onsdag 11 mars 2009

En annan samling

Idag ska jag vara litterääääär.

Jag samlar ju på både ett och annat, vilket både mina skåp och källarförråd är väl medvetna om. Utöver det så älskar jag att läsa och har en hoper favoritförfattare vars böcker jag också samlar på. Vissa titlar har jag i flera exemplar, men i olika utgåvor och således med olika utseenden och typografi.

En riktigt gammal favorit (från tiden man var ung..!) är Lotta-böckerna skrivna av Merri Vik. Läs mer om dem här ifall du missat dessa förnämliga böcker. Jag samlar fortfarande på dem, och en anledning är de fantastiska omslagen. Sedan uppskattar jag fortfarande språket i böckerna, hur berättelserna flyter fram och sådant är viktigt för mig. Och det finns ingen som kan göra sådana härliga sommarskildringar som Merri Vik...

33 kommentarer:

VITA NYANSER sa...

Vad kul att se de där gamla böckerna igen = ). Kram L-L

Anne sa...

Vilka fina böcker!
Har läst väldigt mycket i hela mitt liv (ja ok, sen jag kunde läsa själv då)
Hade många olika favoriter som liten, bland annat Kitty böckerna, men dessa böcker om Lotta har gått mig förbi!

Idag samlar jag på alla möjliga böcker i olika genrer beroend epå humör - men ibland köps det böcker bara för att omslaget eller titelt tilltalar mig :)

Kan hända att det blir lite torka hos mig nu någon dag... huvudet är helt tomt och det finns inte mycket inspiration att hämta i nuvaranda boendet... men efter torsdag om bredbandet hoppar igång oc fungerar som det ska så kommer det uppdateras friskt!

Hoppas du får en fin dag!

♥ mamman i huset ♥ sa...

Jag håller med dig om att de böckerna är både härliga att se på och roliga att läsa. Faktiskt hade jag glömt bort dem... Tack för påminnelsen.

Håller även med om att vissa bokomslag är så fina så att man skulle vilja se dem jämt. Kolla in bild 2 i den här länken:

http://etthusivitt.blogspot.com/2009/03/ljuvlig-varig-inspiration.html

Fint, va?

millandante sa...

Verkligen underbara omslag!
Nu har jag klickat för skogen, bra och tack för att du skriver om det!
Så fina ljuslyktor!
Ha det gott
Kram

Casa Loda sa...

Ja, dom böckerna kommer man ju ihåg. Stor favorit. Jag har också kvar mina gamla Lottaböcker, känns svårt att lämna ifrån sig.
Ha det bra!
/Annika

s.m.i.l.e sa...

Åh, vad det väckte minnen! Jag älskade Lottaböckerna! Tyvärr har jag inte sparat alla, så jag ska nog också ge mig ut på jakt efter att göra samlingen komplett. Vill ju inviga min dotter i den fantastiska Lottavärlden!

Tack för att du väckte minnen till liv och tack för tipset! Här är en länk som du kanske tycker är kul, du som också gillar Lotta:
http://hem.passagen.se/lottabok/lotta.html

Alltid kul att läsa om dina fantastiska pysseltips. Att du orkar och hinner! Men fint blir det.

kram och fortsatt trevlig vecka!

chokladblomma sa...

Hoppsan, de där har jag missat. Fast jag var nog helt fast i Jill-böckerna och annat med en massa hästar i!
Håller med om att de var väldigt fina att se på!
Ha det gott!
Kram

Malin sa...

Hahaha, vad nostalgisk jag blev!
Jag var en riktig bokmal när jag var liten, så både Lotta och kitty var böcker jag plöjde igenom.
Man undrar ju vad ungarna läser nuför tiden?
Inte är det då Lottaböcker inte..eller?=)

Nu har jag inte läst en vettig bok på länge. Är lite av en periodare gällande böcker, men nu är det stiltje må du tro!
Ska börja läsa "En Ny Jord" av Eckhart Tolle, har inte kommit till skott riktigt..
Våren kommer med energi, kanske jag får vänta tills dess!

Lina sa...

Jag ska hålla ögonen öppna!
/Lina

In my house sa...

Oj, vi är verkligen olika på många sätt!!! Jag gillar mer att veta lite om personen bakom bloggen,,, man själv har ju alltid kontrollen!

Självklart bestämmer jag vad som ska skrivas å visas,,, gör absolut inget om folk går förbi för att titta,,, de tycker ja ä kul,,, jag står ju för allt och mitt hem.. Blir bara smickrad! Eftersom jag håller på med inredning hela tiden, tänker inredning drömmer inredning så tycker jag bara att hemma hos reportage som vårat kök, är skit kul och en rolig erfarenhet!!!

Jag hade tyckt att de va kul å veta vad du jobbar med och typ lite sånt! men accepterar om man vill va anonym! Haha, jag tänker att du har långt hår - med slitna toppar *fniss* Eftersom du inte hade klippt dig på jättelänge!!!! Tihi,,, skratt....
Du är helt enkelt en anonym Fröken ;)


j

In my house sa...

Glömde juh! det jag inte hade velat är ju att folk (som man inte gillar istan) att dom ska vara här och kolla! fast de kanske dom redan gör!!!!

Eftersom jag någongång ska öppna en egen butik,,, så är ju lite halv reklam om mig, rätt så bra!!!!

Nu ska mamma å ja till Mairo,,, ha presentkort där... Vet duu, på Fredag ska vi till Malmö,,, wiiieee Stoff å stil....

=)

Jo sa...

Lottaböckerna är fantastiska! :D Finns det bättre böcker att slöläsa på sommaren ute i sommarstugan? Mina böcker kommer att ligga därute, tillsammans med gamla fina Starlet"böcker" (de med serier oach allt blandat, dvs det lilla formatet) och Bustertidningarna. :)

Anna sa...

Tack för påminnelsen, kanske skulle leta reda på "Lotta-lådan" och se om det är något döttrarna skulle kunna tänka sig att läsa...

Det var absolut min bästa favoritserie som liten. Kommer ihåg att jag gick läsandes till och från skolbussen, tur att man blev ivägskickad i tid för det tog ju si lilla tid. :-)

Anonym sa...

Litterääär var det ja ;) Ska ärligt erkänna att Lotta och jag inte har stiftat bekantskap ännu. Själv samlar jag på Maria Gripes böcker, hennes språk är för mig magiskt. Har inte läst några böcker mer än en gång förutom hennes och så Harry Potter-böckerna. Okej då Astrid Lindgren böckerna också då...Haha jag och barnböcker klickar, så är det bara.

Anonym sa...

Kitty var mina favoriter. Läste dem högt för mina barn oxå. Så då fick man anledning att läsa om dem. Igår hade jag en annan läsning. Lusläste hela din blogg. Jätteroligt. Länkade till dig från min blogg oxå. Ha det så mysigt.

Fröken Eko sa...

Lotta-böckerna är ju super! Läste dom själv när jag var yngre (och ibland nu också...). Faktiskt jättebra och mysiga böcker, måste gräva fram dom ur gömmarna pånytt nu :D

Häls. F

p.s. hittade hit via bloggen strandviksvillan

Maria sa...

Hej du!
Ja linolje färgen är matt, kan alltid vaxa ytan om du vill ha den lite glansigare. Vet dock ej om det finns i vitt - men det är kul att måla med. Synd det tar sååååå lång tid att torka bara!

IKT i min vardag sa...

Åhh vad jag älskade Lotta-böckerna. Blev nu sugen på att rota fram en gammal bok att läsa om. Nostalgitripp!

Kram Linda

Madeleine Berglund sa...

Jag har också läst alla Lotta böcker, de är fenomenala med alla hennes tokigheter. Jag håller med dig om att språket är bra. De använder till exempel "hippa" som fest tror jag. Vilket är väldigt kul tycker jag. Det är alltid lika mysigt när hon åker ut till familjens torp. Jag kanske ska låna hem mammas gamla Lotta böcker och läsa igen. Det var värst, har herr fräken så många gitarrer. En riktig musiker alltså, coolt tycker jag. Har han någon vit gitarr tro? Kram Madeleine

♥ cloudberrie ♥ sa...

Lotta, det var en av mina favoriter med. Tror jag har kvar några få i sommarstugan, kanske jag borde ta och "damma av dem" och introducera för döttrarna i sommar. Sen fanns det en som hette Toni, läste du henne med? Jag tror jag har hela serien av den i stugan. Jag har böcker överallt :)

Det där med omslag är ganska skoj. Jag råkade hamna i mammas mönsterlåda och där, på alla gamla 70-tals mönster var det en massa fina bilder. Fast mamma "donerade" inte dem :)

KRAM från Eva

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Vet du, jag har faktiskt aldrig läst Lotta böckerna. Lite konstigt, för mamma har dem allihopa och de har alla stått där i hennes bokhylla under hela min uppväxt. Vet inte riktigt varför det inte blivit av, men en sak kan jag hålla med om, de har härliga omslag. Dem har jag titta på allihopa... :-)

Själv ska jag snart packa ner alla mina böcker för att renovera övre hallen där de numera förvaras. Hoppas på att snabbt få dem tillbaka dit!

Hoppas att du får en fin tisdagskväll!

Hem och Lycka sa...

Åå, jag har också Lottaböckerna och ääälskar dem!

kram

Majas skafferi sa...

Hej! Håller med om att de är snygga, själv läste jag dock mest "Kitty".Fick en liten flashback nu..visst var det alltid någon slags tävling längst fram, typ "Vinn en ponny eller en moped" ? Detta var i flera år vill jag minnas..Ha det bra!

Liljas Corner sa...

Jag minns att jag haft åtminstone en Lotta-bok. Omslaget till Rena snurren Lotta ser bekant ut. Var det Lotta som körde över till Danmark och åt hallonbåtar med choklad (det var viktigt att ta båda i munnen på samma gång)? Jag minns att jag var tvungen att testa det då vi åkte med "sverigesbåten" över till Umeå!

Jag har också funderat på hur man borrar i pressglasskålar. Tror jag sett lampor gjorda av såna i en blogg, men där stod inte hur man gjort...

Hannis sa...

Dom var ju bra dom där böckerna!!

Jag förbannar mörkret!
Hela tiden.
Trots tända ljus...
Skulle behöva semester känns det som.
Vad häftigt med ramarna!
Du är riktigt bright!!

Zizzi sa...

Jag samlar också på en serie böcker från Wahlströms ungdomsböcker, nämligen sprakfåle-serien. Det är ganska många böcker och utspelas på 30-talet, först i norrland och sen i stockholm. Man får följa "Fröken sprakfåle" från när hon är liten till hon själv blir mormor. Lisa Eurén-Berner heter författarinnan.
Kram cissi

Stjärnor & Champagne sa...

dessa har jag aldrig läst och sett...Jag läste Kitty, Vi Fem , Vitnos. Jag älskar att läsa, behöver alltid ha en bok.

Kram Anne

s.m.i.l.e sa...

Hej igen! Nej men vad tokigt, jag såg inte förrän nu att du redan länkat till den länken jag tipsade om! (Jag får nog skaffa starkare glasögon! Haha!:-D)
Fortsatt trevlig vecka!

Anonym sa...

Kan inte minnas att jag läst dem... Men hoppas att du haft en toppenbra kväll!
Sv: förstår att du inte skulle känna rädsla... Kram Anna

VITA NYANSER sa...

Tack för tipset om impregnering på kabelvindor, måste kolla upp det. Kram L-L

Nettan sa...

Ååå blir helt nostalgisk!! Älskade Lotta böckerna när jag var liite yngre, ligger förmodligen i någon låda på mina föräldrars vind! Kanske rentav skulle gräva fram dem å varva lite inemellan alla deckare man betar av!!
Kram Nettan

Villa Carl Larsson sa...

Vad roligt med en sån fin samling! Unik också! Jag är nog ingen samlare direkt men jag gillar saker. Kanske är samma sak haha. Men ofta kan jag slänga och byta ut. Vill inte ha en massa skräp i lådor som jag aldrig mer kommer använda. Men man kanske aldrig ska säga aldrig. Rätt som det är vill man ha det igen. Nå väl...

Kram Josefin

Maja sa...

Och jag har en miljon Kitty-böcker. Minst! :o)