fredag 15 augusti 2008

"Det måste vara lite stil"


Ibland får jag frågan om vad jag har för inredningsstil egentligen. Då kan jag säga att det finns mycket jag tycker om, men att alla stilar kanske inte passar ihop samtidigt. Marimekkoblommor och mormors spetsduk skulle jag inte blanda tillsammans. Jag tycker dock att man ska blanda både nytt och gammalt, och se till att man inte bara tänker i olika mönster utan även strukturer och material.

Beroende på humör och årstid så varierar jag. Ibland är det mer strikt, ibland mer 50-tal och retro och ibland lite vitt och nött (det sistnämnda särskilt på sommaren). Jag gillar inte att ha för mycket grejer framme och det får inte bli för gulligt. Jag tycker absolut inte om färger som gult och terracotta, och står inte ut med att ha en "varm" inredning. Jag tycker om avgränsade rum med dörrar som man kan stänga, och öppna planlösningar med sex meter i tak är inget för mig.

Jag tycker också att man får ta en viss hänsyn till huset där man bor, när det är byggt och i vilken stil. Hos mig, i ett 50-tals hus, passar inte en orientalisk inredning tex och det går inte heller att göra det för lantligt och allmogeinspirerat.

Jag älskar vitt, och det i kombination med svart kommer jag alltid tillbaka till. Stormönstrade tapeter är säkert snyggt, men då jag tröttnar och vill göra om jämt, så skulle jag känna mig väldigt låst med sådant.

Men trots allt är detta en fråga om vad man trivs med och vad som funkar för en personligen. Jag tycker att det är trist om inredning handlar om vem som har dyraste grejerna eller om man inreder för att imponera på andra.

17 kommentarer:

Caroline/drömlägenheten goes radhus sa...

Mycket bra skrivet!

Att imponera på andra med sin smak och inredning är ett konstigt sätt att vilja imponera på. Varför vill man det? Speglar ens dyra smak att man är bättre? Ibland kan man undra. Om man sedan tycker om design som ibland kostar och vill unna sig en klassiker eller två så sä är ju det ett roligt sätt att få ett personligt och mixat hem.
(Är själv väldigt svag för danska klassiker.....).

Ha en fin fredag!
Kram Caroline

StrandviksVillan sa...

Håller med föregående: Bra skrivet!
Själv har jag inte råd med nån "dyr smak" och märkesvaror, men gillar faktiskt att ta tillvara sånt som redan finns och göra om, eller att ärva grejer av nån som inte behöver/vill ha dom längre. Bara genom att byta plats på en grej kan den bli som ny har jag märkt också!

Tjohalia sa...

Det håller jag med om! Man ska utgå från en själv när man inreder och inte efter hur andra tycker att det borde se ut. Kram Sandra

Sara sa...

Hejsan
Vad bra du beskriver din stil. Jag gillar den verkligen.
Kram Sara

Anonym sa...

En till som är som jag, vad härligt.
Sicken tur vi har som är så flexibla,(fniss)!

Ursäkta att jag är lite tråkig nu och inte kommer men en massa inlägg men det står stil här lixom.

Ha en bra helg!!

Linda -Galleri Palla sa...

Klokt! (Men hade inte förväntat mig något annat heller :))

Skönt med arbetsfri tid så du kan pyssla igång ordentligt! Det ska jag också göra...

Anonym sa...

Men så bra sagt....jag tycker oxå likadant. Men jag kan ibland inte förstå mig på mig själv...sånt som jag verkligen ogillat kan jag sedan helt ändra uppfattning om o vilja ha....Jag gillar nog egentligen det ganska avskalat (men kollar mig omkring...nej det är inte avskalat hemma hos mig direkt), har lite blandat, gammalt, nytt o sånt som kanske inte passar ihop direkt men som jag gillar....Ibland skulle jag vilja vinna myyyycke pengar o kasta ut allt o börja om på nytt, men blir jag lyckliare för det...nej det tror jag inte.
Nu har jag en blåbärspaj i ugnen,ska köra hem till mamma o pappa med den o muta mig till ett par tre tvättar....trevlig helg kramar

Anonym sa...

Jag kan inte annat än hålla med dig och föregående talare. Klokt sagt. Min/vår stil är nog odefinierbar, vi kör på det vi gillar helt enkelt!

Helena sa...

Hej! Tack för tipset om karbonpapperet, ska prova i helgen.
Vad gäller stil och dyra saker så känner jag mig jätte nöjd om jag fått till ett rum som jag trivs i till en billig peng. När jag handlat något brukar min sambo alltid säga: Har kostat? Han vet att jag ofta fyndar och det gör mig sååå lycklig....
Ha en trevlig helg/ Kram Helena
-Är det ok om jag länkar dig?

Anonym sa...

Tur att igelkottarna har fått lite trafikvett så du slipper agera räddare. Här finns inte en endast igelkott, inte vad jag sett i alla fall men det vore kul med en sådan i trädgården.

Inredningsstil, jag har nog ingen är jag rädd. Inte så där tydlig som många har utan för mig har det varit mycket gården som fått bestämma.

Däremot kan jag tycka om många stilar och njuta av det hos andra även om jag inte kan ha det själv på grund av hundarna. That's life :0)

~Livet i byn

Blåbär och hallon sa...

Hej! Gillar verkligen din blogg, den kommer jag hålla koll på. Det verkar som vi delar intresset om tyger, jag älskar tyger och köper sån´t jag gillar oavsett om jag vet vad jag ska ha det till eller inte. Fina tyger kommer alltid till användning, förr eller senare.

Vardagstugg sa...

bra sagt!

Trevlig helg på dig!

Annelie

Gårdsromantik sa...

Du verkar ha bra koll på vad du gillar - stämmer ganska väl med mig.

Jag lovar - inga mjukisälgar i kyrkbyn!;-)

Kam Maud

Anonym sa...

Nu är det så att denna damen har kontakter på IKEA, blev jublande glad när jag fick ett ex. Den kanske finns som låneex om jag inte fattade henne helt fel. Annars är det tisdag som gäller!

Ha en bra helg!

Kram

Frida sa...

Hej!
Jag hittade hit av en slump, väldigt trevlig sida och kloka ord. Jag tycker också om att blanda gammalt och nytt, det blir personligt.
Du verkar ha ett personligt och trevligt hem!
Kram Frida

Anonym sa...

Det där lät som jag skulle beskrivit min inredningsstil =) Ibland har jag svårt att beskriva min stil men här tycker jag du fick med det mesta. Mycket bra skrivet!!

Trevlig helg! kram Pernilla

Monkan sa...

Jag är så imponerad av dig och andra som alltid får till det så bra hemma. Begåvade helt enkelt :-) Jag går efter mottot ”allt som inte skär sig funkar” både för hemmet o kläder :-) Mitt problem är Velighet. Jag kan aldrig riktigt fatta Beslut. För om jag gör det, tänk om jag ångrar mig sen! Därmed blir saker ogjorda eller halvgjorda. Jag har skåp under sängen som väntat på målning i… 7-8 år eller nåt sånt… ett flertal skåp som väntar på att få handtag. Vågar inte borra, tänk om det blir snett…! Målning av skåpen kan komma att ske inom ett år... :-) för nu målar jag massa smågrejer och det är som test inför Det Stora.

Du är lite impad av mitt köksbord hör jag ;-) Ah, ”mönster” kan ju betyda olika saker, i detta fall gäller det kopiera av mönsterdelarna från symönstret till tyget (och jag kom på att det inte var huvatröjan utan en t-shirt som jag avbildade). Man har ett nytt köksbord, lägger på en vaxduk för att skydda, testar att kopiera över mönsterdelarna till tyget med kalkerpapper o sporre, kollar att bordet ser ok ut. Detta med ett tjockt tyg. Sen syr man en tröja i ett tunnare tyg, utan att kolla om bordet är ok när man för över mönstret, det gick ju så bra förra gången. Med ett TJOCKT tyg ja!

Jag har inte kånkat ner nåt i förrådet idag, har varit o firat pappas födelsedag. Jag skulle ha tagit med mig en kasse böcker från Högen-med-saker-som-ska-bort, och ge till syrran, men jag blev jättesen så jag kom på att jag måste springa till tunnelbanan och då fick jag lämna den tunga kassen hemma.

Jättesen blev jag för att jag måste fota wordle-tavlan som jag gjort till pappa. För att jag skulle visa syrran på bussen, ifall hon hellre ville köpa en chokladask. Smart, på bussen skulle det ju ändå vara för sent att kunna handla!