torsdag 29 oktober 2009

En glasbit


Nog är det märkligt ändå.

Ibland hamnar man i situationer när man får höra en massa positivt om sig själv. Och så en negativ sak. Det enda man kan komma ihåg är då den där negativa saken. Den kan vara hur liten som helst, men den sitter där som en vass glasbit som fastnat i ens själ. Är det så mycket lättare att tro på det negativa?

Särskilt svårt är det när alla de där positiva sakerna handlar om sådant som man gjort, och den negativa saken handlar om hur jag är. Och just den negativa saken är sådant som man själv kämpar med, och inte är det man tycker om mest hos sig själv. Hur ska man egentligen kunna ändra på sig själv? Hur mycket ska man ändra på sig för att behaga andra? Jag är ju den jag är.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Vad skönt att höra att du precis som AllA andra har bra och dåliga sidor. Det är ju summan av våra egenskaper, bra som dåliga,och vår personlighet som gör oss till dem vi är. Man får ta det onda med det goda och jobba på det som man själv tycker att man bejöver jobba med. Vad andra tycker... ja det ska man rent ut sagt skita i!
Jag tycker att du verkar vara en skön prick med integritet och humor.
Må gott!
//K

Livet på Berget sa...

Hej
Det du säger är så sant så man tenderar att fastna för det negativa. Alla är vi människor och att vara människa innebär inte att vara perfekt. Perfekt är tråkigt och själlöst (kanske därför vi gillar loppissaker :) så brukar jag tänka. Blanka yter och perfekta människor är så intetsägande. Jag slår vad om att dina nära och kära tycker du är underbar precis som du är:).
Kram
/Sara

Pysselpralinen sa...

Ja, det kan man verkligen undra.
Hur långt ska man, och kan man egentligen gå i sin strävan efter att försöka ändra sig för att passa in i den där mallen som någon/några har? Det har jag funderat på många gånger. Och det brukar inte vara så kul att fundera på.

Oftast brukar jag ju komma fram till ungefär samma svar. Jag är ju den jag är och hur mycket jag än försöker vända ut och in på mig själv för att "passa in" så brukar det inte bli så bra. Jag mår inte bra. Det går att anpassa sig till en viss gräns, men när man nått den, då är det bara att inse att det är dags att byta umgänge. Tyvärr brukar det ju inte alltid funka, till exempel i jobbsammanhang...

Men jag tycker att man ska välja att tillbringa mer tid med dem som känner en bäst och som tycker om en just precis som man är. För det är ju ändå de som räknas. På riktigt.

Lisa.L sa...

jag vet vad du menar, EN negativ sak förstörde hela min dag igår =/

Viveka i Bläckhornet sa...

Ja det är ju aldrig roligt att få höra negativa saker om sig själv. Och egentligen kanske den inte är SÅ väldigt negativ för den person som sa det. Men i våra öron blir den ett stort sår.
Tycker att du kan vara den du är. Alla har vi våra egenheter och det passar inte alla. Men gläds istället åt dem som uppskattar dig.

Jag uppskattar dig jättemycket :D

Ha en jättefin dag vännen

Kram Viveka

Ida sa...

Ska du ändra på dig själv så är det för att du själv vill det, inte för att behaga andra! Vi är dem vi är, alla har vi bra och dåliga sidor... men vi kan jobba på att förstärka våra positiva drag. Inte roligt att få höra negativa saker, de gnager sig lätt fast, men låt det inte få fäste utan tänk på allt bra du gör och dina bra sidor istället!

kramar Ida

Cathrin sa...

Jag känner mig lite låg idag och beökte Emelies blogg (hon har väldigt vackra bilder) och hon hade skrivit en underbar text som du faktiskt skulle kika på. Vet ju precis vad du menar men den upproriska delen av mig vill protestera högt. Varför skall man ändra på sig själv för att behaga andra?!(Fast det kan vara väl lätt att säga, vi vill ju vara omtyckta.) Emelie hittar du i alla fall här http://emeliealmhager.blogspot.com/

Ha det fint!!!
Du förgyller mina dagar när jag får kika in hos dig och ta del av det du skriver!

Cathrin

Sari sa...

Känner väl igen det där... Speciellt från jobbet.. Jag vet själv att jag gör ett bra jobb och att många är nöjda med min insats, men en enda mindre positiv kommentar från någon gör att allt det där bra hamnar i skymundan... Kommentaren etsar sig fast i minnet.... Det gör ont..
Jag minns än idag en mindre nöjd förälders ord till mig.... Hur ont det gjorde, fast det är flera år sedan jag hörde de orden...
Nej, man ska försöka vara den man är, även om det inte är så lätt alla gånger...
Ha det så bra! Kram Sari

annika sa...

Hej! Jag har många gånger tänkt på det att den negativa responsen fastnar, klibbar och gör ont. "Det andra säger om dig säger mer om den andra än om dig". Självklart ska vi ta till oss om det är något som man säger eller gör som påverkar någon annan negativt men man ska ju inte ändra sig för att andras behov utan för att man själv inser behovet med det. Men allt det positiva är ju så mycket mer och det tar man inte lika stor hänsyn till i sina tankar. Ändra det du vill och kan resten sopar du bort från dina axlar.
Kram annika

StrandviksVillan sa...

Fint att du skriver om det här!
Tror många känner igen sig och har något att relatera till.
Det ÄR faktiskt stor skillnad på om man får kritik för var man GÖR eller hur man ÄR!

Förresten, jag mailar!

Hannis sa...

Hur man än gör så har man baken bak...
Så är det ofta att det negativa fastnar, men ska du ändra på något ska det vara för din egen skull.
Ingen är perfekt bara männsklig!
Tack och lov!
För hur jobbigt skulle inte livet bli då om man skulle behöva jaga perfektion???

SKOOGSTROLLET sa...

Vilket intressant ämne! Jättekul att läsa alla kommentarer också. Visst är det jobbigt att en liten eller stor kommentar etsar sig fast så hårt medan allt positivt rinner av för att man inte vill vara förmer någon annan. Tro på dig själv och försök ändra på det du känner att du behöver. Andra människor åsikter ska inte styra din uppfattning om dig själv! Mindre bra sidor kommer vi ju alla att ha, så det gäller bara att göra det bästa av det och att ibland kunna förlåta både sig själv och andra om det blir mindre bra.

Jag kämpar fortfarande med andras kommentarer som sårade djupt, om de var rättvisande eller inte är ju alltid svårt att veta. Som tur är har jag åtminstone ett bra arbetslag runt mig nu på arbetspraktiken. Tråkigt bara att man är där tidsbegränsat, så nu sitter jag och väntar svar från af.

kardemumma sa...

Ja,varför kan man inte bara suga i sig det som är bra och positivt utan att lägga energi på det negativa. Försök tänk på allt bra dom sa åt dig och tänk bort det som stjäl energi av dig!!
Jag tycker du gör fantastiskt fina saker och visar underbara Sturehofs krukor :)
Kram C

Jo sa...

Jadu, det där är ett mysterium. EN dålig sak tar liksom ut nio bra.. Det är därför man ska försöka vara försiktig med att säga just negativa saker, de tar ju oftast så mycket hårdare. Man får träna på att bli bättre på att suga åt sig av de bra sakerna folk säger/tycker. Skriv ner dem och läs dem då och då som liten egoboost, vetja! :) Den dåliga saken var du ju ändå medveten om, så den kan du strunta i att skriva upp!
Jag är övertygad om att du duger alldeles utmärkt som du är. Så länge din "dåliga" egenskap inte innebär att du är elak mot andra, så tycker jag att det kan få vara en egenskap du kan ha. Det finns ju så många bra egenskaper hos dig också! :) (Iaf av det jag har märkt av dig! :) )
Tänk på de bra sakerna nu!
Kram!

Nyanser av vitt sa...

Hej fröken,
Visst är det så att den enda negativa "glasbiten" ligger kvar och gnager men...vi har alla våra fel och brister. Jag har det, min sambo har det och mina vänner har det. Mina vänner har valt att vara mina vänner trots mina fel och brister. Och jag har i min tur valt att vara vän med dem trots deras fel och brister.
Jag tycker att du med högt huvud ska gå vidare och fortsätta att vara den du är. Jag känner inte dig men läser din blogg varje dag så man får en liten liten bild av hur du är som person. Jag tror att du är stark, envis och gör som du vill och inte gör saker för att behaga andra. Fortsätt med det!!!
kram Agneta

Huset utanför stan sa...

Det är klart att du är dn du är, alla är ju den de är och det är ju det som är det härliga - att vi alla är olika! Jag förstår att du fastnade vid den negativa saken/kommentaren, så brukar jag också göra, men låt den inte ta för mycket kraft. Ge den en viss tid och bestäm dig sedan för att gå vidare (låter enkelt men är det inte) för man förlorar så mycket på att gå och grunna på tråkigheter. Jag tycker att du är fantastisk med din kreativitet, ditt pysslande och skrivande här i bloggen och jag är så glad över att jag får ta del av det=) Det är första gången jag lämnar avtryck hos dig men har varit inne nästan dagligen i flera månader - du har en underbar blogg! Tack!

Madeleine Berglund sa...

Hej fröken fräkens lampsladdbyte AB!

Att ändra på ett beteende som kanske inte alltid är så uppskattat hos sig själv eller sin omgivning är klurigt. Kanske måste du vara mer närvarande, leva i nuet och på så sätt bli medveten.

Förstår du hur jag menar?
Jag är insnöad på en bok som handlar om just medvetenhet. ;)

Du jobbar och står i, det blir fint som bara den. Dina vita krukor är ljuvliga. Riktiga vill ha krukor.

Avmaskining på katterna, inte den här gången. Vanlig vaccination dock. =)

Kram Madeleine

Signe 1 sa...

Kloka och tänkvärda ord idag! Man är ju den man är och man ska ju int ändra på sig för att behaga andra, om det då inte kanske skadar andra på ett sätt som inte är bra, men det är ju en helt annan sak isf. Hmm, ja klurigt det där! Kram på dig!

Madeleine Berglund sa...

Ps.. Tack för sofftips. Imorgon blir det tvätt. Mina chokladfläckar ska bort. Mohahahaha!!!!

blomsterboden i skanör marie sa...

du ska inte ändra ett dugg på dig själv, du är bara bäst som du är och inte hur andra vill ha dig. Vet att det är svårt men bara strunta i den andra olyckliga människan och låt inte den trycka ner dig.
Må gott!!!

Varma kramar marie

Madeleine Berglund sa...

Hej igen för tredje gången!!!! Jag kan nästan titulera mig som bloggstalker.. Skämt å sido..

Jag gillar din text om Gud. Tack!

Anki sa...

Visst är det så, det där lilla negativa är det som fastnar!
Men för den skull ska man inte behöva ändra på sig för att behaga andra, alla är vi olika...tack och lov!
Alla har åsikter om allt, men vi måste tro att vi duger bra som vi är!

Kram på dig!

Grodmamman sa...

Känner igen det där!:) Det är ju lättare att sluta umgås med vänner som inte tycker om en för den man är, svårare med arbetskamrater.
Och visst känns det extra jobbigt när det är något man redan kämpar med själv.
Jag tycker inte att man ska behöva ändra hur mycket som helst för att behaga andra. Försök att tänka på all positiv kritik du fick istället, svårt, jag vet.
Kramar

Villa Carl Larsson sa...

Man ska nog aldrig ändra på sig för någon annans skull. Det finns många människor runt omkring oss och alla kan inte tycka om alla personligheter. Ofta kan jag tycka att människor är dåliga på att ge varandra komplimanger. Och när vi väl gör det är det knappt så att någon vågar ta åt sig. Men som du säger, en negativ kommentar eller åsikt bland alla de goda de vågar man minsann ta åt sig av. Sorgligt, men man vet ju vem man själv är förhoppningsvis och det viktigaste av allt är att man är nöjd med sig själv. Är man det kan man lättare se positiva saker hos andra.

Jag vet inte vad jag babblar om.. haha men nåt sånt tycker jag i alla fall. Ibland så svårt att skriva och lättare att förklara när man pratar..

Hur som helst vill jag säga att jag verkligen gillar dina ramar med spetstyget. Jag faschineras av dem varje gång!!

Villa Carl Larsson sa...

Om man skulle ändra sig för någon annan, hur många skulle man inte behöva ändra sig för då?? Då skulle man nog helt och hållet tappa den man själv verkligen är!

Livet på Vestergård sa...

Vet vad du menar och känner så väl igen mig i det du skriver! Det negativa lämnar att gnaga i en.Men vi är alla olika och det ska vi ju fortsätta med att vara. Vi borde ännu mera acceptera varandras olikheter ! Det gamla utnötta "du är värdefull" är ändå något vi får ta till oss.

Klankis sa...

Fast om det är något man inte tycker om hos sig själv och kämpar med så kanske man ska försöka göra något åt det? Alltså inte för att behaga andra utan för att trivas med sig själv! Man ska gilla sig själv!

Sanna sa...

Så fint skrivet och sant det du säger.

Jag tror att om någon människa kommenterar elakt om någon egenskap hos någon annan och ger en elak pik väcker det hos mig frågan vad det är hos personen själv i fråga som gör att han/hon känner ett behov av att vara elak/såra en annan genom en negativ kommentar. I själva verket säger detta mer om den som säger en negativ kommentar än om föremålet för kritiken.. Mitt motto är att man inte kan ändra på andra människor, utan man kan bara ändra på sig själv. Det positiva i livet har en helande och styrkande kraft så jag försöker själv sträva mer åt det hållet. :D

Kram Sanna

sara på hedepipan sa...

Ja jag har fått lära mig att jag kan inte ändra på andra bara på mig själv. Jag har samma problem som dig just nu och jag försöker verkligen helt enkelt tänka, tycker jag så om mig, inte nä då är del det jag ska gå på.
Kämpa, du är den du är och det finns bara en av dig och det är du!
kram sara

Sigrid sa...

App app, ändra på sig själv ska man göra enbart för sig själv och ingen annan. Om man har behov att påpeka dåliga sidor hos andra så kanske man inte mår så bra själv. Man ska se till sig själv innan man är frikostig med kritik, ingen är fullkomlig.
Däremot ska man vara jäkligt nöjd med sig själv över sina goda egenskaper och stänga in jantelagen i någon källare där den glöms bort! Tänk så jäkla BRA du är på många sätt och vis! :)

Kramar
Sigrid

PS. Glasbitar drages bäst ut så snart som möjligt och såret torkas med något gott eller lite kärlek!

Bella sa...

Så sant det är som du skriver och det är så tråkigt att man fungerar så att även om man får flera postiva saker tll sig så är det den enda negativa som biter sig fast och gör att man mår dåligt och inte känner sig till freds. Du är den du är och det ska du inte ändra på, sen har vi alla saker och sidor hos oss själva som vi jobbar på att förbättra då vi inte är helt nöjda med dem. Ingen är felfri... Hoppas du kan slå från dig det negatiiva och suga åt dig det positiva!!

Kramar Bella

Anonym sa...

Du vet väl om tt du e värdefull! Var dig själv fullt ut. Passar det inte andra är det deras problem. Kram från Malla

Tulipa sa...

Hur mycket ska man ändra...
Ja bara om man vill det tycker jag, inte för att behaga någon annan, enbart...

Men visst är det glasbiten som alltid fastnar, berömmet rinner snabbt av! Märkligt...

Jag älskar bilden i förra inlägget med ljusstakarna, den var vacker..(mer beröm!)