lördag 15 september 2012

Pelargon, pool och så lite lera


Nä, nu har jag bestämt att jag är frisk och tänker därför ignorera snörvlet i min näsa och åka iväg på loppis. Vädret har också bestämt sig att vara med mig efter att ha regnat, regnat och regnat lite till hela dagen igår. Vilket inte direkt gjorde något då, eftersom jag bara låg på soffan och såg på äventyrsfilmer. Blåst och regnsmatter kan då passa ypperligt för att ytterligare förtäta stämningen (men du vädret, nu räcker det med regn för resten av hösten, förstått??)

Efter loppisen tror jag att det är dags att byta ut lite av blommorna ute på balkongen. En balkonglåda där kan just nu lätt förväxlas med en pool. Och lavendeln har nog till min sorg blommat färdigt.

Förresten, hur gör man nu för att få pelargoner lite långa och skrangliga?

Häromdagen återfann jag en del av de fat som jag gjorde i självtorkande lera innan sommaren. (Leran finns på Panduro och Clas Ohlson bland annat) Som mall använde jag mig av papptallrikar som var släta och utan veck i kanterna. Leran kavlade jag ut och lade en virkad duk på och kavlade över den för att få ett ordentligt avtryck. Sedan lade jag leran i papptallriken, tryckte försiktigt ned den, skar bort överflödig lera runt kanten och tog sedan ännu en papptallrik och lade ovanpå för att leran inte skulle bubbla till sig (kan även vara bra att lägga någon tyngd ovanpå denna tallrik, tex ris i en plastpåse).
Den självtorkande leran ska torka långsamt, då minskar risken för sprickor. När den är torr kan man lätt fixa till kanterna ytterligare med slippapper. Jag har sedan målat min i vitt och lackat med mattlack.

12 kommentarer:

Otaliga projekt sa...

Utan att på något vis vara säker, så har jag fått lära mig att de blir långa/rangliga om man inte klipper ner dom så hårt vid övervintring.
Men vad vet jag? Jag har ju oftast dig som rättesnöre.
Trevlig helg och med förhoppning om lyckad loppisrunda.
Sarah

malin w sa...

hej bästa fröken fräken :D jag kikar ofta in på din blogg och LÄSER den ( vilket hör till ovanligheterna för mig)ofta ger det mig ett leende på läpparna!! Heja dig!!
Tänkte att det idag vara ett bra tillfälle att ge mig tillkänna då jag faktiskt har ngt att tillföra ;) om du ställer pelargonerna lite mörakre dvs inte direkt i solfönster så ger de sig i väg o blir så där härligt rangliga! Min sambos bästa gammelfarmor Ella har lärt mig det :D kunskap att vårda!

Bellas Lantliv sa...

Håller med Malin W om pelargonerna.
Jag tycker är också lite skeptisk till Rapace som Christer Wijk, återstår att se.
Hoppas att böckerna kommer i nytryck nu när dom blir film.
Jättesvårt att få tag på dem.

Beas sa...

Vilket fint fat!!!

Håller med Malin W om tipset, så blir de verkligen rangliga.
Du kan också ställa en silverbricka eller annat mellan fönster och pelargon. Då växer de snabbt uppåt för att få det bästa ljuset ovanför brickan igen. Det är också ett tips. :-)

Kram Bea

MårsArt sa...

Fint fat. Nu börjar det klia i skaparfingrarna...

Hanna sa...

verkligen fint fat.
Ha nu en fin kväll och en bra start på den nya veckan.
Kram
Hanna

Det Vita Drömhuset sa...

Hej och tack för ditt tips inne hos mig! :)
Skulle gärna sy själv men är inte så bra på det, kan bara sy lätta saker fast har en bra maskin... :)
Skulle vilja sy sammetskuddar i typ mörkgrått och andra dova färger. Typ en som fanns på HM i våras.... Men vet inte hur man syr sådana eller var man får tag på sånt tyg... Inga tips på det??? :)))

Kram Åse

Dröm vid havet sa...

Så härligt med pelargon skott, gör att jag längtar till våren!
/Carola

kungen o majkis sa...

Ja av mig kan du tyvärr inte få ett endaste vettigt blomstertips. Jag är dock väldigt bra på att slänga blommorna när de dör. Och köpa nya är jag också ganska ok på.

Väldans fint fat!! Är nog snart dags för mig att införskaffa lite mer lera tror jag. Börjar ju snart bli dags för julpyssel :-P!

Queen of Kammebornia sa...

Loppis måste ju vara den bästa medicinen!

Tess på Tilda och Mamma sa...

Tack för alla tips om pelargoner, underbara bilder du bjuder på. Ha en fin start på den nya veckan/Theres

StrandviksVillan sa...

Oooh!
Det här gillade jag!! Ser genast framför mig hur jag ska pyssla ihop julklappar i år ;)