torsdag 30 september 2010

Tystnad

Näpp.

Jag har absolut inget viktigt eller inspirerande att säga. Och har man inget att säga så har jag alltid hyllat principen att då håller man tyst, istället för att babbla på om ingenting.

Men jag kommer tillbaka. Det gör jag alltid.

onsdag 29 september 2010

Inte uträknad

Jag är övertygad om att matematik är en religion.
Antingen så tror man på det eller så gör man det inte. Tror man inte på det kan ingen i världen förklara matematikens lagar för en begripligt. Eller göra dem rättvisa.

För varför är det så här i livet att så fort man ligger på plus, så ska det in ett minustecken och förstöra alltihop? Det är som att den där sifferguden (som naturligtvis måste vara en han, med tanke på hur han strulat till allting) tänker att om någon är för glad, ja då ser han till att något tråkigt inträffar.

Näru, det här med matte, det går jag inte på!



Loppisfyndad kudde som är klart snyggare om man inte har en rödorangemönstrad innerkudde i...

tisdag 28 september 2010

Mörker och bedrövelse


Sammanfattning av dagen:
Tröttmörkerdjävlahöstorättvisachocktomtrött.

måndag 27 september 2010

Kom till mamma!

Jag hade börjat fila på ett inlägg kring hur man inte hittar något riktigt fantastiskt på loppis längre. Och inte nog med det, grejerna på loppis har plötsligt blivit helt orealistiskt prissatta (alltså, dalahästar från Hemtex för en hundring?!?)

Men. Igår så tog jag mig en lov bakom lite skrot på den lokala Återvinningen och hittade en ny älskling! Inget pris på, så jag släpade den till kassan, la an en bekymrad min (man ska aldrig visa att kärleken just drabbat en!) och frågade om pris. Och jomen, för tjugo kronor så fick älsklingen följa med hem bakpå cykeln!

Vi har det väldigt bra ihop, jag och min nya perfekta pall! Så kanske det finns hopp om loppisarna ändå.



söndag 26 september 2010

Färdiga fynd

Jo, en del saker släpades hem från Stockholm!

Jag fick även sällskap av ett gäng kollegor på min shoppingrunda. Trots att jag i förväg varnat dem om mitt tunnelseende och höga tempo, så tyckte de att det var en bra idé att hänga på mig.
Stackars människor! De var ju helt slut när kvällen närmade sig...

En av butikerna som besöktes var HM Home, där jag slog till på två kuddfodral. Ja, jag erkänner, jag köpte två FÄRDIGSYDDA kuddfodral! Men det var helt enkelt inte realistiskt att själv sy och få till särskilt roskudden..
Den vita kudden i linne med volanger känns som ett fint alternativ till Himlas kuddar. Och till ett helt annat pris!



Jo, jag har börjat måla min byrå i en egenblandad ljusgrå färg. Man kan ju inte sitta sysslolös!

lördag 25 september 2010

Oförställd glädje



Idag känner jag mig på ett fantastiskt gott humör.
Glädjen värmer mig från djupet av mitt hjärta och strålar ut. Själen är lätt som en fjäder och det finns inget som är omöjligt.

Och det är ju lite tokigt om man blir förvånad och funderar varför man är så himla glad! Egentligen ska man ju bara njuta av varje dag som man får känna ett sådant lyckorus.

Det finns inga särskilda skäl och samtidigt många små skäl till lyckokänslan. Men det känns precis som när man burit något tungt inom sig, grubblat, vridit och vänt på det, och så plötsligt förstår man varför. Det finns inte längre tankar om vem som har gjort fel och ilskan har försvunnit.  Först när man släpper frustrationen är man fri. Insikten om detta är härlig!


Kanske blir man så här glad när man lyssnar på den här låten?

Out of some sentimental gain,
I wanted you to feel my pain
but it came back returned to sender

onsdag 22 september 2010

Omlokalisering

Nej, hörrni, nu är det dags att ta sig en tripp söderöver. Äntligen dags för lite shopping... konferens!
Det är ju alltid bra att åka bort en sväng, bara för den härliga känslan som man får när man kommer hem igen.

Till helgen är jag tillbaka igen, förhoppningsvis med ett par påsar pysselmaterial.


Tills dess kan ni titta på min ommålade bänk, där jag även la till lite text, på den annars sparsmakade möbeln.


Vänligen bortse från teaklister och tråkigt golv. Av någon anledning anser min hyresvärd att det inte är någon bra idé att lägga in vitt trägolv hos mig. Hmpf. Konstig prick det där.

måndag 20 september 2010

Nu kommer herr Fräken att bli kaxig

Jag har ju händelsevis nämnt någon gång att herr Fräken har sitt eget sätt att se på det här med ordning och vad som betecknas som dekorationer, och vad som inte är det.

Men, så räcker man honom en bokstav att ställa undan, och så hamnar den lite lagomt nonchalant ovanpå linneskåpet. Och minsann, jag tror att jag behåller det precis så här, för det blev ju snyggt!



Och lyktan som tidigare var vit har blivit omsprayad och fått stå ute, och blivit charmant.

söndag 19 september 2010

Ett uppklarande

Det har regnat. Öst ner regn. Från alla håll och gärna samtidigt. På morgonkvisten var jag övertygad om att det bara vara en fråga om sekunder innan en jättestor träbåt skulle flyta förbi utanför fönstret, med en snubbe vid namn Noa vid styråran.

Men, plötsligt blev det sol! Ut med allt som kan vädras, kånka ut allt som ska sprayas, öppna fönstren och städa bort allt damm som man inte sett tidigare. Jag har även rensat bort en en och halv meter hög med inredningstidningar.

Och jag kom på vad som var fel med tavelväggen. Tavelväggen själv.

Oavsett om jag satt spets i alla ramar, tagit bort den gråa ramen högst upp till höger eller hängt om ramarna (som var en del av alla era förslag) så hade det inte hjälpt.. Det var för rörigt! Så nu är alla ramar nedplockade och hålen igenspacklade. En ramvägg var ännu en sådan där sak som var bra i teorin men som inte funkar i praktiken. Ungefär som rosa.

Friden är nu åter.


Söta tallrikar som fyndats på Rusta för 15 kr styck!

lördag 18 september 2010

What's wrong with this picture?

Eller kanske snarare, vad är det som är felet på det som denna bild visar?

Jag har nu spikat upp min samling tavelramar ovanför sänggaveln, och haft dem uppe i en vecka. Och jag är ju inte helt missnöjd, för då skulle de bara ha suttit uppe i en kvart - ni känner ju mig.

Men något fel är det!
Blir det för rörigt med både olika ramar och färger?
Kanske alla ramar ska ha spetstyg i sig?
Passar det inte hemma hos mig?
Kanske är det egentligen det runt omkring i rummet som jag stör mig på?

Eller är det jag som helt enkelt inte vant mig?
Nu är det fritt fram, tyck till så att jag kan komma på vad som är felet!

HJÄLP!

fredag 17 september 2010

Värsta coola lyktan

Idag drog jag på loppis för att slå till på en sak som jag sett tidigare, men först nu kommit på vad jag skulle kunna göra med den.

Fanns den kvar?
Icket!

Men är man på loppis så hänger man ju inte läpp utan tar en vända ändå och hoppas på andra fynd.
Och jajamen, det blev en fredagspresent till mig själv. Ja, ni ser ju själva! Underbar är bara förnamnet.

Och inte säger vi nej till extra patina i form av lite rost! Den är större än vad det kanske ser ut på bilderna, runt en halvmeter hög!


Uppdatering! Jag tror inte att det en gång har varit ett rivjärn eftersom hålen är pyttesmå. Inte en chans att man kunnat riva morötter på denna..

torsdag 16 september 2010

Knytt är knytt

"Neeeej, luta dig inte mot de där kuddarna, jag har ju inte hunnit fota dem för bloggen!!"

"Akta, den där bänken har jag nyss målat!"

"Ojdå, alla mina tyger ligger i högar på sängen.."

"Nähä, inte luktar det sprayfärg här inne, väl??"

"Men det är ju självklart att man behöver tio olika stolar att variera med!!"

Säga vad man vill, men mitt hem är varken stillastående eller något visningshem som ständigt är städat och piffat. Jag strävar efter att aldrig bli färdig, och alltid ha något nytt på gång. Tänk att en dag känna att nu är jag nöjd med precis allt, och att det inte finns något mer att ändra på...!

Och jo, min senaste grej är kuddar med knytband. Jag ska inte tala om hur många sådana kuddfodral som jag har sytt...





Och ett hjärtinnerligt tack för alla värmande kommentarer i förra inlägget!


Den vi älskar bär oss genom mörkret
genom sorgen
genom livets natt och tomhet
genom tvivlet
~
Det enda vi får behålla är den kärlek vi en gång rönt
- Bo Setterlind

tisdag 14 september 2010

Septembersorg

Ja, ni vet ju att hösten inte är min favorit bland årstider. Och den månad som är värst av alla är september.

För en del är september månaden då luften är hög och klar, solen speglar sig i ett stilla vatten och trädens löv sprakar i alla nyanser mellan gult och mörkrött. En tid av nystart eller tillbaka till rutinerna.

Själv går jag och försöker låta bli att vara rädd. Rädd för vad som ska tas ifrån mig eller vända upp och ned på min värld i september detta år.

September är den månad då min farfar rycktes bort ifrån mig. Och vet ni, jag kan inte längre komma ihåg hur hans röst lät.
September är den månad då jag kom hem och hittade min pappa livshotande sjuk. Och varje gång han inte svarar när jag ringer nu för tiden får jag hjärtat i halsgropen
September är den månad då min mammas kropp inte orkade mer, och hennes själ lämnade oss för den eviga sommaren någonstans. Och jag saknar henne inte mindre bara för att det snart är sju år sedan.

Så tack och lov att september har ett slut.

måndag 13 september 2010

Fröken Fräken känner sig själv

Jag har en provkörning på G här hemma.

För att komma på om något är min grej så brukar jag testa det i mindre skala först. Särskilt om grejen ifråga kan bli lite dyr i inköp. Jag känner mig själv, och vet att jag tröttnar fort.

Fjärilstavlor har jag ju sett lite varstans och det finns finfina att köpa. Men är det min stil? Jag har ju redan valt bort tjädrar i ram, kan det funka bättre med fjärilar? Så jag testade att göra mina egna.
Hm. De får nog hänga uppe ett tag medan jag funderar.

Uppdaterat! För alla er som undrar hur jag gjort mina fjärilstavlor - googla på Butterfly och leta på bilder! Jag hittade mina på en sajt där just dessa var fria att använda så länge man använde dem för personligt bruk.Jag har mixtrat med mina i Photoshop efteråt.

söndag 12 september 2010

Om du inte vet vad du ska göra, måla om något.

En grå söndag, som inte inspirerar till mycket annat än att kontemplera på soffan. Men, en hel ledig dag kan man ju inte spendera där! Förlora en hel dag som hade kunnat ägnats åt pyssel...!

Så jag plockade fram pensel och svart färg och håller på att måla om en bänk. Och väntar på att mina ramar ska torka. Ramväggen är nu bestämd, och nu vill jag börja hänga upp. Kanske det kan bli några kuddar också. Det är härligt att ha en dag när man kan gå och dona precis som man vill!!

Sist jag kände mig målarsugen blev det arkivskåpet som fick en släng med färg, i nyansen Anis från Beckers. Den där halvlitern med färg jag köpte räckte till mycket... Tur det eftersom jag var tvungen att måla skåpet tre varv.

lördag 11 september 2010

Dagens tavla

Förr, och då menar jag för 8-10 år sedan, var jag helt galen i tavelväggar.
Jag hängde alla mina tavlor i samling - antingen i formation, med rak överkant eller underkant. Visserligen tycker jag ju att det sättet är klart snyggast att hänga mindre tavlor, eftersom det bara blir rörigt att hänga en tavla här och en där.

Men jag blev lite trött på tavelväggar. Och de senaste åren har jag inte haft några traditionella tavlor på  väggen. Som ni vet har det varit mer skyltar och spetstavlor. De har oftast varit av modell större och hängt i ensam majestät.

Men kanske man skulle göra sig en tavelvägg igen. Eller snarare en ramvägg?
Så dagens loppisfynd blev en gammal tavla till kommande samling.

Fast. Hur tänker man om man ramar in en tjäder? (det är inte ens ett eget fotografi, utan ett utklipp från en tidning)

fredag 10 september 2010

Skimrande helg

Äntligen helg!
Ja, till och med äntligen helg utan att jag har magsjuka!
Helgen kommer i ett helt annat skimmer när man inte ligger under en filt och gnyr. Nä, istället för en filt tänker jag ekipera mig i någon av de två nya jackor som jag råkade köpa idag, och glida runt. Jag som bara tänkte köpa en sjal...

Eftersom jag hade, och fortfarande har, massor av frostspray kvar, så sprayade jag några glascylindrar som från början var vaser. Jag tejpade för en del av glaset för att bara få bottendelen frostad. Man skulle kunna göra ränder, eller andra mönster också!

torsdag 9 september 2010

Fröken Fräken fattar inte grejen

Säga vad man vill, men jag kommer att få mycket ledig tid över på kvällarna under hösten.

Det blir så om man som jag aldrig har sett och aldrig kommer att se ett enda avsnitt av tv-serier om Hollywoodfruar (eller någon annan typ av fruar), fulla Tylösandssnubbar, förnedrande bantningstävlingar, matlagning till Helge Skoogs röst, personer som åker och handlar i Ullared eller vinner pengar tack vare sina postnummer. Jag fattar inte grejen helt enkelt, och jag tror inte att jag vill fatta den heller.

Nä, tacka vet jag pyssel! En försmak blir det nu av sovrummet där jag fått för mig att ta in lite mörkare färger, inspirerad av ett gammal favoritreportage i Elle Interiör. Det målas och donas, men det enda som är klart just nu är två kuddar i linne som jag sytt fast virkade dukar på. Pilligt, men klart värt det. Jag hoppas att jag inte hinner tröttna på de mörkare nyanserna innan jag fått klart rummet...




Jo, jag har aldrig sett ett enda avsnitt av Idol heller.

tisdag 7 september 2010

Times have changed, and times are strange

Prisa vädergudarna! Sommaren är tillbaka! Det var väl det jag visste, ryktet om höst var överdrivet.

Men tänk ändå vad tiden går fort. Ibland kan jag tänka att något hände för 20 år sedan, när jag var fem. Sedan tänker jag lite till, och inser att jag inte var fem då, utan 15. Och då svindlar det lite. För femton var jag ju alldeles nyss. Eller tydligen inte.

Idag träffade jag en gammal klasskompis som jag inte sett på evigheter. Visst är det märkligt hur alla andra har åldrats medan man själv är ljuv som en persika fortfarande? (du kan sluta skratta nu herr Fräken!)
Och vad alla har blivit vuxna, och har ordentliga jobb? Är inte personer som man lärde känna när de var sju, fortfarande sju? Inte kan de väl ha gått från snorunge till bankchef?
Känner jag mig som vuxen?
Inte precis, i alla fall inte som jag föreställde mig att det skulle kännas. Jag bara väntar på att någon ska komma på mig, säga "Hörrudu Fröken Fräken, marschera tillbaka till lågstadiet nu!".

Men å andra sidan, är väl ålder bara ett par siffror på ett papper och det enda som räknas är hur man känner sig inombords?

Jag testar en ny färgspray, från Clas Ohlson eftersom Biltema nu har höjt priset på sina sprayer med 20 spänn på ett år. Och jag tror att jag har ett ny favoritmärke! Det blev superbra yta på min repiga bokstav. Nu ska jag testa deras vita matta spray också!

måndag 6 september 2010

Stilla sig

Här börjar man återvända till sitt vanliga jag. Problemet är att jag ju inte är så bra på att vila när jag blir sjuk, utan tror att jag är pigg nog att dra igång diverse projekt ändå vilket direkt straffar sig... Men nu försöker jag ta det lugnt, och kanske man är tillbaka på jobbet imorgon.

Under vilan kan man se samtliga filmer med Indiana Jones, läsa senaste Lantliv eller komma på var man ska hänga upp de handbroderade tavlor som hittades på loppis för en femma styck. Det var nästan pinsamt att bara betala en femma styck för dessa! I vanliga fall är jag inte så förtjust i broderier, men just att allt var sparsmakat och enbart i grått gjorde att jag föll för dem.

söndag 5 september 2010

Mosstrubbel

Den här tiden på året får jag alltid för mig att jag ska leka florist. Jag ger mig ut i skogen för att skaffa mossa och ser framför mig fantastiska, kreativa skapelser. Hur svårt kan det vara liksom.

Varför blir det bara något tufsigt, platt och intetsägande som tappar den gröna färgen direkt?

Vi säger såhär, nästa år stoppar ni mig innan va?



Herr Fräken igår (med orolig uppsyn) -Vad är det för något härinne som luktar ladugård??
Fröken Fräken (med sårad uppsyn) - Det är ju mina mossarrangemang som jag kämpat med..!!
Herr Fräken - Jaså.... ojdå... den här ladugårdsliknelsen kommer på bloggen imorgon alltså...?

lördag 4 september 2010

Skräp eller skönheter

En episod i det Fräkenska hemmet för ett tag sedan:

Pappa Fräken -Jaha, är det de här missfärgade krukorna som också ska med till återvinningen?

Fröken Fräken -Nä, är du galen? De har jag ju precis köpt!

Pappa Fräken -Va? Har du betalat för de här krukorna?!?

Fröken Fräken -Ja, värsta fyndet, bara en femma styck ju!

Ja, det är väl tur att man ser på saker olika...



fredag 3 september 2010

The Usual Suspects

Idag radar jag upp misstänkta.


Det lutar åt grillad kyckling eller konstiga champinjoner som de huvudmisstänkta. Ja, eller man kan också kalla dem för kuppmakarna som ligger bakom att jag inte låg särskilt mycket i min säng i natt, utan befann mig någon helt annanstans och inte mådde bra. Ska man råka ut för sådant lagomt till helgen??

Så jag fortsätter på misstanketemat och plöjer Wallander-filmer här i soffan. Wallander, det är en misstänksam typ det! Inte en chans att en grillad kyckling kommit undan där inte.

Desto vackrare är dessa porslinskrukor som fyndades för en femma styck i veckan. Jag gissar på att de inte är tillverkade igår. Tallriken fick jag betala en hel tia för!













torsdag 2 september 2010

Mota mössan i grind

Det är svårt att hålla fast vid att det är sommar, när man varje morgon cyklar in till stan och möter människor försedda med både mössa och skinnhandskar. En del även i duffel, ja jag har nog sett någon även i dunjacka (!).

Men för någon med Principer, som eder Fröken Fräken, är ju mössa och vantar helt otänkbart redan nu. Det är ju bara september! Sommaren är inte förbi förrän snön faller.

Och det här med att det är mörkt på kvällen, det är nog egentligen inte mörkt, bara väldigt molnigt. Väldigt molnigt. Inte alls höst!

Nä nä, någon ordning får det vara!

Och så länge nyponrosorna blommar så finns det hopp!

onsdag 1 september 2010

Från regn till frost

Det finns frost och frost.

Dålig frost är sådan som ligger på gräsmattan redan i augusti.

Bra frost är sådan som man kan spraya på glas för att få tjusiga ljuslyktor.

Det här inlägget handlar om det sistnämnda! Sprayen är inhandlad på Clas Ohlson (trots att personalen där inte ens trodde att de hade någon frostspray - de hade bara hört talas om antifrostspray. Tydligen inga pysselproffs) Funkar ungefär som vanlig färgspray, fast man får inte låta det gå för länge mellan varje varv man sprayar och man får vara väääääldigt lätt på handen.

Håller redan på att spraya mer!