onsdag 20 oktober 2010

Att äga eller att inte äga

Nu är det ju så att en hel hoper av er därute äger er bostad, antingen hus eller bostadsrätt, och säkerligen sitter inne med en hel del värdefulla tips kring vad som är viktigt att tänka på om man ska bli hemmansägare.

Så; fyll kommentatorsfältet! Hur ska man ta reda på om grannarna är partyprissar? Vad ska man titta på i bostadsrättsföreningens ekonomi? Topplån? Bottenlån? Finns det några problem med att bo i en bostadsrätt? Blir man inte helt dödsskraj av att låna så mycket pengar? Går det att sova om nätterna?

16 kommentarer:

Anonym sa...

Konditionsgranska!!!

Rut och Signe sa...

Det är alltid bra att kolla ekonomin och se vad som även har gjorts i föreningen sista åren dvs vad har föreningen investerat i och förbättrat underhållsmässigt. Kolla runt bland de boende om de är nöjda med föreningen! Och man kan absolut sova om nätterna när man först kollat upp lite hur föreningen sköts. Lycka till Marie

Anna Å sa...

Vi trivdes jättebra i vår bostadsrätt! Föreningen var toppen, helt UNDERBART att kunna renovera lite friare (typ byta golv osv).
Vårt enda problem var grannen vägg i vägg. Under fem år partade han på egen hand tre fyra kvällar i veckan, ofta fram till 02 på vardagarna. Vi pratade med honom, pratade med styrelsen, pratade med grannarna. Nu är det två år sen vi flyttade därifrån och enligt de nya grannarna har han inte blivit det minsta bättre.
Så grannproblemen är väl det negativa, vet dock inte hur man tar reda på sånt innan...
Knacka på hos alla i trappen?
Min man lusläste allt han kom över om föreningen, kontaktade dem i förväg för att få kopior på årsmöten och budgetar osv.

Grodmamman sa...

Kolla upp det mesta skulle jag säga!
Vi bor ju i radhus och vi hade turen att redan känna de blivande grannarna och sedan har vi ett gavelradhus. Vi kollade upp samfällighetsföreningen och kollade deras ekonomi.
Jag var mammaledig med vår son när vi köpte radhuset och först hade jag super ångest över att ta lån, men det gick över ganska snabbt!:)
Lycka till!
Kram

chokladblomma sa...

Ja, nu bor vi ju på landet... så grannar har vi inte sååå ont av. Vi ser dem och hör dem emellanåt. Alldeles lagom.
Lån har jag inga problem med att ha. Skulle vi ha en 4:a inne i vår lilla stad så skulle den kosta mer i hyra än vad vi har i lån. Och då kan man ju tänka att man betalar ju faktiskt till sig själv på ett annat sätt... Typ. ;)
Fundera på du!
Kram

Livet på Berget sa...

Klart man kan sova. Jag har ju ägt ett hus helt själv förut å det gick bara bra.Vill man inte bo kvar kan man alltid flytta. Prata med banken de är experter och enligt mig jätte bra att ha att göra med.
Ha de gott!
Kram
/Sara

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Läget kan du aldrig förändra.

Vad är viktigt för dig?
Skriv en lista på dina krav - stort kök, balkong, helkaklat badrum etc.

Titta efter sånt som är stort och dyrt att förändra - typ kök och badrum. Bra om det känns fräscht, så slipper man en kostnad med att fixa till det.

Om badrummet renoverats nyligen - ta reda på om det är gjort av fackman, vilket borde minimera risken för att fuktskador uppstår pga. dåligt jobb.

Förvaring - finns det tillräckligt.

Jag har ingen erfarenhet av bostadsrättsföreningar, men det är klokt att kolla upp ekonomin för föreningen, om det finns planer på stora renoveringer, unerhåll el. dyl. och om det medför extra kostnader. Snacka med ordförande om hur grannsämjan är. Håller sig alla för sig, eller är det en social förening. "Snoka runt" lite för att pejla in känslan. Ser det välskött ut, städat i trappuppgång, tvättstuga etc.

Och slutligen - gå på magkänsla. :-)

Limetwig sa...

Bor själv i hus. Vi gick runt i kvarteren innan vi skrev på papperna för att få en uppfattning om vad dey bodde för några i närheten. Låna pengar är inte hela världen, du får mer tillbaka på skatten och ja jovisst vi är "bankens vaktmästare" men vi trivs i huset som vi kalar "vårt":)
Lycka till i letandet och ta ett snack med banken för att få reda på vad ni kan få låna!
Ha det bäst! Åse

Fröken Grön sa...

Frågan är om du ska ta mina råd överhuvudtaget: Jag går nästan enbart på känsla, hur det känns i hjärtetrakten! Köper man lägenhet bör man nog i och för sig kolla igenom föreningens bokslut, kolla kommande renoveringar och så. Köper man hus genomför man oftast en besiktning för att undvika trista överraskningar. Sen har vi det där med grannar, där är det lite av ett lotteri som man inte kan styra. Det kan ju faktiskt också hända att det flyttar in folk EFTER er som inte är helt tipp topp, och det har man ju ingen kontroll över alls.
Ha det så gott!
/Anna-Karin

Ylva sa...

det är helt underbart att äga sitt eget ställe! kanske är det så att man autmatiskt stryker andra utgifter, så har det varit för oss iaf och därmed har vi fått bättre ekonomi i eget hus än vi hade i hyreslgh!
vi har helt rörliga lån, inget topplån. Har man lite marginal har man historiskt sett alltid tjänat på att ha rörligt. Varför betala morgondagens ränte redan idag kan man ju resonera. Men många väljer delvis bundna ur ngnslags säkerhetsaspekt.

Madeleine Berglund sa...

Hej!
Ja du vet energin infinner sig per automatik när jag sköter kost, sömn och träning exemplariskt. Sen är jag singel, då finns all tid i världen till allt känns det som. Ganska så praktiskt, men också lite trist.

Lycka till med köp av bostad!!!!

Kram Madde

Nyanser av vitt sa...

Du kan sova om nätterna även med stora lån fröken men det som är viktigt är att föreningen har en välskött ekonomi samt att stora jobb som stambyten mm är gjorda om det är äldre hus. Kolla också vilka stora jobb som planeras inom de närmaste åren. Påverkar ju ekonomin i föreningen samt avgifterna.Kolla också om föreningen har stora lån.
Hur ser det ut utanför huset. Hur ser det ut i trapphus, runt fönster (inne och ute). Är balkongerna fräscha eller ska de bytas platta på. Mycket att tänka på
Lycka till!

Sigrid sa...

Helt okunnig om bostadsrätt men desto mer erfaren i lånandet av massa pengar till det egna hemmet. Kolla ALLA banker. -Vi föll inte för någon av våra egna huvudbanker. Det skiljer massor i vad de erbjuder och hur magkänslan är. Topplån har vi inget så det kan jag inte säga något om. Att ni kommer känna er helt förskräckta innan ni skriver papper på lyan är tydligen helt normalt. Och har ni inte haft ett gräl i ert förhållande innan så lär ni har det då när nerverna ligger utanpå. Men när ni har bestämt er för banken och förälskat er i lyan, skrivit på papprerna och börjat pusta ut. Då är det alldeles underbart och värt allt det där innan!

Kram

Sandie sa...

Att äga sin bostad är en investering i framtiden, i din pension. Hyresrätt måste vara djävulens påfund, bara betala och betala till någon annan utan att få någon vinst i slutändan.
Det är helt oväsäntligt hur mycket du har i lån, 1 miljon elller 10 miljoner. Det enda du ska titta på är: Hur ser utvecklingen ut i orten/området? Kika på maklarstatisk.se Och hur ser det ut på sista raden efter att lån och hyra är betald per månad? Har du tillräckligt att leva för efter det? För du kan ha en bostadskost på 10 000:-, men får du bara ut 12 000:- i månaden blir det knapert. Men får du ut 25 000:- i månaden så är det inga problem. Så stirra dig inte blind på att det är mycket att låna några miljoner, utan relatera till din måndaskost enbart. Lycka till!!

Malin på pastill.nu sa...

Vet inget om bostadsrätt då jag bor i eget hus, men kan intyga att det är SKITLÄSKIGT att låna så mycket pengar. ångest ångest och så känns det nästan lite busigt, som att man gjort nått man inte får. Väldigt märkligt att få hem en faktura med 6 nollor :-o

Fröken Fräken sa...

Anna Å: Jo tack, jag vet hur det är att bo med en partajande granne, minnen från min studentid väcks till liv.. Tack för tipsen i övrigt! Jag har börjat lusläsa jag också!

Sandie: Jepp, det är viktigt att kolla över ekonomin, att sätta sin ekonomi i relation till boendekostnaden. Känner också att jag vill betala och investera i en bostad som jag äger själv, inte till en hyresvärd...