint. Har haft tre i min ägo och lyckats tagit dö ppå dom alla. Nilla

Marita sa...

Vad kul att du lyckades! Så små och söta de är! Spännande att få följa deras utveckling, för det får vi väl??
kram, Marita

Sköna o Gröna Ting sa...

Nämen.., se där!!!
Roligt att det fungerade, skall bli kul och följa uppväxten...:)

Ha en skön tisdag och ta väl hand om dig
Kram
Marianne

Marie - Systrarna sa...

Å precis vad jag längtat efter - något som spirar! Frågade syrran Sofia som har de allra grönaste fingrarna om hon inte hade något på gång i nån kruka - men icke - lite för tidigt för det sa hon. Men du har lyckats! Vad kul! Hoppas de tar sig rikigt ordentligt. mvh/Marie

Evelina sa...

Spännande :)
Hoppas på en god fortsättning!

Evelina

Rut och Signe sa...

Hur häftigt som helst! Vad spännande med dessa små ekollonbebisar. Du måste visa dem vidare framöver hur de tar fart när vår/sommar kommer så vi får se hur de utvecklas. Kul grej! Marie

Smultron på ett strå sa...

Hoppla, hoppla! Här har våren kommit långt vill jag mena! Jag är inte så förtjust i ekollon dock, vi har massa ekar runt vår tomt så de små rackarna trillar ner och börjar växa både här och där. Och så ser man de små rangliga pinnarna och tänker att man ska dra upp dem, men innan man vet ordet av är de större och segare än man kan tro... Men lycka till med din lilla odling, de kommer säkert att växa till sig!

Unknown sa...

Fantastiskt att se att det spirar av liv. Hopp om en vår även denna kalla vinter.
Skönt att se att du frisknat till efter förkylningen och kan pyssla igen. Känner oxå att livsandarna återvänder ;)
Kram Maria

Vitt och Blått sa...

Men vad mysigt! Hoppas att de tar sig ordentligt så kanske du kan plantera ut dem i sommar! Hihi, vad jag skrattade åt ditt förra inlägg!! Typiskt karlar, eller hur?!

Kram E

Limetwig sa...

Sån häftig känsla att få nått att gro från grunden! Lycka till med fortsättningen.

Ha det bäst! Åse

annika sa...

Häftigt! Kul när det lyckas.Du kan ju plantera dem i sommar. Dottern drev upp en planta som nu är ett träd. Jag kan visa det senare i vår men kan behöva en påminnelse. Visst är det fantastiskt det här med att växterna lever på fukt och ljus.
Läste högt valda delar av ditt förra inlägg och somliga kommentarer, för herrn i huset. Oj så igenkännande han log. Så kom även några kommentarer om liknande situationer för hans del!!!
Ha en skön Trettondagsafton
Kram annika

camilla sa...

Spännande och se om de tar sig! :)

Ja mat känns lite överskattat just nu. Inte ska man behöva kämpa iväg i minus 20 för att få lite mat. Kura ihop dig under en filt och vifta med en vit flagga, så kanske någon annan tar på sig arbetet :D

Nyanser av vitt sa...

Åh fy tusan vad kallt du har hos dig.
Spännande med ekollen...hoppas det blir något av dem
A

Fröken Råsmart sa...

Roligt att dina ekollon växer! De växer snabbt när de har börjat! Mina har tappat alla blad och står nu i källarfönstret och jag väntar på att bladen kan växa ut igen. De borde ju följa årstider även när de står inne.

millandante sa...

Åh så häftigt!! vad fort det gick ändå..! De där kommer att pryda hemmet!!
Tråkigt med Olivträden... men de blommar säkert upp till våren. Vem gör inte det..:)
Kram

Rosenvit sa...

Heja på små ekarna! Oliverna kan ibland bli så där men min erafrenhet är att det ofast finns liv kvar i växten hur tröstlöst det än kan se ut.

Ha det härligt!
Anna

Hem och Harmoni Marie sa...

Oj, det trodde jag aldrig! Kul att det lyckades....
Kram Marie

Marita sa...

Hej! Tack för att du tittade in till mig och lämnade ett trevligt "spår"!!
Funderar på det här med att du får ont i magen när du äter choklasmousse...kan du vara känslig mot laktos? Prova att göra den med laktosfri grädde...
kram, Marita

C. Tvillingmamma sa...

Så tufft! De ska jag göra när jag hittat mitt nya hus,ekar är klart vackraste träden...typiskt att dom växer så lugnt,men kanske är de just de som gör dom så magiska....

Cathrin sa...

Så det lyckades i alla fall. Så roligt. Tror det behövs lite grönt och spirande i dystra januarimörkret...

Signe 1 sa...

Men wow, vad duktig du är!!:-) Ska bli kul att följa dessa små söta ekollon och se vad det blir med dom:-) Kram Sofia

Bella sa...

Häftigt att det tagit sig :) Hoppas de fortsätter växa till sig nu när det ljusnar och den efterlängtade våren är i antågande...

Ha en mysig trettondagsafton!

Kramar Bella

Lyktor och Tyg sa...

Så vårligt, små knoppar.
Jag såg att de säljer vårlökar nu. Pärlhyacinter såg jag.
Kram KRistina

Livet på Vestergård sa...

Vad roligt att det lyckades ditt experiment. Ett riktigt vårtecken du bjuder på. Hoppas att dina olivträd återhämtar sig också.
Ha det bra. Kram Kicki

Hanna sa...

så roligt.
kram
Hanna

Sigrid sa...

gratulerar vad roligt om än att det såg lite torrt ut på nedersta kortet ;)
Hoppas du får dina ekplator nu!

Kram
Sigrid

Anne sa...

Vad spännande med ekollon odling!
Hoppas du lyckas få upp små ekträd inne - vore häftigt!

Anci sa...

Åh, hopp om våren ! Det behöver jag idag, jag fryser.

Kram
Anci

Loppan Lorum sa...

Alltid lika kul att se de små liven gro, perfekt nu när man börjar längta efter våren.

Angående spikarna så är det en av min kära sambos hobbies att träna spikböjning. Dvs han böjer riktigt stora feta spikar med händerna. Tydligen finns det inte tillräckligt stora spikar i Sverige, så han beställer lådvis från USA. Och "dekorerar" sedan hemmet med dem (Inte bara spikar förresten - han har börjat ge sig på att böja hästskor med...! :)