söndag 2 september 2012

Jul i augusti?

Är det något som jag verkligen inte tycker om så är det att på min fritid planera och ruta in mitt liv.
Jag kan inte hoppa på aktiviteter där man ska ses varje onsdag klockan 18, planera för en resa till London hösten 2013 eller säga ja till något som sker om ett halvår. Jag blir jättestressad av sådant, det känns nästan som att jag drabbas av en allergisk reaktion.
Jag får nämligen nog av att planera på mitt jobb. När jag är ledig vill jag vara fri och spontan. Göra det jag har lust med.

Jag accepterar att andra hellre följer sina uppgjorda planer, så får jag lust att plötsligt dra iväg på ett äventyr en lördagsförmiddag så får jag göra det själv, då vänner eller släkt redan har bokat upp sig på andra aktiviteter.

Men det får väl ändå vara någon hejd på planerandet? Nu måste jag fråga er hur ni gör - är det verkligen rimligt att i början av augusti tvingas bestämma hur jag ska fira jul?
(Då handlar det inte om att man ska åka till Bahamas och då i god tid måste börja spara pengar för detta ändamål)

Den enda tanke som jag skänkt julen var nämligen när jag hittade detta
gigantiska tråg på loppis och tänkte att den ska jag ha till adventsljusen...

15 kommentarer:

Systrarna Hjertén sa...

Jag är nog både och, jag gillar att vara spontan och fri. Vissa saker måste dock planeras för annars blir de inte av hur gärna man än vill!

Julen har jag iof inte börjat tänka på än, förutom att jag köpt en skål till juläpplena och en grej till julstjärnorna...

/Frida

Anna på Kjulaklotter sa...

Jag är både och, när det gäller det mesta. Jul brukar vi nog bestämma i slutet av november eller december. För vår del beror nog det på att vi har ett fåtal alternativ och de flesta av dem kräver lite tid för resa och planering. Julklappar ger vi till de vi brukar oavsett hur och när vi firar jul.

Anonym sa...

Jag fungerar precis som du! Vill ha så mycket som möjligt ouppbokat, som vi norrlänningar säger!Egentligen kommenterar jag nu för att äntligen få sagt att jag tycker att du har den roligaste, klokaste, mest klartänkta och humoristiska bloggen jag hittat till hittills! Trots alla spetsfundigheter finns så många vettiga synpunkter! Och en massa energi tycks du ha, till alla pigga projekt!

Så nu vet du det! Ha en fin höst och snälla, fortsätt blogga oss igenom den mörka kalla vintern, så gör du en god gärning!

Kram!

Hanna sa...

Jag gillar planerande och frihet så det är olika. Men jul redan det har jag inte ens tänkt på. men när du skriver det känner jag att jag har en närstående som säkert frågar vilken "timme" som helst.
kram
Hanna

Grodmamman sa...

Jag gillar att planera mitt liv, men vill ändå ha möjligheten att göra vad jag vill och kunna hoppa på saker som dyker upp.
Hos oss är det så enkelt att vi varannat år firar med min mamma på fm och svärföräldrarna på em/kväll och sedan varannat år tvärtom. Detta behöver vi således inte diskutera i juli utan knappt förrän i december.
Fint tråg du hittat, blev lite nostalgisk när jag såg det!:)
Kram

Maria sa...

Ja är både ock...lite planering och lite spontan. Har väl blivit mer planerande efter min sjukdom....men att planera flera månader innan..nej nej.
Önskar dig en fin söndag och bra start på den nya veckan, kram Maria

Emma sa...

Jag är precis likadan, och jag har precis fått börja planera jul, för att få det att gå ihop (jobbar på jul), och nu har jag klåda och hög puls:) avskyr när människor ska planera all ledig tid, tyvärr så bor jag med en sån typ, så klådan kommer och går..

Jo sa...

Jag var mer sådan som hade alla dagar planerade förr. Numera vill jag kunna göra det jag känner för på min fritid. Det kan kanske ha att göra med att jag just nu tycker att jobbet är aptrist. Då värdesätter man ju fritiden på ett helt annat sätt. Jul har vi inte planerat ännu. Vi har inte så mycket logistik kring julen annat än att vi ska vara hos min familj någon gång och Js likaså. Vi brukar kunna lösa det utan problem, men har upplevt "Åka runt till alla släktingar"-jular. Då måste man ju planera, men GUD så tråkiga de jularna var! (fd sambos familj).

Anonym sa...

Nä fy, planera är så trist. Det är roligare att ta det som det kommer. Göra det som man känner för för stunden. Men eventuella planeringsbenägna släktingar som vill planera julen redan nu kan gott vänta tycker jag. Det bästa med att ha en man som ofta tvingas jobba storhelger är att man alltid kan svara "vi får se, beroende på hur schemat ser ut". Då kan man komma undan utan att svara i flera månader :)

Anonym sa...

Ojoj, sedan maj vet jag ungefär -eller ganska precis- hur jag ska fira julen i år, vilka dagar av helgen som ska spenderas var och med vilka...Jag vet t o m vilken tårta jag ska baka för den har blivit mycket precist beställd...och nej det är inte jag som vill ha det så, men svärmor, och då kan hon väl få planera om hon vill...i år i alla fall ;-)Susanne

katha´s kortmakeri sa...

Jag gillar att planera både på jobbet och fritiden och blir döstressad av gubben som aldrig planera.
Ha de gott och du det är en njutning att läsa dina inlägg.
Kram Katha

Tekla sa...

Hej igen... planer eller ej... Så hiskeligt svår fråga! Problemet är att OM jag inte planerat så dras jag alltid med lillturen och får det som blir över för alla andra planerar! och hur kul blir det? jo, vi kan komma till dig på annandag jul mellan 10:30 och 11:45 för 12 ska vi vara på lunch hos farmor...
Nej, det är ibland bara så att man får ta skeden i vacker hand och planera vissa saker och njuta friheten och lugnet däremellan! Tyvärr!!!
Ha det så gott du kan i alla fall...!!!

Madeleine Berglund sa...

Nja, alltså problemet anser jag då vara att det blir för varmt och för torr luft. Pelargonerna vill ha det svalt och ljust. Det är nu dom går i dvala inför våren och en ny säsong att växa på. Generellt kan man säga att växter "sover" på vintern. Det är därför man ska vänta till februari månad med att plantera om dom. Då börjar dom kvickna till och behöver ny näringsrik jord för att orka växa och blomma för oss. Gick detta att förstå månne? =D

Kram Madde

Salikon sa...

Kanhända det blir extra motsträvigt till planering när det innefattar firande tillsammans med låt oss säga släktingar....? Vid sådana tillfällen kan det hända att jag får lite smått svårt att planera.....

Le petit jardin sa...

Oj, oj, oj..litte tricky question där..tror som många andra att man är lite både och ibland planerar man i goooood tid ( som jag med vår årliga glöggfest i slutet av November som alla har fått inbjudan till redan) och ibland som ofta är man spontan och bara gör något. För spontanitet är nog något av det skönaste i livet.

Keep going med spontaniteten och ha det skönt

Kram Kajsa