torsdag 6 maj 2010

God smak

I många inredningsprogram, i samma ögonblick som det omgjorda rummet presenteras, brister ägarna ut i "Åh vad alla våra vänner kommer att bli avundsjuka!"

Avundsjuka? Är det det som man vill uppnå med sitt hem? Handlar inredning om att ha de nyaste, dyraste och mest extravaganta prylarna och möblerna, för att imponera på bekantskapskretsen?

När det kommer till kritan, tror jag att det inte blir godare bullar bakta (eller oftare) för att man har en Kitchen Aid, ett Smeg-kylskåp eller specialimporterad marmor på köksbänken. Jag hoppas verkligen att trivseln sitter någon annanstans än i plånboken.

Här i bloggen vill jag visa att man kan göra mycket utan att skuldsätta sig upp till öronen. Man kan inreda och skapa ett hem som man trivs i här och nu. Vänta inte på att den där sekelskiftesvillan ska bli din och att du då först kan börja göra något åt dina inredningsdrömmar.

Ibland är gräset grönare på andra sidan. Ibland är det bara gräs.
Och ibland hittar man blåsippor (nehej, det var visst scilla har jag nu fått veta!) där man minst anar det.





Nu ska jag baka kladdkaka. Jag kan garantera att den kommer att bli jättegod även utan en Kitchen Aid.

35 kommentarer:

Kristina sa...

Hej o heja dig, så bra skrivet.
Tänk att det finns en människa som fortfarande tycker så, i denna inredningshetsiga värld.
Mycket tänkvärt...

Kristina i Onsala

MårsArt sa...

Så kloka ord!
Jag har bott både stort, "fint", litet, ägt och hyrt, men har nog aldrig trivts så bra någonstans som när jag flyttade från egen byggd villa på 230 kvm till hyrd marklägenhet på 82 kvm.
Jag tycker om att kunna längta efter saker, att klura ut egna lösningar, att känna mig stolt över vad jag åstadkommit ibland med små medel, att se och njuta av det lilla i tillvaron. Och att uppleva friheten det innebär att inte ha några lån. Att faktiskt vara nöjd och uppskatta hur bra jag har det.
Här och nu.

Agneta

Hem och Harmoni Marie sa...

Så sant så sant!
Njut av kladdkakan, jag ska nog också baka en sådan i helgen....

Kram Marie

Sofia sa...

Kloka ord!
Däremot drömmer jag om fina saker, ett nybyggt hus (alternativt renovera ett fint gammalt hus) - men det är bara för min skull. För att jag gillar det och vill ha det på ett visst sätt. Att imponera på vänskapskretsen är inte så svårt om det är det man vill.

StrandviksVillan sa...

Tyvärr ser man ju i inredningsvärlden väldigt många hem som vid första anblicken ser exakt likadana ut...
Visst är det en själv som ska trivas i eget hem, oavsett hur det ser ut. Jag har faktiskt aldrig hört nån uttrycka sig om att vännerna ska bli avundsjuka... kanske missat dom programmen?
Mitt mål när vi har gäster är att dom ska trivas och må bra och naturligtvis vilja återkomma :)

Själv trivs jag alldeles utomordentligt bra i vårt hem (för bra?) och skulle aldrig vilja byta.

Lantmätarvillan sa...

Kan inte annat än att hålla med! Inredning har blivit ett vansinne, en tävling med en tråkig bismak. Det har tillverkats många bakverk i mitt halvrenoverade 80-talskök och det kommer då en och annan förbi som verkar gilla bakverken jag gjort. Jag tror inte att mina gäster lider av mina halvmålade köksluckor ;).

Sanna sa...

Åh så bra skrivet!!Just så tänker även jag!Hos oss finns varken Smeg eller Kitchen Aid, men jag tycker det är personligt och vår stil hemma hur som helst. Inredning för mig handlar mycket om att vara kreativ och att finna ett lugn och en trygghet hemma. Njuter av att ha det fint runt omkring mig (och att ha det fint kan ju verkligen uppfattas olika) Jag jobbar på ett ganska tungt område (men otroligt givande) så inedning och framförallt konst i olika former är intressen och avkoppling för mig.
Kram

Vita Falkens Lantliv sa...

Hoppsan hejsan där tog du mig på orden nästan:) Jag satt innan idag och tänkte att herregud många här med bloggar, visar egentligen bara upp allt nytt dom har köpt.( det finns nu också väldigt många som inte gör det) och som du säger om tv program. Jag har tänkt många gånger sedan jag startade att jag kan nog lägga ner detta med blogg för jag har mycket sällan dyra och fina köp att visa upp. Antingen andra sortering eller rea grejer *S*
Jag är så glad att du trixar och fixar billiga grejer, så man kan få lite inspiration, för det passar min plånbok:)
Kram Susanne

Anonym sa...

Skönt att det finns fler som uppmärksammat den inreda-värre-än-grannen-atmosfären som finns:/
Kram Milla

Unknown sa...

precis vad jag tänkte på ikväll när jag tittade på ett inrednigsprogram och en av inredarna brast till stackars husägaren "vad har dina vänner tänkt om dig"
eller när dom kommer till dig med sina fula presenter!
jag döör!!! är det inte tanken som räknas!!
Jag har inte lätt att jobba med homestaging när många inredningsnonsens program sätter alla odds och fördomar mot än..
Jag som stylist ser att jag tjänar människor med min gåva,jag är inte mer för det! Jag räddar inga liv! Jag anser att en undersköterska på ett äldreboende gör ett större jobb som jag.Men jag älskar det jag gör.Kram!

Tulipa sa...

BRA SKRIVET!

Heja fröken!!!

Jag håller fullkomligt med dig, är det avundsjuka som vill uppnås eller är det egen belåtenhet och lycka?! Man hoppas ju att det är det sistnämnda!

Det värsta som finns är när folk berättar bara för att skryta, vad är det för mening..?

Domus Dulcis Domus sa...

Ta nu inte illa upp! Kan ju inte låta bli att fundera på varför du skriver om att du hittar blåsippor när du visar en bild på Skilla (för visst var det skilla);)
Tycker annars som du!! Kram

Grodmamman sa...

Så himla bra skrivet!
Jag började med en inredningsblogg, men insåg ganska snabbt att jag inte kunde visa så mycket nytt som "alla andra" gjorde hela tiden. Jag köper mycket sällan nya saker till vårt hem och kan ha samma saker länge. Därför blev det en blogg om min vardag istället!:)
Mitt hem ska vara en plats där det syns att människor lever, vi har ju två barn och jag vill inte att de inte ska kunna röra sig här hemma. Jag blandar gammalt och nytt och har rensat bort mycket som jag inte gillade. Mitt hem ska vara personligt och välkomnande!:)
Och jag bakar också utan Kitchen Aid och något Smeg kylskåp har jag inte heller!:)
Kram

Annelie Johnsson sa...

Go Girl!!
Så sant så sant. Ibland undrar jag hur folk har råd egentligen. Och ork att försöka efterapa alla andra. Sitter nu & kollar lyxfällan där min gamla klasskamrat är med idag- och inser att jag hellre har ett elektrolux kylskåp från 1999 än inkassokrav från alla olika bolag...

Huvudet på spiken, som alltid!
Kram

Mjuka sa...

Bästa inlägget Fröken som jag läst på länge!
Sköt om dig
kramen Malin

Karin - Mina Rum sa...

Så sant som det är sagt! I mitt kök finns en Smeg-ugn som de förra ägarna satt in, men det är ta mig tusan den sämsta ugn jag någonsin haft. Dyra märken är inte alltid bättre.
Ha en fin fredag. Kram!

Anonym sa...

Härligt att vi är fler som känner så, jag håller verkligen med dig!! Massor av hälsningar från Kristine

http://frkerlandsson@blogger.com sa...

Håller helt å hållet med dig! Bra skrivet!! Alla ju olika smak..det viktigaste är ju att man trivs själv och om man kan komma billigt undan är det en bonus tycker jag iaf!! God natt <3 Kram från Izabell

Jo sa...

Jadu, den sortens människor tycker jag att man ser igenom rätt fort. Det märks om det är ett genuint intresse eller om det är ett skrytobjekt t ex. Är det ett intresse, så får folk ihop saker snyggt även utan Smeg mm (men även med, för all del). När det gäller hemmen i tidningar och på en del inredningsbloggar, kan jag tycka att de är fina att TITTA på, men jag skulle inte vilja bo där.
Om jag vore ute efter att imponera får jag nog problem... Det finns inte många saker i stil med Smeg eller liknande här hemma, men det finns Hjärta! :) Det är kanske inte snyggaste hemmet heller, men det är trivsamt. Och det är ju huvudsaken.

Hoppas att du får en fin helg, Frk F!

MiloD sa...

Hej!

Du har skrivit ett jättebra inlägg!
jag håller med dig till fullo, jag tycker det är roligt när mina vänner kommer och undrar var jag har köpt dom nya krukorna eller den nya lampan, och jag kan säga: på loppis för 20 kr!

Ha en bra helg
Åsa

Sandra Jonsson sa...

WOW Vilket bra inlägg!!! Heja Heja! Oss som klarar oss med det lilla.
Kram

Gilla Yoga sa...

Du har helt rätt, man kan hitta det där lilla extra i ingenting. Och det viktiga är ju vad det betyder för just en själv och inte för andra. Och då spelar märket ingen som helst roll.

Bra inlägg!

Lena sa...

Det var det bästa jag hört på länge...det är så sant!!


Trevlig helg

Madeleine Berglund sa...

Hej!
De var bra skrivet. Jag håller med dig!! Själv bakar jag bullar och pizzabröd idag. Är det fredag så är det.
Kram Madeleine

VILLA MOA sa...

Bra skrivet!

Härlig blogg du har.
Trevlig helg och hoppas kakan smakar ljuvligt.

Kram Nettan

Anonym sa...

Hej fröken fräken!

Jag har länge tittat in på din blogg och tycker att du skriver så bra och ROLIGT, med hälsosam distans till livet och dej själv. Många skratt har det blivit, det tackar man för! Jag fyller snart 60 (hur gick det till??) och tycker att mycket i livet och levandet har blivit så hysteriskt. Det viktiga måste ju vara dom små guldkanterna, att göra vardagen lite festligare och det tycker jag att du lyckas förträffligt bra med.

Hälsningar från Birgitte

Skafferi Med Sjöutsikt sa...

Mycket kloka ord! Jag lever efter samma teori, men det är alltid bra att drömma :-) Och drömma om dyrgripar är nog bra, eftersom jag är en ganska ombytlig person så skulle jag säkert tröttna på t ex en Kitchen Aid efter ett tag...det finns ju massor av annat som man skulle kunna köpa för 6000:-...jag fortsätter drömma, och njuta av mina "billiga älsklingsfynd" :-)

Ha en mycket trevlig fredag!
Kram Lina

Cathrin sa...

Nej hjälp. Jag inreder och pysslar för att jag helt enkelt inte kan låta bli. (Städar gör jag däremot oftast för andras skull - tex om vi får gäster eller för att ungarna inte skall äta dammtussar... åtminstone känns det så.)
Och visst är det en större utmaning att fixa och inreda utan en stor budget. Fast jag längtar ändå efter en KA. Vill slippa knåda... Men vägrar avstå från allt jag inte kan köpa i pysselväg om jag köpte mig en. Så det blir ändå ingen.

Anonym sa...

Tänkvärt, må jag säga. Jag blev dessutom glad av att få veta vad de där små blå blommorna heter, har funderat på det länge nu och inte kommit mig för att fråga.

Kladdkaka :)Det är gott det. Jag tycker mig minnas att det är vad du oftast bakar. Favoriten kanske?

Anonym sa...

BRA TALAT!!!!!!

Elensar sa...

Du talar klokt, å jag måste ju hålla med. De blå är vackra oavsett vad de är för några ;)

Malin - I min trädgård sa...

Helt riktigt! Håller med till 100%. Gör det bästa av vad du har liksom. (Det där med inredningsprogram - jag tycker dessutom ofta det bara handlar om tv-apparater. Sätt upp en platt-tv i varje rum så blir alla glada).

Kram M

Sari sa...

Vad mycket bra du skriver!!
Ja, ärligt talat har jag faktiskt många gånger tänkt "Hur mycket pengar har folk egentligen...?" Många tycks kunna köpa precis allt de vill ha. Men frågan är ju om de gör det för sin egen skull eller för andras skull? Och inte tror jag att de blir lyckligare för det. Visst önskar jag ibland att jag hade mer pengar i plånboken, men det är så mycket annat som jag ska vara tacksam och lycklig för.
Mycket av det som finns i mitt hem är saker skapade av mig själv, loppisfynd... Inte många märkessaker, men jag har inget större behov av det heller.
Härligt att scillan blommar hos er nu!!!
Ha det bra!
Kram Sari

Nyanser av vitt sa...

Hej fröken
Som vanligt en bra text. Förra inlägget är underbart.Hälsa pappa F
Kram

Fröken Fräken sa...

Hej Kristina, Kristine, Birgitte och Anonym! tackar så väldans för era varma och stöttande hälsningar i detta ämne! Det är också himla kul att ni utan blogg kommenterar och tycker till på det jag skriver :-)