söndag 29 maj 2011

När man ser allt med lite andra ögon

O ja, jag har förstått att det är Mors dag idag.
För vissa av oss är det den dagen då vi verkligen påminns om att vi inte har någon mor att fira.

Detta skriver jag inte för att ge er dåligt samvete för att ni firar Mors dag.
Detta skriver jag för att ni ska förstå hur glada ni ska vara för att ni kan fira Mors dag.
Hur glada och tacksamma ni ska vara för att ni kan ringa er mamma och fråga om det där köttbullsreceptet som ni glömt bort. Att ni kan åka över och få en kram av när det känns deppigt. Att ni kan få höra långa historier om hur ni var som liten. Att ni har någon att åka till Ikea med.
Varenda dag.

Och om det är så att ni inte har den relation med er mamma som ni skulle vilja ha, kanske på grund av ett bråk eller olika uppfattningar, så sträck ut en hand. Det finns bara ett tillfälle då det är för sent att börja om...


Och nej, häggen blommar inte än här. Men träden har i alla fall börjat att få blad!

24 kommentarer:

Helena sa...

Oj nu vart jag lite rörd...jag är en sån som önskar att det skulle vara på ett annat sätt..relationen.
Jag avundas ibland vänner som har en mamma som lyssnar.
Men nu är det inte så riktigt.Det är som det är bara att göra det bästa o snart så kommer 'Den Ömma Modern'(ja hon kallar sig så)
och jag slutar inte hoppas...
KRAMAR från mig!

Grodmamman sa...

Förstår dig fullständigt, fast här är det ju pappan som saknas. Däremot har jag inte haft den bästa relationen med min mamma sedan pappa dog, men vi jobbar på det.
Ha en bra dag och ta hand om dig!:)
Kramar

Emelie sa...

Jag tycker inte särskilt mycket om mors dag. Inte för att jag inte har någon mor. Jag har en helt underbar mamma som jag träffar ofta, som jag frågar om saker, som finns där och stöttar mig. Jag är så ofantligt tacksam för henne varje dag och tänker på det ofta, ofta. Dagar som mors dag, fars dag, alla hjärtans dag och alla andra dagar som ska firas med blommor, presenter och annat som affärerna ska tjäna på blir lätt ett måste och en press istället för något fint. Det är klart att man ska vara tacksam för all sorts kärlek, och visst kan man ge sin mor blommor idag, men de här dagarna har en tendens att bli värre för den som är utan det som ska firas än bra för de firas och firar. Jag vet inte om jag tycker att de behövs.

Kram

LyckligaPraliner sa...

Ja. Pengarna rullar. Blommor, presenter o choklad.... Men vad har man för relation annars då? det är väl som med julafton kanske. Då ska alla vara vänner och träffas och trivas sååååååå mycket med varandra... Det är alldeles för många som har det så. På de flesta bloggar står det hur underbart det är idag. På min blogg står det lite annat också. Jag tycker om min morsdag men vi gör absolut inget "överdrivet".

Systrarna Hjertén sa...

Jag känner med dig idag, i min familj är det ju en bror som saknas, men idag ska övriga familjen i alla fall träffas första gången sedan förra sommaren, med två syskon i utlandet blir det ju inte så ofta!

Mvh
Frida

Citypulu sa...

Kära Fröken, jag förstår dig så väl. Min mamma gick bort för tre år sedan. Hon var 84 år, men så mycket med i allt, aktiv och intresserad av allting. Men jag försöker tänka positivt. Jag hade ju min mamma så länge, det var en stor rikedom och hennes kärled har jag med mig hela tiden.
Jag hoppas att du ändå får en trevlig söndag!
Marja

Anonym sa...

Man kan också som vi gör passa på att åka till graven och städa och plantera blommor. Det gör man kanske annars också men bara ett litet sätt att säga "idag är det mors dag och i våra hjärtan är du i allra högsta grad levande."

Lotten sa...

Jag vet precis hur du känner! Jag saknar min mamma så enormt mycket.... Jag tänker på henne nästan varje dag!

Maria sa...

Så fantastiskt fint skrivit av dig. Själv har jag inte någon mamma här och nu. Var vid hennes grav idag och satte lite blommor. Det är alltid så mysigt ♥
Vill också önska dig en skön söndags kväll.
Många kramar från Maria

Hannis sa...

Skrattade gott åt din kommentar!
Nej, lastbilar hoppar vi över.
Det har vi nog av ändå.

Vet du Fröken, jag är en av dom som idag tacksamt kan fira min mamma.
Hon är här, kvar hos oss fast det varit en kamp dom sista två åren.
En ständig påminnelse om livets skörhet.
Jag byter lätt bort allt mot att hon får fortsätta finnas nära.

Du skriver klokt!
Och jag förstår att det är en saknad som aldrig går över.

Vintage House sa...

Hej
Så fint skrivet jag otroligt lycklig och glad över att ha en mor som jag kan prata med allt om och vet att hon finns där i vått och torrt.

Ta hand om dig
kram
sandra

Hanna sa...

du har så rätt.
Ha en jätte fin kväll och en bra början på den nya veckan.
Kram
Hanna

millandante sa...

Så fint skrivet... jag blir berörd och känner igen mig de dagar det är fars dag. KRAM

milla-andante

Johanna Stålros sa...

Jag blev verkligen berörd av ditt inlägg och måste säga att jag verkligen förstår vad du menar! Verkligen tänkvärda ord! Kram från mig/ Johanna

Blåbärs och smultronstället sa...

Vackert och tänkvärt skrivet!
Vi har varit till min kära mamma i dag och svärmor. Våra pappor lever inte längre, vilket är tråkigt. Jag har blivit firad av mina fina barn idag och jag värdesätter alla dagar med min familj.
För tre år sen fick jag bröstcancer och har gått igenom några jobbiga år. Så jag värdesätter livet ännu mer idag.
Ha det fint!
Kram Susanne

Anonym sa...

Joo, häggen blommar här, (bara ett stenkast bort.)

Anonym sa...

Häggen blommar i Luleå. Kram

Felix sa...

Tänkvärda ord! Förstår saknaden för alla som inte har sina nära och kära kvar i livet. Själv har jag varit hos mina gamla föräldrar i dag. Glad så länge de orkar med, fast åren sätter sina spår...

Försommarhälsningar
Elisabet

Anonym sa...

Hejsan
Jag hoppas att du och din man gör er en egen härlig tradition denna dag. Något som ni båda tycker om, något där ni skrattar och njuter av att NI har varandra.
Tänker att när det pratas om mors-dag bland andra tänker du på er dag med positiva tankar.
Och även om inte en mamma finns i livet finns det minnen från tiden hon fanns och kanske en grav att gå till och göra fin
Livet är inte alltid enkelt utan ofta fullt med sorg och oro.
Hoppas att du har gjort det bästa du kan av dagen
KRAMAR
Lena i Kalmar

Lenaslera sa...

Jag har som du ... Tio år sen. Känns som igår. Jag åker till graven och gör fint och tänker på min mamma. Sen har jag ju en sådan tur att jag är mamma själv så jag njuter tillsammans med min familj. Men visst fattas hon, mamma. (Jag hann precis få köttbullsreceptet, jag har det skrivet i min receptbok som mamma läste upp det i luren: först tar du ... sen lite ... och så lite till ...) Kram till dig från mig. /Lena

Dicksonska våningen sa...

Min tidigare kollega på jobbet förlorade sin mamma när vi jobbade ihop för några år sedan. Det var hemskt att följa sjukdomen och se hur ledsen T var.
Detta gjorde mig mer uppmärksam på min relation till min mamma. Även om den var bra innan så är det viktigt att inte ta henne för given.
Kram Annika

Malin på pastill.nu sa...

Fint skrivet. Man ska verkligen värdesätta det man har och visa dem man älskar hur mycket de betyder.

Laila sa...

Det vart lite kluvet i år på mors dag.
För första gången under dom här nio åren så får jag en liten mors dags gåva.
För första gången ska jag också vara utan min mamma. Det var jobbigt...

Jag skrev på min blogg, precis som du, just om det här med att det inte behöver vara just biologisk mamma man firar. Det finns andra kvinnor som kanske varit viktigare i ens liv.

Vita Lyckan sa...

Precis som du är jag mammalös, min älskade mamma dog i cancer 2002, och jag känner så väl igen mig i varje ord du skriver. Hur gärna hade jag inte velat kunna krama henne och berätta hur tacksam jag är för allt hon gjorde för mig och för resten av familjen. Jag skulle så gärna vilja få prata med henne som två vuxna personer. Fråga henne om hennes liv, ja allt sånt som jag aldrig förstod när hon fanns. När jag även blev mamma själv saknar jag något oerhört min egen mamma – på något sätt får man en utökad förståelse för sin egen mamma och de prövningar man möjligen kan ha försatt henne i! :o)

En stor kram till dig! Och såklart till alla fantastiska mammor!