tisdag 29 oktober 2013

Min nya idol

I väntan på att Benedict Cumberbatch ska få ändan ur och se till att det blir en himla massa nya avsnitt av Sherlock har jag en ny idol.
Saga Norén i SVT:s serie Bron.Jag säger bara ÄNTLIGEN.
Äntligen en kvinnlig huvudperson som inte "slits mellan yrkesliv och familjeliv", har dåligt samvete för barn hon inte hinner med eller en äkta man som är otrogen. Inte heller har hon problem med alkohol eller knark, eller går hos en psykolog för att berätta om sin eländiga barndom.

Saga tar för sig, ber inte om ursäkt eller är automatiskt empatisk och känslosam bara för att hon är kvinna. Sara diskuterar, ger order och slår ner elaka bovar. Hon skulle aldrig komma på tanken att stå i bakgrunden av en framgångsrik man och nöja sig med att stötta honom.


Barnvakt: -Hon tycker inte om barn.
Saga: -Det stämmer inte. Jag tycker bara inte automatiskt om alla barn bara för att de är barn.
Barnet: -Tycker du om mig?
Saga: -Det vet jag inte. Jag har inte träffat dig tillräckligt mycket för att kunna avgöra den saken.Mysteriet i Bron är inte en bihandling till Sagas jakt på en man att gifta sig med. Saga skaffar sig visserligen en sambo men är inte främmande för att ta in på hotell för att hon vill vara själv.
Saga åker inte på spahelg med sina väninnor för att dricka vin och diskutera män. Hon diskuterar med andra personer om samhällsproblem  och ibland vill hon inte alls prata utan agera. Och när hon inte gillar något så talar hon om det.

Märkligt nog verkar många tittare ha problem med Saga. Hon är för konstig, bufflig och verkar inte bry sig om andra människor.
Av någon anledning tror jag att man inte skulle tycka likadant om hon vore man...

12 kommentarer:

MAria-sjjömansfru och mamma sa...

Saga Norén är en av de bästa karaktärerna på tv! Älskar henne och hela serien. Sherlock är inte dum han heller och jag hoppas det kommer fler säsonger.

LissenTo sa...

Skönt att se en stark kvinna som inte tvekar eller viker undan för vilken fråga som helst.

Tänkte också på frågan om barnet. Oftast med både barn och vuxna, att man måste lära känna varandra innan man tycker om.

Ha en fin vecka.// Lissen

Ska strax vara modig och åka själv på semester (men är gruppresa, så jag lär känna flera.

FarmorMormorA sa...

Håller med till fullo! Och Sofia Helin gör rolltolkningen så himla bra.
Ha de´

Nilla Tankebubblor sa...

Vad bra du skriver. Jag gillar också Saga!

Jessica i Nyköping sa...

Vi är många med Aspergerdiagnos som tolkar Saga som en av oss <3

Irene Lundell sa...

Jessica, jag har också tänkt tanken. Som mor till en unge med AS.

Cicci H sa...

Bron är en av de bästa serierna nånsin! :-) Har varit trogen Saga och Martin från avsnitt 1 första säsongen när man inte ens visste att det skulle bli fler...! Sofia är verkligen enormt bra i rollen och jag tänker att om Saga nu har en diagnos av något slag, så visar det ju ändå på att vi alla, med våra olikheter har en plats, och en uppgift :-).

Anonym sa...

Bara älskar henne!!
Längtar till nästa avsnitt..
Kram M

Anonym sa...

Ja, Saga är speciell! Vi som jobbar med människor som har en Aspergerdiagnos känner förstås igen hennes sätt.
Det är bra att det visas i TV, i just en sån här roll. Ännu tydligare i den här omgången än den förra faktiskt.
Men glöm inte vilket stort socialt handikap denna diagnos ändå är...
/Dianne

Anonym sa...

Har ännu inte sett serien, men alla kollegor nämner henne som ett typexempel på någon form av autistisk diagnons - asperger kanske? Måste se! /Susanne

Tekla sa...

Tycker lika sammadant! Underbar! Banne mig om de stör mig då det är "Bron"! Olagligt! Då händer det hemska saker!

Fröken Fräken sa...

Hey, vad roligt att det är fler som gillar Saga! jag tänker inte direkt på att det gjort en rollfigur med någon form av diagnos, jag tänker mer att vi är alla olika med olika tillgångar och svårigheter i livet, och roligt att det även visas i tv!