tisdag 10 november 2009

Trädgårdsmästare Fräken

Det är ju lite si och så med mina gröna fingrar. Egentligen tror jag mest att det är ambitionsnivån som felar. Eftersom jag inte lärt mig något av mina misstag tänker jag fortsätta att experimentera.

Vad tror ni om att få till en ekplanta?
Jag antar att jag har oddsen emot mig. Det är nog inte helt idealiskt att få till en planta under den mörkaste årstiden. Här växer det inte ens ekar utomhus, jag bor för långt norrut. Men just därför behöver man ju en inomhus!
I förra veckan plockade jag en massa ekollon när jag var söderöver, men nu då?

Ska jag...
..lägga ekollonen i blöt (hela "nöten")?
..plantera direkt? Vilken ände nedåt?
..plantera först till våren?

Kort sagt, ge mig tips!


33 kommentarer:

Vitbalansen - Helena sa...

Friskt vågat, hälften vunnet :-).

pysselpralinen sa...

Nej, nej, nej! Den här frågan tänker jag inte svara på! Jag ska knipa ihop mina fullkomligt o-gröna-fingrar-läppar och inte ge några som helst tips. För då kommer garanterat hela ek-projektet gå åt fanders. Jag säger bara lycka till! (utan ironisk efterklang, jag looovar!)

Det är ju tyvärr så att den där lilla nackdelen med att jobba är att man plötsligt inte längre har så mycket tid att ägna sig åt sina roligare aktiviteter. Och särskilt under den mörka årstiden tycker jag det märks, att jag inte orkar/hinner/kan pyssla lika mycket efter jobbet. Så nu har jag ju fullkomligt kaos i pysselhjärnan av olika projekt som pockar på min uppmärksamhet. Gör mig, nej mig, gör MIIIG först!!! Så låter det hela tiden, hur ska jag hinna?!

Så även om jag ser väldans mycket fram emot att få börja jobba igen, lära känna nya kollegor, träffa massor av folk, stressa lite sådär lagom och påbörja ett nytt kapitel i mitt jobbliv så är det ändå med blandade känslor som jag ser fram emot första december.

Anonym sa...

Intressant.. Går den att "skala" och få fram en inre nöt? Det skulle jag prova och iså fall plantera den. Annars kan du testa båda dina förslag i varsin kruka och låta oss följa om det gror eller inte. "Sagan om ekollonens grobarhet":) Lycka till
/Rosa

Anna på Smultronbacken sa...

Ojojoj, låter som för avancerad odling för mig men kolla om detta kan ge någon hjälp.

http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=18746

Kram.

Domus Dulcis Domus sa...

Jag vet att Sofie med bloggen Drömhuset gjorde något med ett ekollon, kolla in hennes sida. Drömhuset finns i min blogglista. Lycka till!

Lina sa...

Oj, jag har ingen aning men måste ändå säga att det var väldigt söta skålar du har!
/Lina

Made in Persbo...Carina sa...

Hej hej!
Egentligen har jag ingen aning men jag tänker såhär...eken fäller sina ekollon på sommaren...de lägger sig platt på marken och något djur kanske kommer förbi och trampar ner det lilla ekollonet i marken så jag tror faktiskt inte att det spelar någon roll på vilket håll det hamnar...den lilla plantan vänder sig nog åt rätt håll ändå.
Det kan säkert vara en fördel att låta den ligga i blöt någon timma innan den kommer i jorden...och håll jorden fuktig hela tiden (ett växthus av en plastpåse eller glasklocka kan kanske hjälpa till med det (tänk bara på att det måste komma in lite luft också).

Lycka till med dina små ekar :)

Kram, Carina

Maria sa...

Vilka söta skålar. Vart kan man hitta dom?

jakt,skor,barn,inredning sa...

Samma här, lär mig heller inte av misstagen. Nilla

VITA NYANSER sa...

Vad kul det låter! fina bilder! Lycka till! Så fin din lampa är här nedan, 20 kr, underbart fynd!

Kram L-L

Vardagslyx sa...

Jag ska göra dig en "tjänst" och INTE ge dig något råd, för jag är fullkomligt hopplös på sånt där. Mina växter har tur om dom blir vattnade en gång i månaden...

Men jag ser fram emot att se hur du löser det!

Kram Pernilla

Lantliga Drömmar sa...

Halloj!!!
Ja jag vet inte hur man ska göra för att plantera dessa raringar =)
Jo diskstället är det från Madame Stoltz som har ett zinkfat under. Är gjort med jättetunnståltråd som besticken far igenom,suck..
Nu har jag lagt till dig på min blogglista, hoppas det var okej.
Kram Fia

Sari sa...

Wow, en ekplanta vore ju häftigt!!
Men jag har ingen som helst aning om det funkar att så ett ekollon eller hur man ska göra... I naturen börjar det ju att växa nya ekar, så varför inte inomhus också?! Men det kanske är det som är kruxet, att det inte funkar just inomhus... JAG VET INTE... Men det är ju alltid spännande att försöka!! Stort lycka till! Och ge oss regelbundna rapporter om det lyckas!!
Kram Sari

Vårt hem på landet sa...

Vilket trevligt litet projekt! Ska bli spännande o se :) Jag kan inte ge något bra tips, men i naturen faller de ju av träden o vips finns en massa nya ekar. Hade t o m en som hade grott (av misstag)i mitt växthus när jag städade där i våras.

Så mitt förslag är att prova flera olika varianter. Ekollon finns det ju gott om!! :)

Fröken Fräken sa...

Maria: Skålarna kommer ursprungligen från Indiska, men jag har fyndat dem på loppis. Jag misstänker att de inte finns kvar i sortimentet längre...

Sofie sa...

De där skålarna har jag med, tror jag köpte dem på rea på Indiska för några år sedan! Fina.

Häftigt om ekollonen börjar växa. Kan tyvärr inte komma med några råd. Men du får gärna följa upp längre fram hur det gick med dem!

HannasVirrVarr sa...

Haha. Skönt att det finns en del del andra som inte heller har gröna fingrar. Jag verkar vara en idiot när det gäller växter. Eller så är jag bara glömsk (glömmer att vattna så att de dör bort).

Lycka till med eken i alla fall!

gunilla sa...

Så intressant projekt...när min morfar fixade kastanjeplantor så lade han kastanjerna i fuktig sand i källaren över vintern och på våren hade dom grott...kanske det funkar med ekollon också. Annars kan du ju peta ned dom lite här och där i dina andra blomkrukor så får dom lite vatten nu och då. Friskt vågat- hälften vunnet!! Kram
(den spetsiga änden uppåt!)

Anonym sa...

http://www.nrm.se/sv/meny/besokmuseet/barnfamilj/barnklubb/pyssla.1115.html

Signe 1 sa...

Ojoj, jag ska inte ge mig på att ge dig nåt råd;-) jag är värdelööös på sånt, men du kommer fixa det galant:-) Fina bilder!Lycka till! Kram Sofia

Grodmamman sa...

Vet att en avdelning på min förskola satte en kastanj för några år sedan. Tror faktiskt att de satte ner den direkt i jorden bara. Det tar ju tid att få en liten ek eller kastanj, men det vore kul att se om det lyckas!:)
Kram

Anonym sa...

Jag bor på andra sidan viken och såhär har jag gjort. Lägg fuktig sand i kruka, stick ner ekollonen och strö sand över. Täck med plastpåse, som du klippt ett hörn av, för att det inte skall bli för fuktigt och ekollonen börjar ruttna. Ställ krukan i kylskåp, kylrum eller sval källare (c +2-+5 grader)fram till våren. För då ut krukan under en buske eller gräv ner hela krukan. Småningom gror ekollonen. Vattna då och då. Nästa höst kan du plantera ner de små ekarna i större krukor. På vår gård växer nu 5 ekar som jag drivit upp själv, den äldsta är 25 år. Roligt med egna vårdträd. Lycka till!
Maria

fröken knopp sa...

oj det lät som ett spännande projekt..ser här ovan att du fått ett toppen tips av en som verkar kunna sin sak, så jag håller mej tyst..:)

lycka till!!

kramar elin

Jo sa...

Jag har inte en aning, men det verkar vara ett roligt projekt. För min egen del har det mest gått ut på att begränsa antalet ekar ute i rucklet medan J älskar ekar och vill spara allihop.
Jag har sett på andra bloggar att de har haft dem i någon slags ekollonvas, men har aldrig sett någon i handeln.
Jag har äntligen fått lite tid att pyssla och med en ny lånesymaskin blir jag alldeles rådvill! Kolla på Äntligen hemma i soffan och virka ripple, eller leka med symaskinen i pysselrummet? Hmm.....

Livet på Berget sa...

Hihi vilket tokigt projekt!
Mitt tips är www.googel.se
Ha en skön kväll och lycka till!
Kram
/Sara

2BarnsMamman sa...

Tyvärr har jag inga tips att ge då mina fingrar också är tämligen ogröna. Lycka till med ditt projekt!

Annelie sa...

Vilken jättefin blogg du har!

Ekollon har jag dock inte någon som helst kunskap om så om dom ska planteras uppåt eller nedåt är det för att undvika missöden bäst jag låter vara osagt!

Trevlig kväll!

milla-andante sa...

En svår nöt att knäcka det där...
och jag har faktiskt inte ett enda råd, mer än de inte upp, för allting går!!
(utom här på Västkusten i vissa avseenden...)
Kram

Sköna o Gröna Ting sa...

Tjo flöjt.., det var minsann en utmaning för hela bloggvärlden detta!!

Ja ja, lycka till och det enda tipset JAG kan ge dig..., pröva på ALLA förslagen du fått idag, något utav det måste ju för fasiken fungera!

LYCKA TILL

God natt
Marianne

Monkan sa...

Hmmm, du skulle ju kunna börja med att såga hål i taket, där eken ska växa upp :-) Ja jag tänker ju som du förstår några veckor framåt i tiden, och du har ju fått tips om själva planterandet här bland alla kommentarerna, men det går annars också att hitta information om hur man kommer igång på det där internet du vet ;-) Ah, du har en hel del "frön" ser jag, ska det bli en hel allé? :-)

250 kr, en ovanligt hög summa, kan det vara det dyraste som Fröken loppat hem kanske? Verkligen en skönhet, ser ut att vara en fröken det också :-) Och din beskrivning av "före" är ju tydlig nog, här handlar det om Förvandling. Verkligen värt allt slit om jag får säga, den blev ju så fin.

"En skylt som jag inte blev nöjd med tror jag". Jag tror nog du tror fel, för jag anar ofantligt vackra bokstäver där bakom dina fina fynd. Var nöjd. Jag fattar inte, såna snirklar, hur kommer man ens på att det kan se ut så där? Så vackert. Det spelar liksom inte så stor roll vad det står bokstäverna är ju som små konstverk.

Rita sa...

Tyvärr ingen aning om hur man gör med ekollon. Kom hit av en slump och glad är jag för det =) Du har så mycket fint här. Måste hålla koll på din sida. Och jag gillar dina stämplade kakelplattor =) Jag håller på lite med lera så jag kanske får låna idéen av dig, bara för eget bruk?
Ha en bra dag!
Kram

Filippas vita sa...

Jag har två små ekollon i vår källare och nu har de tappat nästan alla löven också. Antar att det hör till.

Jag hittade mina ekollon i en rabatt på våren och då hade de redan grott lite grann. När jag satte dem i krukan så satte de en väldans fart. Jag har även testat att stoppa ner "ogroddade" ekollon men de har inte kommit upp. Jag har inget bra förslag på hur du ska grodda dem om du inte har någon buske som du kan lägga dem under.

Lycka till!

Cecilia sa...

Plocka in några ekollon.
Ta en kartongbit och gör hål i den lagom stort för ett
ekollon.

Stick in ekollonet i hålet med hatten ned och lägg
kartongen över en burk med vatten. Låt inte ekollonet
nudda vattnet.

Snart kommer det ut rötter och kanske en ny ekplanta
som du kan plantera ut i vår!

Lycka till!