måndag 31 maj 2010

Fröken Fräken försöker få ordning

Käre granne!
Jag har hört att du skaffat en ny motorcykel.
Ja, hela kvarteret har hört att du skaffat en ny motorcykel, faktiskt.
Och nog är det väl synd att enbart testa hur fort den går från 0 till 100 bara här på gatan? Det lär finnas väldigt fina vägar i Chile tex. Och många också! Du kan säkert vara borta i sådär en fem-sex år innan du har kört igenom hela vägsystemet.

Kära festprissar på väg till och från centrum!
Jag förstår att det måste vara ohyggligt svårt att hålla i en glasflaska under en festlig natt, jag menar, det måste säkert kräva en IQ på 40 allra minst. Men skulle ni ändå kunna försöka att hålla i flaskorna under er promenad och inte krossa dem mot gatan, precis där jag tänkt cykla?

Kära Ikea!
Visst gillar jag er högt och rent.
Men hur tänkte ni när ni tog bort trasmattorna ur ert mattsortiment? Tänkte ni inte alls på mig som inte vill ha en knasmönstrad wiltonmatta eller en gabbehmatta?
Och varför ha samma streckkod på olika färgställningar på ett tyg? Det leder ju till att det bara finns den illgula färgställningen på varuhuset varenda gång jag är dit, aldrig den svarta eller vita!





Trasmattor från när det begav sig. Blått kvällsljus ger en annan färg i bilderna...

Ett vitt par

Ibland funderar jag på om ni inte blir less på allt mitt pysslande?
Måla möbler, sy kuddar, texta skyltar, sy gardiner... jag blir inte trött på det, utan tycker att det alltid är roligt att komma på och genomföra en idé jag får. Men ibland blir jag förvånad över att andra vill läsa om det!

Hoppas att ni inte är less på mina stolar i alla fall! Stolarna är ganska utrymmeskrävande, och jag hade helt enkelt inte plats för fyra stycken på samma ställe, så då kunde jag testa att göra om dem i olika stilar. Här kommer nu de två som blev vita. Men jag är lite fundersam på om det blev lite tråkigt med vitt tyg på sitsen...?

Dessa målade jag med vanlig målarfärg, vilket var ett pillgöra utan dess like. Jag passade även på att pröva en ny färg för mig; Flugger råvit vattenbaserad, vilket var vad jag målade mitt arkivskåp med också. Färgen funkade bra, men det är aldrig en bra idé att måla med vattenbaserad färg ute när det är +25 grader.. färgen hinner nästan torka på penseln!




Och ifall ni undrar samma sak som min pappa så kan jag säga att det är meningen att de ska vara nötta lite här och där!

söndag 30 maj 2010

Ikea istället!



Mors dag är inte min favoritdag på året. Så nu packar vi in oss i bilen och åker till Ikea, och hoppas på att undvika dagen så mycket som möjligt.

Förresten kanske detta också är ett sätt att minnas mamma, om än lite udda. Hon var verkligen en stor Ikea-fantast, och sörjde över att vi då hade 54 mil till närmaste varuhus. Hon sade alltid, att om Ikea skulle öppna här i närheten så skulle hon minsann börja jobba där. Tyvärr fick hon aldrig besöka det varuhus som till slut öppnade nästgårds (dvs 12 mil bort..), vilket känns snöpligt.

Så, ni som har era mammor kvar, passa på att krama om dem varje dag!

lördag 29 maj 2010

Märkvärdig märkning

Veckans inköp: en Dymo märkningsapparat från Clas Ohlson! Den här mackapären trycker ut bokstäver i 3D och med lite retrostil.

Det här med bokstäver och text i inredningen tröttnar jag aldrig på, även om jag inte förstår mig på vissa ord... Men nu ska här märkas upp! Särskilt köket lever farligt just nu. Den stora konsten blir dock att försöka avstå ifrån att märka allt jag ser...




Men först loppis! Och håll tummarna för att de där krukorna jag av någon anledning inte köpte igår finns kvar!

fredag 28 maj 2010

It must have been love...

- Jaså, du gillar must fröken Fräken?!
- Nej, inte så värst!
- Men herr Fräken då, han kanske är värsta must-lovern?
- Nej, inte vad jag har märkt.
- Jamen, det kanske ska ställas till med mustfest?
- Fest? Inte har jag tid med sådant i helgen, jag ska ju åka till Ikea!
- Vad ska du då med must till?!?
- Men! Ser du inte FLASKAN!! Hur snygg som helst ju! Det där med att hitta ett användningsområde är ju klart överskattat...








Det ska erkännas att även kryddväxterna har köpts ur ett dekorativt perspektiv... Blanka skålen köptes för en hel femma på loppis förra helgen.

torsdag 27 maj 2010

Lura sig till städat

Jag gillar inte att städa.

Och med städa menar jag detta ständiga undanplockande, dammtorkande och dammsugande. Det här med att ställa saker tillbaka där de har varit, hur långtråkigt är inte det?!
Så, för att lura mig själv så ser jag till att få det städat genom att möblera om, byta ut möbler, hänga om tavlor osv. Jag vill ha något nytt att vila ögonen på. Från totalt kaos till ordning.

Så därför har jag möblerat om igen i sovrummet. Och för att få plats med mitt arkivskåp. Det anlände i missfärgad och delvis blekt ek. Fort trollade man på ett lager med oljebaserad färg, sedan två lager vattenbaserad färg. Blev inte pjåkigt alls! Samtidigt bytte jag stil i sovrummet, den mer romantiska känslan fick ge vika för lite mer grafiskt, bland annat med Marimekkogardin.





onsdag 26 maj 2010

En silverkant

Ett kort tag efter att jag skrev förra inlägg så sprack himlen upp och solen kom fram! Inte kan man låta ett eländes elände-inlägg då stå överst.

Och något som också kom fram igår var ett underbart tillskott till Sturehoffamiljen, nämligen den fina vinst som jag vann hos Norrgårdens inredning. Nu startar det trivsamma bekymret med att bestämma var den ska stå, och vilken blomma som är värdig att placeras i den. Ni hör ju, jag kommer att vara upptagen i en sådär två-tre veckor!..




De svarta stolarna har nu fått en sits, det blev svart linne!

För er som hade frågor kring sprayfärg när jag visade dessa stolar senast - ni har väl inte missat att jag svarat på de frågorna i det inlägget? Klicka HÄR

tisdag 25 maj 2010

En Frökens klagan

Vad är det här för något?

REGN? Mulet? Grått? Uschliga 11 grader?
Alla kollegor i Florida, Italien, Thailand, Paris eller på Malta?
Och jag måste gå till jobbet ÄNDÅ?



När man kunde vara på loppmarknad i Paris...

söndag 23 maj 2010

Målamålamåla

Ibland gör jag faktiskt annat än målar. Den här helgen var dock ingen sådan helg.
Nu känner jag mig liiiite trött på målandet, eller snarare tiden det tar att vänta på att målarfärgen ska vara torr.

Här kommer i alla fall en till möbel som jag fått genom pappa, en söt liten bänk utan större märkvärdigheter. Tidigare missfärgad furu, nu målad i matt vitt.
Och se se, två nya olivträd fick följa med hem från Stockholm, hur fina som helst och till billig peng! Fast vissa förstod inte vad man skulle ha sådana där "buskar" till - men till den kretsen hör väl inte ni bloggläsare?!




Det blir ändå ett särskilt vackert ljus när kvällssolen faller in genom fönstren, ett slags varmt skimmer... vad jag älskar sommaren!

lördag 22 maj 2010

Möjligheter och omöjligheter



Istället för att göra en lista på allt som jag tänkt göra över helgen, vilket oftast skapar mer stress än entusiasm eftersom jag aldrig hinner göra allt det jag vill, så listar jag det jag har gjort idag. Så kanske jag jag tänka på allt det jag gjorde istället för att fokusera på det jag inte fick gjort.

- Cyklade iväg till loppis, och blev tre brickor, ett fat och en metallskål rikare
- Målade målade och målade snirkelstolar vita
- Blev galen på hur omöjligt det var att måla sagda stolar
- Började sprätta sitstyget på de omöjliga stolarna, och fann att det tyget var om än omöjligare att få bort pga överdrivet användande av spikar
- Lät bli att städa eftersom jag inte kände för det
- Sprayade om två av tre brickor
- Klädde om stolsitsar

Och så det mest fasansfulla, det är bara +15 grader här, så jag var tvungen att ta på mig långbyxor när jag cyklade och handlade! OCH jacka!!

Hm, tja, lite hann jag väl göra. Men tur att det är söndag imorgon!

fredag 21 maj 2010

Gott nog, och bättre ändå

Dagen efter, då är jag verkligen jättebra!

På måndag kommer jag på alla de idéer som jag skulle ha genomfört under helgen.
När det börjar att regna, inser jag att jag skulle ha solat mer (här vill jag dock betona att det inte har regnat här utan fortfarande råder sommar!).
På planet hem från Stockholm minns jag alla de saker som jag inte köpte i Stockholm.
När jag ska sy av det blommiga tyget minns jag att blommigt inte är min grej.
På morgonen kommer jag på att jag skulle ha lagt mig tidigare igår kväll.
En vecka efter en dräpande replik från en mansgris kommer jag på vad jag skulle ha sagt.

Men livet är ju ingen film där man har en manusförfattare som kan styra upp handlingen. I verkligheten gör man ju så gott man kan,utan en retuscherare.

Å andra sidan har jag en mängd ideer till nästa helg, ser inte ut som en kokt kräfta, ångrar inte märkliga inköp, har tyg att sy en kudde av till en blomälskande kompis som fyller år och får mycket roligt gjort under kvällen. Och jag är en harmonisk, stark och balanserad människa, som inte behöver säga elaka saker till andra för att framhäva mig själv, till skillnad från vissa mansgrisar.

Dessutom köpte jag verkligen det fat jag ville ha i Stockholm, och lade inte tillbaka det! (Fatet kommer ifrån återöppnade R.O.O.M)





Och har ni sett vad jag har vunnit? Jag är så glad Susanne!!

tisdag 18 maj 2010

Svisch in, svosch ut

Inte nog med att det fortfarande är soligt och varmt (vi är fortfarande i chocktillstånd häruppe) , nu drar jag till Stockholm också! Så här blir det inte mycket skrivet.

Istället kan ni spana in två av de fyra stolar som nyligen fick komma hem till mig. Som vanligt är jag alldeles för snabb med att dra fram färgen, så jag hann aldrig fota dem före (men tänk er en hemsk guldbrun färg). Jag besparar er även synen av stolsitsarna som nu är klädd i ett noppigt 70-talstyg, men som kommer att bytas mot ett linnetyg framöver.

Denna gång provade jag att spraya stolarna vilket visade sig vara ett smart drag med alla snirklarna (de två andra stolarna håller jag på och målar vita med pensel, och jag beräknar att de kommer att vara klara till jul typ...)





Just nu är jag väldigt nöjd med stolarna och jag hoppas att jag inte tröttnar lika fort som med det svarta bordet...

UPPDATERAT!
För alla er spraylovers därute så ska jag här försöka samla ihop svar på en del av de funderingar som ni haft om sprayfärg.
Jag använder Biltemas sprayfärg på burk, och använder då även en sprayprimer som gör att färgen sitter bättre. Huruvida sprayfärgen sitter sämre eller bättre än vanlig färg får jag återkomma till efter att jag haft stolarna i bruk ett tag. Vill man försäkra sig om att färgen ska hålla för tuffare tag bör man nog lämna in dem på sprutlackering, gissar jag.

Man sprayar i tunna lager, många gånger. Lätt på handen och med många pauser så färglagren hinner torka! (ingen risk för fingerkramp)Får man bara in snitsen är det inte så svårt, så man kan ju öva på lite andra saker först. Det gick åt lite mindre än en sprayburk till varje stol, så det går åt en del...
Var utomhus! Sprayfärg luktar, hur mycket som helst! Det händer ju att det hamnar sprayfärg på annat än möbeln, så man får ha skydd omkring. Dock brukar färgen inte hamna på en själv.

måndag 17 maj 2010

Stängt pga tjäenlig väderlek


På grund av värmebölja, blå himmel, strålande solsken och en hjärna som är ur funktion tack vare de vädermässiga förhållandena hålles denna blogg stängd tills annat meddelas.

Pust! Livet är härligt!

lördag 15 maj 2010

För mycket är aldrig tillräckligt

Det här med att vara lite lagom är inte min grej. Ska det vara så ska det vara, det är däremot något jag känner väl till.

Hade jag varit mer lagom att jag nöjt mig med att måla en stol, dammsuga och sedan ligga ute i solstolen resten av helgen.
Men eftersom jag är den jag är så håller jag just nu på med att:
- måla två stolar i vitt ute på balkongen
- måla en bänk vit i vardagsrummet
- spraymåla två andra stolar svarta ute på gården
- måla ett arkivskåp i ek vitt i sovrummet (det minst genomtänkta eftersom färglukten från det har lett till att jag varit tvungen att sova på soffan två nätter)
- gå igenom och rensa bland alla mina tidningar och böcker, allt det väl utspritt i vardagsrummet
- rensa källarförråden och lämna en mängd möbler till second hand

Nu sitter jag här i vad som bara kan beskrivas som uppföljaren till Jerusalems förstörelse och undrar om jag tagit mig vatten över huvudet? Speciellt då det för tredje dagen i rad är +23 grader och strålande sol ute.




Lagomt rostig urna med en tillhörande rostig spaljé för en femma - lämnar man saker till loppis så måste man också få köpa saker!

fredag 14 maj 2010

Det vackraste jag vet


Vet ni vad det här är?

En vanlig gräsmatta med ogräs på, kanske ni säger?

Fel, fel, fel!!! Ni förstår, det här är en gräsmatta som det INTE ligger en fyra meter snöhög på längre. Det är så vackert att jag blir alldeles svag i knäna.

Vem behöver rosor?

torsdag 13 maj 2010

Saker som hände idag;

Mina två Billybokhyllor med vitrindörrar började att välta när jag höll på att tömma dem. Hyllorna föll inte ned över mig, eftersom jag panikartat höll emot. Däremot fick jag både en zinkkruka och en korg i huvudet.

Pappa kom och skruvade fast bokhyllorna med möbelvinklar medan jag blängde lömskt på hyllorna.

Jag försökte bota huvudvärken genom att måla ett arkivskåp, en bänk och fyra stolar med oljebaserad färg. Ja, man har ju ont på ett annat sätt i huvudet nu.

Jag insåg att man ska använda utspädd vattenbaserad snickerifärg när man vill lasera en byrå om det ska bli bra.




Nu är jag jättenöjd med byrån som fått "skurgolvskänsla" - vitt men man kan ändå se träådringen.


Och så kom sommaren till stan. 23 grader och strålande sol, jo man tackar!

Det har alltså varit en intressant första dag på ledigheten.

onsdag 12 maj 2010

Det är nog nu

Igår jobbade jag 14 timmar i sträck.

Idag blev jag ifrågasatt i min yrkesroll, som person och för att jag var tjej.
(dessa kommentarer fälldes av personer där den ene lider av hybris och den andre av att vara en komplett idiot och mansgris)

Så jag vet inte vad ni säger kära bloggläsare, men jag tycker att jag gjort mig förtjänt av fyra dagars ledighet nu.

Imorgon sker dessutom en leverans av ett helt gäng möbler, äntligen! Så nu väntar en helg full av trevligheter.

Och jo, vädergudarna? Det gör ju ingenting om det INTE blir hagel, regn och två plusgrader hela helgen, eftersom jag tänkt stå utomhus och sandpappra för allt vad jag är värd. Och vill plantera ut lite blommor, min krasse tar snart över hela köket.





Mina Floraböcker har fått offra sig till förmån för att bli konst. Jag har hängt upp bilderna på ståltråd istället för snöre för att få dem att hänga så rakt som möjligt, men jag klurar på en ny lösning.

måndag 10 maj 2010

Näe!

Näpp, allt går inte att linoljebetsa!

Detta är den smärtsamma erfarenhet jag gjort ikväll. Smärtsam därför att det inte är behagligt att gnugga bort sagda bets med stålull. Och för att möbeln jag försökte betsa nu inte ser vacker ut...

Varför är vissa ideer så mycket bättre i huvudet än ute i verkligheten?

Tur att man kan måla skyltar! Det kändes som om detta citat verkligen talade till mig, bra att trösta sig med när det ser stökigt ut här hemma...





En oreda full av skönhet.
(och zinkkrukan bredvid kostade en femma på loppis i lördags!)

söndag 9 maj 2010

Friska vårvindar

Med risk för repressalier från vädergudarna skriver jag det här ändå - det verkar som om det blivit riktig vår nu!

Med varmare temperaturer utomhus, inleds min favoritsäsong, den då man kan vädra hela dagen igenom utan att förfrysa tårna. Jag älskar frisk luft! Så fort tillfälle ges läggs kuddar, täcken, mattor och filtar ut på vädring på balkongen och jag öppnar gärna för korsdrag. Det ska dofta av vår och friskhet i hela lägenheten, och allt av vinterns instängdhet ska bort.

Nu glömde jag kanske bort att säga att JAG tycker att det är lagoma temperaturer för att vädra dagarna igenom. Herr Fräken däremot, sitter i ett hörn av soffan, huttrar, blå om läpparna och hojtar att jag måste stänga fönstren innan han förfryser.

Jag säger då det. Killar är då allt bra känsliga.




Enkel grundregel - när man kan ha penséer ute, kan man också vädra hela dagen!

lördag 8 maj 2010

Lite ränder

Förra helgen fick jag ett pysselryck trots min förkylning. Eller kanske tack vare, jag kände att nu går det inte att ligga på soffan kängre, jag måste få göra något!

Så min skohylla (Leksvik från Ikea, fast ommålad i vitt) fick ett enkelt.. ja, vad ska man kalla det? Förhänge? Nu slipper jag se röran med olika skor, och kanske blir det lite mindre dammigt i hyllan. Man kan ju alltid hoppas.




Tyget är från Linum, och efter att jag sytt det så satte jag upp det med att helt enkelt häfta fast det i underkant på skivan. Häftpistol klarar ingen pysslare sig utan!



Och titta, virkade matta nummer två har blivit dörrmatta. Tyvärr funkar den inte så bra, eftersom ingen nämns använda den, utan kliver över den..

Nu: loppis!

torsdag 6 maj 2010

God smak

I många inredningsprogram, i samma ögonblick som det omgjorda rummet presenteras, brister ägarna ut i "Åh vad alla våra vänner kommer att bli avundsjuka!"

Avundsjuka? Är det det som man vill uppnå med sitt hem? Handlar inredning om att ha de nyaste, dyraste och mest extravaganta prylarna och möblerna, för att imponera på bekantskapskretsen?

När det kommer till kritan, tror jag att det inte blir godare bullar bakta (eller oftare) för att man har en Kitchen Aid, ett Smeg-kylskåp eller specialimporterad marmor på köksbänken. Jag hoppas verkligen att trivseln sitter någon annanstans än i plånboken.

Här i bloggen vill jag visa att man kan göra mycket utan att skuldsätta sig upp till öronen. Man kan inreda och skapa ett hem som man trivs i här och nu. Vänta inte på att den där sekelskiftesvillan ska bli din och att du då först kan börja göra något åt dina inredningsdrömmar.

Ibland är gräset grönare på andra sidan. Ibland är det bara gräs.
Och ibland hittar man blåsippor (nehej, det var visst scilla har jag nu fått veta!) där man minst anar det.





Nu ska jag baka kladdkaka. Jag kan garantera att den kommer att bli jättegod även utan en Kitchen Aid.

tisdag 4 maj 2010

Bara vänta, bara vänta...

Pappa Fräkens version av händelseförloppet:

För ett kort tag sedan, lika med tre veckor sedan:
Pappa F -Vill du följa med och kolla om det finns några möbler som du vill ha från föreningens rensning?
Fröken F -Jaaaaaaaa!

Nyligen, lika med en vecka sedan:
Fröken F -Hur gick det med de där möblerna som jag ville ha?
Pappa F -Ja, jo, föreningen ska kolla först om det är okej att du får möblerna, vi ska ha något möte så då ska jag passa på att fråga!

Alldeles nyss, lika med för fem minuter sedan:
Pappa F -Nu har jag kollat upp möblerna, du får dem, så jag kommer förbi med dem nästa vecka! Det är väl bra att du kan få dem redan då!


Fröken Fräkens version av händelseförloppet:

Ungefär samtidigt som dinosaurierna vandrade på jorden var jag och kollade på fyra stolar, en bänk och ett gammalt arkivskåp som jag kanske skulle kunna få från några som inte ville ha kvar dem länge. Sedan har jag väntat och väntat, kungar och presidenter har bytts ut, men fortfarande har jag inte fått möblerna. Så får jag reda på att äntligen ska möblerna bli mina, men jag måste vänta på dem ända tills jag går i pension!!

Ibland tror jag att jag ser på tiden på ett helt annat sätt än resten av världen.




All vår längtan bliver lång.

måndag 3 maj 2010

Blommande comeback

Officiell version: äntligen frisk och på plats på jobbet, redo att hugga tag i alla gigantiska högar!

Inofficiell version: äntligen frisk och längtar hem.. (Gott folk, förstår ni hur mycket som är opysslat efter en veckas konvalecens??)




Och kommer inte blombudet hem till en, så får man helt sonika åka till blomaffären. Klart att man måste köpa en kruka, en Plättar i luften och två glasvaser för att fira att man är på benen igen.