onsdag 27 juli 2011

Sommartider är spraytider

Den senaste tiden har jag fått en del frågor kring sprayfärg. Man kan även läsa lite mer om spraytips här.
Bland annat har ni undrat om man kan spraya blanka och lackade föremål och glas. Och det var jag också nyfiken på om det gick. Jag har tidigare sprayat keramik utan lack, vilket gick bra.
I rent vetenskapligt syfte inhandlades därför en liten keramikljusstake i någon slags gul färg som också var lackad.


Efter ett par omgångar med blank vit sprayfärg så ser den numera ut såhär.

Jag märkte snabbt att det var väldigt tunna lager med sprayfärg som gällde, annars började färgen rinna direkt! Ju blankare föremål, desto större chans att färgen rinner!
På keramik kan man nog prova att använda sig av ett väldigt fint sandpapper och slipa lite lätt för bättre fäste, men jag är tveksam om det funkar på glas. Reporna på glas lär nog synas genom sprayfärgen som inte är så bra på att dölja skavanker.

Dock, och det här kanske ni redan har förstått, kan man inte spraya sådant som man tänkt ha mat på, äta ifrån eller ha vatten i under långa perioder.


Regnet och molnen drog igår bort i samma stund som jag skrev om dem, så det blev inte så mycket pysslade som jag hade tänkt. Just nu skiner solen, fastän det visst ska regna?! Kanske SMHI glömde bort att tala om det för vädergudarna... så jag vågar mig nog en sväng till stan!

13 kommentarer:

Betong ute och inne sa...

Godmorgon, åh vad kul..jag har lite sprayfärg kvar...kanske ska pröva på något....japp så får det bli....
Kram och ha en skön dag...Malin

Marita sa...

Vad fin den blev!! Tack för alla bra tips!
kram, Marita

Designe sa...

Blev ju superbra och jag älskar din tapet! :)

Lisa.L sa...

Hittade en gammal golvlampa i trä i en garderob här hemma. Att måla denna svarvade sak kändes inte lockade ;P så jag tror minsann jag ska pröva spraya den ist, nåt du har prövat ? Spraya trä ? kram

Grodmamman sa...

Tur att det fungerade för ljusstaken blev ju jätte fin spraymålad i vitt!:)
Jag är så lycklig idag för jag har fått sola några timmar och även tagit årets första dopp!!! Ok, det var i en 24-gradig bassäng på vårt utomhusbad, men det gjorde ändå att jag hyperventilerade innan jag doppat mig!:)
Kram

Tina sa...

Ljusstaken blev riktigt bra i vitt.
Har en burk i skåpet, kanske skulle ta fram den en dag.
Solen har visat sig idag för mig med, hoppas den stannar ett tag!

Må så gott du kan!

Mia sa...

Ljusstaken blev jättefin..
Jag är oxå en sån som använder sprayfärg (väldigt mycke enligt min sambo).. Kika in i min blogg, där finns många spryade alster..

Johanna Stålros sa...

Länge leve sprayfärgen!!!! Kram j

Ljuva Drömmar sa...

Först kommer ett väldigt sent GRATTIS på 23-årsdagen!
Jag har haft lite bloggläsarsemester och missat en massa du skrivit men det ska jag ta igen nu. Nu när du så fint visat att det går att spraya keramik så ska jag nog prova mig på detta. Har en stor korg som först ska få bli sprayad vit.

Ha de gott, kramar Maria!

Helena sa...

Snygg tapet!Hos mig finns taper från just Gammelsvenska tapetboken.
Såna gillar jag!
KRAM från mig!

Karin A sa...

Det där såg ju riktigt bra ut. Jag har testat att spraymåla ett bar saker, bla ett tidningsställ (mycket lyckat!) och några ljusstakar (färgen blev alldeles för tjock). Kul att det är fler som syr gardiner. :)

Otaliga projekt sa...

Tack så mycket för tipsen. Nu känner jag mig så stärkt att även jag ska testa.
Sarah

Monkan sa...

Bra att hitta olika skäl för att få köpa diverse saker, vetenskapligt syfte, det skälet ska jag lägga på minnet, kan säker täcka in det mesta :) Förbättra världen skulle man kunna kalla det också, för världen blev helt klart mycket vackrare nu efter din sprayning.

Jaha, så var det över nu alltså. Jag spanade heeela tiden när jag var ute på stan men lyckades inte se nån som kunde tänkas vara Fröken Fräken. Jag såg bara massa påpälsade typer och de var ju helt klart lokalbor :) Som sagt jackor och stövlar, helt ofattbart hur de klär sig. Ja jag säger "de" för även om jag bor i Stockholm så känner jag mig som en avvikande sort just nu, som har stoppat undan alla byxor tills sommaren är över, det som gäller för mig är kjol, linne, träskor och kanske en kofta i beredskap. Lite läskigt iofs, för man vet aldrig om man ska komma i jeansen sen igen till hösten, kjol är ju lite mer förlåtande till sommarsvullande. Men visst är det väl fikabröd som är där längst ner i kostpyramiden, den där stora delen? :)

Ooootroligt tjusigt bord. Jag tycker det är vansinnigt snyggt med rutigt på det där sättet, drömmen vore ett rutmålat plankgolv i köket. Dröm, dröm, dröm. Jamen, jag har ju bakat drömkakor, kanske jag kan lägga ett gäng på nåt offeraltare och så simsalabim så får jag mitt rutiga trägolv?

Visst kan man handla för 35 kr här också :) själv är jag t.ex mycket nöjd med väskhandtag i bambu 30 kr (satt visst en väska på handtagen också... men den klipptes bort direkt vid hemkomst) och en liten minivas 5 kr. De loppisar jag går till är "organisationsloppisarna" Stadsmissionen (mest), RK, Emmaus och Myrorna, och det finns väl inte direkt några "riktiga" loppisar här, eller? Jo, Hötorget på söndagar. Men ÅterVinnarna där jag fyndade handtag och vas är i alla fall billigare än de övriga. Vasen skulle väl t.ex ha kostat minst 10 upp till 40 kr på Stadsmissionen. 10 tycker jag ju fortfarande är billigt, och alla de här loppisarna har väl som mål att dra in pengar till sina olika verksamheter. Såååå, det känns helt ok att trilla dit... när jag går för att lämna in nåt till Stadsmissionen som de kan sälja, så slutar det oftast med att jag kommer ut med nåt annat, som jag fått betala för... De har verkligen en smart affärsidé :)