lördag 20 april 2013

Svar på frågor del 2

Funkar verkligen washitejp så att det inte blir märken på dörrar, tapeter, väggar? Jag har hört att det funkar om man har "riktig" sån tejp . Jaha -hur vet man om den är det då?
När jag har använt mig av den riktiga washitejpen så har det fungerat utan problem - jag har kunnat tejpa på både tapeter och målade ytor utan att det skadat underlaget. Men jag har dock inte haft något upptejpat längre än någon månad, pga min ombytliga natur. Har ni läsare några erfarenheter att dela med er av?
Riktig washitejp. Tja, när jag har köpt tejp som Panduro, Ica och liknande har tagit fram så har det inte varit riktig washitejp. Då har det inte varit frågan om att de lämnat spår utan de har helt enkelt lossnat från underlaget och bara funkat när man tejper ihop paket. Däremot har jag hittat den riktiga sorten på mindre specialaffärer som tex Bookbinders design, och de är märkta med Kamoi Paper Washi adhesive tape. Står det bara Papperstejp, brukar det inte vara washitejp.

Tokgillar din svarta bricka med kulfötter på och skulle kunna tänka mig en närmare beskrivning (tänk detaljerad !) på den!
Här har jag tagit en trären bricka med kanter från Panduro (brukar finnas liknande modeller på loppis) och målat den svart. Till fötterna har jag använt mig av träkulor i två storlekar som jag limmat ihop, och använt mig av en avbruten tändsticka som jag stuckit i med lim i kulornas hål för att få det extra stabilt. Sedan har jag limmat fast dem på brickan (det här limmet är jättebra!) och målat dem med, sedan lackat hela rasket med halvblankt lack.Hur 17 tapetserar man sina lådor så snyggt?
Det första steget är att välja bra papper, dvs ett som inte är för tunt för det blir skrynkligt när du limmar, och sedan hitta ett bra limstift. Här ska man inte använda ett "rinnande" klister alltså, för då blir det bubbligt!
Stryk på med limstiftet över hela papprets yta, inte bara längs kanterna, för annars blir det luftbubblor överallt där det inte är något lim.

Nu minsann har jag försökt göra en ordentlig bildinstruktion.
Börja med att klippa till pappret som du ska klä in lådan med så här:Två sidor ska alltså ha små "vingar". Dessa viker du runt hörnen och limmar först.Sedan klipper du såhär, så att du snyggt kan vika in pappret på lådans insida.


Därefter limmar du fast de sidor utan vingar, de sidorna ska också vikas in på lådans insida. Se till att ha klippt rakt så blir det finfina hörn.

Skrollade lite och fann underbara små lerskyltar. Blev helt förälskad i dem. Vad har du använt för lera samt var kan man köpa den. Samt du måste ju ha använt någon stämpel eller dyligt? Berätta gärna för mig hur du har gjort.
Oj, det var ett tag sedan jag gjorde de skyltarna, men de har nog varit en av de populäraste grejerna som jag har gjort.
Här hittar du instruktioner kring hur jag gjorde. Cernitlera eller Fimolera kan man köpa på konstnärsbutiker och tex Panduro (alltså, generellt kan man säga såhär, letar du pysselmaterial, leta på Panduro. Det är stor chans att det finns där!)

5 kommentarer:

sparris sa...

Gillar man washi kanske butiken Uguisu intresserar?

http://uguisu.ocnk.net/

Massor av tejp och andra pappersvaror. =)

Gunilla sa...

Tack för alla instruktioner! Ska leta i gömmorna efter en gammal träbricka o försöka fippla ihop ben oxå... Den svartabrickan är ju bara så snygg!!!

Hannis sa...

Jag ska tapetsera lådor för brinnande livet nu!!
Tack för beskrivning Fröken=))

Otaliga projekt sa...

Jag är fullständig pysseldyslektiker (inget illa ment till NÅGON ang ordvalet) men jag har idéerna, ser möjligheterna, jag kan hitta materialet och jag är hyfsat händig. MEN, jag kan bara inte "få till" det....
Tack för alla tips, förklaringar och instruktioner.
Sarah.

susanne sa...

Tackar! Nu ska letas tejp och bricka och sedan pysslas!/Susanne