måndag 27 februari 2012

Sensationell sortering

Ojojojoj!
Har jag världens bästa ordningstips till er eller vad?!

För det första: Töm ut allt som finns i dina skåp (Här är en varningens ord på sin plats - se till att ha gott om tid och energi även efter detta, för tappar du lusten här har du istället skapat världens största kaos och risk för fotskador pga allt du kan trampa på)

För det andra: Sortera sakerna efter sort. Ljusstakar för sig, skålar för sig. Böcker sorteras med fördel även efter färg.

För det tredje: Ställ in sakerna, men  BARA  en typ av sak i varje skåp. Ett skåp bara för gardiner, ett annat för glas. Ja, jag veeeet, ett helt sensationellt bra sätt att hålla ordning - istället för att bara trycka in grejer var som helst! Jag förstår om ni nu svimmar av förtjusning!

Och vet ni vad, nu ser jag att jag får plats med ännu fler charmanta gamla tallrikar! Det var ju en himla tur.



söndag 26 februari 2012

En skåpvansinnesplan

Här väcks man av strålande sol, så att man åtminstone kan låtsas som att det är vår och ignorera minusgrader och snöhögar i storlek som närmar sig en mindre slalombacke.
Således en perfekt dag att inleda operation "flytta om alla grejer i samtliga skåp" - det gäller att satsa högt. Och hoppas att jag inte tappar lusten precis när alla grejer är utburna och spridda överallt. Särskilt inte eftersom jag även tänkt fixa nya gardiner i både sovrum och vardagsrum, sy kuddar av fredagstygerna och göra en allmän storstädning.

När längtan efter det gröna blir för stor, och det ändå är för tidigt för att börja med vårsådder, så kan man alltid pilla ner vitlöksklyftor och strax har man ett gäng gröna uppstickare.


lördag 25 februari 2012

Fröken Fräken försöker att inte vara grinig

Så har man bytt sju-åtta plusgrader och barmark i Stockholm mot -10 och ytterligare en decimeter snö. Det var ju vår i huvudstaden! Nåja, det stoppade ju inte stockholmarna från att bära yllemössa, hermetiskt tillslutna dunjackor och gummistövlar (varför, varför har man det när det är barmark och det inte finns en regnpöl i sikte?)

Det fanns fortfarande gott om ledig plats i resväskan när jag åkte hem - hörrni ni på Granit, vad tror ni om att ta in lite nya grejer? Jag fick satsa på att samla inspiration, jag ser så mycket som jag lätt kan göra själv istället för att betala skrattframkallande höga priser för. Bästa inspirationen kom från en kollega som jag var hem till och som hade det så otroligt fint att jag nu har lust att göra om överallt!
Jag har egentligen en hel del andra iakttagelser att komma med, men jag försöker att inte inleda lördagen med grinigheter..

En del avslutar fredagen med att köpa fredagsblommor, jag köper fredagstyger.

Eller så kan man köpa både och.

tisdag 21 februari 2012

När man är världsbäst

Idag hade jag två möten som jag verkligen inte sett fram emot. Jag var tvungen att ta itu med situationer som blivit ohållbara och räknade inte med att direkt mötas av hurrarop.

Men.

På det första mötet så lyssnade alla på mig (och inte på den mansperson i chefsposition som kört över mig tidigare), tyckte att mina förslag var toppen och gav mig fria händer.

På det andra mötet var jag tvungen att berätta att det uppdrag som jag fått inte gick att genomföra. Uppdragsgivaren köpte mina argument rakt av, ansåg att jag gjort det bästa genom att just säga stopp och att han ville anlita mig för ett annat uppdrag därför.

Fatta Fröken Fräken vad du klarar av!
Kan du försöka att komma ihåg det här till nästa gång när allt känns omöjligt?

Så nu firar jag med att dra till Stockholm - tjohej!



If anybody asks you who I am
Just stand up tall, look them in the face and say
I´m that star up in the sky
I´m that  mountain peak up high
Yes I made it
I´m the world´s greatest

söndag 19 februari 2012

Hur man undkommer

Ibland blir man tillfrågad om att ge sitt omdöme kring något som man verkligen verkligen inte kan säga något positivt om. I det här fallet skulle det rent hypotetiskt kunna vara gårdagens delfinal i Melodifestivalen. Alltså heeelt hypotetiskt. Ska man då ljuga eller rakryggat yppa sanningen?

Eller finns det en väg mittemellan? Jag brukar satsa på att byta samtalsämne i svaret. Som att säga att det är ett himla bra program att virka till. Man hinner tex få ihop en hel liten avlång kudde. Det är ju ingen paljettkudde från Tine K, men det hade inte varit min stil heller.




Och visst är ni också övertygade om att Sherlock fick hjälp av Molly med att få en annan kropp att se ut som honom, och hade anlitat någon som cyklade på Dr Watson så att han skulle bli så pass förvirrad att han inte kunde se att liket inte var Sherlock?
Spänningen är olidlig!

torsdag 16 februari 2012

Jag drömmer vidare

När man är liten drömmer man om att bli prinsessa, bo i ett magiskt slott, ha tiara och rida runt på en vit häst, samtidigt som man härskar över världen.

Som tonåring vill man bli kändis, få en massa gratiskläder, bjudas på häftiga fester och fortsätta att tänka på sig själv.

Som 30-någonting så vill man bara att folk ska sluta lägga sig i ens jobb ("Men skulle det inte vara skojigt med en regnbågsfärgad affisch och lite festliga typsnitt överallt? Och så hyr vi in Mick Jagger som konferencier?") och att få sooooova.



Charmant ljuslykta, modell strre, som fyndats på Ica Maxi.
Fast jag har naturligtvis målat om den.


Och hörrni - var ni inte mer tjusade än så av mina drömgäster? Eller ni kanske var så avis på det trevliga sällskapet att ni är helt mållösa?! Jag tror att inlägget om Hur man skriver en blogg skjuts upp ett tag till...

måndag 13 februari 2012

Drömgäster


Kök från kvanum.se

Eftersom nästan lika många röstade på Drömgäster som Hur man skriver en blogg, får det väl helt enkelt bli två inlägg! Kan hända att det blir ett om Färg, form och funktion också, men det behöver jag lite mer tid för eftersom det kräver en del tid för fotografering..

Jag är, i princip, helt ointresserad av matlagning. Javisst, jag äter för att jag måste, och visst är det gott med till exempel kyckling yakitori, men jag är inte den som ägnar lördagskvällarna åt att framställa fänkålsskum eller experimentera med rödvinssåser. Så min middag äger rum i ett par bekväma soffor, i ett vackert rum med altandörrar på vid gavel, och sommar och hav alldeles utanför. Och med någon annan som kock!

Får man nu bjuda in vilka gäster som helst så väljer jag att både bjuda in de omöjliga och de kreativa.
(Alla namn är klickbara, så att ni kan läsa mer om de här tjommarna)

Tage Danielsson
Tage verkar vara både väldigt intelligent och rolig, och rolig på ett sätt som inte bygger på förnedring av andra. Full av idéer och ett starkt samhällsengagemang. Och med ett underbart språk! Jag kan tänka mig diskutera språkliga stilar halva kvällen med honom.

Karl-Arne Holmsten
En skådespelare från den tiden då det var lite stil på saker och ting. Dessutom har han spelat Christer Wijk! Och så är jag nyfiken på hur det gick till när han och Inga Gill träffades.

Lotta Månsson
Hur kan man ha en middag utan att bjuda in Lotta, skapad av Merri Vik? Helt omöjligt! Denna färgstarka fröken tycks kunna förgylla alla sammanhang som hon deltar i! Jag kan dessutom få reda på vad som har hänt med Gigi, vilken stad hon egentligen växt upp i och hur Ping Pong-Kalles Poporkester lät.

Dag Hammarskjöld
Tänk att ha lämnat denna värld alldeles för tidigt, men ändå uträttat så mycket. Hans liv och gärningar fascinerar mig. Det enda jag är rädd för är att jag ska känna mig som i ett litet gruskorn i jämförelse.

Anders och Claes Eriksson
Jag tänker mig att jag får väldigt väldigt roligt i dessa herrars sällskap. Mer behöver inte sägas. Eller jo, båda två verkar ha en stor portion integritet, och det imponerar på mig.

Mary Russell
För att jag hoppas att hon har funnits på riktigt, och vill veta vad som blev av henne.
Och, hur det är att vara gift med Sherlock Holmes.

Estrid Ericsson
Otroligt begåvad, driftig och förmodligen med en rätt rejäl portion skinn på näsan. Att driva eget som kvinna på 1920-talet kan inte ha varit helt enkelt.. Hur gör man affär av sin kreativitet, det vore intressant att få veta.

Uppdatering! Hur kunde jag glömma?! Naturligtvis ska ytterligare en gäst vara med:

Tony Hill
Värsta bästa psykologen, som är vimsig som få och alltid bär på plastpåsar. Man måste ju ha med en som sagt "If religion is the only thing that keeps us alive, then God help us all". Förmodligen skulle han kunna analysera oss alla och kanske hjälpa mig att förstå varför jag blir så nervös när jag ska ut och resa.

Har jag glömt någon mer?

fredag 10 februari 2012

Valet är ditt!

Nä, hörrni nu inleder vi helgen med att köra en omröstning kring vad nästa inlägg på denna blogg ska handla om!

1. En vandring genom Stockholm.
Fröken Fräken gör Stockholm, kommer med iakttagelser och förfasar sig förmodligen över något fjollträskpåhitt.
(Tips från Nyanser i vitt)

2. Färg och form och funktioner (efter tips från Tekla)
Ett väldigt brett ämne, så röstar du på detta får du gärna rekommendera en inriktning. Annars tänker jag mig en helt subjektiv skildring kring vad jag tycker är snygga färger, former och funktioner.

3.Konsten att skriva en blogg
Fröken Fräken rekommenderar på ett rättframt sätt hur man ska skriva för att locka till sig läsare. 

4. Drömgäster
Vilka drömgäster som jag skulle bjuda in till en fiktiv middag, om jag fick välja helt fritt.

Seså nu, lämna en kommentar kring vad du vill läsa om!


Vissa Amaryllisar tror att det är jul nu. Ack ja...

onsdag 8 februari 2012

Ibland reser man till Rom

Ibland reser man till Kiruna.
Och ibland kommer man inte alls iväg på någon resa.
Väldigt snöpligt - men resan är inte inställd utan framflyttad.

Dock gör detta att jag känner mig än mer vinterdeppig. Mitt bland alla andra som verkar helt vinterrusiga av solens återvändande, Vasaloppsplaner, fjällvistelser och skoterutfärder, så är jag bara trött och seg. Ni skulle bara gissa hur lång tid det har tagit att skriva den här texten! Visserligen funderar jag alltid över varje ord när jag skriver, men någon hejd får det väl ändå vara.

Vad ska jag hitta på för att vända det här?
Kan ni inte komma på något ämne som jag kan kåsera lite kring? Pretty please?



Vackra themuggar från Indiska har jag fått av herr Fräken!

tisdag 7 februari 2012

Att sätta stopp på sig själv

Nej, vet ni vad! Eftersom den här bloggen just nu håller på att förvandlas till en väderblogg med klagomur så tar jag en paus och pyser söderöver för lite vederkvickelse.

I väntan på så kan ni ju åter bekanta er med hur det gick när man förälskade sig i en tallrikshylla, fyndar värsta pallen eller hyser vissa önskningar inför sommaren. Eller varför inte, hur det går till när herr Fräken försöker pynta till det?


Bifogade bilder illustrerar inte nödvändigtvis läget här...

måndag 6 februari 2012

Måndag, -22 grader och snöstorm


Gemigsommar.nu

Jag har inget mer att säga idag.

lördag 4 februari 2012

Ja jäklarns alltså

Jaha, gott folk, då vaknar vi i norra Sverige upp till -33 grader. Inatt har det visst varit ned mot -40.Var det någon som påstod att det var härligt med vinter? Det är i alla fall inte så att man tänker snöra på sig skidorna och ge sig ut på en femmilare. Fast det hade jag ju aldrig kommit på tanken att göra hur som helst!

Men inomhus är det ju lika varmt som alltid, förkylningen verkar redan ha vänt och jag klurar på lite pysselprojekt. Eller så blir det en härlig fransk eller italiensk film med kvinnor i eleganta klänningar, restauranger under bar himmel, slingrande rosbuskar kring stenhus, ingen verkar behöva jobba och alla har fullt upp med att bli förälskade och bara leva.

För någon vecka sedan fick jag för mig att måla en stol svart. Även stolsdynan fick ett svart tyg och en text inspirerad efter ett taveltryck som jag sett. Lite lagom uppstudsigt!





Jag har även hängt upp gardinerna Lill från Ikea i vardagsrummet.På varuhusen brukar de hängas upp skrynkliga, nonchalant och bara försöka säljas på sitt billiga pris. Men, stryker man tyget, hänger snyggt upp flera längder bredvid varandra så är de både luftiga och eleganta.

torsdag 2 februari 2012

Svisch och nys

Låt säga att man har absolut noll tålamod. Men har kommit på att man vill ha ett par snygga ljuslyktor från HM Home precis nu.
Dessutom har man noterat att man visst hade kvar två cylinderformade glas. Och när man egentligen hellre vill göra själv än att köpa färdigt så är det ju självklart vad som då händer.

Man sprayar glasen svarta och gör egna etiketter i Indesign. Sedan limmar man enkelt på etiketterna och ställer ned ett lagomt stort blockljus. Svisch svisch!




Sedan säger det svisch svisch över natten också och plötsligt vaknar man upp och är hur förkyld som helst. Hur gick det till?! Ja, jag skyller på minusgraderna!

onsdag 1 februari 2012

Bitter, jag?!

Jag vill bara klargöra en sak:

Nu är det inte läge att som till exempel skåning eller västkustbo att säga "Usch vad det är kallt här, -4 grader! Du skulle bara veta hur kallt det känns eftersom det blåser/det är fuktigt/det har kommit tre centimeter snö/annan förklaring jag inte köper!"

Nänä, försök inte med mig, ni har inget att komma med. Ni skulle bara veta hur kallt -25 grader känns. Ha!