torsdag 12 juli 2012

Det där med att hitta

Ibland läser jag på bloggar, inredningstidningar och liknande om personer som köpt eller ärvt ett gammalt hus på landet. Ett hus som är mer som en gård med uthus, bagarstuga och lagård typ. I något av de där uthusen går personerna sedan ut och "hittar" fantastiska möbler och pryttlar med jämna mellanrum.

Vänta nu här...
OM man nu plötsligt kommer över uthus fullproppade med gamla grejer, är det inte så att det första man gör är att djupdyka in i sagda uthus och inventera allt som finns där? Hur kan man vänta i flera månader innan man upptäcker sex Leksandsstolar i perfekt skick?!

Eller.
Kan det vara så att uthusen är så enormt stora och fulla med grejer att det tar år innan man får en överblick?!
Å herregud. Nu blev jag alldeles grön av avundsjuka.
Så nu är det bäst att måla en ovansida på ett skåp svart, med halvblank färg. För vet ni hur många gånger man måste dammtorka en bordsskiva som är målad i helmatt? Ungefär lika många gånger per dag som jag skulle in och rota i ett uthus om jag hade något. Jojomen.Mattsvart färg funkar dok på slitna terracottafat som man vill göra
om till ljusfat. Eller fat för glasburkar med sten i.


17 kommentarer:

Victoria - Elvira Spekulerar sa...

*Host host* Skäms nästan att behöva säga det här, men jag bor ju just på en gammal gård med uthus, sommarstuga på gården osv. Och jag går fortfarande ut och fyndar i alla utrymmen, efter att ha bott här i 11 år.

Kram Victoria

Grodmamman sa...

Fattar inte heller detta. Vore dock rätt härligt att ha ett sådant ställe!:)
Fint fatet blev och jag gillar stenar i glasburkar.
Kram

Miss Khaos sa...

Bor också på en sån gård, och visst har jag "hittat" en del fynd i uthusen, men här gäller det mest att hinna stoppa sambon innan han slänger "allt gammalt skit" som han tycker bara är i vägen....

Hem och Harmoni Marie sa...

Fint arangemang, det behöver ju inte vara svårare än så.

Jag har en vän som köpt ett gammalt hus för fyra år sen och jag var där för ett tag sen. De visade oss runt i alla uthus mm och jösses vad fynd du och jag kan göra där...

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Undrar just när jag ska ärva det där huset, alternativt komma över det till ett riktigt fyndpris. Väldigt troligt är väl aldrig...

Ha det gott!

Sofie sa...

Jag tillhör skaran som köpt en gammal gård på landet med många uthus och gamla byggnader därtill. I vårt fall är det så att förra ägarna knappt städade ur uthusen varpå dom är fulla av skräp och bråte men även många fina skatter när man börjar rota bland bråtet och skräpet! Vi har hittat fina saker pö om pö allteftersom vi krängt iväg bråtet (som är gammal ved, gammalt virke, rester av snickeriandet eftersom det är ett gammalt snickeri o.s.v.) eftersom det är alldeles för tungt att lyfta själv och på en gång (ibland har vi behövt använda traktorskopa för att lyfta ur det). Exempelvis hittade vi under en massa tunga plankor tre gamla sockerlådor som förmodligen var tänkt skulle eldas upp. Får ofta frågan varför jag inte "inspekterat alla uthus på en gång" men när de ser röran i många av uthusen behöver jag inte ens svara, då förstår man :-) Så det är kanske på liknande sätt för andra som för oss! Dock har det inte varit så extremt som att ha missat en massa gamla leksandsstolar ;-)

Anonym sa...

Jag vill också ha!!!! Gård, snickarverkstad, uthus och gärna fler små hus än det.... lyllos de som har det. :-) det kan i vilket vara min dröm! Här hemma är det också fullt av saker men då har undertecknad själv släpat in det nån gång för att göra nåt med det ... nån dag. ;-)

Jo sa...

Det SKULLE faktiskt kunna vara så att det finns något intressant uppe på loftet ovanpå vårt gästhus, men eftersom vårt hus byggdes 1929, så är det inte direkt några rariteter från bondesamhället som står däruppe och dammar.
Anledningen till att jag inte har kollat där? Det finns ingen trappa upp, det ligger plankor och annat ytterst och det kan finnas fladdermöss. Så det kan hända att jag avvaktar lite till...

Anonym sa...

Här har du en som har både snickarbod, vedbod, loge och ladugård med massor av fynd i.
Jag tror att det är så att huset får mest fokus från början och att det som finns i andra utrymmen som i vårt fall var proppfulla, får komma i andra hand.
Det är så roligt att kolla runt och varje gång tänka, hur har jag kunnat missa den här.
Vårt gamla hus med vidhängande hus är en guldgruva och jag njuter.
Önskar den en riktigt fin helg.
Kram
AC

Edith och Jag sa...

Jag önskar också att jag hade ett sådant förråd att ösa skatter ur! Det har jag alltså inte. Här rensas det ibland lite för flitigt kan jag tycka men jag har i alla fall "hittat" en spegel här hemma som ska målas om.
Kram Maria

Hannis sa...

Hej där och välkommen hem!
Måste vara skönt att vara tillbaka.

Jo, jag vet hur många gånger man får torka. För jag var ju så korkad att jag målade köksbordet med skoltavelfärg som är matt.
Snyggt men opraktiskt!

Och om jag hade ett uthus fullt av saker skulle jag inte vänta en endaste minut...

Snyggt med fatet!

Spets och Silver sa...

Åh vad jag gillar din inlägg!

Har faktiskt också tänkt samma tanke som du. Hur kan man inte vilja rota igenom alla uthus och bodar. Och hur kan vissa bara "hitta" saker hos sina föräldrar som de inte hade en aning om fanns (sakerna alltså, inte föräldrarna, hihi)

Ha en bra dag!
Kram Nette

Helena sa...

Jag kan fynda saker i skogen bra att ha en lite eh ruff stil i trädgården :-D Det är ju hål i botten på hinken?!Säger en besökare ... Jag bara???Och...nä inget hinder :-D
KRAM från mig!

Marias Hörna - Njut av livet ♥ sa...

Kikar in och önskar dig en helt underbar helg, kram Maria ♥

Tyg och otyg sa...

Ja, visst vore det bra? Som en egen, gratis loppis liksom!
Apropå målningen, så skulle jag tippa på att ju blankare färgen är, desto tydligare syns dammet. Det är ju baksidan med svart, minsta dammkorn exponeras.

millandante sa...

Välkommen tillbaka bästa fröken, både hem och till bloggen!!! Vilka rökiga grannar du fick husera med... gott att du är hemma och målar igen, och inspirerar:)

Kram

Salikon sa...

Jag har ingen bra förklaring, men det händer ju mig ibland. Kanske jag kan tro att man inte alltid tittar överallt för att man har fullt upp med att renovera eller att just de sakerna inte var något som ögat föll på just då. Är det nog stort blir kan det vara nog svårt att få en överblick. Jag har själv nyligen fyndat rejält på vindan efter 5 år i huset helt enkelt för att jag aldrig idats gå upp där... eh..