onsdag 12 mars 2014

Från grumligt till glasklart

Jag är ju fortfarande i rensartagen (när jag inte ligger på soffan och är förkyld), jag sorterar och fixar till de där loppisfynden som jag har en tendens att komma hem med. Och jag är ju som lite svag för glasvaser av olika slag. Dock är det ju ibland lite svårt att se vilket skick de är i, går de att diska rena eller är det permanenta fläckar? Det vanligaste är ju vattenavlagringsränder som jag förut alltid haft svårt att få bort. Men inte nu längre! (nä, jag tar inte en skopa Vanish på och kör i tvättmaskinen)

Det här är kanske ett tips som jag är den enda som missat, men jag berättar om det ändå då det funkade så fantastiskt bra för att få glas rent (till skillnad från andra husmorstips, som hur man får bort bruna fläckar från gammalt porslin genom att koka det med vatten och maskindiskmedel och sedan ställa in det ugnen. Fungerar. Inte.) Nämligen ättika och så typ en halv deciliter riskorn som man skakar runt i vasen. Vips, vattenavlagringar och andra fläckar försvinner! Och ett bra loppisfynd blir till och med ett jättebra loppisfynd!


Rena, klara vaser! Whoop whoop!!

9 kommentarer:

Malins trädgård och pyssel sa...

Tack för tipset. Detta hade jag inte koll på och ska definitivt testa det.
/Malin

TezzTheMess sa...

Med syrener i dessutom, och så klagar du över att det inte blir vår fort nog ;) hihi... Bra husmorstips som funkar kan man aldrig få nog av :)

Ellinor sa...

Alltså jag säger bara ättika. Vilken produkt det är! Tack för tipset. Jag hade inte hört det tidigare.
Krya på dig!
Ellinor

Nenne sa...

Ättika är mkt användbart. Både till pressgurka och kalka av kaffekokaren!

Men vissa blommor ger mer avlagringar än andra också! Morfar var avsyningsman på flera glasbruk här i Småland. Han rös alltid när nån ställde en "blandbukett" i en fin glasvas. Dessa innehåller oftast nejlikor och dom ger tydligen fulast spår efter sig.

Det finns säkert fler, men jag minns att han ogillade nejlikor + glas mest!!

Ha en bra dag!

Cicci H sa...

Tack för tipset! Fula vaser är verkligen just fult. Är det ren ättika?

Fröken Fräken sa...

Jag använde Perstorps Absolut ren ättika, 24%.

Jo sa...

Men du kan då allt, Fröken Fräken! :) Tusen tack för tipset, det ska jag testa med de där glasen jag har haft sticklingar i med förhoppning om att föröka kärleksört och pelargoner!
Krya på dig!

Anonym sa...

Citronsyra löst i vatten är ibland tom effektivare än ättika!

Lotta

Glaver sa...

Bra tips, det ska testas. Många ofräscha glasvasar som blir glad nu. Ha en fin dag. Här i Jämtland ser det ut att bli lite soligt. Det gillas