måndag 21 december 2009

Snörassic Park

Vi hade så roligt igår åt väderraporteringen på tv igår, herr Fräken och jag. Det berättades om "snöstorm" och visades bilder på hur det var "snökaos" i södra Sverige. Ursäkta, men det var ju bara ett helt vanligt snöfall?! Hur tror man att snön kommer ner på marken om den inte skulle falla ned från himlen? Det verkar vara ett helt äventyr att bara ge sig ut på gatan i snön.. Jag kan meddela att snön inte kommer att äta upp er!

Jag har börjat hitta mässingbrickor både här och där på loppisar. Många har en upphängningsanordning på baksidan, och jag kan tänka mig att detta är något som man köpt hem som souvenir från semester runt Medelhavet. Men, mässing... nej! Mönstren är dock snygga så jag har sprayat om dem i vitt eller matt silver.


Nu ska jag snart ge mig ut i "snöstormen" :-D

Uppdatering! Ojojoj! Påminn mig nästa gång som jag är sugen på att väcka debatt att skriva om snö! Jag tycker fortfarande att det är både förbryllande och underhållande att snön kommer som en total överraskning varje vinter söderöver. Och att det blir så stora rubriker! Det är ju faktiskt VINTER.
Jag bor alldeles vid kusten i en stad där det alltid blåser och som ligger 15 mil söder om polcirkeln, så här vräker snön ned och därpå följer minusgraderna. Snön faller aldrig sådär mysigt som i amerikanska julfilmer, det kan jag garantera. Här skulle det bli stora rubriker om snön INTE kom. Att man har en halvmeter snö utanför dörren en morgon är liksom det väntade och ingen nyhet... Det finns vinterdäck och spade!

48 kommentarer:

Vårt hem på landet sa...

Vi är ju inte vana vid såna mängder snö på samma gång :) När dessa få tillfällen inträffar stannar allt av, folk kan inte ens köra bil utan att köra i diket etc. I den delen av Halland som jag bor i klarade vi oss från "snöstormen" :)

Ha en bra dag! Nu ska jag gå o måla korgar :)

Hwita Villan sa...

Hmmm... så säger en person som inte upplevt snökaoset t.ex. på Österlen. Det krävs inte mycket snö för att helt enkelt isolera tusentals människor där. Jag vet, jg har bott där... Grejen är den att det ju blåser på ett helt annat sätt där, med åkrarna osv så kör man inte direkt efter plogbilen - ja då kommer man ingenvart. Vallar på flera meter vid vägarna som snabbt blåser igen med snö. Flera meter alltså! Så, joo... snön äter nästan upp en där ;-). Jag vet tillfällen vi inte kunde ta oss till affären på veckor... Har faktiskt aldrig upplevt något liknande. Snön ligger ju inte still därnere. Och snöar aldrig neråt - utan bara åt sidan, ungefär. Skönt att inte bo kvar där, kan jag säga.

Hoppas du har det bra!

Stor julkram!

Hwita Villan sa...

PS. Nu såg jag iofs inte hur "snökaoset" var nu... Nu kanske det inte var så illa :-).

annika sa...

ja det är lite olika hur det upplevs. Dottern som precis har flyttat till England skrev att de hade nästan utegångsförbud, skolorna stängde mm. När dottern öppnade dörren och steg ut var där solsken, -3 och ca 1 dm snö!
Bra tips om spetsdukar, som jag har ligger en hel drös i ett skåp. Tur att man är lat ibland!
Ska kolla efter lite fula brickor som kan stylas lite.
Ha de!
Kram annika

Lilja's Corner sa...

Snyggt!
Jag brukar också skratta åt rapportena. Och tänk, det är samma sak varje år!

jakt,skor,barn,inredning sa...

Hi hi håller med dig, folk verkar rädda för snöfallet! Själv njuter jag bara älskar det här vädret. Nilla

Sara sa...

Hi, hi! Som norrlänning boende på Österlen måste jag bara få kommentera snökaoset. Har varit med om mycket snö i mina dagar, men den snö som kommer här är oftast i kombination med vindar upp mot 15 m/s, vilket gör att det driver igen med hårdpackade snödrivor på 1 meter. Innan jag flyttade hit skrattade jag också gott åt "snökaoset", det gör jag inte längre. Men mysigt är det, bara att tända en brasa och vänta på att vinden ska mojna. Det blit nog den vitaste jul på många år i alla fall :D

Cathrin sa...

Vi skall ut och njuta av vårt "snökaos" nu. Snöbollskrig, snögubbsbygge och pulkaåkning hör inte till vanligheterna. Stannar ju aldrig särskilt länge här, så det gäller att passa på!

Det gäller att ha förmågan att se vad lite färg kan göra. Så vackra tallrikar! Nu vill jag också ha...

fröken knopp sa...

hej..

du är van vid snö du..de är vi inte här nere...o ändå bor jag inte ända längst ner..:)

så jag tycker ungefär som de andra som skrivit..hihi...

men jag njuter!!!!

varma kramar elin

Cilla sa...

Kunde inte låta bli att små fnissa åt dit inlägg ang snön.. Jag bor 2mil från Malmö & visst är det så sant som du skriver,folk här nere blir lika överraskade vart år #ler#
Ljuvliga brickor..
Ha det bäst från skåningen som snart skall gå till jobb..;=)
Kram Cilla med dubbskor hihi

Mrs. b sa...

Ha ha, här har du en till på västkusten som är så glad över första snön som kommit över natten - snökaos eller inte. Men det är ju lite det där med att när det väl kommer så är vi inte vana, och det gäller framförallt snöröjningen på vägarna...

HannasVirrVarr sa...

Verkligen fina mönster och vad fint med silverfärgen, frostigt vintrigt.

Almbyboden sa...

Ovana får olika reaktioner. Snökaos, ja för somliga kanske inte alltid så kul med isolering och strömavbrott. Men jag myser! Vitt och kallt är helt ok. Det har ju för jössenamn regnat i nästan 8 veckor innan snön kom, har man glömt bort det? Härliga brickor och snygga färger. GOD JUL! Marie

Ensamma mamman sa...

Jag brukar oxå ha roligt åt de där. Jag förstår inte hur de varje år kan blir "kaos" när de kommer snö. När ska folk lära sig att oftast kommer de snö i alla fall en gång om året så att vinterdäck och ordentliga kläder är att föredra.... Tydligen kommer de som en chock varje år. Kram

Lantliv i Norregård sa...

Tänk vad lite sprayfärg kan göra..
Kanonidè!! Så fina de blev!!
Det är likadant varje år när snön kommer...kan inte riktigt förstå det.
Kram Kram Malin

Sari sa...

Hejsan!
Ja, vad olika vi upplever det vita som överraskar oss varje år! Några få singlande snöflingor får oss här längre ner i landet att jubla av glädje!! Och skulle det vara så att marken täcks av det vita, så vet vi knappt vad vi ska göra...!

Så mycket fint du visar igen!
Tack för tipset med de stärkta dukarna.
Och vilken kul julavstämning du gjort!
Jag önskar dig en riktigt God Jul och se till nu att du håller dina jullöften!
Kram Sari

Madeleine sa...

Uppätna blir vi nog inte av snön. Däremot blir det tyvärr förseningar när man som jag pendlar till jobbet med tåg eller tunnelbana.

Känns helt fantastiskt att vi faktiskt får snö till julafton, det var länge sen. Tjoohooo!!!

Kram Madeleine

Fru Inredning sa...

Förstår inte heller varför det alltid ska bli såna problem när snön kommer, det är ju väntat liksom:)

Fina brickor du fått tag på.
Ha en bra dag.
Kram Kristina

S o F sa...

Tufft och Snyggt!!
(precis som vanligt alltså) :)

Passar på att önska dig en riktigt fin och God Jul!

Varma hälsningar!

Erika sa...

Håller med skåningarna som skrivit. Blåsten gör det till något helt annat än de snöfall ni har där uppe. Samma sak med temperaturen, "ni" skryter ;) med -20 och lägre än så. Det blir precis lika kallt här då det blåser. Sverige är långt, landsändarna går inte att jämföra.

Hanna sa...

Vad sköönt att ditt julpynt blev så som du hade tänkt dig :). Vilka fina brickor du har hittat, dom blev jättefina i spraymålningen :).

Vi är inte vana att få så mycket snö på en gång här i söder. Vi brukar få så här mycket snö i februari, men jag håller med dig om att dom överdrev att det var värsta snökaoset här hehe. Vi är jätteglada att vi får en VIT jul i år :).

Kul att du hittade dina kuddar i källaren =).

Ha en mysig fjärde advent och en fortsatt trevlg jul-vecka =).

/Kram H

Malin sa...

Det blir nog lite lätt kaos när det faller 1 meter snö på ett dygn och blåser starka vindar på de öppna vidderna... Jag som bor i mellansverige tyckte det var jobbigt igår när vi fick 4 dm nysnö på ca 1 timme!!! Så, joo, det kan faktiskt bli kaos! Hur konstigt det än låter...:)

Nyanser av vitt sa...

Jo men fröken det ÄR snöstorm och KAOS neråt landet:O) du ska se hur bilisterna beter sig här....fy tusan alltså
Fina brickor du sprayat .
Sköt om dig!
Agneta

chokladblomma sa...

Vad fina de blev med lite sprayfärg!! Håller med om att mönstret är vackert!
Snökaos?!? Inte här iaf... vi har väl en centimeter eller två... suck! Du måste komma ihåg att skåningarna så sällan får snö så de blir ju alldeles chockade när det blir mer än en halv decimeter. När jag bodde i Skåne så trodde stuterichefen att stona skulle frysa ihjäl ute på lösdriften när det var 3 minusgrader. Min norrländska klasskamrat tittade på henne som hon inte var riktigt klok! Och jag höll med!
Ha nu en skön ledighet! Det ska jag ha!!
KRAAAM

Signe 1 sa...

Jotack, media har ju en tendens att lätt överdriva ibland, fniss...
Hoppas du överlevde snökaoset då, hihi!

Må gott!

Hem och Lycka sa...

Jo, fast här på västkusten blåser det ju alltid så mycket vilket resulterar i att snön inte direkt faller rakt ned om man säger så. Så nåt ligger det allt i det de säger på tv.

Brickorna blev kanonfina!

kram Mia

Hem och Lycka sa...

Och gissa förresten vad kallt det är med våra -10 med vår råa blåst jämförelsevis med er torrare luft.. Känner en kille från norra Sverige som sa att han aldrig använt långkallingar förrän han flyttade till Göteborg och upplevde vårt kustklimat om vintrarna :-D

kram

Vardagslyx sa...

Du pysslar så fint! Så mycket som jag inte ens skulle komma på tanken att göra. Brickorna är superfina!

Kram Pernilla

Hem och Harmoni Marie sa...

Hi hi... jag ska nog inte kommentera snön. Ser att många andra redan gjort det.. men jag kan i alla fall säga att äntligen snöar det hos mig. Nu har vi nog nästan 1/2 cm... snart är gräsmattan täckt... :)

Brickorna blev störtfina! Kram Marie

Cecilia sa...

Jag håller med dig jag. Det handlar ju inte om huruvuda snön är värst i norr eller söder, utan om hur förberedd man är på den! Om det nu är så vanligt med fruktansvärda snöstormar nere i söder och på Österlen borde man kanske förbereda sig på dem ... Jag bor i nedre mellansverige och här är det riktigt med snö nu som i resten av Sverige, SOM VANLIGT med andra ord. Snö på vintern är ingenting ovanligt. Det känns fånigt att säga "vi har kallare än er" eller "vi har mer blåst än er", man ska ju inte anpassa sig efter klimatet i andra änden av landet utan efter klimatet där man bor!
/Cecilia

Karin - Mina Rum sa...

Visst blir det lite hysteriskt med rappoteringen om snön här söderut men problemet ligger nog i att folk här är så dåligt förberedda. De räknar liksom inte med snö före januari och dessutom inte i stora mängder på en gång. Men om alla bara kunde ta det lugnt på vägarna och inte köra som om det vore högsommar så vore det nog frid och fröjd.
Ska roa mig med att se Ernst ikväll. Får se om han lugnat sig nu eller fortfarande kör på som en Duracell-kanin. Kram!

Grodmamman sa...

Och jag hoppades nästan att det skulle bli lite snökaos hos oss, vi har alldeles för lite snö just nu!:) Vi har kanske två centimeter här hos oss och nu när det snart är jullov och barnen är lediga, så skulle jag gärna tillbringa lite tid i pulkabacken!:)
Snygga brickor!
Kram

Helena sa...

Härliga brickor! Du får verkligen till det.
Alltid lika kul att se vad du pysslat och fixat till!

Ha det gott!

/Helena

Livet på Berget sa...

Ja jädrans vad det snöar här idag. Men det var ju en ovanligt lätt snö så det är ju lätt att skotta. Snygga brickor! Ja de där med snö var visst lite känsligt men jag håller med dig om att sörlänningarna verkar vara lite förånade över att det snöar på vintern men de är ju så fina och gulliga ändå;).
Kram
/sara

Carolina sa...

Hej,
Tack för en kanonblogg! Har just upptäckt den, satt för någon dag sen och streckläste. Den ger mig massor av inspiration och gör mig riktigt Second Handsugen :)
Så nu har du blivit omnämnd på min blogg.

GOD JUL önkar Carolina

Sigrid sa...

JAg säger åter igen, jag har nog en liten norrlänning i mej. För hjag tycker det är urfånigt att yla över de ringa snömängder vi har här nere. Ok, vi får inte snö så ofta längre. Borde inte vi då, söderbor vara lite glada?
Jag vet inte, jag blir mest tokig över den förlaming som många verkar drabbas av när snön kommer!
Sockersöta (hihi) dukar du fick till :)
Tycker hemskt mkt om brickorna, jag är nog rätt dålig på att stå där och kisa på en loppis för att inbilla mig hur dem blir i vitt innan köpet. Men ska jag våga mig på brickor så är det väl efter dina härliga bilder -skitsnyggt!

Kramar
Sigrid

Jo sa...

Fniss! :) I Göteborg finns det inga snöväder, bara snöOväder ;) Jag kommer från Norrköping och där var det inte alls lika mycket problem med spårvagnarna när snön kom, men här blir det verkligen kaos. Folk kan iofs inte köra bil i snö, så det blir alltid fler olyckor när snön kommer. Antingen kör de på tok för fort eller snigelsakta, vilket också resulterar i att folk krockar.

Däremot kan jag hålla med om kylan, den är bitande härnere och går rakt igenom alla plagg oavsett. Helt annorlunda än hemma.

Jag är dock glad över snön och att jag äntligen har juuuuuuuuullov!
Hurra!

Emelie sa...

Vi har ju lite olika syn på det här med snö och jag är fullkomligt lyrisk över att vi har fått snö i Skåne! det är så underbart vackert, vitt och riktigt kallt för en gångs skull. Men jag är pissirriterad på att varken tåg, bussar eller människor verkar fungera som de ska så fort det kommer lite snö. Håller med dig fullkomligt. Snökaos är lite smålarvigt att kalla det även om det kan uppstå komplikationer för de som bor på landet.

Vilka vackra brickor förretsen.

Emelie

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Tror att jag skippar det där med att lägga mig i snödiskussionerna.

Snygga brickor! Mönster kommer verkligen fram mycket bättre när mässingen sprayas, den försvinner liksom i allt blänk i sitt orginalutförande.

Hoppas allt är bra med dig såhär dagarna innan julafton. Själv har jag varit på tur till Göteborg och shoppat, så med mig är det toppen! :-)

Ha det fint!

milla-andante sa...

Snöväder har jag ingen lust att skriva om nu när jag sitter här helt tagen av dina fina brickor och av att matt silverspray är sååå snyggt!!! Jag vet att jag har en bricka någonstans i gömmorna, så här ska inhandlas spray!! Julen är räddad!!:)
Kram

Lyktor och Tyg sa...

Oj vad kommenterar om snön. Jag tror att norrlänningar är mer vana med snö, sen blåser det kraftigt i SKöne. Men var det än snöar i Sverige kna man tänka sig för innan men tar bilen. En olycka hände här i trakten i går, en onödig bara för att man som bilist inte rättar sig efter att det är vinter utan kör som om det är sommarvägar. Så tre stycken + deras familjer får en annorlunda jul.
Och det är rätt vanligt här söder över tycker jag. Hur det är norröver vet jag inte.
Fortsätt skriv som du vill.
kram Kristina

Hannis sa...

Hörru bruttan!Vilken debatt du skapat!
Hehe, själv cyklar jag året om och har inte märkt någon snöstorm där jag bor.
Är överlycklig över den snö som har kommit.
Flera år sen vi hade snö på julen!

Nu till något mer intressant...
Rackarns vilka brickor du hittat.
Blev onekligen snyggt i vitt och silver.
Vart har du hittat silverspray???
Tjusigt på din dörr också med det virkade!

Fröken, önskar dig en riktigt God Jul!

Ingmarie sa...

...Kikar in för att önska dig en riktigt god jul!

Kramar till dig!

StrandviksVillan sa...

Hehe, intressant att läsa de andras kommentarer!
Ja, varför lär sig inte folk? Det går ju faktiskt också att kolla vad som visas på väderleken, så är man lite förberedd...
Men det är ju hemskt med alla olyckor som händer på vägarna :(

Verkligen snyggt med matt silverfärg, sån måste jag skaffa!

Kul jul!!

A-C

Cecilia sa...

Sv: Haha, jag tycker att det är tvärtom, du låter ytterst normal som säger att du längtar efter våren. Trots att det är två dagar innan jul! Jag däremot, jag blir halvt om halvt lynchad när jag säger att jag älskar kyla och mörker och mår som bäst när det är under 0 grader. Och att jag dessutom älskar att det är så mörkt på vintern och att solen bara lyser fem timmar om dagen. Paradis! Jo, visst, jag tycker att våren och försommaren är underbara också, härligt med sol, däremot kan jag inte riktigt med sommaren. Är det över 20 grader mår jag dåligt, faktiskt. Hm, jag borde kanske fundera på om jag har typ spindel-gener i mig eller något. Jag låter ju som ett läbbigt djur, som gillar mörker och kyla så!
/Cecilia

Maria sa...

Vilken härlig debatt! Som gäst-norrlänning några veckor per år kan jag bara konstatera att här hemma i "södern" klär man sig fel (=hellre snyggt(?) än varmt), och tror att det blir halt så fort det snöar. Hade vi struntat i att salta här nere och lärt oss köra bil på sträva, fina snövintervägar så tror jag att det hade blivit färre olyckor. Vägsalt är nog bra i många lägen, men hopplöst att förstöra fina snövägar med det....
Det fantastiska är ju ändå att vi alla får tycka som vi vill!

Dorro, Mikael, Myran och Mumin sa...

Jag bor i Göteborg och håller helt med dig. Jag fattar inte att alla blir lika chockade varje år och plötsligt kan ingen köra bil längre.Vi bor i ett vinterland. Borde inte vara en överraskning.

/Dorro

Louise sa...

Vilken underbar den med allt mönster på! Måste ge mig ut på jakt efter någon så vacker.

God Jul önskar jag dig. Ta de lugnt med snön...du kan kasta ner lite till Helsingborg där det just nu töar..grrrr inte glad alls.

kram Louise