fredag 8 mars 2013

Jag har också en dröm

Det här är inte en dag där kvinnor ska firas. Det handlar inte om att jag ska få en blombukett och bli gratulerad på kvinnodagen.
Ska jag bli gratulerad till att bli född som kvinna, att alltid bli bedömd utifrån hur jag ser ut före vad jag gör och att tvingas begränsa mitt liv utifrån de socialt konstruerade regler för vad man får och inte får göra som kvinna? Nej, det är inget som jag vill fira.

Får man inte tycka att det är trevligt om man denna dag blir bjuden på middag/får blommor/får sexiga underkläder/får andra presenter?
Nej, för så lättköpt är inte jag. Jag blir bara ledsen, för det visar hur givaren helt har missuppfattat syftet med denna dag. Att få en rosbukett på kvinnodagen, det är som att dela ut parfymer i en jordbävningskatastrof.
När jag tar del av olika  kommersiella "erbjudanden" denna dag så tar jag det som ett sätt att återigen tjäna pengar på kvinnors underordnade roll - om jag får en gratis hudcreme, ska jag då tänka att det gör väl ingenting om jag som kvinna tjänar mindre än vad en man med samma jobb gör? För jag har ju fått en hudcreme...!

Det här är en dag för att uppmärksamma de orättvisor som finns i världen. Där kvinnor som grupp underordnas männen, där kvinnor tjänar mindre än män, där kvinnor utsätts för våld och övergrepp för att de är kvinnor. Det här är en dag att lyfta det ojämlika samhälle som vi lever i, och att arbeta alla andra dagar på året med att förändra det.

Jag vill inte bli uppskattad för att jag är kvinna. Jag vill bli uppskattad för den människa jag är. Kanske att denna dag någon gång kan vara en bidragande orsak till detta.

23 kommentarer:

Hannis sa...

Jag applåderar!
Mer behöver inte sägas!

Grodmamman sa...

Så himla bra skrivet! Precis så är det!
Kram

Ulv sa...

Hej!

Jag läser din blogg och tycker den är jätteinspirrerande, men jag är väldigt dålig på att kommentera. Men! Detta inlägg tyckte jag var väldigt bra, huvudet på spiken. Tack för dessa kloka ord!

/Ylva

Anonym sa...

Amen. Så himla bra skrivet.
Kram Maria

Iris // Alla dagars kaos sa...

Amen sister! Håller med dig till fullo!

kram /iris

Anonym sa...

Bra skrivet! :)

Kram Jenny

elin sa...

word!!!

Nenne sa...

Skönt att du börjar bli piggare!
Sjuketiden har varit lång för er. Hoppas du får pyssla vidare i helgen.

Jag vill inte heller ha hudcreme.

Jag håller med dig!

Ha en bra dag i solen (för jag hoppas verkligen att solen lyser på dig)

dammråttor och rabarber sa...

Tänkvärda ord. Önskar en skön helg/Lisa

Syster vit sa...

Mycket bra ord från dig.
Kram Liselott

moonlightshadow.bloggplatsen.se sa...

Mycket bra sagt!

Ha en skön helg. Kram Mona

Bellas Lantliv sa...

Så bra skrivet! Önskar dig en härlig helg.
Kram

Hanna sa...

Ha en bra kväll.
Kram
Hanna

Silverkant sa...

Huvudet på spiken! Tack för de klokaste orden idag i denna kategori.

/Linda

Spirande grönt - sa...

Amen to that!

Ha en toppenhelg,
Rebecca

Irene Lundell sa...

Kloka ord. Jag har också tänkt på det. Jag vill inte ha blommor och champagne en sån här dag, jag vill ha jämställdhet de övriga 364 dagarna per år.

Jo sa...

Jag läste en kommentar på Facebook idag: "Att säga grattis på Kvinnodagen är som att säga grattis till alla kanelbullar på Kanelbullens dag."
Det ligger något i det! :)

Cicki sa...

Så bra skrivet. Instämmer i allt.

Nyanser av vitt sa...

Bra skrivit fröken. Jag håller med dig.

Emma sa...

Bra sagt!

Tekla sa...

Inga mer ord att brodera detta... Tack för att du sa det helt rätt!

Malin på pastill.nu sa...

plus ett på den. bra!

Linda sa...

Jag håller med dig. Kvinnor behöver få lika mycket plats i samhället som männen. Tycker inte alls att det är okej att män får mer i lön för samma arbete, eller att män tas mer seriöst än kvinnor.