fredag 2 mars 2012

Hur man skriver en blogg

Så då var det alltså dags. Jag tänkte försöka samla mina tankar och åsikter kring hur man skriver på nätet, och då främst en blogg.

Bestäm först vem din målgrupp är.
Vill du använda bloggen som din personliga dagbok, kan du skriva hur som helst. Vill du locka andra får du tänka lite annorlunda.
Var personlig men inte privat. Berätta inte alla detaljer - få kan konsten att få ett besök på ICA att verka intressant! Jag berättar inte allt som händer i mitt liv, utan det som jag tror intresserar den målgrupp som jag skriver för, nämligen andra pyssliga, kreativa och inredningsintresserade personer.

Bestäm en inriktning
Vad ska din blogg handla om? Allt och inget brukar bli väldigt spretigt.
Bestäm dig för ett ämne som även kan få med andra. Skriver du bara om dina barn, intresserar det enbart din familj och släkt (om du inte är kändis eller kan konsten att skriva otroligt underhållande). Hitta ett bredare vinkling istället - barnuppfostran kanske?

Ha något att säga
Innan du börjar skriva ett inlägg, tänk igenom vad det är du vill säga - ha ett syfte.
Jag brukar försöka att koncentrera mig på en eller två saker. Hur man gör en lampa av hundra plastmuggar. Eller vad man ska undvika vid ett besök på Ikea.
Och "Tittar in för att önska er en trevlig helg" är inte ett syfte i min värld...

Hitta din stil - språkmässigt!
Utveckla ditt språk genom att läsa mycket, gå skrivarkurser och öva, öva, öva. Studera hur andra skriver, och vilka tekniker de använder för att beskriva och berätta. Men härma inte! Det tar tid att bli bra på att skriva. Jag har 4½ års universitetsstudier bakom mig och försörjer mig på att skriva.
Låt det synas att det är du som skriver och använd dina egna ord. Om du ska berätta om en film eller bok, skriv inte av texten på baksidan, utan berätta om handlingen på ditt sätt och varför du tycker som du tycker.
Använda inte heller olika företags produkttexter rakt av - det är ju din blogg, då vill man inte läsa vad någon annan tycker.

Grammatik
Kanske låter hur trist som helst. Men särskrivningar och felstavningar kan göra det svårt att förstå vad ett inlägg handlar om och att det roliga som du skulle berätta om helt försvinner.
Slå upp alla ord du inte förstår eller inte kan stava till.
Översätt inte din blogg med Google translate.
Och läs igenom ditt inlägg innan du publicerar!
 
Grafisk utformning
Om man ska läsa en blogg så gäller det även att den grafiska utformningen gör det lätt att läsa.
Välj bort röriga bakgrunder, kursiva eller "roliga" typsnitt och färgkombinationer som gör det svårläst (ljusblå text på svart bakgrund till exempel).
Gör texten luftig, och dela in din text i stycken - men akta dig för att skriva för långt! (som jag gör nu)

Och till sist...
Det perfekta inlägget är det som aldrig blir skrivet.


Vackra avskalade rum - tyvärr kommer jag inte ihåg var jag hittat bilderna...

22 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Bra sammanfattning;) Jag gör nog många av de där misstagen, emellanåt- men man lär sig på det med...Kram

HWIT BLOGG sa...

Precis! Ja man gör nog många misstag...men håll allt enkelt, då blir det bra!
Önskar dig en riktigt härlig helg!
Hälsningar från ett vårligt Öland och Titti

Home Bohemia sa...

Hej,

Tänk vad bra med lite tips...precis vad jag behöver...nybörjare som jag är.../Maria<3

Helena sa...

Bra tänkvärda tips!
Jag tror jag spretade iväg lite idag från trädgårdsämnet fasst ändå inte.
Tvekade länge med att avslöja vad jag jobbar med...det är ju inte så värst intressant om man gillar en blogg vad man jobbar med menar jag.

Försöker hålla en viss stil på min blogg.Tänker på att bilderna ska passa till varann o texten.Men lär sig hela tiden :-)

Jag hör då till de nyfiknas skala :-)
Och undrar sååå vad du jobbar med ...tror iof.aldrig du kommer avslöja det :-)men spekulera kan man ju :-)o det gör jag!
KRAM från mig!

LyckligaPraliner sa...

Jag tycker det var intressant att läsa och jag håller med.

Jag skriver för långt ibland känner jag. Inte alltid men kanske för ofta. Fast samtidigt så vet jag ju att jag har många läsare som inte tycker att det är för långt. Men vad gör man när huvudet är fullproppat av ord som absolut måste få komma ut.

Önskar dig en fin helg trots snömassorna. Vi har det lika illa eller hur man ska se det ;)

Ann-Louise

Edith och Jag sa...

Intressant att läsa dina tankar om hur man skriver en blogg. Du är väldigt duktigt på att uttrycka dig i skrift och lyckas ofta med att förmedla klokskap och roligheter. Det där med privat och personlig tycker jag är viktigt att tänka på. Det händer att jag blir sugen på att avslöja något om mig själv men jag hejdar mig alltid i sista sekund. Hur det än är så finns det vi lämnar ut på våra bloggar kvar. Om inte för alltid så i alla fall väldigt länge.
Tack för en välskriven och många gånger inspirerande blogg.
Maria

Nyfikenienstrut sa...

Hej! Jag gillar ju din blogg för att den är så ren och enkel och för att du skriver bra, underhållande och håller dig till ämnet. Men, jag måste erkänna, jag är sjukt nyfiken på dig som person. Du är verkligen Hemlige Arne! Först tänkte jag att du måste vara en syslöjdsfröken på en gammal mossig skola som du hatade. Men när du berättade om de två jobbiga jobbmötena nyligen så inbillar jag mig att du jobbar på en reklambyrå. Förstår om du inte vill vara privat på bloggen, men jag läser gärna personliga inlägg!

Mariette sa...

Vilket bra inlägg!

Jag tycker verkligen du har din egen stil, -uppskattas!

Alla kan inte gilla samma och tycka samma...skönt med folk som kör sin egen grej!

Keep up the good work!

kungen o majkis sa...

Alltså texten. Man kan ha hur fina och inspirerande bilder som helst...men det är texten i inlägget som avgör om jag återkommer eller inte.

Och hit kommer jag ju väldans gärna tillbaka. Till varenda inlägg.

Anonym sa...

Vilken bra sammanfattning av hur en blogg ska skrivas. Det är en del att tänka på ändå.

Ha det bra!

Tiger sa...

Hoppas att man inte är helt ute och cyklar när det gäller bloggandet... ;-)

Vårhälsningar från söder
Elisabet

Anonym sa...

Mycket bra skrivet! "Tittar in för att önska en trevlig helg" är inte mycket till inlägg, helt rätt.

/Carina

Monkan sa...

Nä, jag gillar inte heller långa inlägg, förutom mina egna :)) Och Frökens så klart:) Och tur sån att du bara skrev om regler för inlägg, kommentarer får väl vara hur långa som helst, eller hur? :) Misstänker dock starkt att jag är den enda som vet att det finns en maxlängd för hur många tecken man får skriva i kommentar, jo, har faktiskt råkat få den stoppflaggan en gång... Just i denna blogg t.om om jag inte minns helt fel.

Men vad säger du, är det nåt fel med Google translate? ;) T.om Hotmail verkar ju använda den, eller hur förklarar man annars texten "PIN-koden måste innehålla minst 1 brev" i appen i min telefon. Sprillans ny telefon men den knappen saknas...

Men hallååååå, sista punkten??? Det perfekta inlägget är väl ändå det med ofantliga mängder inspiration som träffar direkt i hjärtat! Typ såna som brukar kunna återfinnas i just precis denna trevliga blogg. (Jag vet, "typ" är inte ett bra ord att skriva, men nu blev det bara så).

Och jo, jag har mössa (ull, absolut!) så länge det är under 10+ för det är ju så skönt och vantar för att slippa blå isbitar till händer (tips om var man kan köpa blodcirkulation mottages tacksamt!), men dunjackor och gummistövlar, nä, det fattar inte jag heller.

Anonym sa...

Gud så tråkigt!! Varför inte få vara spontan? Varför så planerat? Målgrupp, syfte. Låter som i skolan...

Varför inte vara fantasifull, gränslös, flödande? Det kanske är lite för skrämmande för vissa. Try it you might like it.

Anonym sa...

Och en till punkt vill jag lägga till: hellre positiv än negativ.

Gillar din blogg - fortsätt som du är!

Fröken Fräken sa...

Hej Anonym!
Du har din fulla rätt att tycka som du vill. Som jag skrev i inledningen så är detta MINA åsikter, och som jag tänker när jag skriver mina inlägg. Och jag tycker inte att mitt sätt är ett dugg tråkigt, för mig får mina "verktyg" mig att bli bättre och mer kreativ i det jag skriver. Jag tycker nämligen att det jag lärde mig i skolan var bra grejer! Det får andra att förstå vad jag vill säga - det är inte poesi jag skriver.
DU får naturligtvis göra precis som du vill.

living room decor sa...

Hello
Brilliant post, I went through the post ,I found it very informative
Thank you!

Dagar hos mig sa...

Kul läsning!

Marias Hörna - Njut av livet ♥ sa...

Bra läsning detta. Ja jag gör en massa fel, säkert. Jag är ju ordblind...men det bjuder jag på om det blir tokigt ibland. Likaså min stroke kan spöka ibland..men det bjuder jag också på. Och vi alla kan bli bättre :)
Må väl från Maria ♥

Linda, Fröken S sa...

Jag tycker detta är bra saker att tänka på, sedan är det inte alltid så lätt att leva upp till! Hur mycket text det ska vara tycker jag också varierar väldigt mycket, ibland vill jag bara se fina bilder när jag kollar andras bloggar, andra gånger vill jag veta mer...

Jättefin blogg och bra texter måste jag säga!

C sa...

Jag suger i mig alla tips jag kan få nu när jag äntligen skaffat en egen blogg. Jag har mycket att lära och du är en stor bloggförebild för mig såklart. Men nu till den stora frågan: Hur gör man för att läsarna ska hitta till bloggen?

Hälsningar C

Carina sa...

Tack för tips och trix om att skriva inlägg på bloggen. Även om jag vet vad jag vill skriva kan jag ibland ha svårt att få till ett bra inlägg. Jag har då och då tänkt att gå en skrivarkurs för att lära mig skriva intressant och få läarna att läsa mer. frågan är bara "hur gör jag?".