tisdag 26 april 2011

Myrsinemysterium

Hörrni, nu är det kris på torpet!!!

Mitt ena Myrsine-träd, som jag har lyckats hålla vid liv över det mörka vinterhalvåret, deppar. Kan hända att det råkade ut för en smärre period av torka (men bara för några dagar), när jag drabbades av tillfällig minnesförlust..  Nu har det alltså dykt upp torra kvistar, och blad har rasat, i alla fall på ena sidan.

Jag har försökt muntra upp det genom att plantera om i finaste krukan, knipsat bort det torra kvistarna, duschat det varannan dag och låter det stå soligt. Vad mer kan jag göra? Eller är loppet kört?

Och inte nog med det, påskledigheten är slut också. Det borde verkligen bli fler helgdagar i samband med påsk. Vad är det för fel på Fjärde dag påsk, jag bara frågar?

17 kommentarer:

Hildas hem - Sofia sa...

Jag har tyvärr inga gröna fingrar och sådana träd klarar jag av den första tiden efter att de flyttat hem till mig - men det är ju inte tack vare mig utan för att blomsteraffären tagit väl hand om dem tidigare.

Jag tycker att den borde vara nöjd med tanke på allt jobb du lagt ner på den ...

Ha en fin dag!
Kram Sofia

LissenTo sa...

Har inga råd, har inte ens vågat köpa ett Myrsin träd ännu. Mina fingra är så svagt gröna.

När jag var på Ikea senast, hade dom ej den söta krukan i headern, hmm.

Bra filmer växer ej heller på träd.

Ha en skön tisdag. // Kram Lissen

Mjuka sa...

Du är verkligen våglig:-) Jag har svårt att hålla dem vid liv. Men du har jag ju tagit hand om dem väldigt kärleksfullt.
I den fina krukan tror jag att den överlever.
Må så gott i dag!
Kram Malin

Maria sa...

Hoppas du haft en underbar Påsk. Det har vi haft här hemma. Kramar Maria

Vintage House sa...

Hej
Kan tyvärr inte hjälpa dig men hoppas att den klarar sig..
Vilken påsk det har varit:) önskar oxå den kunde vara längre.
kram
sandra

kaos i ett vitt hus sa...

hej!
den överlever nog!
har haft ett myrten träd i 2½ år och ett tag var det bara torra pinnar kvar men då klippte jag ner den och kom ihåg att vattna så kom den igen ;)har vågat mig på att köpa en myrsine oxå nu.. :)
lycka till! kram, ninna

Madeleine Berglund sa...

Hej!
Jag tycker du inväntar ditt lilla träd och hoppas på det bästa. Du verkar ha provat det mesta.

Kollade du på någon toppenfilm???
Jag har fått låna en film av min filmälskande kompis. Han säger att filmen "Before sunset" är alla tiders. Jag har inte sett den än dock. Den ligger hemma och väntar på mig. Alltså borde jag egentligen avlägsna diskret från jobbet på stört..hihi...

Kram Madeleine

Grodmamman sa...

Kan tyvärr inte hjälpa dig med myrsineträdet, men det kommer säkert igen efter den omvårdnaden.
Fjärde dag påsk vore inte helt fel! Borde verkligen införas!:)
Nu får man se fram emot Kristi Himmelsfärd och fem dagars ledighet igen!
Kram

Sissi sa...

Hittade detta på nätet:
.Myrsine
Myrsine africana
Myrsine är en liten, vedartad växt som liknar en liten buxbom. Används särskilt under jultiden som dekoration.

Familj: Myrsinaceae

Vetenskapligt namn: Myrsine africana

Populärnamn: Myrsine

Vattning: Ska hållas konstant fuktig, men tål lätt uttorkning.

Gödning: Endast sparsam gödning och endast under växtsäsongen.

Placering: Långsamväxande buske som ska stå på ljus eller halvskuggig plats. Undvik direkt sol. Tål temperaturer ända ned till nollan. Kan beskäras efter behag.

Ursprung: Sydafrika, Asien.

Användning: Växt som är lämplig att ställa i söderfönster och uterum tidigt på våren. Längre fram på våren är växten lämplig på terrasser eller för utplantering i trädgården.

VitaVardagen sa...

Mer påsk åt folket!! :) Kram Johanna

Jo sa...

Har inte en aning om hur den där växten ska skötas, hade inte ens hört talas om den innan.. Hoppas att du får ordning på den.

Jag håller med om att påskledigheten borde vara längre, och tillägger att man borde ha en sådan ledighet varannan månad, minst! :)

Helena - ullvi32 sa...

Önskar jag kunde hjälpa men mja jag och blommor jobbar skift här. Oftast hamnar dom i komposten :)
Och ja- vad hände med påsken?!

Kristin sa...

Hej hej,

jag har en fråga som verkligen inte alls har med ditt inlägg att göra utan mer med den generella kunskap och talang jag anser att du verkar besitta. ;)

Jag håller på och smårenoverar/inreder ett gammalt 1700-tals torp i Småland till att bli en gäststuga och jag har en tanke att låta alla våra fina gamla broderade lakan komma till användning som sänglakan därinne. Problemet är ju bara att de här lakanen är just lakan och inte påslakan, vilket jag inte klarar av att sova i. Undrar därför om du har några bra tips på hur man skulle kunna göra påslakan av vanliga, enkla lakan på ett snyggt sätt?

Tacksam för hjälp!

Mvh Kristin

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Ge det lite tid, fortsätt ta väl hand om det så ska det nog gå till sig. Ställ det ljust men inte i direkt sol.
Ett myrsineträd är väl lite mer härdigt än en myrten, och jag klarade av att få mitt myrtenträd att komma tillbaka efter en liknande hantering...att det dött nu beror på senare minnesförslut och mer seriös uttorkning...

Lisa.L sa...

Ja dom e söta dom träden :D men jag skulle säkert "dräpa" d på en gång ;P suck..lions loppisen va ok, nöjd med dom fynden jag gjorde till mig och pojken :D dock va d folk i mängder som puttades och trängdess =/ lite trist då folk it kan bete sig. Men men nu laddar jag inför den 14 maj i Luleå på Arcus :D ska bli kul ! kram

Fröken Fräken sa...

Tack för tipsen Sissi! Ska förska följa dem och andra råd som jag har fått, samt hoppas på ett under!

Hej Kristin! Om dina gamla spetslakan är i rätt storlek, 150 x 200 cm så kan man ju sy ihop dem med vanliga nya vita underlakan som man klipper lite mindre. Eller sy ihop det med ena delen av ett färdigt påslakan, om man vill ha en mönstrad baksida, och vill ha två likadana "nya" påslakan. Är det gamla lakanet mindre kan man ju sy och skarva med andra tyger, gärna runt om så att det ser ut mer som att man vill skarva med ett annat tyg, inte att man var tvungen (vilket det lät kan bli känslan av om man tex bara syr fast ett annat tyg nedtill) Se bara till att du syr ihop med ett tyg i samma kvalite och som du redan har tvättat så att det inte krymper i tvätten när du väl sytt ihop delarna..

Emelie sa...

Loppet är absolut inte kört. Håll ut!
Men problemet kan ligga i att du duschar den när den står soligt. Det är inte bra. Myrsine ska stå ljust men inte i direkt sol. Kan ev funka om solen inte kommer åt fönstret så mycket på dagen. När växten blir duschad och har vattendroppar på bladen och sen skiner solen på den blir dropparna som brännglas och bränner den. Kan vara därför som den blir torr på bara ena sidan. Så ta bort den från dirket sol, klipp bort tort och fortsätt duscha så ska det nog gå. Lycka till o håll oss uppdaterade!

Kram Emelie