söndag 22 augusti 2010

Fröken Fräken greppar läget



Nu fattar jag!

Jag kastade en glimt på väderprognosen på tv igår. Norrland viftades snabbt förbi (ja, herregud, det är ju bara 59% av Sveriges yta, inget att lägga mer tid på, tydligen) Men det sades att det varit omkring +25 grader i Småland, och temperaturerna runt västkusten och Stockholm verkade inte så pjåkiga heller. Och då fattade jag!

Alltså, är det det ni menar med höst, ni söderöver? Jag har ju läst att ni fått höstkänsla lite här och där den senaste tiden, och att ni tycker att det är så myyyysigt. Jomen, jag tackar, om hösten innebar sol och temperaturer på över 20 grader, då skulle jag också tycka att det var toppen med höst.

Så här ser hösten ut här:
Just när man njuter av sommaren som mest, så slår hösten till. Vips är det bara några plusgrader och hällregn hela tiden. Förutom på natten och morgonen då det är frost och minusgrader, och detta inleds redan i augusti. Skulle det en dag vara +15 blir det en dag som går till historien, som folk talar om 50 år senare. Hösten varar ungefär i tre veckor, sedan slår vintern till och snön kommer i oktober. Från värre till värst alltså.

(Tilläggas kan att den här sommaren inte har varit tropisk och het, som i södra Sverige. Här har det möjligen varit fem dagar då det varit varmare än +25, och den där riktiga värmen i luften även fast det blåser har jag ett svagt minne av att jag känt kanske två gånger..)

Nu måste jag gå och stänga balkongdörren för jag fryser om fötterna.

Nä, jag är inte bitter!

29 kommentarer:

Vikeskärs hem och vardag sa...

Jodå det kan vara rätt så varmt långt in i september här och fönster och balkongdörr står öppen dag som natt än så länge :) Jag hade inte klarat av att bo uppe i norr. Jag är inte heller så förtjust i vintern, endast någon månad bara.
Ha en fin söndag, kram

Lisas torp sa...

Ja, men visst är det väl typiskt - att Norrland slarvas över i väderleksprognosen....om inte metreologen själv är norrlänning - möjligtvis DÅ kan det bli lite mera detaljerat!
Det tycker JAG som ändå tillhör den södra- och prioriterade delen.
Jag kan väl säja att prognosen i sommar inte har ens varit i närheten av verkligheten här heller...! Märkligt!
Jo, jag förstår att hösten ser annorlunda ut hos er - säkert likadant på våren då ALLT exploderar över en natt ungefär.
Nej, vår höst har inte alls börjat ännu - folk har börjat jobba och det är lite mörkare på kvällarna...det är väl det hela! Det är nog bara en "känsla" av höst snarare! Oj, så långt det här blev!:)
Kram
Lisa

Lantliga drömmar sa...

Ja nog är vi söderöver lite bortskämda med vädret. Här är 20 grader varmt i dag men blåser väldigt hårt. Hoppas du får en skön dag. Nilla

Felix sa...

Jag vägrar släppa sommaren! Gillar inte alls när hösten försöker ta över. Höst är det inte förrän det är kallt, och naturen ändrar skepnad... Då först har jag accepterat att sommaren är slut. Tur att jag inte bor i Norrland... ;-)

Tyvärr har det varit väldigt ostadigt väder här sedan mitten av juli (då min semester förstås började), men det är bara att gilla läget... Solen skiner ju trots allt emellanåt! :-)

Sensommarhälsningar
Elisabet

Eddan sa...

Exakt så är det!!! Tack för att du skriver som det verkligen är. Jag är väldigt bitter efter den här sommaren som alla har pratat om som den tropiska sommaren. Det har varit FÖR varmt i Sverige enligt en del. Välkommen till verkligheten i norra Sverige med mulet, grått, blåsigt, regnigt, kallt. Har det varit varmt i luften någon dag då har himlen varit grå så något solande har inte varit att tänka på. Har solen däremot skinit någon dag ja då har det blåst kalla vindar så då har man fått tryckt in sig i något lähörn för att kunna få lite sol på näsan. Nä BU för den här sommaren (liksom fjolårets och året innan) och BU för meteorologerna som behandlar Norrland som en bagatell.

Här har det redan varit nattfrost på vissa ställen vid ett par tillfällen. Nu väntar vi bara på att vakna en morgon och se nysnö på fjälltopparna *burr*

En värmande kram i höstrusket

M sa...

Jag bor mitt i Västergötland och de senaste veckorna har med några få undantag inneburit regn och grådask och under 20 grader. Då jag jobbar dagtid (ingen semester alls i sommar) så har jag knappt märkt av de dagar då solen trängt igenom molntäcket för några timmar.

Förhöst är också lite av en känsla för mig. Det är något i luften, en slags "råhet" som innebär att man inte längre kan gå i sandaler eller barfota i ballerinaskor utan att frysa lite. Dagarna blir kortare och det blir mörkare på kvällarna. Jag är glad över det, jag slipper "stressen" över att inte vara solbränd som alla som haft semester, jag kan sitta inomhus och ligga i soffan och kolla film/TV-serier utan att skämmas över att jag inte är ute i det vackra vädret. Samtidigt som det i år känns lite snopet att jag knappt sett röken av sommar pga en ovanligt kort sådan och jobet.

Sen har jag hört att ni i norr haft bra mycket bättre sommarväder än oss sen juli. :)

Hem och Harmoni Marie sa...

Helt klart är hösten olika i norr och söder...
Även om dagarna är fina här så är kvällarna och nätterna kalla nu (dock inga frostnätter än).

Om jag kunde så skulle jag skicka dig lite sol o värme....

Trevlig söndag!
Marie

Fröken Abbe sa...

Haha! Var tvungen att läsa ditt inlägg högt för sambon!
Inatt hade vi +20, så jag förstår att det är stor skillnad! Men detta är ju inte riktig höst! Det är nog höstälskare som gärna vill skynda på lite. Förvisso har veckan bestått av just hällregn, men varmt har det ju ändå varit.
MVH Fröken Abbe

Hannis sa...

Jag har ingen höstkänsla och Uppsala lär ju vara Södra Sverige från dig.
Sensommar är det nu!
Varmt, lite blåst och någon regnskur då och då.
Men njuter gör jag av att gå i tofflor fortfarande=))
Är inte avis på era snabba årstider.
Den enda som verkar vara lång är vintern...

Vad har du pysslat med i helgen?
Haft ett tight pysselschema kan jag tänka mig!

Grodmamman sa...

Känslan av att hösten är på gång är väl detta att vindarna inte är ljumna längre, det går inte att sitta ute länge på kvällarna längre och det blir mörkare fortare. Sedan kan vi verkligen inte klaga på temperaturen då den legat runt 20 grader den senaste tiden. Skulle inte vilja byta med dig, förutom att jag skulle vilja ha snö en längre period varje år!:)
Matsedlar för mig innebär att jag har ingredienser hemma till olika maträtter hela veckan. Jag kan inte heller bestämma på söndagen vad jag vill ha på torsdagen och ibland händer det saker som gör att man inte hinner det man tänkt. Men bara detta att man tänkt lite underlättar!:)
Kram

Jo sa...

Usch, jag lider med dig! Jag hävdar bestämt med en dåres envishet att sommaren inte är över ännu. Och med dina mått mätt, är det ju verkligen inte det heller (Rucklet ligger ungefär i småland, så det är 22 grader idag).
Hoppas att du har lite pyssellust, trots hösten som gör sig påmind!

Domus Dulcis Domus sa...

Men lilla fröken fräken.... jag tror du får ta och flytta söderut!
Nog har vi haft hyfsade temperaturer lite mer söderöver men här i melllansverige tycker jag mig ändå ha haft för lite av den där riktigt goa sommarvärmen och för mycket av nederbörd.

Nu får du ta göra allt vad du kan för att hitta andra trivselfaktorer så du inte blir alltför bitter... ;)

Varma hälsningar till dig!

Madeleine Berglund sa...

Jag tycker nog du ska lämna kylan och komma ner hit, bli kompis med mig och ha målarstafett. det du!

Glasbitar, lådor och gamla spetsar sa...

Hmmm... Dags att flytta söderut?
Har du vägt för- och nackdelar, plus och minus, möjligt mot omöjligt?

http://frkerlandsson@blogger.com sa...

Kolla in min outfit igår.. inga höstkläder direkt..ja kallar ju inte vädret vi har om kring Göteborgstrakten höst snarare "sensommar-väder" igår var det typ 20 grader å växlande molnighet..på eftermiddagen.

Ha det bäst!!! <3
Kraaam

♥Zink & Vita ting♥ sa...

I mitt småland har vi en kvart sol och en kvart regn det är rötmånadsvarmt (+20)och att traska runt i svampskogen med regnkläder och stövlar var svettigt idag...
Men hellre det än kalla höstvindar...

Kram Mimmi

A home far away sa...

Hihi, ja vädret är ju så olika beroende på vad man bor:)

Kram Gunilla i Singapore

MårsArt sa...

Kollade just utetermometern, +23,6.
Jag ska ALDRIG mera klaga på...vädret.
Det finns ALLTID de som har det värre!
Agneta

Hanna sa...

Vi har haft jätte fint väder denna sommaren, västkusten, Jag tror dock att vädret varit ännu bättre på östkusten.
kram
Hanna

Mamma Svartvit sa...

Haha, mina stora grabbar skulle flyga till sin kompis i Kiruna i juli då det var +30 för tredje veckan i rad här i Uppsala/mellansverige. De visste inte riktigt om de skulle klara sig med bara shorts och badbyxor eller om de var tvungna att packa ner jeans. För säkerhets skull SMS:ade de kompisen: "Är det varmt där då?". "Nää inte nu men det har varit 15", fick de till svar :)

Vi hade roligt för svaret i flera dagar :)

Systrarna Hjertén sa...

Du har helt rätt i att vara bitter, inte för att jag tycker att vi haft någon vidare sommar här heller i år, men vi har i alla fall inte närmat oss frostnätterna ännu!!

Hoppas du trots kylan haft en bra helg!!

Mvh
Frida

Norregård sa...

Hej!
Vi har det varmt och skönt här nere, men hösten kommer liksom smygande! Jag älskar hösten;o)

Kram Malin

White cotton grass sa...

Jag har alltid förundrats över väderpresentationerna.....dessutom tycker jag det är ännu konstigare att Gävle tillhör Norrland!!! Vem bestämde det????

Jag är född och uppvuxen strax utanför vår kungliga hufvudstad, men bor nu låååångt upp i norr, men jag tycker bättre om höstarna här uppe. Luften blir så härlig att andas!
Dessutom har jag lärt mig att gilla vintern, här finns det ju mängder med snö! När jag bodde i söder var vinter = slask

/helena

Nyanser av vitt sa...

Hej fröken,
Usch nu förstår jag ju varför du inte gillar hösten. Jag är född i oktober och älskar hösten men den är inte här än. Håller med Lisa (Lisas Torp). Det är mörkare på kvällarna men den höga klara höstluften är inte här än.
Sköt om dig

Tulipa sa...

Ja det lät ju inget vidare...

Vi "här nere" tycekr att hösten är så vacker, för som du skriver vi har ju det lite annorlunda...Många dagar soligt och krispigt i luften och allt bara glöder..*mmm*... Ja jag kan inte hjälpa det, men jag älskar det!

Du får flytta söderöver!
Det är bästa tipset!

Lillemor sa...

Ja hösten är snart här. Men hoppas att ni där uppe får några fler veckor för hösten är så underbar. Vintern kan gärna vänta.
Kram Lillemor

Limetwig sa...

Tycker synd om dig :( :)
Vi satt och sa idag att sommaren varit otroligt kort i år, 25 juni till 25 juli då hade vi tropisk värme men sen har det fanimig bara regnat!!! Hur i håvetet ska jag överleva vintern på en månads sol??? Nä det blir nog till att planera solsemester till vintern!!! Ha det bäst! Åse

Hannis sa...

God morgon den ljuva Måndag
(dryper av ironi vid den här tiden...)
Färgkoden heter Isak 1224 och är från Beckers vattenbaserade lackfärg(matt)
Dom har släppt ett gäng färger som påminner om just gamla färger(enligt mig alltså)
Jag gillar den så mycket att nu ska ett fönster bli grönt också!

Anonym sa...

Hej vännen, Jag kan glädja dig med att kvällen ser ut att bli likadan i Skåne. Det hällregnar och enligt radarbilden ska det ligga i ett tag. Har jag värme över ska jag skicka det norröver. Ha en bra kväll.