söndag 13 juli 2008

Hur man gör en fuskrullgardinDags för fortsättningen i serien "Hur gör jag" ;-)
Tidigare inlägg där jag skrivit om att jag sytt en fuskrullgardin har väckt en del funderingar. Vad menar jag med det? Jo, jag gillar verkligen utseendet på 1700-tals modellen på rullgardiner, man kan hitta många beskrivningar på nätet hur man gör en riktig sådan. Dock kan jag inte ha en riktig nedrullningsbar rullgardin i mina köksfönster eftersom de öppnas inåt och jag ofta har dem öppna och för att köksfläkten sitter så placerad att det inte går att rulla ned en gardin vid det ena fönstret.

Så jag gjorde så här:
Jag har fållat sidorna och sytt en kanal upptill, för gardinstången, och en kanal nedtill, för en rundstav (här kan man välja om man vill ha en tjockare eller tunnare rundstav beroende på hur upprullat man vill att det ska se ut. Man bör ha en längre gardin än vad man vill ha, gärna 25 cm minst, för att kunna rulla upp tyget. Sedan använder man band eller snören som man knyter runt om för att hålla den uppe.

Allt klart?
Tyget till denna gardin köpte jag på Bruka i Stockholm, och det är ganska kraftigt, men det går att göra även med tunnare tyger.

Förresten, vilken respons på min betongfuskade urna!! Vad glad jag blir! Hur jag kommer på att göra sådant? Ingen aning, idéerna bara dyker upp i huvudet...

6 kommentarer:

Anna sa...

Men gud vilken smart idé, jag gillar också sånna där gardiner så det här tipset ska jag sno, tackar :)

Hannis sa...

Tack,tack!
Det där borde till och med jag klara av i hop med min ovän symaskinen =))

Hängmatta lät skönt!
Jag bäddar ner mig med böcker och hemkörd pizza.
Livet är bra skönt i bland.

Mari sa...

De har visst kommit tillbaka den sortens gardiner och jag som slängt alla min snören, attans!
Jag brukade använda en tom tygrulle att rulla upp gardinen på, brukade be snällt i affären.

Livet i byn sa...

Både rullgardinen och "fusk" betongkrukan är kanonsnygga. Du är allt en fiffig pysslare du...

Jag hade sådan rullgardiner i förra huset, både i köket och vardagsrummet. De passar tyvärr inte i nya huset och jag som hade låtit en sömmerska sy upp det av superfint tyg. Men ja, så är det ju ibland!!

~Livet i byn

MO sa...

Kanon, jättesnyggt o inte alls så svårt som det behöver vara.....Tyget är jättesnyggt oxå, kul när man kan göra sånt själv, kramar

Monkan sa...

Å tack vilken service, nu fattar jag precis. Det blev jättecharmigt.

Jag har kommit på hur det ligger till med betongurnan. Betong finns inte i verkligheten! Det är du som har målat alltihop!!!