onsdag 27 oktober 2010

Some like it white

Jag har ett citat som rullar i mitt huvud på repeat. Eller är det kanske ett mantra?

Once you go white,
you can never go back.

Börjar man väl anamma en vit stil så är det väldigt svårt att ta in andra färger eller mönster. Jag kan bli helt galet förtjust i ett stort grafiskt mönster, en tokigt glad gardin från 70-talet eller en lila nyans. I sådär fem minuter. När jag försöker ta in sådana mönster och färger i mitt hem, så stör det mitt öga. Färgerna och mönstren tar plats, plats jag inte har. Det känns som att luften och rymden försvinner. Jag kan dock gärna ta in milda naturfärger; brunt, grått, beige och en gnutta svart. Men inte för mycket.

Förutom vitt så har jag en annan svaghet. Nämligen den ack så viktiga inredningsdetaljen tomhet. Dekorerar man överallt så syns sakerna till slut inte. För mycket krusiduller och rosetter är helt enkelt inte min stil. Fram för fler tomma ytor!

Så gärna vitt, men inte sockersött.

Och tack för alla kommentarer! Säkerligen hjälpte de mycket bättre mot kliandet än hydrokortisonet.

12 kommentarer:

Mor Grön sa...

Jag kan nog hålla med fast på ett annorlunda sätt. Jag tycker helt enkelt att det är den svagaste punkten hos den "vita stilen". Att den inte ger utrymme för udda saker att passa in. Kan inte låta bli att tycka att det är lite sorgligt när människor släpar hem härliga udda möbler, burkar, fat och ljushållare och sedan sprayar bort hela deras personlighet med någon trist sprayfärg från Biltema för att det ska "passa in". Kritvita hem är ofta vackra på bild. Men så fort man släpper in något annat som inte är anpassat för att matcha rummet (tex. leksaker, böcker eller människor i kläder) ser det udda och stökigt ut. Just my honest opinon.

Systrarna Hjertén sa...

Jag är inte så vit, utan lite mer beige - en riktigt feg färg, är liksom varken eller...lite trist tycker jag själv och vill gärna få in mer färg, men håller med om att det är svårt ibland.

Dessutom håller jag med om att det inte får bli för sockersött, men jag älskar din tuffa sockerburk!!

Mvh
Frida

Pernilla Sundblad sa...

Jag är likadan! Speciellt när det kommer till sängkläder. Kan inte sova i starka färger, då får jag ont i skallen! Det är faktist sant! Älskar Paul Frank-tyger men kan inte ha dem i mitt hem...Lungt och harmoniskt ska det vara!

Grodmamman sa...

Vill inte ha helt vitt runtomkring mig. Gärna vita väggar och tak, men gärna ekgolv och ekmöbler.
Däremot tycker jag precis som du att det inte får vara för mycket saker överallt. Blir tokig om det är för rörigt, vilket är ganska svårt att motverka när man har två barn. Jag försöker njuta de få stunder det är ordning och reda i det här huset!:) Och lever på drömmen att bara jag får ett pysselrum, så kommer det att bli bättre ordning!:)
Kram

Ewa`s Galleri sa...

Håller med dig.Faller själv gärna för roliga saker i starka färger, men kan inte ta in det hos mig ,om det inte är rött förstås
I min garderob är det en färg som gäller kolsvart. har försökt att köpa andra färger på kläder,men de hänger oanvända,så nu för tiden är det endast som inhandlas
ha en fortsatt bra vecka

Tulipa sa...

Vad bra skrivet, håller sååå med dig om hur viktigt det är med tomhet som inredningsdetalj!

Däremot så har jag plats för att ta in mönster...Inte för mycket, men lite grann, och då gärna Svensk Tenn som verkligen inte är blygt , och det gillar jag bara sååå mycket! Kan inte motstå!

http://frkerlandsson@blogger.com sa...

Hej goa fröken fräken! Ville ge dig en komplimang för din nya snygga header, den e göörsnygg som vi säger i Göteborg!:)

Ha nu en fin dag!

Kraam Izabell

StrandviksVillan sa...

Det har nog nog rätt i. När jag väljer mellan olika ting numera så känns det liksom bäst att välja det vita alternativet. Passar ju med allt! Men jag väljer också gärna naturfärger som dig och gröna växter är ett måste! Ett helvitt hem kan jag dock inte tänka mig, det blir alltför stelt. Gärna små färgklickar i lila eller rosa för mig ;)

Ha det bra!

Marie - Systrarna sa...

Håller delvis med dig Fröken Fräken! Jag gillar egentligen färg, men ärligt talat så gör sig ju en färg allra bäst i en vit/ljus omgivning. Mycket mer färgeffekt även med minsta lilla på det viset! För mycket vill inte jag ha. Exempel - det röda skåpet som jag trodde skulle bli pricken över i ett svartvitt kök, näää, det blev det inte! Det blev för mkt. NU är jag såå nöjd när det är vitt och grått!
Ha en bra dag!/Marie

Livet på Vestergård sa...

Jag håller med! I över 20 år har jag hållit fast vid den vita stilen. Jag tycker att det finns mycket annat som är vackert, men hemma hos mig vill jag ha mycket ljust och vitt. Naturfärger däremot går bra att bryta av med och lite rött till jul :)
Ha en fin dag! Kram Kicki

Dagdrivaren sa...

Nu är vintern över er igen, stackars dig snöhatare.
Någon vit åsikt har jag inte men den om tomma ytor har jag reflekterat över nu några dagar. Jag har för tillfället ett helt tomt vardagsrum, nytapetserat och med nyslipat parkettgolv. Så vackert. Hur skall jag kunna ta in mina gamla möbler igen? *ler*
Hoppas kliandet har gått över nu.

Skafferi Med Sjöutsikt sa...

Du har så rätt! Nog för att jag är svart och vit, men ändå...det är himalens svårt att släppa in nåt annat :-)

Hoppas att du blir bättre i kliandet, stackars!

Ha en mysig torsdag, kram Lina