Var köper du självhäftande plast?
Den vanligaste frågan jag får just nu :-)
Det finns på hobbyaffärer, färgaffärer (oftast i mindre fristående butiker) och på butiker med konstnärsmaterial, som Kreatima.
Har två lampor utomhus. En har gult glas och den andra vanligt "vitt". Om jag vill måla glaset hur gör jag? Spray? Pensel? någonslags film?
Om glaset redan är färgat tror jag det blir svårt att måla över det med en annan färg. Den gula nyansen kommer nog alltid att lysa igenom, även om du målar glaset både på insidan och utsidan.
Vill man ha en heltäckande färg (då kommer ju dock lamporna inte att ge ifrån sig lika mycket ljus) är det bäst att spraya. Sitter lamporna väldigt utsatt är jag dock lite osäker på om sprayfärg håller i evighet.
Det mest hållbara är glasfärg som man målar med pensel och sedan härdar. Jag har dock aldrig lyckats måla glas utan att få ränder i färgen från penseln...
Det kan även fungera med att dekorera med självhäftande plast om glaset är slätt och plasten inte är hältäckande. Då blir det nog mer fråga om att få ett mönster på glasets ursprungliga färg än att helt byta färg.
Har gått lös med såg och sekatör på en buske. Slängde allt ris men har en massa raka fina kvistar (röda) som känns slösigt att slänga. Kan man göra något av dessa?
Jag tänker mig att man skulle kunna ta en stor kruka som man har oasis eller sand i, man sticker ned grenarna med jämna mellanrum runt kanten, sedan böjer man kvistarnas toppar inåt och binder ihop dem med ett snöre högst upp och så får man något av en skulptur. Det kan vara snyggt att packa dem tätt tätt i en cylinderformad vas också.
Man kan även binda ihop kvistar till en stjärna,
ett hjärta eller
göra en ram och sedan binda eller limma fast kvistar lite kors och tvärs så att det blir en slags tavla.
Hur gör du dina tavlor som ser ut som printar?
Som dom med strumpbyxorna.
OBS! Här måste jag tydligen förtydliga mig ytterligare! Jag har tolkat denna fråga som att frågeställaren undrar hur man kan få ett motiv på just en målardukspannå. Det är ju tex vanligt att man tar en bild som man använder en OH-apparat för att kunna föra över ett motiv till en vägg för att göra en väggmålning - så vad är skillnaden?
Det är inte en fråga om att uppmuntra folk att plagiera och sälja konstverk och påstå att någon annan än man själv har kommit på originalet. Sedan är det ju en fråga vad som kan räknas som verkshöjd? Jag masstillverkar inte dessa och säljer, utan gör de bara för min egen skull.
Det finns egentligen två sätt. Man tar den bild man vill ha, använder sig av tapetklister och klistrar fast den på en pannå, och kan hänga upp bilden utan att rama in den. Är det tunt papper är det dock bättre att använda sig av limstift.
Sätt nummer två är att använda sig av kalkering, som inte är något nytt påfund och som man kan använda sig av om man inte vill klistra upp originalet på en pannå (det KAN bli bubbligt!).
Om det är en ganska enkel bild så ritar/målar jag på fri hand på en målardukspannå med ett öga på originalbilden. Men ibland är det inte lika lätt, man kanske vill förstora ett mönster/teckning som man ritat själv, hittat på ett annat material eller har ett citat som man inte tror man kan rita själv..
Då kan man först scanna in bilden, förstora eller förminska den så att den bli i rätt storlek som man vill ha den, och så skriva ut den (är storleken bra så är det ju bara att kopiera bilden direkt för att inte riskera att förstöra originalet)
Jag vänder på bilden och tar antingen en blyertspenna med mjukt stift eller ett ritstift och skuggar hela bildens baksida. Blyertsen ska alltså täcka alla delar av den teckning som finns på framsidan.
Sedan vänder man på pappret, placerar den på den målardukspannå som man vill ha motivet på och tar en penna och följer motivets alla linjer. Blyertsen på baksidan gör att motivet förs över till pannån. Sedan målar man med pensel eller med en permanent marker-penna för att få till skarpa linjer.
Idag fyndade jag sjukt bra pysselmaterial så nu ska jag gå och måla för glatta livet!