söndag 15 november 2009

Not for sale


Nu tänkte jag ta upp ett ämne som bara delvis handlar om inredning, nämligen bloggar och reklam. Hur ser ni på det?

På många av de bloggar som jag besöker finns det reklam på olika sätt; annonser från företag, sponsrade tävlingar eller att man har en blogg som delvis är en form av reklam för det företag man driver.

Många företag mailar bloggare med sina senaste nyheter, har tävlingar där bloggarna erbjuds att vara med (nu senaste Panduro och Ikea) eller har olika erbjudanden som man får ta del av mot att man gör reklam för företaget på sin blogg. Nyligen har det också ägt rum en stor bloggträff i södra Sverige, där bloggare bjöds runt på olika företag i inredningsbranschen, man höll produktvisningar etc vilket jag antar var i syfte för att få bloggarna att skriva om företagen och sakerna (även om det kanske fanns en del altruistiska motiv också). Dvs ett sätt att få reklam. En del bloggar verkar inriktade på att i huvudsak presentera olika företagsnyheter.

Hur man ställer sig till reklam är något som varje bloggare själv måste bestämma. Jag säger inte att något ställningstagande är mer rätt än annat, bara man är medveten om vad man gör och är öppen med det för sina besökare.

För min del kan jag bara säga att jag är inte till salu.

Min blogg är min plats. Jag vill inte behöva anpassa mig till några annonsörer. Jag tackar konsekvent nej till att göra reklam, vara med i företagssponsrade tävlingar eller ställa upp i olika jippon. Om jag känner att jag måste blogga för att motsvara någon annans förväntningar än mina egna tappar jag lusten. Jag kan inte pyssla mot betalning, då är det inte mitt nöje längre utan ett arbete.
När jag skriver om saker eller företag är det för att jag själv valt att göra det, och jag får inte betalt för det. Och det jag skriver kan både vara positivt och negativt.

43 kommentarer:

annika sa...

Jag tycker att det är befriande skönt att slippa reklamen här. Uppskattar det! Vi drunknar i reklambroschyrer som vi inte vill ha. Fastän vi tackat nej till det i postlådan så har en del företag hittat på att reklamen kan vara lös inni tidnigen. Jag vill inte heller vara beroende av någon annan.
Kram annika

Hannis sa...

Men sörru, så känner jag med.
Min blogg är min ventil och den ger energi.
Vill inte att den ska vara en reklampelare.
Däremot kan jag i bland om jag köpt något jag gillar från en butik som är bra, hojta om det.
Det är nog en smaksak och syftet varierar nog för dom flesta.

Måste ta mig en sväng till Granit!
Såna där Hyacintsaker vill jag ha, även om blomman i sig inte brukar överleva så länge med min omvårdnad...

Anonym sa...

Mycket bra skrivet. Som alltid inne hos dig. Det är ju som sagt ett fritt val men bloggen är ju ndå din där du ska skriva och visa vad du vill och känner för. Inte för att göra någon annan nöjd. Men jag kan förstå folk som gör det för att få publicitet eller pengar. Kram

Anonym sa...

Underbart! Då kommer jag att fortsätta läsa din blogg länge. Hade tidigare en favoritblogg som jag nästan aldrig besöker längre, fortfarande skriver hon bra men bloggen är så översållad med reklam och tävlingar att den bara känns rörig.

//Anna

Grodmamman sa...

Bra skrivet! Tycker också att vissa bloggar blir röriga när det är för mycket reklam på dem.
Snygg header du gjort!:)
Precis det du säger är det jag försöker uppnå i dotterns rum. Vi har sorterat in småsaker i stora lådor med fack som är likadana. Även i de stora lådorna under sängen har vi delat in med lådor så att inte allt hamnar huller om buller. Hennes tidskriftssamlare bytte jag ut till enbart vita för ett tag sedan. Upplever att hon är nöjd utan alla smågrejor överallt, så när jag kom med mer att sortera igår så orkade hon inte med det. Tänkte göra ett röj idag när hon inte är hemma!:)
Kram

Hannasvirrvarr sa...

Det är nog en intressant fråga. Och som du skrev så finns det inget rätt eller fel utan det beror nog på den enskilda personens mål och mening med sin blogg.

Själv har jag i nuläget ingen reklam på min blogg men är inte alls främmande för tanken på att nån gång kunna tjäna pengar på det jag verkligen gillar. Men förstås på ett sätt så att jag själv har "sista ordet". Det vill säga, jag vill absolut inte sälja mig själv utan bestämma själv men tjäna pengar på det? Gärna det! :)

Men sen är det kanske också så att om det blir för mycket reklam på en blogg så tappar man intresset. Summa summarum: Det viktigaste är att lyssna på sig själv!

Och sen en till sak, din nya header är supersnygg!

TRevlig söndag!

Anonym sa...

Intresssant fråga med ett tydligt ställningstagande från din sida. Men det är väl därför många väljer att besöka dig regelbundet.Själv skriver jag om det jag tycker är skoj för dagen, ibland tipsar jag om webb butiker jag gillar osv. Men det är enbart för att jag själv är intresserad av det och förhoppningsvis någon annan med. Att göra som man vill på sin blogg tycker jag är befriande. Att tjäna pengar är fritt val som många väljer eller inte. Ursnygg head!
Annica

S o F sa...

Extra mycket gillar jag bloggar UTAN reklam. Tycker det är estetiskt störande att få ett reklammeddelande mitt bland vackra bilder och läsvärd text.

Men som sagt, var och en gör efter eget tycke och smak.

Varma hälsningar!

Malin - I min trädgård sa...

BRA INLÄGG!

Jag håller personligen med dig. De företag och produkter jag skriver om är utifrån att jag själv gillar de. Jag tycker det viktigaste är att det framgår att det är just reklam. När det blir för mycket annonser och liknande på mina favoritbloggar så slutar jag oftast att läsa dem. Jag gillar det inte. Och jag kan verkligen tycka att det är tråkigt när bloggarna plötsligt förvandlas till reklampelare för den egna nätbutiken. Men det är ju utifrån ett egoistiskt perspektiv där jag tidigare tyckte att personen skrev intressanta inlägg, och nu är det bara reklam. Visst ställer jag upp i vissa företagssponsrade tävlingar, det ska jag medge. Men det som jag reagerar mest på är nog egentligen den DOLDA reklamen. Folk som bloggar om företag och produkter, som får något för det, men som inte "redovisar" det, eller vad man ska säga.

Som sagt - bra inlägg! Tycker att det är viktigt att fundera på.

Kram M

Kristin sa...

hej du! Jag håller med dig, min blogg är min och innehåller inte någon smyreklam. När jag skriver om butiker och produkter så är det för att jag själv gillar dem, det är inget jag får betalt för att marknadsföra eller så. Jag har tackat nej flera gånger till att lotta ut saker från webbutiker, dels för att jag inte vill bli "köpt", och dels för att butikerna som frågat mig inte har känts rätt - de har haft en annan profil än den jag har på min blogg, för skulle jag någon gång välja att lotta ut saker från någon butik måste det ju vara en butik som jag gillar och som passar mig i stilen och smaken!

Jag tycker personligen det är tröttsamt med massa google-annonser överallt i bloggar. Däremot är jag mer öppen för när man har ett företag och bloggar om det, då är det ju liksom "sig själv" man gör reklam för. Att bara sitta och rapportera (rapa) upp produktnyheter är inget som tilltalar mig heller, sådana mail får jag många men jag väljer att inte haka på. Som sagt, visar jag någon produkt är det för att jag sjläv köpt den eller på något annat sätt är väldigt glad i den.

Alla gör ju olika. Min blogg är mitt lilla projekt och den stil eller inriktning jag har passar mig och min personlighet. Andra har andra stilar och väljer annorlunda. Tur man är olika och får välja som man vill!

KRAM på dig och ha det bra denna gråsega söndag!

Kristin sa...

Men gud vad stavfel det var i inlägget ovan... sorry!! Hoppas du kan läsa ändå!

KRAM - Kristin som la sig kl 02.30 i natt efter partaj, uppenbarligen är jag för gammal för sånt ;-)

Signe 1 sa...

Kanonfin header!! Jag tycker det var bra skrivet samt bra av dig att stå för dina åsikter samt
och hur du känner och tycker angående det här med reklam, du är en bra förebild! Kram Sofia

SKOOGSTROLLET sa...

Det är verkligen ett intressant ämne du tar upp. Jag har ännu inte valt att ha reklam på min blogg mer än när det handlar om att berätta om saker jag verkligen tycker om.

De bloggar som har reklam som brytpunkt mellan olika inlägg tycker jag definitivt är jobbigare att läsa. Om reklamen är placerad i vänster- eller högerkanten störs jag mindre eftersom jag inte tittar där lika ofta.

Däremot ska jag nog fundera över hur högt jag lägger de tävlingar jag deltar i.

sara på hedepipan sa...

Intressant. Har aldrig tänk så på det. men du har en del i det. Jag har ingen reklam på min blogg men jag har inte så många besökare heller så det skulle inte göra någon nytta.

må gott i den reklamfria zonen.
kram sara

Hem och Lycka sa...

Jag förstår absolut ditt ståndtagande och ställning i det hela och tycker man ska göra det man känner för. Jag står för att jag har reklam på min sida och att jag även gör reklam för min nätbutik.

Samtidigt som det kan vara skönt att slippa reklam i vissa sammanhang tycker jag även om att se reklam i andra sammanhang. Hur ska jag annars hitta nya nätbutiker med massa fint i, nya tidningar som är bra, snygga klädesplagg eller det där schampot som visade sig dofta lika gott som förpackningen såg ut. Och som nätbutikinnehavare så är det ett jättebra sätt att nå ut till människor nu när bloggvärlden blivit så stor. Att göra reklam på min blogg för våra produkter känns rätt givet just därför.

Sedan kan man ju ifrågasätta när man inte gör reklam. Man gör ju reklam för en annan blogg när man nämner denna, man gör ju reklam för en vara som man visar upp på bloggen (och förmodligen skriver var den är köpt), man gör reklam för det där goda teet, man gör reklam för klädesbutiken man köpte den där tröjan man visar upp på bloggen och man gör reklam hela tiden vad du än visar upp. Loppisfynd (när man skriver eller svarar var man fyndade), pyssel (när man svarar var man köpte materielet), reklam för andra bloggar i sina blogglistor osv osv i all oändlighet. Så reklam i banners eller i inlägg går aldrig att helt komma ifrån hur man än ställer sig till det.

kram Mia

Nilla Q sa...

Har inte bloggat så länge och har faktiskt inte tänkt så mycket på det.
Bloggen är i alla fall inget som jag tjänar pengar på. Då skulle det mer kännas som ett jobb att blogga och så vill jag inte ha det just nu i alla fall.
Men när man visar bilder på saker man köpt eller tycker om blir det förstås en sorts reklam.

Hur ska man göra? Svårt det där...

Kram Pernilla

Lyktor och Tyg sa...

Bra inlägg!
Jag vill inte ha reklam på min sida. jag är heller inte med i så många tävlingar, bara om jag känner för just den bloggen och någon blogg jag följer.

Hade ingen aning om att det fanns en så avancerad sida av bloggandet att företag bjuder in till stora bloggträffar. Ja de ser väl chansen att få ut sina varor och vi kvinnor kan ibland vara lättköpta.
Jag tror det är bra om man tänker efter själv först hur man vill förhålla sig till detta. Jag vill själv absolut inte vara styrd av någon annan hur mitt bloggande ska se ut.
kram Kristina

Vårt hem på landet sa...

En sån rensning skulle jag oxå behöva göra, eller iaf en utrensning på de växter som man är trött på!

Vi har ju trätak i hela huset förutom just i matsalen... Tycker de är jättefina, men det krävs så himla mycket innan man kan måla dem med kvistlack, oljegrund och sen takfärg så vi målar inte dem på vintern pga lukten. Detta tak var det bara o måla med vattenlöslig färg. Men visst blev det skillnad!

På tal om reklam så vet jag inte hur många bloggar jag har varit inne på som har visat bilder från just bloggträffen... Jag gillar din blogg precis som den är :)

Therese sa...

Fler borde resonera som dig, jag har raderat en hel del bloggar i min läslista då de kännts för "köpta" på slutet och tappat den själ man föll för från början! Dessutom ger de sken att kunna ha/köpa allt men är i själva verket sponsrade... Do not like!
Däremot var Beas utmaning toppen, att pyssla på beställning var en nyttig utmaning som fick en att avsluta de där projekten som legat veckor, månader och i vissa fall år... Önskar dig en mysig kväll! Kram Therese - Sockenvägens Söta

Emelie sa...

Long time...Jag vet att du tagit uppfrågan förut och den är väl ständigt aktuell. Alla gör olika för alla har vi olika anledningar till bloggandet... Från företagens sida så är det smart att hänga på i bloggvärlden och försöka förvärva. Vi är ju ganska många på bred frammarsch! =)
De som har egna butiker och bloggar gör det säkert av deras personliga intresse såklart. Det är nog bara konstatera att det är detta som ligger i tiden. Man kan nå ut på en mängd olika sätt med minst lika många anledningar. Detta väcker en del att klura på...Vad är det till exempel som gjort en del bloggar så väldigt framgångsrika, så att det finns att åtrerfinna i nästan varje blogglista...
Jag fnular vidare samtidigt som jag syr...*ler*
Ha en skön söndagskväll!

Mari sa...

Att det hela tiden dyker upp reklam i bloggarna gör mej oxå galen men tror inte dessa går att ta bort. Själv är jag inte nåt för att blogga om olika företag och sånt, fast om jag velar med nåt jag vill ha kan jag ta hjälp men då för egen vinnings skull inget annat. I min blogg förekommer sällan inspirationsbilder på produkter från nätet.

Skulle aldrig orka eller känna lust om jag fick betalt....

Ha det så gott!!!

StrandviksVillan sa...

Jag gillar inte heller reklam i bloggar! Har ingen reklam själv.
Först nyligen har jag länkat till några goda bloggvänners tävlingar, men i vanliga fall gör jag inte ens det.
Visst har jag fått förfrågningar, men nääe...

Visst är det så, om man känner sig tvungen så försvinner lusten och glädjen. Tänkte ha ett försäljningsbord på lillajul, men nu har det "låst sig" med tillverkningen... Får se om det löser sig eller så får jag hoppa över i år. Vill ju hellre pyssla åt mig själv :)

Ha det bra!

fröken knopp sa...

håller helt med dig!!

i skogen va det underbart, hur va det på ikea??


kramar elin

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Som du skriver så är det upp till var och en att bestämma. Själv flyttade jag min blogg från blogg.se till blogspot.com för att bli av med reklamen. Skulle jag välja att ha reklarm på bloggen så vill jag bestämma själv var det är för något, och det kunde jag inte på blogg.se. Inte fick jag något för det heller... :-)

Det var verkligen gillar med din blogg, förutom att den är fylld av härlig inspiration såklart, är att den är ren och snygg. Inläggen kommer fram och försvinner inte mellan en massa kolonner.

Sen är många av min absoluta favoritbloggar sådana där man visar upp sina egna alster, bjuder på inspiration och tips. Inte dem som är fyllda av en massa nya produktinköp etc. Som någon kommenterat ovan, vissa bloggar har jag helt slutat läsa för att det var för mycket sånt.

Hoppas du har haft en fin helg!

Madeleine Berglund sa...

Det är väldigt uppenbart att många bloggare blir sponsrade. Opersonligt, säger jag.

Cathrin sa...

Bra "rutet"! Alla får göra som de vill, men jag tycker det är extra trevligt hos dig just för att du tar ställning mot reklam. Och jag tror att många blir så otroligt smickrade av att bli tillfrågade att de kanske glömmer att företagen självklart har mer bakomliggande motiv än att låta någon pyssla/få förhandsinfo/giveaways osv. Det ligger ju en enorm kraft i att kunna styra alla som läser/skriver bloggar.

Tack för dina alltid rara(!) och träffsäkra, för att inte säga trevliga kommentarer hos mig, jag uppskattar dem!

Ha en fin söndag (även om det är måndag i morgon...)

Cathrin

Jo sa...

En av anledningarna till att jag gillar just din blogg så mycket är ju att du visar saker som DU har gjort och fiffilurat ut själv! De saker du visar och inspirerar oss med kan man ju inte köpa någonstans och det är ju tjusningen med att läsa hos dig. Sen verkar du ju dessutom väldigt trevlig och det skadar ju inte.
Jag har tappat intressen för ett antal bloggar just för att de har gått från trevliga personliga bloggar till något som mer liknar reklampelare.
Själv har jag ingen reklam och de saker jag eventuellt skriver om, skriver jag om utan att få något betalt och det gör jag för att jag gillar saken, helt enkelt!
Idag skrev jag tex om Skroten och Kinnagarn, men de butikerna pushar jag gärna, jag älskar dem! :)

Livet på Berget sa...

Hej
Alla gör sina val och bloggen är ju en plats för just dina egna val. De finns många små företag som driver sina butiker genom bloggen, tycker jag är charmigt. Älskar små envisa kreativa entreprenörer som gör sin grej. Jag gör gärna reklam för dessa små, jag beundrar dem nämligen, att de vågar!
Ha en bra dag!
Kram
/Sara

Mitt skabbiga chica hus sa...

Tjena bruden!

Håller med dig. Allt jag skriver om på bloggen är mina egna ord och tankar och jag får aldrig nåt för det. Sen är det nog rätt så många som tror det vilket kan kännas lite synd tycker jag för jag visar ju rätt ofta köptips och vill ha saker från nätbutiker. Men det är helt enkelt mina egna våta drömmar och jag tycker att det är lite kul att tipsa folk om saker som passar in i stilen. Men jag är inte köpt. Jag har valt att länka till mina favoritnätbutiker men mest för att jag använder länkarna själv därifrån.....Den enda butik som jag har logga till är Par Courrier och det är för att jag själv vill, Magdalena har jag följt sen start och tycker det bara är kul om jag kan bidra men dån besökare till henne.

Dagligen raderar jag mail från företag som beskriver hur man ska tjäna pengar på bloggen.

Men jag vill verkligen tacka för ditt inlägg, det gav mig faktiskt en liten tankeställare. Även om jag vet att jag inte är köpt kan säkert vissa inlägg uppfattas som jag är det. Vilket jag såklart inte vill, så jag ska tänkta på hur jag formulerar mig framöver så det är solklart att det är mina egna drömmar det handlar om...

kramis till dig
Mia

Norregård sa...

Det är svårt..Jag talar gärna om var jag gjort mina inköp! Ofta vill jag veta, om jag läser på någon annans var de hittat sina fina saker!! Det är väl lite kul att hitta nya nätbutiker osv. Hade jag en butik skulle jag göra reklam för den:o) Det finns så många, måste vara svårt att konkurera..
Hälsar Malin

Sanna sa...

Tack för detta inlägg!Jag håller fullständigt med dig!Jag är inte heller till salu. :)
Kram Sanna

Emmy sa...

Jag håller med dig.

Nu har jag dock inte hamnat i speciellt många sådana situationer där jag behövt ta ställning.

JAg tipsar gärna och gör "gratisreklam" för saker jag gillar..men då är det ju också på mina villkor..

tyvärr lägger blogg.se in reklam emellan inläggen, ska kolla om man kan få bort det på något sätt..


Tack för ett bra inlägg!

Sigrid sa...

Samma här, de saker jag gillar hamnar på bloggen enbart för att jag själv tycker om dem eller källhänvisar till vart jag fyndat nånstans.
Har lite svårt för bloggar med för mycket reklam. Man vet inte varför personen bloggar -för pengar eller för tycke!
Är gryyymt nöjd med min matta, vet inte hur jag ska få den att överleva hundarna och den smuts som dem drar runt bara.. :S

Kramar
Sigrid

Sari sa...

Jag säger som många andra:
Jag kan tänka mig att göra reklam för sådant som jag själv verkligen gillar och att jag själv får bestämma hur det ska se ut. Men jag gör det för att jag själv vill, inte för att andra säger åt mig!
Intressant inlägg!
Ha det så bra!
Kram Sari

syster doris sa...

Va härligt att vi är fria att välja detta själva! Jag tycker bara att det är så fult med reklam och söker mig till bloggar som är vackra, roliga och enkla...
Kram tina

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Hejsan!
Himla läckert du har det här, massor med inspiration.
Ha en härlig vecka,
Lydia

Mrs. b sa...

För min del är det helt ok med både och. Din blogg har du ett eget syfte med (vilken förstås är toppen, annars skulle jag inte besöka den :-D). Andra bloggar har andra syften (t.ex. trendspaning eller liknande), och kan ge inspiration även de. Jag ser de som en ny form av media, att jämföras med ex. en inredningstidning (nåja, till viss del i alla fall). Men om det handlar om reklam så är det bra om det är tydligt. Ex. "jag har fått denna pryl att testa gratis. såhär tycker jag om den...".

Jag besöker bloggar med båda "inriktningar", men har nog i botten tanken att det får vara något som inspirerar i någon form.

Anna-Malin sa...

Hej!

Finns inte så mycket mer att tillägga.
Själv har jag inte bloggat så länge och för första gången igår fick jag mail från ett företag.
Det passar inte riktigt mig.
Ibland visar jag mina egna tavlor och halsband på bloggen. Visst en typ av reklam, men jag styr åtminstone över det själv.
Tack för ett tänkvärt inlägg!

Ha en go måndag!

millandante sa...

Tänkvärt!!
Själv skulle jag fasa för att reklam dök upp på min blogg för en vara som jag absolut inte vill förknippas med... hu...

Vilka superfina hyacintvaser!
Ha en fin vecka!
Kram

militich sa...

Jag tycker som du, om jag nämner ett företag på min blogg så gör jag det för att jag har bestämt det själv. Inte för att någon betalar mig för det, eller för att de vill att jag gör reklam för dem. Tycker även att det är tråkigt att läsa bloggar som det finns reklam i, det liksom avbryter läsandet. Tycker om din blogg! Önskar att jag var lika "pysslig" som du :) eller iaf att jag kunde komma på så många saker att göra! Kram!

Lena sa...

Intressanta tankar du tar upp. Jag har funderat mycket på det där med reklam och jag har varit både för och emot. Velar fram och tillbaks. Men att vara styrd av något företag kan inte vara något vidare. Om man nu inte råkar gilla företaget väldigt mycket förstås. Härligt blogg du har.

Nilla sa...

Surfa med Firefox och adblock plus så slipper du reklamen! Jag avskyr sådant som tar upp plats och blinkar.

♥ Fyra årstider sa...

Jag tycker reklam är helt okej. Jag vill veta vad sakerna är köpta och för mig spelar det ingen roll om det är i butik eller loppis. För mig är inte reklam något fult eller konstigt. Dessutom känner jag lite pengar på min reklam och det skäms jag inte heller för. Om andra inte gillar det så behöver de inte titta in.

Jätte bra att du tod upp det som ämne!
Kram Lotta