onsdag 1 december 2010

Fortfarande inte till salu

Reklam är luriga grejer. Nu för tiden handlar det inte bara om annonser i dagstidningen, där man tydligt förstår avsikten bakom annonsen (sälja!) och vilket företag som är avsändare.

Nu är istället vissa bloggar attraktiva reklampelare. Så länge man lyckas att få det att se ut som om det inte är reklam.
Inget företag skänker en bloggare produkter enbart av godhet. Inget är gratis. Är du en populär bloggare, som ett företag gärna vill identifiera sig med, så kan du få en hel mängd saker. Förutsatt att du skriver positivt om en produkt eller företag, och får det att låta som om att det är du som tycker att en viss produkt är helt toppen!

Jag får erbjudanden per mail från många olika företag. Ibland får jag även kommentarer i inlägg som ser ut som att de kommer från en privatperson som vill vara vänlig och "tipsa" mig om något, men som länkar till ett företag (ni får gärna sluta med det tack!)

Jag säger alltid nej till alla erbjudanden. För jag är inte till salu. Min åsikt kan man inte köpa med vare sig en Odd Molly-tunika eller en solfjäder från Kina.

Skriver jag om en produkt så har jag betalt för den själv. Jag vill inte heller ha annonser på min blogg, för det här är min blogg. Inte en blogg betald av en internationellt kläddesigner eller ett skånskt keramikföretag. Jag vill att ni ska veta, att det ni läser här på bloggen är helt och hållet min egen omutade åsikt.

Visst förstår jag att man måste göra reklam för sitt företag och sina produkter om man vill sälja sina saker. Vi kan inte leva på luft allena. Men då ska man tala om att man gör reklam, att man skriver om en produkt på uppdrag av ett företag! Annars är man inte ärlig mot sina läsare. Glöm inte bort Marknadsföringslagen!

Jag har skrivit om det här förut men det verkar vara dags att lyfta fram det igen. Särskilt efter att jag läser tänkvärda inlägg hos Onekligen och hos Underbara Clara.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Godmorgon!
Åh, vad bra du tänker ang reklam! För det är precis så jag tänker, jag läser din blogg enbart för det du skriver och visar. Reklamen är helt oviktig, bara ett irritationsmoment.
Stå på dig! För din blogg är kanon och jag läser den varje dag:-)
hälsn
Karin

Hannis sa...

Bra skrivet Fröken!
Får också mail om saker dom vill ha reklam för.
Blir irriterad varje gång!
Jag har inte min blogg i det syftet, har aldrig varit tanken och ska inte bli så heller.

För övrigt, en bra dag önskar jag dig=))

Lisas torp sa...

Jag håller verkligen med dej och jag får också mejl från olika företag!
Jag länkar endast mina vänner som har sina småbutiker för att jag vill vara schysst mot dem och för att jag gillar deras saker - inget annat!
Men denhär förtäckta reklamen är inte kul! Dessutom överöses vi ju med reklam från alla håll vare sej vi vill eller inte! Sätten att marknadsföra har blivit fulare och fulare, tycker jag!
Bra inlägg!
Lisa

Maria sa...

Hej där
Vilken trevlig blogg du har. Och en jätte söt hund. Och reklamfri det gillar jag. Hit kommer jag mer än gärna fler gånger. Ha en god dag från Marias Hörna

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Jag håller med dig.
Bloggar som jämt gör reklam för det ena och det andra går mig på nerverna, och jag klickar bort dem så fort jag ser reklam.
Undrar bara hur länge Google tillhanda håller bloggar UTAN reklam, för att det är väl reklam Google lever av?
Sedan jag blev "kapad" och använd som reklam-sändare har jag slutat blogga. Fy vad det var hemskt att se sitt eget namn som avsändare till dessa vansinniga annonser.
Nej tack, aldrig mer vill jag bli utsatt för liknande.
Gillar din blogg.
Snövita hälsningar, Petra B.

Ljuva Drömmar sa...

Jag håller absolut med dig! Självklart ska man skriva om en produkt eller företag för att man gillar den och inte för att man får betalt. Men det kan ändå bli för mycket av reklam på många bloggar.
Jag kan nog säkert skriva "för mycket" om någon sak eller butik men då är det för att jag verkligen gillar den.

Fortsätt som du gör!
Kramar Maria

Kristin sa...

hej du! Håller ju med dig i denna fråga fortfarande! Har ingen reklam på min blogg heller, trots att jag också får MASSOR med erbjudanden, en del mer eller mindre tokiga... (som solfjädern...)

Jag tycker personligen också att bloggar med massa blinkande reklamfönster stör intrycket av bloggen negativt, jag vill ha vackra bilder och skön text på de bloggar jag väljer att läsa och då gillar jag inte reklamfinansierade bloggar lika mycket som sådana som är avsändarens egen. Din blogg ligger således bra till som du förstår! ;-)

kram Kristin

Linas sa...

Underbart, fortsätt så! Som läsare vill man verkligen veta om det är reklam eller en medmänniska som faktiskt rekommenderar en vara/butik eller tjänst.

Anonym sa...

Gott att höra!
/Sara

Marie - Systrarna sa...

Bra rutet Fröken Fräken!
Vet dock inte hur jag själv skulle reagera om jag blev erbjuden en massa läckra grejer som jag även själv skulle valt... Hmmm. Ännu har inte detta hänt! Men man kan ju försöka rannsaka sig själv i förebyggande syfte....
Ha en bra dag!

Systrarna Hjertén sa...

Heja!!!

Trevligt med människor med moral!! ;D

Mvh
Frida

Tina sa...

Tack för att du tog upp den saken igen!
Det finns så mycket reklam i vårt samhälle att det sista ställe jag vill hitta det på är en blogg som jag tycker om läsa. En favoritblogg för mej är en där jag blir antingen inspirerad, road, tröstad eller bara på gott humör. Och där jag kan får en ärlig åsikt om någon produkt man provat. Jobbar själv i skönhetsbranschen och har flera produkter som jag skulle vilja recensera, men har kännt mej lite kluven till det...

Tack för en trevlig blogg!!

Hildas hem - Sofia sa...

Kan bara instämma!

Livet på Berget sa...

Hej
Kikar in för att önska dig en fin vecka. Nu har det ju även blivit lite varmare ute :).
Kram
/Sara

kungen o majkis sa...

Lite synd ändå att du inte är till salu...då skulle jag lätt ha köpt dig. Du kunde ha färgsprayat mina grejor och bara pysslat hemma hos mig hela dagarna. Och jag skulle förstås alltid ha gott fika hemma.

Bra skrivet! Gillar inte reklam...och smygreklam är ju ännu värre!
Heja dig!

Den där Victoria sa...

Hmm, satt precis och funderade nu om min blogg kanske uppfattas som en reklamblogg, men det hoppas jag inte, för de produkter och ting jag skriver om är sånt som jag har köpt själv och gärna delar med mig om var jag köpt det, OM någon skulle råka vara intresserad av att köpa något liknande.

Hälsningar Elvira

Unknown sa...

Hej

Bra skrivet.

Hoppas allt är bra med er.
Kram

Anonym sa...

Bra!!
Det är så skönt att läsa din blogg för det är inte en massa reklam som "stör"!
Jane

Grodmamman sa...

Hej fröken F!:)
Tycker att det är jobbigt att läsa bloggar med en massa reklam och är glad över att din inte hör till dessa!:)
Kram

Mitt skabbiga chica hus sa...

Absolut tänkvärt.

Samtidigt som jag blir lika sur varje gång jag får ett mail eller kommentar av någon som undrar om jag alltid är "köpt" bara för att jag tipsar om så mycket prylar och länkar till butiker då och då. Något jag gör för att jag ändå får runt hundra mail av folk som undrar vart jag köpt prylen och såklart kan jag ju inte svara alla så varför inte länka då på en gång? Icke att förglömma att alla som länkar och ger köptips på bloggar är inte köpta.

Annonser på bloggen från tailsweep såsom tex ikea har jag valt att haka på av den enda anledningen att det ger mig ett drägligare liv. Jag kan gå ner några % i arbetstid för att vara mer med mina barn. Enda anledningen. Sen om det är rätt eller inte får läsarna avgöra.

Kram!
Mia

. sa...

Jag följer också UnderbaraClara, och uppmärksammade frågan där. Jag som har sån liten blogg har såklart inte märkt nåt sånt, och visste inte ens att det var så. Skönt att det finns folk som säger ifrån!/Camilla

maria sa...

Bra tankar :)

Pysselprinsessan sa...

Hej!

Jag har reklam på bloggen, men absolut ingen dold reklam!! Även om man skulle kunna tro att jag var sponsrad av Clas O eller Panduro! :D

Ja bostadsköpende är en djungel! Men en ganska kul djungel! Detta är andra gången jag köper bostadsrätt. Och det är ju ganska kul att bo i sitt eget där det känns mer som en investering med renovering! :) Klyschan med att man måste titta på en massa lägenehter innan man vet vad man vill ha tycker jag att du ska strunta i. Lita på magkänslan! Du kommer garanterat att känna när det känns rätt. Oavsett om det är 3:e eller 1003:e lägenheten du tittar på. :)

Malin på pastill.nu sa...

Jag skulle bli väldigt glad om typ panduro skickade hem lite pyssel till mig eller clas o gav mig ett presentkort, haha, men det är det ingen som gör ;-) Skulle dock självklart skriva det om så var fallet.

Läser man en hel del bloggar så brukar man, med ett kritiskt öga, kunna se vilka som är köpta, men självklart bör de skriva om så är fallet.

Svar på frågan: Sätt en maskeringstejp på porslinet innan du borrar så du inte halkar. Jag tyckte det var svårt att borra då porslin är så hårt, men det gick inte sönder, oavsett hur snabbt eller långsamt vi borrade.