lördag 5 maj 2012

Om att vara glad

Det här är inte en  s.k. feel good-blogg.
Det här är en blogg som livet är mest, innehållandes både glädje och eländes elände, samt en massa pyssel på det. Ibland är jag sur över en snöstorm i maj, som nu, och ibland är jag euforisk över tidernas loppisfynd. Ibland behöver jag skriva av mig när någon behandlat mig illa, ibland berättar jag inte allt som jag känner.

Det sägs att man kan välja glädje, att det bara är att tänka positivt och att det är upp till mig som individ att vända allt till det bästa. Skärp dig bara, så blir du lycklig, ungefär. Mår jag dåligt kan jag uppleva det som väldigt provocerande, att jag borde må bra, egentligen.

Tänk om det vore så enkelt att man bara kan välja att vara lycklig! Vore det så, så skulle ju alla vara glada och lyckliga jämt.
Visst är det också så att det inte blir bättre av att fokusera på det negativa. Men livet drabbar en på olika sätt. Jag kanske förlorar en älskad anhörig, jag blir lämnad eller blir av med mitt jobb. Då måste man lyfta upp sorgen till ytan, och inte låtsas som om allt är okej. Att få gråta tills det inte finns några tårar mer, skrika av ilska eller helt tappa sin gnista, med vetskapen om att det trots allt är så att smärtan inte varar för evigt. Hur lång tid det tar innan man blir glad igen är olika, och måste få vara så.

Jag tror att någonstans måste man acceptera att allt inte är rosenskimrande jämt. Jag tror att man sätter upp ett ouppnåligt mål för sig själv om man tror att man alltid kan vara lycklig och glad. Förmodligen det som hindrar en från att vara glad! Det blir en oerhörd press på mig som individ att känna att det är mitt eget fel om jag är olycklig.
För, om vi aldrig vore olyckliga, hur skulle vi då märka när vi är lyckliga?


20 kommentarer:

Julia - Inredning o Sött! sa...

Självklart är livet inte bara lättsamt och roligt hela tiden! Sen vad man väljer att blogga om är kanske en annan sak :-) Hoppas på lite sol snart! Detta med snö kan vi nu...

Tess på Tilda och Mamma sa...

Visst är det så att man inte kan vara på topp alltid humöret svänger även lite med årstiden.Ha en mysig helg/Theres

Tess på Tilda och Mamma sa...

Visst är det så att man inte kan vara på topp alltid humöret svänger även lite med årstiden.Ha en mysig helg/Theres

Anonym sa...

Att jag fokuserar på det positiva behöver inte betyda att jag inte kan känna känslor av sorg, ilska etc. Däremot kanske jag inte fastnar i "sådana" känslor (och tankar!) längre än nödvändigt, det är min uppfattning. Själv har jag slösat bort åtskilliga år på negativa tankar. Livet går upp och ner men med en positiv grundsyn blir det lättare. Fast vädret...? ;)

Hälsningar Carina

Coolaannna sa...

Vad fint du skriver. Och så himla rätt.

Blir tokig på de som låtsas allt är så bra.


Kram anna

Nilla sa...

Väldigt bra skrivet inlägg! Jag instämmer med allting. / Nilla

Annica sa...

Stämmer till fullo, allt kan inte vara en dans på röda rosor, livet går ju både upp och ner.

Jo sa...

Nej, men kan verkligen inte vara glad jämt! Just nu är jag t ex lite purken över att ha blivit inbjuden i sista minuten till ett kalas ikväll. Förvisso kul att bli bjuden på kalas, men istället för att grotta ner mig i trädgården och göra en ny rabatt måste jag hitta något att ha på mig. Och vi har världens största tvättberg, så det är inte lätt att skrapa fram nåt.
Man har säkert alltid saker att vara glad för, men ibland måste man få vara arg eller helt enkelt bara sur.
Hoppas att du får en BRA helg i alla fall, oavsett vilket humör du är på! Kram!

anno 1974 sa...

Ja, tänk om man bara kunde välja att vara lycklig! Jag vet hur lätt det är att hålla upp en fasad mot andra, att låtsas som om allt är OK fastän hela det inre håller på att rasa samman. För mig ledde det till att hela jag brakade samman.
Nu håller jag, sakta men säkert, på att bli en människa igen, tack vare professionell hjälp. Jag har fått lära mig att det är OK att gråta, och framför allt; säga att jag mår dåligt! Jag längtar såå till den morgon då jag vaknar utan att känna en sten i bröstet. Men jag vet att jag snart är där... :)
Tack för dina ord!

Kram Jonna

Helena sa...

Hm mycke har jag att säga i det ämnet...håller med vill jag säga!
Skriv om vad du vill såklart!
Jag har valt att inte skriva om livet o sånt som händer av olika anledningar.
Jag skulle kunna säga att bloggen är min 'paus' eller frizon eller nått från det hela.
Bra för mig tror jag.
Nä nu måste jag springa på 'baja majan' ;-) badrums renovering v.2 är över bara 5 v. kvar...håhåjajaa
KRAM från mig!

KRAM från mig!

Lantmätarvillan sa...

Instämmer helt och hållet! Felet idag är att vi aldrig får tillåta oss att ha skavanker i själen och då blir det panik om man känner sig nere. Jo korten ska du spana in på höger sida om kassan på väggen. Kolla högt upp och de kostar 25 kr/ st :)

Torprosen sa...

Du är klok som en bok Fröken Fräken, det är klart man inte kan vara glad jämt,ibland bara flödar det över och vad är väl bättre då än att gråta ut och sedan försöka komma igång igen. Goaste kramen till dig, jag gillar dig skarpt, du skriver dessutom väldigt bra, ALLTID..Torprosen

Spets och Silver sa...

Du skriver det som jag tror alla tycker och känner, men inte själv har förmågan att få fram. Håller med dig, är man arg ledsen eller förbannad, låt det då vara ok att visa det och få ut det ur kroppen.

Nu hoppas jag verkligen att ni inte får med snö. Här nere i södern har vi riktigt fin vår, magnolia och körsbärsträden blommar. Det mår man bra av!

Kram från Nette

LissenTo sa...

Det är det som jag gillar hos dej, att du vågar nudda vid att livet inte är enkelt jämnt.

Både solsken ......... regn......

Bella sa...

Så bra du skriver... Du uttrycker dig så bra, jag tror på att man kommer långt med ett positivt synsätt på livet och att jag jobbar dagligen med att fokusera på det som är positivt istället för att gräva ner mig i det som är negativt, men när motgångarna kommer så måste man få vara ledsen, gråta och sörja för att komma "upp till ytan" igen. Om det är så sant som du skriver att allt kan inte vara bra jämnt!

Hoppas din dag varit bra!

Kramar Bella

Tekla sa...

Tack snälla.. som vanligt säger du det som finns inne i mig! Låt mitt innersta finnas och vara som det är. Om jag är sur, så är jag, tids nog blir livet bättre och då uppskattar jag det DÅ!!! NU är det så här! Jag lever här och nu och kan inte fejka mig igenom livet! Visst kan jag försöka hitta på något skoj en regnig dag (pyssla eller se en bra film) men är man sjuk eller ledsen så måste det få ta den tid det tar... sant sant! Stå på dig annars gör någon annan det! Det står en text på min vägg. "... att man inte kan lyckas med allt tillhör verkligheten, men att inte ge upp tillhör mig!"
Kram från Skåne

Karin A sa...

Du är en klok fröken! Givetvis är inte livet alltid roligt och glatt. Att du också sätter ord på det som känns trist, orättvist, ledsamt etc. uppskattar jag. Själv är jag rätt dålig på det. Då får min blogg i stället vila, ibland hade det kanske varit bättre att skriva om det!?

Grodmamman sa...

Så himla bra skrivet! Du är så duktig på att formulera vad många av oss andra känner och tycker. Klart att livet inte är rosenskimrande jämt, vore ganska tråkigt då också och jag tycker att det är upp till var och en att välja hur mycket man vill dela med andra på sin blogg.
Kram

Nyanser av vitt sa...

Fortsätt som du gör fröken. Jag tycker väldigt mycket om din blogg och ditt ärliga och rättframma sätt att skriva på. Om folk inte gillar det så behöver de inte läsa din blogg.
Så bara fortsätt att vara Fröken Fräken
Kram Agneta

Camilla sa...

Himla bra skrivet.
Kan inget annat än att håll med.